Povinnosť zamestnávateľa posielať úhrady na živnostenský účet
Dobrý deň. Od apríla je povinný živnostenský účet. Chcem sa spýtať, či je zamestnávateľ povinný posielať mi úhrady za faktúry na tento účet, či môže naďalej aj na súkromný. Taktiež platby do sociálnej a zdravotnej či môžem platiť aj z iného ako živnostenského účtu.
Všetko sa musi hradiť cez podnikateľský účet ZP,SP faktúry všetky platby čo sa týka podnikania.
Ja si myslim, ze (mozno zamyslany, mozno nezamyslany) vedlajsi efekt celej tejto "srandy" bude, ze ucastnici svarcsystemu budu svietit ako Las Vegas na financnej sprave...
@katarinaba čítať viem....odpovede prichádzajú postupne ty mudraňa....a keď odvody vyplatí na pošte a za faktúry mu dá peniaze na ruku, hoc účet bude založený, je to v poriadku ??
@alenka900 mudrana si ty, ked si vsimnes, vsetko som ti napisala v mojom clanku, hned druhy v poradi, cize ked si sa pytala znova, odpoved tam bola uz zopar minut. Ale ked sa spravas takto, tak ho idem rovno zmazat. Nech ti radia nemudrlanti.
Predovšetkým tento spôsob práce je nelegálny.
https://fgconsulting.sk/co-je-svarcsystem-a-pre...
Ak bude prijímať úhrady faktúr v hotovosti /aj na to sú podmienky kto môže/ musí používať ekasu.
Nevidím zmysel to takto komplikovať.
Ak peniaze prídu na účet, nastaví trvalé príkazy alebo inkaso na pravidelné platby a má pokoj, ešte aj ušetrí na poštovnom.
@zic celé roky sa o Tom hovorí, že by sa s tým málo konečne niečo robiť. Aj keď je to nelegálne.tocho sa to roky toleruje reps. nikdy som nepočula o kontrole či postichoch. Možno sa raz dočkáme. Možno stačí týmto ,,nasilu,, živnostníkom raz za rok vystaviť faktúru na kamaráta, či suseda.
@alenka900 naco to vsetko preboha komplikujes?
€ pridu na ucet, poplati odvody a zbytok pouzije na co teda chce.
Jediny dovod, preco to takto riesite -- ma exekuciu?
@veronikaszabova ánoa nejaké podlžnosti a zatiaľ to potrebujeme takto riešiť, ak sa to takto ovšem dá...
@alenka900 ma kasu?
@veronikaszabova nie zatiaľ mu netrebalo...ako sa to zriaďuje prosím ťa ?
@alenka900 staci mu virtualna kasa - treba si o pristupove hesla zaziadat na fin.sprave
Ok ďakujem
@alenka900 všetky presné info k ekase
https://www.financnasprava.sk/sk/podnikatelia/d...
chcem vidieť,ako bude agentúra vyplácať živnostníka v hotovosti a brať od neho bloček z kasy

@veronikaszabova
@alenka900 zbytočne si bude zriaďovať kasu, oni mu potrebujú peniaze posielať na účet, okrem toho, keď ,,pracuje pre jedného" tak sú to pravidelne opakujúce sa platby a tam nemôže robiť úhrady v hotovosti.
@alenka900 najprv ju nazveš mudraňa a vzápätí si pýtaš od nej radu.
@katarinaba je jedna z mála, čo ti tu radí dobre. Odborníčka vo fachu, tak si na urážanie nájdi niekoho iného.
@zic e-kasa exekutora nezaujima, tam dosah nema. Ale exekutora bude zaujimat jeho odberatel. Ak to bude sikovny clovek, nariadi exekuciu odberatelovi. A pan podnikatel nedostane nic. Proste odberatel nepoukaze platbu dodavatelovi, ale na ucet exekutorovi.
Za dalsie, ako krasne spomenula @martul - na 99,9% maju zmluvu na dodavku sluzieb - JEDEN pravny ukon - a tu uz sa musi prihliadat aj na vysku vykonanych platieb v hotovosti, cize za par mesiacov aj ta ekasa prestane byt riesenie (i ked neviem, ci este stale netrva mimoriadna situacia kvoli vojne na Ukrajine, cize tie platby v hotovosti su uvolnene momentalne). A pochybujem, ze donutia odberatela uhradzat jeho faktury postovou poukazkou. Ja by som jej nieco odporucila, ale neurobim to, aby som nemudrovala.
@natalka13 podnikatelsky ucet musi mat od 1.4.2025 zriadeni, nariaduje mu to zakon. (mimo par vinimiek). Aj ked tam budu len bankove poplatky, resp. momentalne ani to, kedze banky sa o klientov biju a davaju ucet zadarmo.
@katarinaba ja to dobre viem, len tu dotycna chce ten ucet obchadzat obchadzkou dlhou zopar kilometrov.
@natalka13 a takych este bude. Hlavne "pausalisti" z neho budu uhradzat len odvody a pripadnu dan. Drviva vacsina stale nechape svoje povinnosti.
nie on si musi otvoriť sám podnikateľský učet od 1 apriľa 2025 povinne pre živnostnikov.Aj pre tých ktorý nezamestnavaju nikoho všetci čo robia na živnosť.

Ak si živnostník nemáš zamestnávateľa.
Úhrady faktúr ti má zmluvný partner posielať na podnikateľský účet a z neho máš hradiť všetko spojené s podnikaním, teda aj odvody.