Povinnosť zamestnávateľa posielať úhrady na živnostenský účet
Dobrý deň. Od apríla je povinný živnostenský účet. Chcem sa spýtať, či je zamestnávateľ povinný posielať mi úhrady za faktúry na tento účet, či môže naďalej aj na súkromný. Taktiež platby do sociálnej a zdravotnej či môžem platiť aj z iného ako živnostenského účtu.
Ja som citala, ze nie je povinnost, ale, potom si musi vypocitat a odviest sam z osobneho uctu.
Ja tak? Ci sa mylim? @katarinaba
Samozrejme, ze autorky sa to netyka, ked tam priatel nema zziadny ucet, o forme "podnikania" samozrejme pomlcim
Odvody do zdravotnej a socialnej poistovne mozes kludne platit na poste sekom. To Ti nikto nezakazuje, sek vypises na priatelove meno, kedze je platca. Toto je OK. Zaplatene faktury uz musia ist na zivnostensky ucet. Najlepsie je otvorit si ho tam, kde je aj osobny alebo si otvorit obidva naraz. Toto sa neda nijako obist, taktiez danove priznanie zaplatene musi ist cez tento podnikatelsky ucet. Z tvojho uctu uz pre "stat" nemoze odchadzat nic.
@lahela pokual mas telefon na rodne cislo, nie je to podnikatelsky telefon. Ak by bol na ico, tak ho musis hradit z TU, lebo suvisi s podnikanim, bez ohladu na sposob uplatnovania vydavkov. To sa tyka aj najomneho - to je snad najcastejsi vydavok v sluzbach - kozmeticky, kadernicky, manikerky a pod. - zmluvy o prenajme tych kutikov v salonoch maju na ico. Ale uplatnuju pausal. Ak budu najom uhradzat prevodom, musia z TU. Alebo ukoncia zmluvu a uzavru ju na rodne cislo (ak to ine predpisy nevylucuju - napr. hygiena a pod.)
Ja na to upozornujem vsetkych, aj tu som to pisala, ale bola som za mudranu, tak som to vymazala. Ale v pohode, je to tu zas.
@mk1111111111 povinnost mat ucet je aj v pripade, ze podnikatel riesi vsetko v hotovosti co cez postu.
A ano, pokial podnikatel uhradi prevodom zo sukromneho uctu nieco, co suvisi s podnikanim, aj ked si to nedava do v,davkov, musi tu dan vypocitat, vykazat a aj odviest do statneho rozpoctu sam. Takze na toto si treba davat pozor. Co netreba na ico rychlo prepusat na rodne cislo. Alebo uhradzat postou ci v hotovosti.
@muchotrafka298 odvody a dan su od dane oslobodene, takze platenie postou je zbytocne s poplatkom. Vyhodnejsie to bude z uctu, ktory tak ci tak musi mat.
@katarinaba ďakujem ❤️
@katarinaba prosim tá, ak SZČO pred pár rokmi zobral na IČO auto na leasing, ale nikdy ho nemal zaradené v majetku, neuplatnoval náhradu....proste nijako sa to nepremietlo do podnikania, splátky aj akontacia išli z úplne iného účtu....zostava do splatenia pár mesiacov , mesačná splátka je cca 400€, hneď po splateni, ide prepis na rč, ...čo v takomto prípade....
@midka toto by som sa informovala na financnej sprave, tak specificke pripady budu mat problem zodpovedat asi aj oni.
Vcera som volala kvoli inej otazke k tejto dani a pani povedala, ze cakaju na usmernenia vo viacerych otazkach.
@katarinaba lebo ani nejde o tu sumu necelych 1,6€...ale skôr, ako to ošetriť, aby to bolo ok
@midka ja chapem. Uz len z principu - lebo napr. zivnostnik ked berie uver, leasing - inak ako na ico mu nedaju ked dokladuje prijmom zo zivnosti (iny predsa nema). Ale samotny nakup nemusi suvisiet s podnikanim. Ako to auto. Ak si uplatnuje skutocne vydaje, nie je tam phl, odpisy a pod. bolo by to asi lahsie obhajitelne. Pri pausalnych vydajoch to moze byt problem. Mozno poukazat, ze sa neplati cestna dan, lebo sa nepouziva na podnikanie? Mozno by toto bola cesta. Ale osobne by som napisala na financnu spravu tuto otazku, nech odpisu - budes mat stanovisko toho "najvyssieho"
ano, je pausalista, cestna dan sa neplati
@katarinaba Kati prosim ta, mozem sa opytat, ci spravne chapem? Ked ma zivnostnik SZCO klasicky ucet osobny a tiez tento podnikatelsky v banke, tak prevody z podnikatelskeho na sukromny su zadarmo? Spoplatnene su len vybery z bankomatu?
@muchotrafka298 ano, pokial su v jednej banke, na tu istu osobu, tak prevody su oslobodene. Ak chces peniaze vyberat, preved z PU na OU a tam si rob co chces 🤗 samozrejme uhrady podnikatelskych transakcii bud hotovost, posta alebo PU.
@katarinaba dakujem Ti krasne za odpoved. Ja som si myslela, ze to takto je. Tyka sa to rodinneho prislusnika. Teba mam tu za osobu, co sa tomu rozumie, lebo kadeco sa popise.

@muchotrafka298 tak ja zas nie som neomylna 😂 ale dakujem za doveru.
Inak ja tak trochu ocakavam, ze to zmenia. Lebo su to svine. Ked nebude dost penazi na kradnutie, zavedu TD aj z pladieb co pridu na ucet 👿
@katarinaba vies co, toto ja ocakavam od zaciatku, ze nebudu mat dost penazi, tak nech sa lubenka,z kazdej transakcie bez ohladu na to, ci to bude fyzicka osoba, pravnicka, zivnostnik. Lebo pozname jak to u nas je.
@muchotrafka298 v Maďarsku tak je že platia transakčnú daň aj nepodnikateľské účty preto tam viac začali používať hotovosť
@midka písala som na FS, tu je odpoveď
podľa § 12 ods. 2 zákona o dani z finančných transakcií, daňovník, ktorý je fyzickou osobou – podnikateľom, je povinný vykonávať finančné transakcie, ktoré sa vzťahujú na podnikanie, na transakčnom účte. Daňovník, ktorý je fyzickou osobou podnikateľom a nemá zriadený platobný účet, na ktorom vykonáva finančné transakcie súvisiace s jeho podnikaním, je povinný zriadiť si transakčný účet podľa § 2 písm. c) druhého bodu zákona do 31. marca 2025.
Ja to chápem tak, že ak je auto na IČO, tak sa to vzťahuje na podnikanie aj keď sa v podnikaní nepoužíva
Ja si tie splátky radšej supnem cez transakcny

@katarinaba včera som mala pustene školenie a teda tam bolo spomenuté, že paušalisti aj telefón musia platiť z transakcneho, ale to sa mi nezdá, telefón mám na rodné číslo predsa. Ešte splátku auta na IČO odtiaľ pustím, ale nič viac ako odvody a toto ma nenapadá