Právo na dovolenku a opatrovateľský príspevok

16. feb 2023

Dobry den,
Prosim o radu, moja mama opatruje babku (svoju 85r mamu) a pobera opatrovatelsky prispevok. Chcela by ist po dlhom case na 5 dnovu dovolenku, ja by som sa zatial chodila o babku starat (trvale bydlisko mam inde). Je potrebne to niekde nahlasit, aby v pripade kontroly neprisli o prispevok? Ma vobec pravo na dovolenku?

Dakujem.

sim_simonka
16. feb 2023

Tu sa pripnem ak nevadí. Tiež rodičia opatruju babku, aktuálne vybavujú všetky papiere tak som zvedavá

sonicc
16. feb 2023

Z vlastnej skúsenosti viem, že pri kontrole od teba nepýtajú OP. Skôr riešia babku a pýtajú sa jej, či všetko funguje... Aj vidia samozrejme.
Kontrola rozpráva, v akých viditeľne zlých podmienkach žijú opatrovaní - hladní, špinaví a pod.
Je možnosť pri dovolenke využiť stacionár a samozrejme krátia príspevok.

hribje1
1. mar 2023

Odľahčovacia služba je jednou z foriem sociálnych služieb. Poskytuje sa človeku, ktorý opatruje osobu s ťažkým zdravotným postihnutím. Jej cieľom je umožniť opatrovateľovi oddýchnuť si od opatrovania – je to teda istá forma „dovolenky“. Odľahčovacia služba sa poskytuje na celé dni, najviac 30 dní v kalendárnom roku. Nevyčerpané dni si nie je možné preniesť do ďalšieho roka. O poskytnutie odľahčovacej služby sa žiada na obecnom (mestskom) úrade, odkázanosť sa preukazuje posudkom úradu práce, sociálnych vecí a rodiny vypracovanom v konaní o priznanie opatrovateľského príspevku. Počas poskytovania odľahčovacej služby je obec povinná poskytnúť osobe s ťažkým zdravotným postihnutím sociálnu službu podľa jej výberu – buď opatrovanie v domácnosti, alebo v zariadení sociálnych služieb.

hribje1
1. mar 2023

Ta odlahcovacia sluzba na 30 dni - to je take oficialna cesta..Ale ak ide len o tych 5 dni a opatrovatel si zabezpeci nahradu, ze sa ma kto postarat tak je to v poriadku. Ja som bola 5 dni v nemocnici napriklad a brat sa staral.. Tak si to pamatam, ze mi vravela pani na socialke, ze tych 5 dni netreba nic hlasit - tak sa mi to zdaaaa.. Ale kludne mozete zavolat pani, zo socialky ktora vas ma nastarosti a overit si. K nam chodila socialka raz za rok v lete.

ninka297
17. mar 2023

autorka, ako ste to nakoneic vyriešili, volali ste na úrad?

autor
18. mar 2023

@ninka297 nie, zatial sme to neriesili, nakoniec sa dovolenka presunula na neskor, takze este uvidime. Ale pravedpodobne nebudeme volat na socialku a duplom pritahovat pozornost...

bambulka98765
25. jan 2024

Môžem sa opýtať, ako ste to nakoniec zvládli?
Kľudne aj do ip
Ja by som chcela ísť v lete s deckami k moru na 6 dní a bojím sa už teraz ako to poriesime.....

autor
25. jan 2024

@bambulka98765 chodila som k babke cez den na par hodin alebo cely den, podla toho ako vysiel cas. Nikde som nic nehlasila

bambulka98765
27. jan 2024

super, dakujem

kaja30
23. apr 2024

@hribje1 a musí to byť odľahčovacia služba, alebo to môže byť aj rodinný známy, či rodina ? Ďakujem za odpoveď