Prečítajte si zmluvu pred podpisovaním hypotéky
Zdravím, možno môj príspevok nebude v súlade s pravidlami a zmažú ho, ale aj tak skúsim napísať. Chcem vás len upozorniť pokiaľ si budete brať úver v hociktorej banke, poriadne si prečítajte zmluvu pred tým ako ju budete podpisovať a najlepšie ak ju dáte skontrolovať niekomu kto sa v tom vyzná. Píšem to preto aby ste si dávali pozor na to čo popisujete. My sme si brali úver vo VÚB banke a včera sme sa dozvedeli že do dnešného dňa sme mali mať hotové omietky a podlahy, aby sme dostali poslednú tranžu(asi 8 000 eur). Niekde do zmluvy zašili túto podmienku, ktorú sme si nevšimli, teda ak mám byť presná tá podmienka je tam tak skrytá že si ju hocikto nevšimne. A to sme riešili úver s finančným poradcom, neviem čo som čakala, ale asi to že to bude človek ktorý nám poradí. Keby sme vedeli že do dnešného dňa musia byť hotové tie veci, v živote zmluvu nepodpíšeme, pretože po finančnej stránke by to bolo nereálne dokončiť. Koniec môjho výlevu.
@monika185243 🤔 píšeš, že tá podmienka je tam tak skrytá, že si ju nikto nevšimne, ...čiže tam je, len ste si ju nevšimli, teda, preskočili, neprečítali, nepochopili a ani váš finančný poradca v tom nevidel problém. Takže, je to tam? Je? Podpísali ste to? ...podpisom súhlasíte s ich podmienkami. Preto treba čítať aj 5x a slovo po slove.
@monika185243 všetko vieš a neprečítas si podmienky za akých pustia peniaze a pritom je to tam.
To, že všetko išlo hore je realita áno, môže byť, že čo vám poskytli peniaze nezvládnete to financovat, lebo je to drahšie.
Vzdy si vsetko citam predtym, nez podpisem, vzdy a vsetko. Pre mna je clovek, ktory si neprecita dokladne zmluvu, uverove podmienky a vsetky papiere, ak si berie hypoteku, idiot. Akoze sorry, ale ked si beriem hypoteku, co nie je maly obnos penazi a zadlzi to cloveka na pol zivota, tak si dokladne precitam uplne vsetko a ak niecomu nerozumiem, podciarknem si to a popytam sa kompetentnych. Nikto vam noz pri krku pri podpise nedrzi. Po podpise je neskoro vyplakavat, ze ale my sme nerozumeli.
Vzdy hovorim, ze financna gramotnost slovakov je uboha a uz by sa s tym malo zacat konecne nieco robit. Dufam, ze sa dozijem toho, ze moje dieta bude mat na skole predmet financna gramotnost. Aj ked teda moje dieta je dostatocne financne gramotne, ale nie vsetci jeho rovesnici su.
@tosomja Tie zmluvy su na 95% take iste vo vsetkych bankach a ked to co mi vadi ani jedna banka nezmeni tak co? Nepodpisem ani u jednej?
@diewcatqoo To je sice pekne ze si precitas dokladne uverovu zmluvu ale druha vec je porozumenie co tam je popisane. Akoze nam dali ja neviem 25 stran malym pismom a aj ked vidim co citam tak aj tak bez nejakeho pravnika vobec netusim co to znamena. Vsetko to je aj tak napisane tak aby banka v hociakom pripade dostala minimalne tolko kolko pozicala. Na to to nemusim podrobne studovat aby mi to bolo jasne a este zaplatit toho pravnika aby mi to 4 hodiny vysvetlil 🙂 A keby sa aj nieco stalo a islo by sa na sud tak banka vyhra a je uplne jedno co bolo pisane v zmluve ;)
@monika185243 prrpac, ale ked podpisujes hypona vystavbu, vzdy sa cerpa v tranziach, to snad vies, a ked nie ty, tak financny sprostredkovatel. A mas aj datum posledneho cerpania, to je tiez jasne, a vies za akych podmienok sa peniaze uvolnuju. V zivote sa mi nestalo, abysi klient cital celu zmluvu+vop. Dolezite veci sa musia povedat pred podpisom, a rovnako aj klienta upizornit, volat, pripomonat sa, aby sa nestalo to,co tebe. Prosteteraz podpisete dodatoo na docerpanie, ale zaplatite si to. Ale mozno aj nie. Posunutie, aspon tam, kde som pracovala, teda prve posunutie bolo zdarma.
@hiro nehnevaj sa, ale uverove zmluvy nepitrebujipravny vyklad, rovnako ako vop. Uplne pohodive citanie pre laika
@hiro takze v podstate podla teba to ani citat nemusi, lebo keby doslo na lamanie chleba, banka vyhra tak ci tak. Kiezby sa na slovensku vsetci veritelia raz dockali toho, ze vyhraju kazdy spor 🙂
@monika185243 ahoj mi máme hypotéku na tranže a nám presne vysvetlili čo a kedy musí byť hotové, bez toho nedajú peniaze. Inak sme sa aj mi dosť pýtali, a mali ste sa aj vy.
@monika185243 nám tiež nechceli pustiť poslednú tranzu lebo škridla aj keď bola kúpená nebola uložená na streche tak sme museli čakať celú zimu.
@monika185243 prepač, ale len uplne negramotny ludia neprečitaju zmluvu. My sme tam mali jasne napisane že musime skoladovat do 1 roka od podpisy zmluvy.

"Prečítajte si zmluvu pred podpisovaním hypotéky"
Ja ked som bral hypoteku tak hovorili ze nech si to popozeram, precitam - a ja ze ked sa mi tam nieco nebude pacit tak to zmenite? A oni ze nie :D