icon

Prečo je diskusia o bývaní plná negativity?

Dnes o 09:22

Včera tu bola diskusia o tom, aké ťažké je dosiahnuť na vlastné bývanie a polovica komentárov je len o tom, že ľudia sú pasívne agresívni a útočia a majú také typické bláboly, ktoré sa dali aplikovať tak 10 rokov dozadu.

Ja poviem úprimne, bez pomoci rodičov a dedičstva by sme si ani neprdli čo sa týka vlastného bývania. Neviem na čo sa tu vždy polovica koňa na niečo hrá.

anonym_ec1276
Dnes o 09:47

@anonym_autor to ty nevies ze tu polovica kurnika zaraba viac ako 2500 v cistom, kakaju krajsie hovienka nez my, bezny lud,? a ano, pardon, aj ich muz vela zaraba, lebo vsak oni studovali a snazili sa. A ano maju Rd aj s bazenmi, cele leto sa tu pretrcaju s anorektickymi opalenymi nohami, s titulkami, ako oni zboznuju leto a home sweet home.
My ostatni pozerame cez sklo a zalizujeme sa.
Verim tomu, ze bez pomoci rodicov alebo vdaka dedeniu by si polovica z toho kurnika, ani neskrtla ....

sticker
anonym_b8ca5c
Dnes o 09:49
@anonym_ec1276

@anonym_autor to ty nevies ze tu polovica kurnika zaraba viac ako 2500 v cistom, kakaju krajsie hovienka nez my, bezny lud,? a ano, pardon, aj ich muz vela zaraba, lebo vsak oni studovali a snazili sa. A ano maju Rd aj s bazenmi, cele leto sa tu pretrcaju s anorektickymi opalenymi nohami, s titulkami, ako oni zboznuju leto a home sweet home.
My ostatni pozerame cez sklo a zalizujeme sa.
Verim tomu, ze bez pomoci rodicov alebo vdaka dedeniu by si polovica z toho kurnika, ani neskrtla ....

@anonym_ec1276 Krasne stihle nohy, su anorekticke 😀.

anonym_d85307
Dnes o 09:50

Zalozila si diskusiu a bude rovnaka ako tie predosle,pridu 2 druhy zien,tie co o vlastnom byvani snivaju a tie druhe,co uz je to realita.

anonym_ec1276
@anonym_b8ca5c

@anonym_ec1276 Krasne stihle nohy, su anorekticke 😀.

@anonym_b8ca5c citaj medzi riadkami, pani chytajuca kazdu slabicku.😘😘😘

anonym_60bab6
@zic

@anonym_60bab6 a este aj vtedy bolo drahe... 🙂

@zic presne tak. Co som si vsimla, tak niektorii porovnavaju vtedajsie ceny a dnesne platy. Tak ako s tym povestnym 2 korunovym mliekom. To, ze vtedy to tiez nebolo lacne, na to nemyslia. Alebo ze z dnesnej vyplaty si toho mlieka kupis ovela viac toho ako vtedy. Ale vtedy bolo samozrejme vsetko ružove.

anonym_b8ca5c
Dnes o 09:52
@anonym_ec1276

@anonym_b8ca5c citaj medzi riadkami, pani chytajuca kazdu slabicku.😘😘😘

@anonym_ec1276 Zabavam sa na tom, ako stihlym zenam vravia ine zeny 😀. K ostatnemu sa nevyjadrujem.

anonym_ec1276
Dnes o 09:53
@anonym_b8ca5c

@anonym_ec1276 Zabavam sa na tom, ako stihlym zenam vravia ine zeny 😀. K ostatnemu sa nevyjadrujem.

@anonym_b8ca5c nemusis. ozaj tu treba pozerat cez viacere filtre a selektovat

anonym_2221f0
Dnes o 09:55

My sme sa k domu dostali len vdaka tomu, ze nam znamy pomohol vybavit hypoteku, lebo mm si nasiel dobre platenu robotu a zvysok sumy sme vykryli zalozenim svokrinho bytu, po case, ked sme dom postavili, tak sa byt zase uvolnil.
Bez hypo a svokry sme strateni

biba_18
Dnes o 09:57

@mimaapeto koľko si mala rokov keď ste zobrali prvú hypo?

anonym_23836b
Dnes o 09:58

Treba sa zase sobášiť rodina s rodinou pre zachovanie majetku lebo ľudia sa bez bytov a majetkov zblaznia
Ale heeeej kto by na nich sa nabaloval,keby všetci mali všetko?

anonym_bbe862
Dnes o 09:59

ukazem vam ako premysla zena ktora ma 2500 euro mesacne ..... to je realne od kamaratky.

Mesačne si zarobím okolo 2500 € Z toho dám 700 € za prenájom kresla v salóne a 450 € za bývanie.Každý deň dochádzam 40 km (tam aj nazad), Reálne na benzín miniem skôr okolo 120 – 160 €, Potom sú tu odvody do sociálnej a zdravotnej poisťovne, približne 300€. A keď si prirátam aj veci ako zubár,kozmetika,nechty a starostlivosť o seba, to vie spraviť ďalších cca 100 –150 € mesačne keď to rozrátam.Keď to všetko zrátam ostane mi približne 800 až 900 € mesačne. A z toho ešte platím jedlo, bežné výdavky a všetko ostatné, takže úprimne veľa mi toho neostane nazvyš, je ti jasne prečo kašlem na to.

anonym_6ba50f
Dnes o 10:02

Pricin je viacero. 1.Cenami bytov sa blizime k zapadnemu standardu, ale tam funguju vysoke dochodky a koncept najomneho byvania. My vzhladom na zlodejiny nasich politikov mozme na koncept najomneho byvania zabudnut ako aj na normalne dochodky. A so slovenskym dochodkom do prenajmu nemozte. Uz dnes si Socialna poistovna poziciava 2 miliardy eur a co bude, ked pojde do dochodku generacia husakovych deti, co to este ako tak drzi nad vodou? Nikto nevie. 2. Zvykli sme si na standard v 18r sa nastahovat do domu. Este aj za sociku sa na ten byt "zadarmo" cakalo 10-15 rokov a v 1 byte, dome byvali tri generacie. Preco asi stare domy na dedne zo sociku mali 3 poschodia. 3.Spolu s lacnymi hypotekami si vsetci zvykli kupovat byty ako rozky do mraznicky (na prenajom) a preto sa ceny kvoli vysokemu dopytu ako aj vysokym cenam vstupov v stavebnictve (platy murarov idu hore spolu s vasimi platmi, odvody, dane, DPH,...) mozu drzat hore.

anonym_2221f0
Dnes o 10:04
@anonym_bbe862

ukazem vam ako premysla zena ktora ma 2500 euro mesacne ..... to je realne od kamaratky.

Mesačne si zarobím okolo 2500 € Z toho dám 700 € za prenájom kresla v salóne a 450 € za bývanie.Každý deň dochádzam 40 km (tam aj nazad), Reálne na benzín miniem skôr okolo 120 – 160 €, Potom sú tu odvody do sociálnej a zdravotnej poisťovne, približne 300€. A keď si prirátam aj veci ako zubár,kozmetika,nechty a starostlivosť o seba, to vie spraviť ďalších cca 100 –150 € mesačne keď to rozrátam.Keď to všetko zrátam ostane mi približne 800 až 900 € mesačne. A z toho ešte platím jedlo, bežné výdavky a všetko ostatné, takže úprimne veľa mi toho neostane nazvyš, je ti jasne prečo kašlem na to.

@anonym_bbe862 u nas je to podobne

anonym_c0a139
Dnes o 10:04

@anonym_autor ja nerozumiem prečo si kazis deň tým ze sa tým vôbec zaoberas, keď tebe je fajn. Dobra rada akurat pre všetkých, treba šetriť celý život, nielen sebe aj pre prípad, že vaše deti to budu potrebovať a tak dokola. Míňať na hlúposti dokáže každý, nie každý vie aj rozumne ušetriť, keď aj málo. Kupujte veci iba co súrne potrebujete a budete mat plne peňaženky. A kupovať všetko v akcii aj potraviny sledovať letáky.

anonym_e65aad
Dnes o 10:09

@anonym_autor Hnevá má toto vyplákávanie mladých a ich hlúposť, keďže si myslia, že generácia pred nimi dostala bývanie zadarmo. Budem mať 50 a všetko som si odpracovala. Začala som robiť po VŠ ako čerstvo 23-ročná, hypotéku som si brala o tri roky za vtedy 8% úrok. Byt bol jednoizbový a splátka a náklady naň boli vyššie ako polovica mojej výplaty. Kým som ho splácala, nechodila som na žiadne dovolenky, víkendové pobyty, ku kaderníčke, kozmetičke, po reštauráciách, o aute som ani nesnívala... Väčší byt som si brala už s manželom, neskôr sme stavali dom a tiež sme sa museli obracať, keďže prišli deti. Auto sme kúpili, keď sa narodilo tretie. Na dovolenku sme spolu išli, keď už všetky chodili do školy. Aj keď sme robili obaja, šetrilo sa a budovalo postupne. Áno, niečo sme medzitým aj zdedili, aj rozumne investovali a dnes žijeme nadštandardne, ale to je zasa zásluha nás aj našich rodičov, ktorí tiež pracovali, postavili domy, chovali, pestovali... Nikdy nikam nechodili, ale postarali sa o rodinu, dali nám vzdelanie a naučili nás robiť a aj sa uskromniť.
Dnešní mladí berú mnohé veci ako samozrejmosť. Dovolenka musí byť, auto musí byť, čo sa im páči, to kúpia, hoci aj na dlh. K tomu donáška jedla, vlasy, nechty, kozmetika... A hneď chcú veľký byt, dom, do toho aj žena byť roky doma s deťmi a ukazovať sa na sociálnych sieťach, chváliť sa s nákupnými hlúposťami.
A ešte jedna vec má tu fascinuje. Títo mladí vyplakávaci sú vždy z finančne negramotných rodín, hocie si to odmietajú priznať. Nič nedostali, nič sa nenaučili, nič nezdedia po rodičoch, ani po starých rodičoch, ale zato závidia a nenávidia ich rovesníkov. Prečo sa teda aj ich predkovia viac nesnažili? Prečo im niečo nenašetrili, keď v minulosti bolo vraj bývanie dostupné a skoro zadarmo? Prečo sa jeden človek dokáže zabezpečiť a iný nie v hocijakej dobe? Prečo niektorí pracujú a iní len vyplákávajú, ako sa nedá?

anonym_d40086
Dnes o 10:14
@anonym_a28720

Pokial dvaja ludia pracuju, je to mozne vzdy.. len si treba zohladnit velkost byvania, lokalitu a financne moznosti... v drvivej vacsine pripadov na dlhe lakte platit najomne nevychadza ako dobry koncept pre nikoho... mat uver na byvanie je vo veku 30-55 rokov uplny standard.

@anonym_a28720 to by som netvrdila. Dvaja zacinajuci ucitelia po skole si len tazko kupia nehnutelnost…

sara07
Dnes o 10:15

pretože nikdy nikdy nebolo lahké sa dostat k vlastnému byvaniu
vždy to bolo odreté , odmakane vžd y

anonym_5c80ee
Dnes o 10:22
@anonym_bbe862

v dnesnej dobe ked sa da lahko zarobit viac ako 3 000 mesacne nieje problem za 3 roky si zarobit na novy dom. To iba leniivci nan nezarobia

@anonym_bbe862 predpokladám, že už máš aspoň tri domy

patrike
Dnes o 10:23
@anonym_e65aad

@anonym_autor Hnevá má toto vyplákávanie mladých a ich hlúposť, keďže si myslia, že generácia pred nimi dostala bývanie zadarmo. Budem mať 50 a všetko som si odpracovala. Začala som robiť po VŠ ako čerstvo 23-ročná, hypotéku som si brala o tri roky za vtedy 8% úrok. Byt bol jednoizbový a splátka a náklady naň boli vyššie ako polovica mojej výplaty. Kým som ho splácala, nechodila som na žiadne dovolenky, víkendové pobyty, ku kaderníčke, kozmetičke, po reštauráciách, o aute som ani nesnívala... Väčší byt som si brala už s manželom, neskôr sme stavali dom a tiež sme sa museli obracať, keďže prišli deti. Auto sme kúpili, keď sa narodilo tretie. Na dovolenku sme spolu išli, keď už všetky chodili do školy. Aj keď sme robili obaja, šetrilo sa a budovalo postupne. Áno, niečo sme medzitým aj zdedili, aj rozumne investovali a dnes žijeme nadštandardne, ale to je zasa zásluha nás aj našich rodičov, ktorí tiež pracovali, postavili domy, chovali, pestovali... Nikdy nikam nechodili, ale postarali sa o rodinu, dali nám vzdelanie a naučili nás robiť a aj sa uskromniť.
Dnešní mladí berú mnohé veci ako samozrejmosť. Dovolenka musí byť, auto musí byť, čo sa im páči, to kúpia, hoci aj na dlh. K tomu donáška jedla, vlasy, nechty, kozmetika... A hneď chcú veľký byt, dom, do toho aj žena byť roky doma s deťmi a ukazovať sa na sociálnych sieťach, chváliť sa s nákupnými hlúposťami.
A ešte jedna vec má tu fascinuje. Títo mladí vyplakávaci sú vždy z finančne negramotných rodín, hocie si to odmietajú priznať. Nič nedostali, nič sa nenaučili, nič nezdedia po rodičoch, ani po starých rodičoch, ale zato závidia a nenávidia ich rovesníkov. Prečo sa teda aj ich predkovia viac nesnažili? Prečo im niečo nenašetrili, keď v minulosti bolo vraj bývanie dostupné a skoro zadarmo? Prečo sa jeden človek dokáže zabezpečiť a iný nie v hocijakej dobe? Prečo niektorí pracujú a iní len vyplákávajú, ako sa nedá?

@anonym_e65aad Velmi proste : kedysi si mohla ziskat "podnikovy" alebo "statny" byt, na tie na rozdiel od druzstevnych nebolo nutne davat nieco ako vstupny poplatok. Potom kto mal stastie, ten byt po zmene rezimu odkupil a zdanlivo ho ma "zadarmo" alebo za smiesnu cenu aj na vtedajsie peniaze.
Diabol je v detailoch : stat sa zbavil bytov, kde teraz nabieha potreba velkych a drahych oprav ako vytahy, strecha, rozvody, zateplenie a to uz ide pekne z fondu oprav a jeho mesacnej tvorby. Pozri si vyuctovanie od spravcu, bezne mas fond 1 euro na kazdy m2, co ti pri povedzme 200 eurach celkovo robi tretinu ...

gas1201
Dnes o 10:23

dvaja pracujúci 26r v KE, kde byty najlacnejšie niesu a mzdy máme si myslím že nejaký priemer. s pomocou od rodičov sme kupili 3izb byt. bez pomoci (s čím sme prvotne rátali) by sme vedeli 1izb - max 1,5izb pôvodný stav s tým, že by som neriešil nové auto ale nechal si svoje 20 ročné a tých pár tisíc doinvestoval do nejakej menšej rekonštrukcie svojpomocne. za mňa dá sa to akurát že každý by chcel hneď všetko naraz, vidím to na svojich rovesníkoch kedy bývajú u mamky ale kúpia si audi a5 za 30 pukov..

patrike
Dnes o 10:25
@anonym_5c80ee

@anonym_bbe862 predpokladám, že už máš aspoň tri domy

@anonym_5c80ee Hlavne drista a nevie pocitat :
cena domu s pozemkom dajme fakt nizku : 200 000
za tri roky musis mat mesacne 5555, aby ti to vyslo

patrike
Dnes o 10:25
@gas1201

dvaja pracujúci 26r v KE, kde byty najlacnejšie niesu a mzdy máme si myslím že nejaký priemer. s pomocou od rodičov sme kupili 3izb byt. bez pomoci (s čím sme prvotne rátali) by sme vedeli 1izb - max 1,5izb pôvodný stav s tým, že by som neriešil nové auto ale nechal si svoje 20 ročné a tých pár tisíc doinvestoval do nejakej menšej rekonštrukcie svojpomocne. za mňa dá sa to akurát že každý by chcel hneď všetko naraz, vidím to na svojich rovesníkoch kedy bývajú u mamky ale kúpia si audi a5 za 30 pukov..

@gas1201 Kupili bez hypo ?

anonym_6ba50f
Dnes o 10:26

Mladi si zvykli na vysoku zivotnu uroven a vsetko chcu hned. Dom, byt v 18tich na hypo, dve auta, tri dovolenky (dve pri mori, jedna lyzovacka) rocne, iphony, znackove oblecenie a manzelka nepracuje. A rozculuju sa, aka je tazka doba. Lebo influenceri zarabaju miliony a kazdy chce byt influencer.

anonym_5c80ee
Dnes o 10:28
@patrike

@patrike presne tak ...

anonym_6ba50f
Dnes o 10:29
@patrike

@patrike Preco za tri roky. Obstarat si byvanie je uloha na cely zivot a vacsinou sa dosahuje (splati) v polke produktivneho pracovneho zivota. Podla ceny byvania od 20 (bezny 3izbak) do 40 rokov (dom na lukrativnom mieste v meste).

patrike
Dnes o 10:30
@anonym_6ba50f

@patrike Preco za tri roky. Obstarat si byvanie je uloha na cely zivot a vacsinou sa dosahuje (splati) v polke produktivneho pracovneho zivota. Podla ceny byvania od 20 (bezny 3izbak) do 40 rokov (dom na lukrativnom mieste v meste).

@anonym_6ba50f On / ona s tym zacali : podla neho ked mas plat 3000, za 3 roky mas dom.

anonym_876d7d
Dnes o 10:35
@anonym_bbe862

@anonym_bbe862 musí to byť veľmi dobrý salón na dobrom mieste, keď platí toľko prenájom.Co chceš tým výpočtom ukázať?ešte musí materiál kúpiť..2500 eur je malý zárobok ja som bola u kaderníčka len ja a tá predomnou sme platili spolu 250 eur a kaderníčka robí celý deň.V službách sa dobre zarába.

anonym_6ba50f
Dnes o 10:37

Plus netreba zabudat, ze ludia sa rozchadzaju, malokto dnes vydrzi spolu 40-50 rokov az do smrti a po rozvode (50% rozvodovost) treba nehnutelnosti dve. Cize prvu polku zivota robite spolu na jednu nehnutelnost, druhu polku pre istotu na druhu. Aby po rozvode kazdy mal svoje. Po smrti dve nehnutelnosti sa rozdelia medzi dve deti (slovensky standard).

anonym_bbe862
Dnes o 10:41
@anonym_876d7d

@anonym_bbe862 musí to byť veľmi dobrý salón na dobrom mieste, keď platí toľko prenájom.Co chceš tým výpočtom ukázať?ešte musí materiál kúpiť..2500 eur je malý zárobok ja som bola u kaderníčka len ja a tá predomnou sme platili spolu 250 eur a kaderníčka robí celý deň.V službách sa dobre zarába.

@anonym_876d7d ze dva roky mi rozpravala ako ona zaraba 2500 meacne, pritom realita je taka ze nemala riadne co jedenie a cele dva roky nosi oblecene stale to iste. Tak funguju tie mudrlantky co tu pisu o tom ako maju tiez 2500 - 3000 pritom z toho este ani nepocitaju hypoteku odvody a vsetko mozne z coho im realne ostane par euro. Ja vravim o 3000 ktore mam ja, tie mi realne kazdy mesiac idu na ucet a nikam sa nestracaju, kedze dom a byt mame kupeny za zarovene z pred 5 rokov dozadu.

biba_18
Dnes o 10:41

@patrike ak má 50, tak podnikový byt na 99% nemohla mať - keď mala 18 bolo dávno po revolúcii ...