icon

Prečo je diskusia o bývaní plná negativity?

Dnes o 09:22

Včera tu bola diskusia o tom, aké ťažké je dosiahnuť na vlastné bývanie a polovica komentárov je len o tom, že ľudia sú pasívne agresívni a útočia a majú také typické bláboly, ktoré sa dali aplikovať tak 10 rokov dozadu.

Ja poviem úprimne, bez pomoci rodičov a dedičstva by sme si ani neprdli čo sa týka vlastného bývania. Neviem na čo sa tu vždy polovica koňa na niečo hrá.

Strana
z4
anonym_6ba50f
Dnes o 12:25
@anonym_e65aad

@anonym_b7bf3e Promovala som v roku 2000 a bola som rada, že som si našla robotu za vtedy 7000 slovenských korún, aj to na dobu určitú. Byt mi k tomu nikto nedával. Rodičia sa brali v roku 1975 a v roku 1981 sme sa sťahovali do domu. Tiež im nikto nedal bývanie zadarmo, akurát starí rodičia im pomohli, že bývali u nich a od deda dostala mama ako svadobný dar pozemok, záhradu. Boli sme všetko obyčajní ľudia z dediny na strednom Slovensku. Nie všetci dostali bývanie zadarmo v tom zlatom socializme. To sú len také legendy a mladí im veria ako pismu svätému.

@anonym_e65aad Komunisti najskor rodicov okradli cez menovu reformu v 1953. Potom ich detom, niektorym dali byty za nizsiu cenu. A detom nedochadza, ze ich rodicov najskor okradli a oni uz si iba uzivaju nestastie svojich rodicov vo forme lacnejsieho bytu. Obed zadarmo NEEXISTUJE. Vzdy ho musi niekto zaplatit. Aj ked Fico rozkradne eurofondy, tak to musi potom niekto cez konsolidaciu zaplatit.

biba_18
Dnes o 12:26

@anonym_b7bf3e a koľko máš rokov? a kedy si ten byt dostala? ja som skončila školu po revolúcii a veru už nič také ako podnikové byty už neboli - a to som robila v železiarňach po škole ...

anonym_d40086
Dnes o 12:33
@anonym_99c79a

@anonym_d40086 ale o tom to je - preco by si - dvaja 26 rocni (vpodstate absolventi) predpokladam s nastupnym platom bez nejakej velkej praxe - mali mysliet, ze si mozu hned kupit byt? Musia nieco nasetrit, kupit mozno garzonku alebo nieco v povodnom stave...

@anonym_99c79a ver mi, ze ani tu garzonku v bratislave si dvaja ucitelia s nastupnym platom nekupia

patrike
Dnes o 12:42
@anonym_6ba50f

@anonym_e65aad Komunisti najskor rodicov okradli cez menovu reformu v 1953. Potom ich detom, niektorym dali byty za nizsiu cenu. A detom nedochadza, ze ich rodicov najskor okradli a oni uz si iba uzivaju nestastie svojich rodicov vo forme lacnejsieho bytu. Obed zadarmo NEEXISTUJE. Vzdy ho musi niekto zaplatit. Aj ked Fico rozkradne eurofondy, tak to musi potom niekto cez konsolidaciu zaplatit.

@anonym_6ba50f To su zaklady ekonomie, co nie kazdy chape. Mozeme prijat rozhodnutie o bytoch zadarmo, to iste skoly a zdravotnictvo, akurat dame 60% dane a 30% odvody. Co sa niekde zadarmo rozda, to sa musi inde vytvorit a zaplatit.

anonym_6ba50f
Dnes o 12:46
@patrike

@anonym_6ba50f To su zaklady ekonomie, co nie kazdy chape. Mozeme prijat rozhodnutie o bytoch zadarmo, to iste skoly a zdravotnictvo, akurat dame 60% dane a 30% odvody. Co sa niekde zadarmo rozda, to sa musi inde vytvorit a zaplatit.

@patrike Asi tak. Potom uz len musis niekoho podplatit, aby ta na nekonecnom cakacom zozname posunul vyssie ... A aj potom sa dostanes k bytu, co nie je podla tvojich predstav, ani v lokalite, kde by si chcel byvat. Beries to, to co je.

anonym_876d7d
Dnes o 12:49
@anonym_bbe862

@anonym_876d7d ze dva roky mi rozpravala ako ona zaraba 2500 meacne, pritom realita je taka ze nemala riadne co jedenie a cele dva roky nosi oblecene stale to iste. Tak funguju tie mudrlantky co tu pisu o tom ako maju tiez 2500 - 3000 pritom z toho este ani nepocitaju hypoteku odvody a vsetko mozne z coho im realne ostane par euro. Ja vravim o 3000 ktore mam ja, tie mi realne kazdy mesiac idu na ucet a nikam sa nestracaju, kedze dom a byt mame kupeny za zarovene z pred 5 rokov dozadu.

@anonym_bbe862 tak, keby rozmýšľala ekonomickuy kúpi si malý dom a tam si spraví salón aj hypo by bola asi menšia ako 700 eur.

alenka58
Dnes o 12:59
@anonym_d40086

@anonym_99c79a ver mi, ze ani tu garzonku v bratislave si dvaja ucitelia s nastupnym platom nekupia

@anonym_d40086 veď nie v BA ale v okolí

basska_b
Dnes o 13:00

Ja som síce tu diskusiu presne nezachytila, ale ta veta o pasivnoagresivnych komentoch platí na väčšinu tunajsich diskusii, kde ľudia prezentujú protipolove názory.... co už, užívatelia tu tvoria tu klímu... ja som možno tiež nie vždy bola príjemná, ale snažím sa konštruktívne

anonym_2be9dc
Dnes o 13:11

Tak zas nie nie je bývanie ako bývanie. Takým 2izbovým štartovacím bytom dnes mladí pohŕdajú, každý pozerá hneď novostavbu s vlastným pozemkom a na tú dosiahne máloktorý 20tnik. Aj v 30tke ltt so šialeným úrokom.

anonym_876d7d
Dnes o 13:17
@anonym_2be9dc

Tak zas nie nie je bývanie ako bývanie. Takým 2izbovým štartovacím bytom dnes mladí pohŕdajú, každý pozerá hneď novostavbu s vlastným pozemkom a na tú dosiahne máloktorý 20tnik. Aj v 30tke ltt so šialeným úrokom.

@anonym_2be9dc ja by som tiež nekúpila 50 r byt v Petržalke za 220 t ani sa nečudujem, že keď už zaťať sekeru, tak dom s pozemkom.Dnes, keď veľa ľudí pracuje z domu je to lepšie.Ja sa vždy pýtam, že kto býva v tých mrakodrapoch pri Eurovei za 500 t😆v smogu na najrušnejších uliciach tie pekné výsadby pred domom a ako v skleniku

anonym_2be9dc
Dnes o 13:22
@anonym_876d7d

@anonym_2be9dc ja by som tiež nekúpila 50 r byt v Petržalke za 220 t ani sa nečudujem, že keď už zaťať sekeru, tak dom s pozemkom.Dnes, keď veľa ľudí pracuje z domu je to lepšie.Ja sa vždy pýtam, že kto býva v tých mrakodrapoch pri Eurovei za 500 t😆v smogu na najrušnejších uliciach tie pekné výsadby pred domom a ako v skleniku

@anonym_876d7d na to ale treba mať aj príjem, aby ti banka vôbec schvalila takú hypo. A novostavba s pozemkom za 220k neviem síce kde, ale okres v ktorom žijem, nehrozí. Možno nejaký krajný východ alebo hladová dolina. Alebo veľmi veľmi svojpomocne. BA asi ťažko.

anonym_b80038
Dnes o 13:29

@anonym_autor No tak my sme si prdli aj bez dedičstva a pomoci od rodičov😄.

anonym_ca98e5
Dnes o 14:17

@anonym_autor ano taki co maju decko pred vlastnym byvanim, naozaj musia zobrat od rodicov ... Taki co premyslaju a maju dieta po 30, setria a vzdelavaju sa, tak si vedia zarobit aj sami

anonym_ae602f
Dnes o 14:30

Vek 25 - 2 roky bývania v rodičovskom a väčšina peňazí sa odkladala (okrem dovolenky)
27 rokov - prva hypo, úrok 8% 🙂 kúpa garsónky
31- predaj a kúpa dvojizbaku
33 - predaj a stavba domu
34 sťahovanie do nového domu
50 - doplatenie hypo, žiadne dlhy

Dovolenky boli Európa, deti mali všetko, aj krúžky, aj cestovanie. Aj sme investovali po troche do fondov na dôchodok.
Stredná trieda, nič výnimočne. Občas 2 prace obidvaja 🙂

patrike
Dnes o 14:32
@anonym_ae602f

Vek 25 - 2 roky bývania v rodičovskom a väčšina peňazí sa odkladala (okrem dovolenky)
27 rokov - prva hypo, úrok 8% 🙂 kúpa garsónky
31- predaj a kúpa dvojizbaku
33 - predaj a stavba domu
34 sťahovanie do nového domu
50 - doplatenie hypo, žiadne dlhy

Dovolenky boli Európa, deti mali všetko, aj krúžky, aj cestovanie. Aj sme investovali po troche do fondov na dôchodok.
Stredná trieda, nič výnimočne. Občas 2 prace obidvaja 🙂

@anonym_ae602f Tu je otazka, ci nebolo vyhodnejsie namiesto kup a predajov vratane platenia dani byvat v podnajme. Napriklad ten 2 roky drzany dvojizbak.

Strana
z4