icon

Prečo ľudia nenávidia finančných poradcov?

26. feb 2024

Dobrý deň, chcem sa opýtať. Ja sama túto profesiu vykonávam a stala sa takáto situácia. V rodine chcel bratranec so sesternicou hypotéku, pýtali sa na môj názor kvôli tomu, že ja už nejakých pár rokov hypotéku mám. Presne som im povedala môj postup ako sme to riešili a to bolo práve cez takéhoto pána, ktorý nám s tým pomáhal, vtedy som túto prácu nerobila, čiže to bol "risk". Poradila som nech si tiež nájdu niekoho kto im s tým pomôže (nie mňa). A spustili na mňa obrovský krik, že sú to klamári a neviem čo všetko. Aj keď som im vysvetlila, prečo je výhodnejšie nájsť si niekoho takého ako ísť do banky. A moja otázka teraz znie, prečo ľudia tak neznášajú poradcov? Chápem, zlé skúsenosti a podobne, ale pokiaľ naozaj niečo potrebujú a môžu ušetriť celkom pekné peniaze aj tak tam nepôjdu.

Strana
z2
andrej241
26. feb 2024

To mate v každej praci je finančný poradca ktorého zaujímajú iba peniaze a nič viac a su aj taky ktorý sa o vás budú starať servisovat pomáhať a podobne automechanik može bytť tiež cestný a druhý je vyrabač ale to je v každej profesi tak

ahhola
26. feb 2024

Niektori su na urovni smejdov. Aj k nasim do rodiny prisiel poradit, v 90.rokoch,kedy frcal herbalife, ktoreho im predal za 8 000 sk. No nemiluj takeho cloveka, ludia sa jednoducho radi nechavaju namotavat a hento bol namotatavac best a volal sa Beck. 😂🍄

milosbubniak
26. feb 2024

@rubik1234 Kto to bol? :D Kľudne do správy, to musí byť známa firma keď skáču reklamy.

nelka93
26. feb 2024

Mamina ma finančného poradcu, ktorý jej vždy poradil, mne robil len poistku na nehnuteľnosť a na auto. Hypotéku aj všetko som si vybehala sama a veru lepšie ako keby mi to riešil niekto iný. Sam priznal ze taky úrok by mi nevybavil. Čiže ja ho využívam pri poistkach keď chcem nájsť niečo lepsie ako mam teraz

autor
26. feb 2024

A len taká otázka, keď pôjdete do poisťovne dať si spraviť poistku, oni vás nemôžu oklamať? Keď vám raz dá sprostredkovatel zlú poistku, je to aj o ňom samozrejme, ale on ponúka len to čo už vymyslela poisťovňa, oni majú tiež provízie za predaj. Tak isto aj internetové stránky, kde si to môžete dojednať sami.

autor
26. feb 2024

A veľakrát sa stretávam napríklad aj s tým, že poistka nie je zlá, len človek nechce zaplatiť a potom je sprostredkovateľ najhorší, lebo "to nepoistil" keď raz človek nie je ochotný zaplatiť napríklad za kritické choroby o 10€ naviac, ale chce tam mať všetko ostatné a dostane nejakú tú chorobu a nič mu nezaplatia, nie je to vždy len o tom kto tu poistku urobil, ale o tom klientovi

bosorkabb
26. feb 2024

Zlé skúsenosti tak sa im vyhýbam.
Mám životnú poistku uzatvorenú ešte predtým ako mi zistili ochorenie ktoré teraz mám a budem mať do konca života. A každý jeden začne že to treba zrusit6a dať inú a bla bla bla.
Už len toto je v mojom prípade blbosť. Už ma nikdy nikto nepoisti a ak áno tak kopec vyluk.
Ďakujem neprosím si takých idiotov.

ndrag
26. feb 2024

Mam dlhe roky jednu financnu poradkynu. Za cely cas mi neponukla ani jednu sprostu zivotnu poistku, alebo sporenie kde treba platit vysoky poplatok. Vzdy mi ponukala viac moznosti k produktom, ktore som ja sama hladala,a bolo na mne, co si vyberiem. Nikdy mi neponukala nic navyse. Nikdy. Viac krat sa vyjadrovala k veciam v mediach. Je rozdiel, ked ti robi poradenstvo niekto, kto sa naozaj vyzna a nejde mu o sproste odmeny za poistky, alebo je to nejaka byvala predavacka z potravin, co vie prd o financiach a len co do nej nahustia na 2 skoleniach. Preto ten odpor od ludi, staci jedna zla skusenost a uplne stratia doveru.

natiblaskova
26. feb 2024

Prečo? Fakt sa pýtaš? Som fin. Agentka ale niektorích by som nakapala do riti...

mk1111111111
26. feb 2024

Jj, otravni su a este niektori ani poriadne nerozumeju tomu, co robia. Samozrejme, cest vynimkam. Ja si zistim radsej sama a sama aj vybavim. Kedysi davno som pouzila dvoch a obaja, cele zle. Este, ze jedno som hned zrusila a v druhom pripade sa nic nastastie nestalo a nebolo treba plnit, aj ked som chcela maximalne krytie, tak nakoniec tam nejakym zazrakom nebolo. Tak sa spolieham sama na seba.

maba123
26. feb 2024

Ano vsetko je to o fin.gramotnosti cloveka, ked podpisuje zmluvu, podpisuje ho v slobodnej voli a co podpisuje je na nom, a co sa tyka preco sa napr tvoji znami zdrahaju ? Je to presne o tom , lebo su fin. Negramotni, cheli by poistku s vysokym krytim ale aby meplatili nic, chely by investovat s vysokym ziskom, ale so ziadnym rizikom, ja mam viacero financnych poradcov a komunikujem s nimi a ocakavam navrh, ktory nasledne vyberiem ja, ale este pred par rokmi, je pravda ze som ich bral za otravy a vnucujucich

jajo1
26. feb 2024

@oli18 tak evidentne mi minulý týždeň volal ten istý pánko s tým istým scenárom - vraj ma zdedil a chce osobné stretnutie, aby sme sa lepšie spoznali. A vonkoncom nevedel pochopiť, prečo ja po osobnom stretnutí netúžim 😂

nisia
26. feb 2024

Moja skusenost je taka ze ked som riesila hypoteku tak pan s hypocentra mi spravil nejaku tabulku s urokami (na zaklade mojich poziadaviek) a ked som isla do banky po 3 vypisy zuctu, pani z hypo oddelenia v banke mi prave robila navrh na zaklade ziadosti z hypocentra kde som mala urok 1,49 % Ked som jej povedala ze pravdepodobne pojdem do inej banky zrazu vedela upravit urok na 1,25 % co pan s hypocentra neurobil. Cez rodinneho znameho mam urok na 10 rokov s 0,99 % .
Dalsia skusenost pani co robi komplet poradenstvo som sa jej pytala ci mam narok na statnu premiu na zaplatene uroky. Kedze hypo som brala 35 rokov a 4 mesiace. Povedala ze nie je to do 34 rokov a 364dni. Pisala som na financnu spravu (lebo doveruj ale preveruj) a narok na premiu ma osoba do veku 35+ 364 dni (den pred 36. narodeninami). Preposlala som pani odpoved z financnej spravypani ktora ma nadalej presviedcala ze nemam na to narok a oni mali skolenie kde im to tak povedali ako tvrdi ona a skolia ich z NBS. Uz 3. rok mi boli vyplatene uroky z hypoteky. Takze asi tak. Treba si len spravne vybrat a aj toho svojho poradcu skontrolovat co ponuka a ako sa tomu rozumie.

oli18
26. feb 2024

@jajo1 vidim, ze si od nas. Tak urcite to bol ten isty. Meno si pamatas?

nisia
26. feb 2024

@jajo1 mne podobne volal pred par rokmi nejaky, a kedze ma zobudil po nocnej tak som mu velmi dorazne povedala: "Ked ja budem nieco potrebovat, tak ja sa ozvem". Toto som zopakovala 3 x lebo na prve dva nepochopil a od vtedy mam pokoj. 😉

adonish
26. feb 2024

Bohužiaľ, keď človek natrafí na nesprávneho finančného poradcu, tak si veci radšej vybaví sám.
Mám skúsenosti dobré aj zlé.
Dobré - riadne mi poradila, pomohla so zmenou typu úrokovej sadzby pri hypotéke (mala som rastúce úroky, to teraz neexistuje), zmenila životnú poistku za výhodnejšiu, pochvalila poistku na byt, že lepšiu by mi nemohla ponúknuť.

Odsťahovala som sa na druhý koniec Slovenska, tak sme spolu už nekomunikovali. Ale riešili sme hypotéku na pozemok a výstavbu domu, nová finančná poradkyňa nás "nútila" do určitej banky (v ktorej som medzitým aj pracovala, takže som vedela, že najlepšia teda nie je a sú aj výhodnejšie ponuky). Vraj je najviac super, najvýhodnejšie úroky, RPMN atď. Vyriešili sme si to vo vlastnej réžii, keďže som už vedela, na čo ai dávať pozor, na čo sa pýtať a podobne.

Takže závisí od človeka.

misanthropicdann
26. feb 2024

Osobne keď pozerám komentáre až ma mrzí ze takýto názor prevláda. Osobne si myslím ze som veľmi finančne zdatný a vo financiách sa pohybujem. Napriek tomu niektoré veci je dobre riešiť priamo cez takýchto odborníkov /sprostredkovateľov. Ľudia si myslia ze vybavili super sami a potom keď sa dopocuju od niekoho ze on to ma lepšie pri rovnakých podmienkach hnevajú sa. Mal som dlho ambíciu pracovať v tomto smere ale pri tomto prevladajucom názore medzi ľuďmi to vždy zahŕňa oslovovanie a zbytočne počúvanie urážok. Kým si človek nájde relevantnu klientelu ktorej sa môže naozaj venovať trvá to veľa času.

judrpravnik
27. feb 2024

Finančný poradca sa inak hovorí nazýva aj podvodník. Tak to je pri 99% finančných poradcoch. To vie každý.

drahusa333
28. feb 2024

Moj muz s velkou doverou nasiel poradcu, ten poradil, ze 100%info...a nebola to pravda. Muz si obehol banky a zistil si veci sam....tak ako mu v banke povedali, tak aj bolo. Tak uz financneho poradcu nepotreboval 🤷

Strana
z2