icon

Prečo mi banka dvihla úrok na pôžičke?

10. dec 2024

Ahojte. Dala som si cez appku banky ziadost o pôžičku, kde mali úrok od 6%. Po schválení mi ale dali úrok až 11%. Od čoho závisí, že mi takto dvihli úrok? Bývam u rodičov, v živote som so splácaním čohokoľvek nemeskala, ani nemám deti.
Vie mi niekto poradiť, aké sú kritériá pri dvihani úrokov?

janagem
•
10. dec 2024

Väčšinou podľa sumy a poistka. Čím viac si požičiaš tým nižší úrok + ak máš poistku tak je väčšinou urok nizsi

petamich
•
10. dec 2024

Rozne faktory ale celkova bonita a rizikovost budu asi inde 🤷‍♀️ ono vela premennych vstupuje do score karty - napr. aj to, ze byvas s rodicmi a nemas deti je pre banku rizikovejsie akoby si byvala sama v byte s hypotekou, ktoru riadne splacas. Potom vyska uveru vs. prijmy vs. vydavky a samozrejme takyto nizky urok dostane len relativne mala skupina klientov.

autor
•
10. dec 2024

@janagem nedala som poistit

autor
•
10. dec 2024

@petamich a co je zle na tom bývať s rodičmi a nemať deti? tým pádom mam menšie riziko, že by som nezvládla platil, nie?

som_realistka
•
10. dec 2024

Do hry vstupujú rôzne faktory, vek, zamestnanie, výška príjmu, bonita, deti, ako dlho si klientom banky aj tvoja redchadzajuca platobná disciplína.

petamich
•
10. dec 2024

Praveze opacne 🙂 banka ma vacsie riziko, ze si zbalis jeden kufor a odides napr. do zahranicia a uver je nevymozitelny, ak vlastnis nehnutelnost, mas deti atd. toto riziko je nizsie

kitycat
•
10. dec 2024

Dolezite je to "OD". A na to dosiahnut je treba veeeela parameteov

user62056819
•
Odpoveď bola odstránená
•
nelka93
•
11. dec 2024

Ako píše petamich, pre banku si rizikovejsi klient ako ten co ma hypotéku, zázemie a býva sam. Ak bývaš s rodičmi, tak si ešte veľmi mladá a áno aj vek vplýva na úroky. Takisto suma, jasne, ze pri menších sumách máš vyššie úroky. Robila som v banke a na nízke sumy boli bezne úroky 11% a viac, kdezto na sumy nad 20K boli okolo 6% a menej.

bg92
•
11. dec 2024

oni nic nedvihli kedze to bolo "od 6". 6 dostane ten kto si pozicia vyssiu sumu a ma v banke historiu s uvermi a ma majetok. ak si teraz ziadne uvery nemala a nic nevlastnis (byvas u rodicov) si proste rizikovy klient a poziacaju ti za draho.

sasa1310
•
11. dec 2024

nič nevlastníš, tak preto

tenanonymny
•
11. dec 2024

Spam

bvfinance
•
Odpoveď bola odstránená
•