icon

Prečo mi prišlo predvolanie zo sociálky?

erienka
3. mar 2016

Prislo mi predvolanie zo socialnej poistovne. Vraj zistili, ze som dochodkovo poistena osoba a mam povinnost sa odhlasit z dochodkoveho poistenia do 8 dni od vzniku skutocnosti zakladajucej zanik dochodkoveho poistenia (nastup do zamestnania, dohoda o prac.cinnosti, dovrsenie sest rokov veku dietata). Mam si splnit zakonnu povinnost a predlozit akysi registracny list FO - odhlasku z povinneho poistenia k 17.2.2016
Nerozumiem tomu - som pripad retazovej materskej - na druhu matersku som nastupila k 19.2., no doteraz mi neprislo ziadne rozhodnutie zo socialky. Ked som sa prihlasovala na dochodkove poistenie na socialke v januari 2016 (som blba - dva roky som nebola poistena, kedze som nevedela, ze po nastupe na matersku si mam dochodkove poistenie vybavit sama na socialke), povedali mi, ze odhlasit z dochodkoveho poistenia sa staci az po porode druheho dietata. Tak o co vlastne ide, ze sa mi vyhrazaju pokutou 16 tisic eur?
@zalka - prosim ta, vedela by si mi pomoct? Pocula som, vraj sa do toho vyznas, dakujem!

Strana
z2
majusqa77
4. mar 2016

@erienka ak mas dieta v jasliach treba toho viac

bocianka123
4. mar 2016

@erienka a načo ti zamestnávateľ preplácal ten 1 deň dovolenky? ved ten si môžeš vyčerpať až po skončení RD po nástupe späť do práce, nemusíš ho čerpať po skončení MD... nerozumiem tomu vôbec... ja som si dovolenku šetrila na návrat do práce po RD .

erienka
autor
4. mar 2016

@bocianka123 pokial viem, dovolenku si mozes vycerpat po ukonceni materskej a pred zacatim rodicovskej alebo potom az po rodicovskej. Ja som si ju vybrala hned po ukonceni materskej, ale z nejakeho dovodu som zabudla na 1 den, takze mi ho dali teraz, ked sa mi ukoncila rodicovska kvoli nastupu na dalsiu matersku

bocianka123
5. mar 2016

@erienka ved ok, môžeš aj nemusíš... a aj si si ho skutočne čerpala? ... ale to je jedno, hlavne, že sa prišlo na to...

erienka
autor
5. mar 2016

@bocianka123 nie, necerpala, preplatili mi ho.

svirky
13. aug 2018

chcela by som sa poradit,ako je to so zanikom dochodkoveho poistenia po dovrseni 6 rokov dietata...na SP mi nevedia nic povedat,len ,ze mi zanikne- to je vsetko...som evidovana na UP...da sa nejako tomu predist,alebo nejako to zachranit,to ze zamestnanim to viem,ale momentalne nemozem ,kedze som po operacii a na dlhodobej PN...dakujem za skore odpovede 🙂

majusqa77
13. aug 2018

@svirky neda. Ako poistenec statu mozes byt max.do 6 rokov veku

Strana
z2