Prečo sa cena za elektrinu razantne zvýšila?
Prosím Vás, vie mi niekto vysvetliť, ako je možné, že cena za elektrinu sa tak razantne zvýšila? Ako je to vôbec možné, že až o polovicu? Fakt ma to zaujíma, neviem si to vysvetliť.
A bude este horsie ...
@viestta Zrazu je jej menej? Zrazu je menej všetkého sa mi zdá. Aj čipov nedostatok, vody, energií.. zachvilu sa budeme mať horšie ako za komunistov.
Vyroba elektriny je +- rovnaka a aj naklady sa nejako hrozne nemenia. Ide o burzu - mas elektrinu, das ju na burzu, kto ju chce, kupi. Ked niekto da viac tak predas za viac. Iny ale ju tiez nutne potrebuje, ponukne viac. A tak predas znovu za este viac.
Nedostatok cipov ma realne zaklady. Vody je stale rovnako a dostatok az na to ze je to prilis casto narazovo a nie konstantne a nie je vsade rovnako dostupna.
lebo Nemci sa v roku 2011 po nehode vo Fukusime rozhodli, ze do 10 rokov odstavia vsetky svoje jadrove elektrarne. Dnes je 10 rokov neskor a od 1.1.2022 ich naozaj vypinaju. Problem je, ze nemaju nahradu a slniecko a vetricek to nezachrania. Preto postavili plynove elektrarne na plyn z ruska na ktorom budu teraz uplne zavisli a Rusi to vedia a preto teraz nehanebne zvysili ceny.. Vyssia cena plynu -> vyssia cena elektriny -> vyssia cena vsetkeho.. to sa uz nabaluje. A komunistov by som do toho neplietol, vtedy bola ina doba, nicilo sa zivotne prostredie, vtedy to nikto neriesil..
Áno všetkého je menej ale nie len energií a materiálov ale napr.aj káva, čaj... už je avizované zdražovanie kvôli klimatickým zmenám je veľmi slabá úroda tohto roku. A zase plyn, v Rusku je jeho zásoba najväčšia čiže rusi si môžu robiť s jeho cenou co chcú a EÚ je od nich závislá.
Je to globálny problém, cena bude rásť, lebo dopyt stúpa, nakoľko sa odstavujú jadrové bloky.
A to ešte potraviny, cena pšenice išla takmer o polovicu hore a aj cukrová trstina bude mať problém, lebo hurikán.
A tie reči čo vedie opozícia sú také že by to ani oni nevedeli ovplyvniť.
@viestta Až taký prehľad nemám, viem čo-to, ale nejak hlbšie som sa o to nezaujímala. A popravde tomu moc nerozumiem, preto sa pýtam.
@viestta Nehnevaj sa, ale mňa fakt nezaujíma Plačková a spol, nemusíš ma hádzať do toho vreca.
@stanulienkat No neviem čím som Ti ublížila, že máš potrebu ma takto zhadzovať. Asi Ti to robí dobre. Možno som jednoduchšia, ale aj jednoduchší človek si zaslúži trocha úcty.
Ja myslim, ze tu byvaju aj horsie otazky. Tato anonymna autorka si to aspon vsimla. Viestta jej to pekne vysvetlila, bude mat k danej problematike aspon nejaky vyklad. Tu mnoho zien zije v takych bublinach, ze nejaka elektrina ich vobec nazujima.
@stanulienkat a ty co si taka nabrusena? Ja si myslim, ze sa autorka pyta rozumnu vec. Urcite lepsie ako otazky typu "moja dvojrocna dcera si dala glg z redbullu, mame ist na pohotovost?"
@cubo2 aj autorka. Ok,sorry. Mazem. Len niekedy nechapem.....
Musime prejst na zelene energie inak sa tato zem uplne prehreje oceany stupnu zaplavia primorske mesta a zvysi sa vlna pristahovalectva. Lenze prechadzame na zelene energie prilis pomaly, respektive asi okrem jadra eco elektrarne vyrabaju menej elektriny. Dalsia vec je ze EU chce byt eco a preto podpisala iba kratke zmluvy na dodavky plynu ale minula zima bola studena (tak mame mensie rezervy) a toto leto v azii velmi teple (tak sa minulo vela energie na klimatizacie a menej tieklo do europy) a teraz je proste vacsi dopyt ako ponuka.
Ked niekto nieco nevie, ma sa pytat. Na zaklade kladenych otazok si kazdy moze vytvorit svoj nazor, ale je lepsie sa pytat ako nic ine, zaujem treba ocenit (aj ked pasivny).
Nie som zastancom mazania prispevkov.
Tlacia sa masivne peniaze, vysledkom je rast cien komodit/surovin. Plus staty taziace ropu (OPEC) sa dohodli na obmedzeni tazby ropy, tym padom ide ropa a na nu viazany plyn nahor, s nimi uhlie,.. a teda energie. Plus priciny uvedene hore - odstavenie atomovych a uhlovych elektrarni v Nemecku a europe. Tym padom rastuca cena surovin, energii na vstupe predrazuje konecne vyrobky. Polovodicova kriza ma viac pricin. 1.Vyhorela polovodicova fabrika v Japonsku 2.Vzrastol vyrazne dopyt po cipoch - elektroauta, smartphony a firmy pocas covidu nestihli zareagovat narastom kapacit. 3.Bitcoin. Firmy skupuju graficke karty, procesory a cipy na tazbu kryptomien
Great reset a 4th industrial revolution z dielne Klausa Schvaba
@kluska O štvrtej priemyselnej revolúcií už čítam dlhšie. Čaká nás armáda nezamestnateľných?
pretoze mame vo vlade takych majstrov, ktori nas statny rozpocet polozili na kolena nakupom vsetkeho mozneho kvoli covidu a teraz ho treba navysit. rada by som verila tej verzii ako sa tu uz spomenulo, ze dopyt prevysuje ponuku a preto je cena vyssia.
Armada nezamestnatelnych? To si hovorili rolnici, ked prisli prve traktory. Ze zomru od hladu, ked jeden traktor nahradi 10 ludi. Prace, ktoru nemozu nahradit ziadne roboty, je a bude dost.
@timetotime ako myslíš si že ceny energii a potravín by sa mali dotovať z rozpočtu?
@timetotime Ceny komodit sa zvysuju nielen na SK.