icon

Prečo Všeobecná zdravotná poisťovňa zamietla doplatok na lieky?

9. dec 2024

Vie mi niekto povodet preco VZSP mi nepreplatila doplatok na lieky - je tam tato hlaska.

Prečo Všeobecná zdravotná poisťovňa zamietla doplatok na lieky?
janai1
9. dec 2024

Lebo neevidujú žiadne hradené lieky s doplatkom 😀 akože čo je na tom nezrozumiteľné ?

autor
9. dec 2024

Zvlastne je, ze ich prefpisal lekar, ja som si ich vybral v lekarni, doplacal som 30€. Tak co akoze neeviduju ked si taka mudra?

melanta
9. dec 2024

Takým múdrym ako ty je škoda radiť. Čo iné ako to čo napísala janai čakáš od nás? Nič iné poradiť nemôžeme. Zavolaj si do poisťovne a oni ti povedia, s čím majú problém.

simsalabim
Autor odpoveď zmazal
simsalabim
9. dec 2024

Mne uz druhy krat napisali toto … pred tym hradili aspon malu sumu, cca 12€ (doplatok mam inak vyse 80€). Tiez predpisane, vybrate, lekarom podane (injekcia), vykon vykazany ….

autor
9. dec 2024

@melanta zaujimalo ma, ci niekto nema skusenost alebo to uz nahodoy neriesil.
Zapajat by sa mal iba ten kto o tom nieco vie, mudrosti typu "nevies citat", nech si necha kazdy pre seba.

autor
9. dec 2024

@simsalabim prosim ta aj si nieco k tomu uz istovala. Doteraz problem nebol.

simsalabim
9. dec 2024

Zatial nie.

autor
9. dec 2024

@simsalabim skusim zajtra poistovnu, vdaka

luccija
9. dec 2024

Mne sa raz stalo, že záleží aký lekár ich predpíše ci obvodný, odborný raz mi preplatili raz nie

lubka668
9. dec 2024

Preplácajú iba lieky, ktoré sú aspoň čiastočne hradené poisťovňou, to znamená, že na doklade vidno sumu, ktorú za liek platí poisťovňa. Lieky plne hradené pacientom, hoci predpísané lekárom a ktorých výdaj je viazaný na recept, nie je možné žiadať cez Peňaženku zdravia. Napr. mnohé injekcie, očné kvapky a pod.

lubka668
9. dec 2024

@luccija Áno, niekedy je úhrada lieku viazaná na konkrétnu odbornosť lekára. Vtedy tiež platí, že cez Peňaženku zdravia sa dá žiadať, len keď bola úhrada ZP aspoň v nejakej výške a nie nulová.

simsalabim
9. dec 2024

@lubka668 tak tie moje boli ciastocne hradene poistovnou s mojim doplatkom vo vyske cca 80€. Vzdy nieco doplatili a teraz nic. Dost ma to vytocilo, lebo toto bol jediny prispevok. Ocna ci zubar nic, lebo su sukromni (v BA zohnat nesukromneho je zlozite).
Anonym - daj vediet, co ti odpisu.

lubka668
9. dec 2024

@simsalabim Podľa odpovede ZP sa zdá, že neboli. Vidíte na bločku u každého lieku presnú sumu, ktorú hradí ZP? Úhrada ZP sa dá skontrolovať aj cez Zoznam kategorizovanych liekov na MZ SR.

simsalabim
9. dec 2024

@lubka668 uhrada ZP cca 26€ na jednu injekciu

kikuska555
9. dec 2024

@simsalabim sinovial one je zdravotnicka pomocka, nie liek. Cize koli tomu ti to podla mna nepreplatili

lubka668
9. dec 2024

@simsalabim V tomto prípade bude problém myslím v tom, že aktuálne je Sinovial registrovaný ako zdravotnícka pomôcka, čo je iná kategória ako liek. Preto taká odpoveď, že neevidujú liek alebo dietetickú potravinu. Pomôcky, žiaľ nepreplácajú, mrzí ma. A Condrosulf je ten prípad, že je liek, ale bez úhrady ZP.
Celkovo je to čoraz ťažšie vôbec niečo dostať späť preplatené..🫤

simsalabim
9. dec 2024

@kikuska555
@lubka668 fiha a doteraz to liek bol a zrazu nie? 🙈 Condrosulf viem, ze je bez uhrady ZP, vzdy to tak bolo.

lubka668
9. dec 2024

@simsalabim Ťažko povedať, ja ho už dlho evidujem ako pomôcku, to by bolo treba pátrať dozadu v kategorizáciách. Skôr či to nebol predtým možno podobný, ale predsa len iný druh injekcie, ktorý bol registrovaný ako liek. Alebo možno predtým sa dalo žiadať aj na pomôcky? Neviem, len hádam.

autor
9. dec 2024

@lubka668 ja mam lieky na tlak od kardiologa, ciadtocne hradene. Mozno bude problem u mna v tom, ze tecept mi daval obvodak, co moze predpusat.
Vdaka

rozculena
9. dec 2024

@simsalabim sinovial nie je viazaný na predpis a nie je to liek,ako to,že časť uhradila poisťovňa?

https://www.adc.sk/databazy/produkty/detail/sin...

simsalabim
9. dec 2024

@rozculena a co ja viem? Ja som pacient. A asi preto, lebo je to predpisane odbornym lekarom a asi to daky liek je 🤷‍♀️ Cele roky ho pravidelne nieco poistovna preplacala cez prnazenku zdravia. Urcite obdobie poistovna nic nehradila, teda som platila plnu sumu, teraz niekolko rokov daco hradi. Inak, dobra sprostost, ze volno predajny. Ved to musi pichnut odbornik, toto nie je injekcia proti zrazanlivosti krvi do kozneho zahubu… najprv treba anestetikum, potom Sinovial a treba vediet, ako a kam to pichnut.

maja78
11. dec 2024

Pretoze doplatky za lieky sa zuctovavaju raz stvrtrocne za predchadzajuci stvrtrok... cize lieky zakupene v prvom stvrtroku v case 1.1 az 31.3 sa zuctuju v druhom stvrtroku po 1.7. Do 90 dni cize poziadat o vyplatu je ideslne az po 1.9.
Idealne je vzdy v maji bezneho roka poziadat o doplatky za lieky za predchadzajuci rok

maja78
11. dec 2024

Ked su lieky s ciastocnou nahradou tak sa uhradi ciastka prisluchajuca nahrade nad limit ktory hradi poistovna ale iba do vysky lieku s rovnakou ucinnou latkou najlacnejsieho na trhu (tiez s odstupom 90 dni po uplynuti stvrtroku

maja78
11. dec 2024

A poistovna tak isto kazdy stvrtrok prehodnocuje ktore lieky su v akej kategorii ... ani lekari sa v tom casto nevedia zorientovat... vyradia liek ktory ma lacnejsiu adekvatnu nahradu a v lekarni vam povedia ze ten uz nedodavaju a ta nahrada este nie je ani na slovenskych skladoch... kocurkovo