icon

Prečo zdravotná poisťovňa prestala hradiť Aqua Purificata?

lenicka2506
9. sep 2025

Dobrý deň,

Je toto normálne... to čo sa deje v tejto krajine? Syn ( aj ja) máme predpísaný CPAP prístroj, ktorý používame každú noc. Doteraz 5 litrov roztoku hradila ZP, zrazu je na plnú úhradu pacienta 36 eur. Mesačne pre oba prístroje potrebujeme minimálne 27,5 litra Aqua Purificata.
Bežná cena 5 litrovej bandasky Aqua Purificata stojí 10 eur.
Roztok 500 ml x 10 fliaš predpisovala synovi pľúcna lekárka, vždy roztok hradila ZP. Zrazu mám platiť tento roztok z vlastného. Volala som do ZP, roztok od 01.09. vraj nepatrí na zoznam liekov hradných z poistenia, zoznam robí Ministerstvo zdravotníctva.

momo00
9. sep 2025

To sa deje roky. Mne doktorka sama povedala, že ani oni to nestíhajú sledovať. Zo dňa na deň to vyradia, potom vrátia a tak dokola. Alebo celkom zmizne z trhu.

slawka2208
9. sep 2025

Toto sa robí už roky, každý mesiac je tisíc liekov kde sa menia zoznamy liekov, kopec sa vyradí, nahradí. žiaľ je to tak. buď zavolať lekárke a nájsť náhradu ktorú budú preplácať alebo žiaľ platiť. Ja tiež užívam lieky na obličky, minulý rok som doplatila 1€ každý mesiac od mája platím každý mesiac 24€ žiaľ lieky potrebujem nič nespravíme s tým.

lenicka2506
autor
9. sep 2025
@slawka2208

Toto sa robí už roky, každý mesiac je tisíc liekov kde sa menia zoznamy liekov, kopec sa vyradí, nahradí. žiaľ je to tak. buď zavolať lekárke a nájsť náhradu ktorú budú preplácať alebo žiaľ platiť. Ja tiež užívam lieky na obličky, minulý rok som doplatila 1€ každý mesiac od mája platím každý mesiac 24€ žiaľ lieky potrebujem nič nespravíme s tým.

@slawka2208 práveže náhrada nie je. No nič budem musieť všetko hradiť ja aj ked CPAP prístroj terapia je predpísaná. Ďalšie výdavky, ku 60 eur za Gastrotuss pribudne ďalších 60 eur na roztok Aqua Purificata. Tie 5 litrové nebývajú často skladom / dostupné. Cena litrovej je okolo 6 eur za jednu, to by bolo už 168 eur za mesiac. To je choré. Načo sú potom zdravotné poisťovne? Ja som to sama nenaordinovala.

lenicka2506
autor
9. sep 2025

Navyše ľudia, pacienti čo majú preukaz ZŤP by nemali platiť za lieky

slawka2208
9. sep 2025
@lenicka2506

@slawka2208 práveže náhrada nie je. No nič budem musieť všetko hradiť ja aj ked CPAP prístroj terapia je predpísaná. Ďalšie výdavky, ku 60 eur za Gastrotuss pribudne ďalších 60 eur na roztok Aqua Purificata. Tie 5 litrové nebývajú často skladom / dostupné. Cena litrovej je okolo 6 eur za jednu, to by bolo už 168 eur za mesiac. To je choré. Načo sú potom zdravotné poisťovne? Ja som to sama nenaordinovala.

@lenicka2506 ja som toto povedala už roku rokúce, ako iné štáty, majú žiadne poistenie, zdravotka, poistky nič až keď potrebujete ošetriť hradiť si plne ošetrenie, lieky. Aj lekári by si každého jednoho pacienta vážil lebo by musel.

ivka21
9. sep 2025
@lenicka2506

Navyše ľudia, pacienti čo majú preukaz ZŤP by nemali platiť za lieky

@lenicka2506 ale platia...

lenicka2506
autor
9. sep 2025
@ivka21

@lenicka2506 ale platia...

@ivka21 to viem, že platia aj keby nemali. Ale nie je to pri všetkých liekoch

lucka_ke
9. sep 2025

a nestačí tam filtrovaná voda? domáce filtre sa dajú kúpiť a zapojiť na prívod vody napr. v kuchyni

hiro
9. sep 2025

Preco si nekupis destilovanu vodu? Ta je este cistejsia ako ta Aqua Purificata a tu kupis aj 5 litrov za 2€ (aj DM ma 2l za 0,95€).
Podle platného Českého lékopisu je Aqua purificata (čištěná voda) voda určená pro výrobu a přípravu léčiv, u nichž není požadováno, že mají být sterilní a prosté pyrogenních látek, pokud není předepsáno a schváleno jinak.
Synonyma. Aqua demineralisata, Aqua destillata
Čištěná voda se připravuje destilací, za použití iontoměničů nebo jinou vhodnou metodou z vody, která vyhovuje požadavkům na pitnou vodu (ČSN 75 7111). Rozdíly zde tedy nejsou, názvy odpovídají pouze způsobu výroby.
https://www.mojadm.sk/denkmit-destilovana-voda-...

lenicka2506
autor
9. sep 2025
@hiro

Preco si nekupis destilovanu vodu? Ta je este cistejsia ako ta Aqua Purificata a tu kupis aj 5 litrov za 2€ (aj DM ma 2l za 0,95€).
Podle platného Českého lékopisu je Aqua purificata (čištěná voda) voda určená pro výrobu a přípravu léčiv, u nichž není požadováno, že mají být sterilní a prosté pyrogenních látek, pokud není předepsáno a schváleno jinak.
Čištěná voda se připravuje destilací, za použití iontoměničů nebo jinou vhodnou metodou z vody, která vyhovuje požadavkům na pitnou vodu (ČSN 75 7111). Rozdíly zde tedy nejsou, názvy odpovídají pouze způsobu výroby.

@hiro ďakujem za rozsiahli príspevok. Aqua Purificata kázali používať priamo v BA na pľúcnej klinike.
Samozrejme pýtala som sa na tú vodu z DMky no lekári tvrdia, že tá sa používať nesmie

lenicka2506
autor
9. sep 2025
@hiro

@hiro určite by to bolo lacnejšie

chrobak7
9. sep 2025

@lenicka2506 Však odpoveď na tvoju otázku v názve diskusie máš v tvojej poslednej vete. Lebo MZ SR vyradilo danú položku zo zoznamu klasifikovaných liekov. Tým pádom to žiadna z poisťovní neuhrádza.

lenicka2506
autor
9. sep 2025
@chrobak7

@lenicka2506 Však odpoveď na tvoju otázku v názve diskusie máš v tvojej poslednej vete. Lebo MZ SR vyradilo danú položku zo zoznamu klasifikovaných liekov. Tým pádom to žiadna z poisťovní neuhrádza.

@chrobak7 otázka je nie kto ale prečo. Dôvod, keďže doteraz poisťovňa hradila. Ministerstvo zdravotníctva vyradilo zo zoznamu ale prečo? Vyše roka bola úhrada poisťovňou, po vyše roku nie

natalka13
9. sep 2025

Pouzi normalne destilku.

anonym_b1830e
9. sep 2025

Opytaj sa ineho odbornika na tu destilovanu vodu, vies, lekari casto odporucaju jedno a doslova zakazu druhe, lebo z toho maju vedlajsi kseft. A pacient plati, lebo si mysli, ze ine nemoze.

ekira1
9. sep 2025

Absolútne som netušila čo je to za pristroj a čo za voda.. akurát som našla v otázkach Dr.Max, že akú vodu použiť záleží od prístroja, že zložitejšie potrebujú vodu destilovanú i demineralizovanú. Možno v tomto je ten zásadný rozdiel a preto lekár trval na tejto.

willacontella
14. sep 2025

Spýtaj sa aj v lekarni, či sa nedá niečo vymyslieť. Ale destilovana voda by mala mať rovnaké vlastnosti ako purificata.

lenicka2506
autor
14. sep 2025
@willacontella

Spýtaj sa aj v lekarni, či sa nedá niečo vymyslieť. Ale destilovana voda by mala mať rovnaké vlastnosti ako purificata.

@willacontella pýtala som sa pľúcnej lekárky. Musí to byť Aqua Purificata , že inak sa môže poškodiť prístroj

lenicka2506
autor
14. sep 2025
@willacontella

@willacontella pýtala som sa na tú destilovanu vodu, že byť nemôže