Pred 8 rokmi som požičala 1 300 eur a dotyčný mi ich nevrátil

sslobodnamama777
2. máj 2021

Ahojte, chcem poradiť, aj keď viac menej to asi spravím. Pred asi 8 rokmi som pozicala 1300 eur jednemu cloveku, on si kupuje same znackove veci aj elektroniku aku chce, ma asi cca 43 rokov, bol v Prahe, ze nic nezarobil, ale ze mi dlh chce vratit. ..no nevracia mi ich. Poslal dva krat po 50 eur. Na policii je to premlcané, tam to riesit sa uz nedá, ale ja tie peniaze potrebujem a chcem preto skusit poslednu moznost, napisat jeho sestre a asi aj pojdem za jeho matkou. Aj ked teda sa mi do toho nechce. Ist za jeho matkou. Ja som vtedy fakt tazko pracovala, tie peniaze boli vydreté. Preto sa vás chcem spýtat, ci mám napisat jeho sestre nech mu dohovorí. Ja som sama s malym dietatom a potrebujem fakt surne peniaze na potrebne veci, uz som sa rozlucila s myslienkou, ze ich vrati, ale teda chcem este skusit tu sestru poprosit, ci mu dohovorí. No je to velky sviniar, co mi napisal, ze neviem sa vzit do jeho kože, ake on ma tazkosti a pritom nema ziadne zavazky, oklamal ma, ja som na tom ovela horsie, akoze este on mi vynadal, ze chcem naspat dlh. Po takom case. Dakujem za rady.

syslik81
2. máj 2021

no ak nemas dokaz-dlzobny upis moc v navrat penazi never ..zrejme dlhuje aj inde a mama to riesut nebude a sestra uz isto nie ... samozrejme skusit mozes skor matku ako setsru ale vidim to biedne ...

sslobodnamama777
autor
2. máj 2021

@syslik81 on ten dlh priznava, mám jedine spravy, chcel ist aj k notarovi, ze spiseme zmluvu, dlzobny upis nemam, len ze pise, ze mi raz vrati. No ved aj ja to vidim biedne.

sslobodnamama777
autor
2. máj 2021

Ten nadpis sa nejak zmenil, bolo tam, ze nevrateny dlh. Uz to neviem opravit.

judar
2. máj 2021

Keby si mala daku dohodu spisanu na papieri tak by si nemusela nikoho nahanat.....stacil by exekutor a potom by si raz dva rozmyslel aj znackove trenky 😂

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
w123
2. máj 2021

moja teta ( slobodna matka) pozicala raz takto svojmu byvalemu partnerovi dokopy asi 8000 € a myslis ze jej to vratil ? uz je to desat rokov .. pisala tiez jeho mame a ta ju uplne odbila ze co ona s tym ma, vzdy ked ho trocha pootravovala poslal daku tu stovecku na zalepenie ust a dovidenia, mrzi ma to ale tie peniaze od neho uz neuvidis

qetka
2. máj 2021

Ja som bola presne v kozi takejto sestry. Moj brat dlzil peniaze a zrazu sa mi zacal ozyvat nejaky jeho znamy, ze mu dlzi. Bratovi som povedala, nech si to riesi a da mi pokoj. Neviem preco by sa mi mal niekto ozyvat kvoli jeho dlhom. Rovnako aj nasej mame. Povedali sme mu to, ale tym to skoncilo. Potom dotycny zacal pytat peniaze odo mna. Ja som brata nevidela niekolko rokov a po tomto incidente si s nim uz ani nepisem, Ja zijem slusne, on vzdy na vsetko kaslal, nedal si povedat, do skoly nechodil, pracovat nechcel. Co som komu spravila, aby mna niekto otravoval kvoli jeho dlhom. Keby islo o dlhy mojho muza, tak to je ina situacia. Je mi luto, ze ti niekto dlzi, ale ked niekomu pozicias peniaze, musis ratat s tym, ze ti ich nevrati, cize nemozes byt na ne odkazana. Sestra, ani mama ti ich za neho nevratia a ak ti ich vratit nexhce, tak oni dve s tym nezmozu nic.

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sslobodnamama777
autor
2. máj 2021

@qetka no ja dúfam, ze ho aspon naserem, ked mu to sestra povie, pretoze ona mu zveruje svojho syna, nech aspon vie, s kym je jej syn, hoci si myslim, ze ona to uz vie, aký on je, pretoze vobec na to nevypadá, vystupovaním a slovne sa dáva do svetla, ze je spravodlivý clovek a cestný, ja dufam, ze sa bude hanbit, mozno aj ju uz takto oklamal.

elementissa
2. máj 2021

Podla mna je velmi nerozumne riesit vracanie dlhu cez rodinu. Akoze, co oni zle spravili, ze maju pocuvat o tom, ako si nejaky ich rodinny prislusnik narobil dhy? Ved oni na tom nemaju ziadnu zodpovednost. Ked slo o taku velku ciastku, tak bolo treba spisat zmluvu. Takto je to bohuzial slovo proti slovu. Ani na policiu nemozes ist, nic nemas v ruke. Jedine poucenie do buducna- nerozdavat peniaze kde komu bez spisanej zmluvy. Vlastne, na vsetko v tomto svete je potrebna zmluva, aby boli obe strany chranene. Nezijeme uz v dobe ustnych dohovorov a cestnych slov. Takze nahanat jedine jeho, aby ti peniaze vratil

sslobodnamama777
autor
2. máj 2021

@cocolino234 no hej, pozicala som mu bez dokladu, hm, nikdy to netreba robit. Poznala som aj jeho mamu, no nepovedala by som toto na nich, zije s nou. Viem, ze to je moja chyba, naivná a hlupa. Ale on tak vystupuje, ze som mu naletela.

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sslobodnamama777
autor
2. máj 2021

@elementissa to hej, ale to je uz posledna moznost. Naposeldy ked som mu pisala, tak mi vynadal, ze aky on je chudak, co ja chcem, ze nechodim v jeho topankach. Ze mi chcel vratit aj viac, ze sa hanbi. A ze on teraz nema. Peniaze nedostanem, za ten cas keby chce vratit vrati, ale nic z toho, tak ma napadlo, ze aspon takto naserem.

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sslobodnamama777
autor
2. máj 2021

@cocolino234 no ja som mu napisala, ze ked ho stretnem tak mu vyskriabem oci. Potom som sa mu ospravedlnila, ale planujem u nich spravit krik, neviem co s nim je, ci byva este v prahe so synovcom, alebo u matky. A jeho mama ho obranuje, ze je chudatko v Prahe bez prace, ze mi iste vrati..ked som ju stretla som sa pytala na neho. Stve ma najviac to, ze vsade na inter tete vystupuje uplne ako mesiáš, pise o pokitike, ako treba zavriet zlodejov politikov. Mne vynadal, ze ho otravujem, ked si pytam naspat svoje peniaze. Ja som totalne tazko ich zarobila. Asi pojdem za jeho matkou.

syslik81
2. máj 2021

@sslobodnamama777 tak ale teraz pises ze jeho mama to vie - ze ti vravela ze isto vrati ..tak co od nej chces viac? peniaze proste neuvidis ... chlapec je vysmiaty a ty ponaucena ...

sslobodnamama777
autor
2. máj 2021

No vsak ja som si uz povedala, ze uz nech na to nemyslim, koniec, proste nevrati, ale proste, je to tazko. Su ludia co za 50 eur sa bijú. No ja mam pravo byt nahnevana, ked by som ho stretla v obchode, uz mam pripravene na cely obhod, ze ci sa mu dobre kupuje za moje peniaze a na vianoce raz neskor pojdem bliakat asi pod ich okno. Neviem to nechat tak.

sslobodnamama777
autor
2. máj 2021

@syslik81 vies co chcem, nasrat ich ako robi on so mnou.

elementissa
2. máj 2021

@sslobodnamama777 rodicia, surodenci, svokrovci, bratranci a ujovia kona somara psa nemaju absolutne ziadnu zodpovednost za rozhodnutia svojich dospelych a svojpravnych rodinnych prislusnikov. Pises o tom, ze chces napisat sestre, aby sa hanbili a ze si poznala jeho matku a nemyslela si, ze SU TAKI. Prosim ta, co jeho sestra a jeho mama spravili zle? AKE su? Oni maju snad zodpovednost za 43 rocneho syna a brata??? Trochu triezvejsie uvazuj aj ty. Nikto nenesie zodpovednost za nicie ciny a nicie zivoty, kazdy zije sam za seba a svojim sposobom. Taketo emotivne eskalacie k nicomu nevedu. Ries svoj problem prosim ta s tou osobou, s ktorou mas problem.
Keby sa nieco take stalo niekomu z mojich pribuznych a nejaka stihacka by zacala otravovat mna, pricom ja nemam na vzniknutej situacii ziadny podiel, pravdepodobne by som to riesila s policiou ako obtazovanie. Nic ti nedava pravo otravovat jeho rodinu, len za to, ze maju cast genetickeho materialu spolocnu. Oni ho predpokadam nenutili zobrat si od teba peniaze, ani mu nebrania ti ich vratit. Ty si mu ich dala dobrovolne a chces ich spat- co je pochopitelne, no nemas o pozicke ziadny doklad, teda je to legislativne z tvojej strany dar a nemas ziadne realne pravo ho vymahat spat sudne (napriklad). Ale jeho rodina ma pravo na teba podat trestne oznamenie za obtazovanie. Lebo oni naozaj nic s problemom nemaju.

qetka
2. máj 2021

@sslobodnamama777 mne sa ten chlapik, co mu brat dlzil ozval, ked som mala dvojmesacne babo. Cize hormony total zblbnute. Mala som z toho taky stres, ze som par dni nespala, plakala som jak mala, maly bol hladny, lebo ani mlieko som z toho nemala. Kvoli idiotovi, co sa nezmesti do koze. Zrusila som si kvoli tomu aj facebook a cislo zablokovala. Len som cakala, kedy sa tu nebodaj objavi. Asi tolko. A chlapec nic nevyriesil, zmenilo sa iba to, ze sa s bratom nebavim a nemam facebook 😂 Teraz sa uz na to pozeram tak, ze som ho mala poslat rovno do riti.

sslobodnamama777
autor
2. máj 2021

@elementissa hej chcel ze maju nedoplatok na plyn a zacat v prahe pracovat, zije zil so svojou matkou. Ja Ti rozumiem a je mi jedno nejaka policia. On to riesit nechce, chcem ju poprosit, ci by mu mohla dohovorit. Take, ze Ty by si zavolala policiu mi je az smiesne. No co myslis, ze by spravili. Nic. Ja ju nejdem obtazovat, ja jej akurat napisem a to je vsetko. Nic ine nemozem robit. Keby som chlap, tak mi ziadna policia nevadi, dostal by bitku.
@qetka ja som sama s dvojrocnym, mam total existencne problemy, takze chap aj mna. Ty neviem co si sa zlakla, akym stylom na geba isiel, ci sa nejakmvyhrazal, nemas za druheho nijaku zodpovednost, ja jeho sestru beriem ze je dobra osoba, chcem od nej nech mu dohovori, normalne pomoc, nie nejake vulgarity. Chap aj mna ako opacnu stranu. Ale myslim, ze aj ona vie aky je on. Neviem. Robim to zo zufalstva. Proste ma to napadlo. Aj ked uz som si x krat povedala, ze mam zabudnut na to, prisla som o peniaze. Ale ako pocitam co vsetko potrebujem a surne, tak no vidis aka som sprosta, ze dufam, ze mi vrati...No co uz. Je to velmi tazke odpustit to.

sslobodnamama777
autor
2. máj 2021

@elementissa ja mam pisomne ako svoj dlh uznáva, ale dlhy su len do 5 rokov, ci kolko, to je premlcany toto dlh, uz to policia nebude riesit, jedine keby pridem skorej. Ja som to zacala riesit az teraz ked som v tejto situacii.

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
martinajurkechova
2. máj 2021

Tak ja by som sestru do toho netahala, ale matke by som isto povedala a hlavne vysvetlila v akej som situácii a že tie peniaze fakt potrebujem. Veď ak matka nie je nejaká socka, tak nech ti aspoň stovku vráti. Lepšie ako nič a nech synacikovi dohovorí. Škoda, že si to neriešila skôr a s políciou.

sslobodnamama777
autor
2. máj 2021

@cocolino234 hej, ale mi dal svoje slovo, slúbil a slubuje. Ja som mu verila, ze je cesrny clovek. Ale hej...musim to nejak uz zabudnut a riesit svoje problemy financne inak. Zas hlavne ze sme zdravy. Uz by som na to chcela zabudnut, ale mam 2 rocne dieta a dookola rozmyslam nad tym zoznamom co potrebujeme. ..dakujem Ti.

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sslobodnamama777
autor
2. máj 2021

@martinajurkechova hej ja som neplanovane otehotnela a inak to ani neriesim s nim. Uz som si vravela, ze mam na to zabudnut, ale no ma to dnes napadlo nejak zas, ked vyratúvam. Proste je hlupe verit velkej vacsine ľudom na čestne slovo, na nejaké sluby, no ludia klamú a ja som bola naivná, nebolo to po prvy raz, este dva krat som takto pomohla. No uz som poucená.

martinajurkechova
2. máj 2021

@sslobodnamama777 každého by to štvalo. Keby mal nejaký charakter tak aspoň po 20 eur posiela mesačne. To by ho isto nezabilo.

qetka
2. máj 2021

@sslobodnamama777 ja chapem aj druhu stranu, ale ja za to nemozem. Nevyhrazal sa mi, len ma otravoval a asi tie hormony a tak, no bolo mi to naozaj neprijemne. Ja viem aky je brat, preto s nim nechcem mat nic spolocne.
Kazdopdne, ak by ti tie penize vratil uz skor, tak by si ich uz asi tiez nemala dnes a tiez by si to musela nejak riesit. Chapem aj, ze v tom vidis riesenie tvojich momentslalnych problemov, ale ono malokedy sa problem vyriesi tak, ze dostanes 1000 EUr a je vsetko vybavene :( Pokial to nevyriesis od zaciatku, tak za chvilu budes na tom istom, ale s novym zoznamom :(

elementissa
2. máj 2021

@sslobodnamama777 to je pekne sice, ze teba policia nezaujima, ale je rozdiel povedat a povedat. Lebo ano, mohla by si jeho mame medzi recou povedat, ze este ti nevratil peniaze a samozrejme jej odpoved by mohla byt : "no to mi je luto, ale co ja s tym?" alebo by si mohla chodit otravujuc, ved sama si povedala, ze ich chces nasrat. Chces svoju feustraciu ventilovat na rodine typka, ktory ti peniaze nevratil, no ty si dlh neriesila kym bol aktualny (mala si na to 5 rokov)... Tak to proste nefunguje. Nemozes ist kontaktovat ludi za ucelom, ze ich chces nasrat, lebo svoju prilezitost riesit jeho dlh legalnou cestou si uz premrhala. Naozaj ta mozu udat a boli by v plnom prave.

V tejto veci nie je ziadna logicka konkluzia, ktoru by si teraz spravila. Peniaze boli, budu a aj tak nikdy nie su, ked ich najviac treba. Mas priucku do buducna, nebyt naivna a nenaletiet peknym reciam. Nic viac robit nemozes