icon

Predaj a následná kúpa bytu

lalota
23. jún 2025

Ahojte, predavam byt. Celu sumu pouzijem na kupu noveho vacsieho bytu. Zbytok sumy financujem HU, z neho vyplatim aj spotrebitelsky uver. Vsetko robim cez jedneho maklera, zo znamej realitky. Na katastri mame zrychleny postup a ma tam aj znamych. Nakolko je proces komplikovanejsi a narocny na cas - makler chce peniaze z predaja bytu poslat na svoj ucet… vsade citam o tych notarskych uschovach, bankovych vinkulaciach. Chcela som ist touto cestou, ale makler tvrdi, ze by sme to casovo nestihli, dalej ze banka bude mat zalozne pravo na byt… ide o terminy. Chcem sa spytat, ci mate podobne skusenosti.je to znama realitka, 15 rokov na trhu. Dakujem

Strana
z2
bambulkaaskatulka
23. jún 2025

Ja by som to nerobila. Nemáš tam nijakú istotu ničoho. Ani bytu ani peňazí

deedol
23. jún 2025

nikdy som sa s nicim takym nestretla. ja by som do toho nesla.

tundra
23. jún 2025

To fakt?A ako to zdôvodni DU,napr.Ked dostane infarkt,tak ti zostanu len oci pre plac...
Ty predavas,ty urcujes podmienky,posli ho niekam...
Ludia si dokazu zbytocne komplikovat život...

olimuc
23. jún 2025

Urcite nie… maklerovi na sukromny ucet? Urcite nie … jedine ak chces mat 5 min slavy a citat v komentaroch v NC , ze si blbec.

janka_266
23. jún 2025

@lalota určite nie, peniaze buď na účet banky, ak to má byť na vyplatenie hypo, alebo na Váš účet, aký rozdiel je v prevode z jeho účtu na predávajúceho alebo z vášho?

zic
23. jún 2025

Nerozumiem, co by ste casovo nestihli ak pouzijete vinkulovany ucet... tie 2 dni nieco zmenia? Urcite by som to nerobil...

domkakvet
23. jún 2025

@lalota nie, toto v ziadnom pripade. Ak predavas byt a kupujes novy je aj moznost aby sa novy majitelia nastahovali neskor.

tundra
23. jún 2025

Mozno sa pan makler chysta zmenit krajinu pôsobenia.Toto spravi 4-5 klientom a ruka hore na Belize...

rejka7
23. jún 2025

@lalota a čo že je 15 rokov na trhu? Môže byť aj 30, aj tak ta môžu odrbat, až sa zapráši. Čo už si tie realitky dovoľujú, to je hnus. Že vraj na súkromný účet, to je vtip, nie?

tundra
23. jún 2025

@lalota precitaj si tento clanok,ohladne terminov...
https://www.reddit.com/r/Slovakia/comments/1l8o...

luccija
23. jún 2025

@lalota určite nie, čo sa nemá stihnúť a prečo vás suri cas?Ty dávaj podmienky

sweaaa
23. jún 2025

@lalota Kamoška to tak urobila. Všetko bolo ok. Ja by som na to nervy nemala. Je to účet realitky alebo len toho makléra? Dajú ti niečo podpísať?

patka06
23. jún 2025

@lalota Neposielala by som na účet makléra, ale ak ide o veľkú realitku možno poskytuje aj úschovu peňazí - over si ako presne to myslel

rejka7
23. jún 2025
@patka06

@lalota Neposielala by som na účet makléra, ale ak ide o veľkú realitku možno poskytuje aj úschovu peňazí - over si ako presne to myslel

@patka06 úschovu peňazí zo zákona za splnenia zákonných podmienok smie poskytovať len banka a notár. Pokiaľ by ich schovala realitka, tak to je len súkromná úschova, to ti môže uschovať aj sused.

zuzu003
23. jún 2025
@rejka7

@patka06 úschovu peňazí zo zákona za splnenia zákonných podmienok smie poskytovať len banka a notár. Pokiaľ by ich schovala realitka, tak to je len súkromná úschova, to ti môže uschovať aj sused.

@rejka7 doplním, že existujú aj advokátske úschovy 🙂

patka06
23. jún 2025
@rejka7

@rejka7 v minulosti som pracovala pre spoločnosť, ktorá poskytovala aj úschovu peňazí pri realitných obchodoch. Teraz som sa pozrela na ich stránke - stále poskytujú aj úschovu

maxalla
23. jún 2025

V ziadnom pripade. Jedine notar, advokat alebo bankova uschova. Ak sa terminy nestihaju, treba sa skusit dohodnut s bankou na predlzeni terminu. Pochybujem, ze je realitka vobec poistena na tento ucel.

lalota
autor
23. jún 2025
@sweaaa

@lalota Kamoška to tak urobila. Všetko bolo ok. Ja by som na to nervy nemala. Je to účet realitky alebo len toho makléra? Dajú ti niečo podpísať?

@sweaaa v zmluve je to normalne uvedene. Ze cast za novy byt ( hotovost z predaja stareho) davam na jeho ucet s potom banka pusta hypo

rejka7
23. jún 2025
@patka06

@rejka7 v minulosti som pracovala pre spoločnosť, ktorá poskytovala aj úschovu peňazí pri realitných obchodoch. Teraz som sa pozrela na ich stránke - stále poskytujú aj úschovu

@patka06 oni samozrejme môžu poskytovať úschovu, ale nie zákonnú. t.j priamo upravujúcu zákonom. Len úschovu zmluvnú podľa občianskeho práva napríklad.

guudy
23. jún 2025
@lalota

@sweaaa v zmluve je to normalne uvedene. Ze cast za novy byt ( hotovost z predaja stareho) davam na jeho ucet s potom banka pusta hypo

@lalota v ziadnom pripade nie.

bg92
23. jún 2025

prepac ale nikde nevidim rozumny a relevantny dovod na toto, iba nejaka omacka ako "nestihneme terminy"? ake konkretne terminy a ako konkretne toto pomoze? oficialnu uschovu robi banka a notar.

sweaaa
23. jún 2025
@lalota

@lalota Ak je to účet toho makléra a nie realitky, ani by som o tom neuvažovala. Ale ako hovorí @patka06 , realitky to robia. Zisti, či to je účet realitky, či poskytujú tieto služby, ak áno, až vtedy nad tým porozmýšľaj, aké sú riziká, výhody a či si s tým ok.

mirola
23. jún 2025

ak sa tam bude cerpat HU tak musia byt splnené podmienky, ktore si banka urcuje aj pri uschove penazi... z pravidla je notarska uschova nutna aby sa vobec nacerpal uver.. urcite by som do toho nesla tak, ako pozaduje makler.. je to blbost

sasa1310
23. jún 2025

@lalota otázne je, prečo neplatíš účet priamo majiteľovi bytu. A za ďalšie, ak dáš do notárskej úschovne peniaze, tak naozaj sa to všetko predĺži o tie dni, čo bude trvať kataster, nakoľko sa uvoľňujú peniaze, až keď budeš na LV

sasa1310
23. jún 2025
@mirola

ak sa tam bude cerpat HU tak musia byt splnené podmienky, ktore si banka urcuje aj pri uschove penazi... z pravidla je notarska uschova nutna aby sa vobec nacerpal uver.. urcite by som do toho nesla tak, ako pozaduje makler.. je to blbost

@mirola notárska úschova nie je vôbec nutná, aby sa načerpal úver. Bežne platíš časť priamo majiteľovi a zbytok peňazí posiela banka majiteľovi

tilly
23. jún 2025

To čo je za RK? Tu reality?
Maklérovi na súkromný ani firemný účet NIKDY. Čo blázni? Toto som videla naposledy v 90tkach a tuším niekto aj zdrhol s miliónmi korún vtedy a pár maklérov skončilo v base 🙊. Tak nám to aspoň vtedy hovoril šéf 😅

tilly
23. jún 2025
@sweaaa

@lalota Ak je to účet toho makléra a nie realitky, ani by som o tom neuvažovala. Ale ako hovorí @patka06 , realitky to robia. Zisti, či to je účet realitky, či poskytujú tieto služby, ak áno, až vtedy nad tým porozmýšľaj, aké sú riziká, výhody a či si s tým ok.

@sweaaa aké realitky to robia? Kto si to zoberie na triko?

lalota
autor
23. jún 2025
@sasa1310

@lalota otázne je, prečo neplatíš účet priamo majiteľovi bytu. A za ďalšie, ak dáš do notárskej úschovne peniaze, tak naozaj sa to všetko predĺži o tie dni, čo bude trvať kataster, nakoľko sa uvoľňujú peniaze, až keď budeš na LV

@sasa1310 majitelom bytu je realitna kancelaria

tilly
23. jún 2025
@lalota

@sasa1310 majitelom bytu je realitna kancelaria

@lalota realitka je majiteľ toho bytu, čo kupuješ a chcú, aby si prvú časť kúpnej ceny, teda to, čo máš v hotovosti poslala na ich účet, teda účet majiteľa nehnuteľnosti?

lalota
autor
23. jún 2025
@tilly

@lalota realitka je majiteľ toho bytu, čo kupuješ a chcú, aby si prvú časť kúpnej ceny, teda to, čo máš v hotovosti poslala na ich účet, teda účet majiteľa nehnuteľnosti?

@tilly ucet je vedeny na realitnu kancelariu, nie na fyzicku osobu. Dnes som si to zistila

Strana
z2