icon

Predaj bytu na hypotéku a kúpa domu. Aký je správny postup?

4. feb 2025

Ahojte, obraciam sa vás, možno budete vedieť, lebo ani neviem ako mám zadať vyhľadávanie v googli na túto otázku.

Aký je postup, keď máme byt na hypo v BA (veľmi krátko, 3 roky) a zvažujeme sťahovanie do iného mesta za predpokladu kúpy RD na hypo v tom meste? Čo riešiť prv - predaj alebo nejaký presun existujúceho úveru na novú nehnuteľnosť alebo ako sa toto rieši? Aké sú možnosti?

Veľmi ďakujem za všetky rady!

sima234
4. feb 2025

Pokiaľ sa nemýlim, tak ak predáš byt, na ktorý máš hypo, tak si banka automaticky peniaze stiahne na existujúcu hypo a pri kúpe novej nehnuteľnosti riešiš novú hypo. Ak sa mýlim, tak sa ospravedlňujem.

zltalienka
4. feb 2025

Záleží od vašich finančných možností. Je možné mať aj 2 hypotéky súčasne, ak vám to vaše príjmy umožňujú. To je ideálny prípad, asi.
Dalo by sa presunúť hypotéku na inú nehnuteľnosť (napríklad rodičovský byt/dom), predať súčasný byt a za hotové kúpiť dom a znova presunúť hypotéku. Len treba doriešiť, kde budete od predaja bytu do kúpy domu bývať.

hanka_se
4. feb 2025

odporucam oslovit financneho poradcu (ale nejakeho dobreho 🙂 ) My sme mali podobne: byt na hypo, mali sme ho cca 10 rokov, isli sme stavat dom. Na dom sme si brali uver s postupnym financovanim. Cize sme mali 2 hypoteky - samostatnu na byt a samostatnu na dom. Ked bol dom v stave k nastahovaniu, predali sme byt. Predajom sa vyplatila hypo na byt a zvysne peniaze sme pouzili na dorabku domu. Mame skveleho financaka, ktory nam od zaciatku velmi pomaha. Len teda musi vam to financne vychadzat. My sme v malom meste a dom sme stavali na dedine, cize financne to bolo celkom ok

simca06022011
4. feb 2025

No urcite su tam sposoby, ja len taka drobnost: z predaja nehnutelnosti, ktoru vlastnite pod 5rokov sa plati dan (resp zo "zisku" z tejto kupy) = treba sa aj tom poradit a zahrnut do kalkualcie, ak budete mat takuto danovu povinnost
A potom je tam viac sposobov ako to urobit, a vsetko zalezi na vasej bonite, a ponuke, to vam predata nejaky financny poradca, alebo aj v banke kde mate hypo, dosatnete informaciu, co a ako, to preniest na inu nehnutelnost a ako postupovat pri predaju,a by nebol problem.

colsami
4. feb 2025

Aktualne to riesime, takze informacie z prvej ruky.

Najdolezitejsia informacia pre Teba (ak chces presunut hypo na inu nehnutelnost) ze musis byt VLASTNIK tej nehnutelnosti. To nie je ze Ty kupujes a presuvas. Ty musis ten dom kupit, nasledne cakat na zavkladovanie a az ked si vlastnik na LV, mozes ziadat o presun hypo z bytu, ktoreho este stale musis byt vlastnik tiez.
Presunu navyse za pravdepodobnosti, ze nehnutelnost ma vyssiu hodnotu ako ta, z ktorej chces presuvat (vraj nemusi byt pravidlom, ale byva zvykom).

Navyse minuly tyzden som sa bola pytat v TB ako dlho mam pocitat s tymto procesom presunu hypoteky - hypo pracovnicka povedala, ze od zaciatku podania ziadost o zmenu rucenia az po final, kedy sa to naozaj zapise do papierov, treba pocitat cca mesiac a pol.

Pri presune hypo je nutne pravne zabezpecenie a aj kooperacia noveho kupujuceho, ten co Tvoj byt kupi, ze s tym musi byt OK. Ano bezne sa to sice robi, ale pre niektorych je to prekazka.

Ak hypo nechces presuvat, ale vyplatis ju pri predaji bytu - opat, ist vcas do banky, ziadas o predcasne splatenie uveru + vypocitaju Ti pokutu, je rozna, na zaklade nakladov banky, ale nemoze byt vyssia nez 1% zostavajucej hypoteky. Toto ale treba riesit ci to bude vyplacane od Teba resp z hypo kupujceho atd atd, mozno to maju banky rozne, v nasej povedali takyto postup. S tym ze ak kupujuci bytu chce na Tvoj byt, co mu predavas a kde mas hypo, aj on svoju hypoteku tj nekupuje v hotovosti, toto vsetko musite absolvovat dostatocne vcas, aby ta Vasa hypo uz bola z bytu dole (a tiez to podla toho co hovorili, trva 3-4 tyzdne od podania ziadosti, kym sa to premietne v oficialnych papieroch).

A ano, ak predas nehnutelnost skor nez 5r od kupy, pocitaj s tym, ze z rozdielu (tj cena za ktoru teraz predas minus cena za ktoru si kupila) platis dan a zdravotne. Neviem ci spolu to nebude cca 30% tej sumy, to uz Ti tu niekto upresni co sa vyzna.

Info mam priamo od pracovnikov z minuleho tyzdna - ak hovorim nepresnosti, ospravedlnte ma, ale takto by to malo aktualne byt, ako povedali.

colsami
4. feb 2025

(porad sa s financakom ale teda prve dva prispevky nehovoria dobre, co sa tyka postupu)

miroslava2710
4. feb 2025

Tak ako pise @colsami tiez to ideme teraz riesit. My to riesime tak ze muz predal svoj byt za ten kupime starsi dom ja si tam prenesiem hypo (mam malu hypo takze mi to vychadza co sa tyka hodnoty) potom predam byt a z toho budeme prerabat. Ale teda ja cakam kym mi uplynie 5 rokov odkedy som byt kupila pretoze momentalne mam velmi vysoky zisk na to aby som 30% z toho pustila statu len tak😃 Da sa to este aj tak ze ak mate v rodine nejaku nehnutelnost ktora neni zatazena hypotekov napriklad rodicovsky dom a dovolia ti si tam tu hypoteku preniest. Ty si ju prenesies na ten dom (cize zalozis rodicovsky dom banke) , predas byt za plny zisk kupis dom a po kupe domu si prenesies hypoteku na ten dom. Ale to uz je vacsie vymyšlanie a tahanie tretej osoby do toho

colsami
4. feb 2025

@miroslava2710 tiez cakam 5r kedze ta hodnota mi narastla skoro dvojnasobne a toto nie som ochotna nechat zdanit, ale uz sa blizi finale 😅 Ja som chcela presuvat moju hypo z bytu na dom najma kvoli tomu, ze je tam este ten smiesny urok 0,85%. Este dva roky.... Ale ak to bude prilis komplikovane skrz spolupracu s predajcom domu a kupcom bytu, asi sa na to vykasleme a zaziadame o novu. Je mi to luto lebo este 2r dobry urok, ale tak uvidime, co prinesie zivot, ci uz tie dva roky ozelieme 😁 My bez predaja toho bytu dom nemame sancu kupit takze musime ist v poradi. 😅

miroslava2710
5. feb 2025

@colsami Myslim si ze pri kupcovi by nemal byt problem ale s predajcom ak potrebujete predajcov dom zalozit v prospech hypo este pred kupou to bude tazsie. Ja som to tiez tak chcela ale muz s tym robi a povedal ze sance su take nizke ze by na to niekto pristupil ze sa to neoplati ani skusat. Ale clovek nikdy nevie kedy motyka vystrelí a kvoli uroku sa to oplati vyskusat. Mne tiez ide hlavne o urok sice az taky super ho nemam ale rozhodne lepsi ako su teraz😃Ale teda my sme nakoniec nasli to riesenie ze z muzovho predaja bytu kupime, prehodime moju hypo a potom predame moj. Mne este ostava rok od kupi, hrozne sa to vlecie mohli by to trosku skratit lebo ten byt som kupovala ked som bola sama teraz uz rodina druhe dieta na ceste clovek potrebuje vacsie 😃