icon

Predaj - kúpa nehnuteľnosti

7. mar 2023

Ahojte, predavame RD /nejdem tu hladat noveho majitela/, inzerujeme si nehnutelnost sami a zaujala ma jedna vec. Ozyvaju sa mi realitky, ktore chcu nasu nehnutelnost inzerovat a hladat zaujemcu, ale provizia, ktoru si na to pridavaju mne pride uplne sialena. Vcera ma oslovila realitka s oznamenim, ze za predaj si beru 9000€, za co som im podakovala, ze toto je sialena suma a dakujem neprosim. Dnes ma oslovila ina, tak sa uz dopredu pytam, kolko si beru proviziu a pan mi napise, ze nie tak vela, ako ine realitky, len 3,5%, co je z 250 tisic 8750€. Tiez som mu podakovala, ze o jeho sluzby zaujem nemam. Chapem, chcu zarobit, ale v dnesnej dobe, ked ludia pomaly hypo ani nedostanu pytat taketo peniaze? Tak sa vas chcem zo zvedavosti spytat, hladate a realizujete si nove byvanie radsej s realitkou a priplatite si za to aj takuto cenu a mate istotu, ze vsetko ok vybavia alebo mate rovnaky pocit ako ja, ze je to sialena suma 🙄

Strana
z3
sono2
7. mar 2023

V rakúsku toto platí kupujúci a to si ešte nehnuteľnosti sám vyhliadne príde len že toto sa mi páči a cvak 3,5 percenta.
Ja nechcem klamať ale niečo sa mi zdá že to bolo až vyše 4 percent z sumy.
Pridajte na vlastnú päsť.
Čo ti napíšem.

sono2
7. mar 2023

Spomenula som si.
My sme platili 4,500 bez mála.
Byt stal 98 tisíc pred 10 timi rokmi

sono2
7. mar 2023

Ešte dodám že to je len začiatok.
Dokopy ta stoja v rakúsku cca 14 pacient poplatky z sumy.
Myslím že toto na sk neni ci?

hankab
7. mar 2023

@sasa1310 neplatili 😉 provizia bola vraj 3700€, zaloha 1500.

sasa1310
7. mar 2023

@hankab na kúpnej zmluve si to presne musela mať špecifikované tie sumy. Takže zvláštne, že "vraj".

cubo2
7. mar 2023

Takto. Služby realitky nezavrhujem - sám som predával byt a bolo to fajn, pani všetko vybavila, nafotila, inzerovala, vybavila si obhliadky, pripravila zmluvy, išla na kataster.. A teraz otázka na vás - máte na toto všetko čas v celodennom kolotoči okolo práce, detí, dochádzania, nakupovania, varenia atď (plus naštudovať si ako celý ten postup funguje vrátane refinancovania hypo atď)? Čiže ono to zas nie je úplne bez práce..

Kľúč je však v tej provízií - treba si dohodnúť férovú províziu, nie že "predáva sa 3.5 percenta hotovo".. Jedna realitka pýtala zo 185 tisíc 5%, čo je vyše 9 tisíc eur.. to som ich poslal do prdele, že toľko im nedám za predaj bytu. Nakoniec mi to jedna pani so svojou realitkou predala za 1.8% čo bolo férové.

Autorka, súhlasím, že často ide o prostú nenažratosť a chamtivosť - predať byt za 300 tisíc obnáša zhruba rovnaké množstvo práce ako predať byt za 100 tisíc (nech ma opraví, kto si myslí, že nemám pravdu), takže pýtať 3x toľko peňazí je proste chamtivosť. Jednoducho ako predávajúci, treba silno tlačiť na províziu smerom dole, až kým nepríde k dohode a potom kľudne podpísať exkluzívnu zmluvu - nie je dobré, keď predaj bytu riadi x ľudí, ktorí navzájom o sebe nevedia

elalala
7. mar 2023

My sme kúpili dom v auguste a realitke sme dali 3000 eur...a to mi prišlo také celkom ok, 9000 je uz neskutočné...

x_mery_x
7. mar 2023

My sme si pripocitali cenu za realitku a plus ho ona dokazala predat o 5000tisic viac tak to sme si delili 50:50

autor
8. mar 2023

@cubo2 Uplne suhlasim, nie som proti realitkam, ale presne ako hovoris, mala by to byt provizia v normalnej a realnej vyske, pretoze toto co si pytaju mi pride pomaly ako uzera

pragmaticka
8. mar 2023

Na slovenské pomery mi to tiež prídu šialene sumy!! Len pre zaujímavosť, pohľad z rakúska. Tu provízie platia obe strany. Obe vo výške okolo 2-3,5%+ 20% DPH vacsinou je to však 3-3,5% z ceny nehnuteľnosti. Teraz je však ta situácia taká, ze makléri sa sami u predávajúcich ponúkajú ze im Nehnuteľnost predaju zdarma čiže províziu z predaja im zaplatí len kupujúci.

xeniii
8. mar 2023

Najlepšie je, ak si svoju cenu pripočítajú k cene, ktorú za nehnuteľnosť chceš, potom ako je to na ich šikovnosti, za koľko nehnuteľnosť predajú. No je pravda, že keď si to tak človek preráta, v niektorých prípadoch sú to už zarážajúce sumy

autor
8. mar 2023

@xeniii Ano, lenze zase ja viem v akej cene sa pohybuju domy, kde predavame a chcem dom predat rychlo a za realnu cenu a ak si ma realitka zobrat 9tisic, logicky musim ja ist s cenou dolu, pretoze ak si tu cenu pripocitaju k mojej, dom je nepredajny. Alebo mozno je, ale budem cakat 10 rokov alebo naveky a hlavne si naozaj myslim, ze 9tisic je prilis k slovenskym platom. Ako dlho musis robit, aby si nasetrila na proviziu?

jaroslav81
8. mar 2023

V dnešnej dobe predáva nehnuteľnosť cez realitku len analfabet. Nafotiť a buchúť inzerát na bazoš a ďalšie dve veľké portály je robota na hodinku. Právnik vám vypracuje zmluvy za 300 - 400€ a nie tam 4000 - 9000€ dávať realitke. Ak dáte dobrú cenu, 2 - 3 obhliadky a máte predané...V dnešnej dobe sú realitky rovnako zbytočné ako pracovné agentúry...

jaroslav81
8. mar 2023

A najviac sa mi páči, ak je na bazoši inzerovaná rovnaká nehnuteľnosť s rovnakými fotkami ale cez rôzne realitky a v každom inzeráte je iná cena...myslia si, že ľudia sú blbí a neuvidia inzerát za nižšiu cenu...

juro375
8. mar 2023

Podla mna to predate aj sama bez RK a usetrite tisicky eur. Najprv si urobte pekne kvalitne fotky (najprv pekne poupratujte byt nech je to tam utulne). Potom si spravte ten inzerat na bazosi, pridajte tam tie fotky a pekny popis k tej nehnutelnosti( ten popis si mozete pozriet z nejakych inych inzeratov a upravit podla seba na Vas dom). Dajte tam realnu cenu na aktualnu situaciu na realitnom trhu a hned mate kupujucich. A ked pridu na obhliadku bolo by dobre keby ste vedeli pekne odprezentovat vasu nehbutelnost. Ked tak mozete zavolat na nejaky inzerat a ist sa pozriet na nejaku nehnutelnost ako kupujuca, ale iba kvoli tomu aby ste odkukali od maklera ako a co treba povedat ked budete pedavat ten vas dom

autor
8. mar 2023

@jaroslav81 Toto je dalsi dovod, preco sa mi moc nechce do spoluprace s realitkami, aby nebol nas dom zverejny xkrat a vzdy od niekoho ineho a uz vobec sa mi nechce upisat do exkluzivnej zmluvy

autor
8. mar 2023

@juro375 Dakujem 🙂

kosiceapartments
Odpoveď bola odstránená
Strana
z3