icon

Predčasný dôchodok po 40 odpracovaných rokoch

nim
10. sep 2023

Ahojte. Zisťujem info o predčasnom dôchodku. Do odpracovaných rokov sa ráta učňovka a materská, neráta sa PN a evidencia na úrade práce. Je tak? A čo ak žiadatelka poberá čiastočný invalidný dôchodok a cca 20 rokov dozadu opatrovala doma rodičov asi 8 rokov? To sa ráta? A ak bola 6 mesiacov PN kvôli operácii,ten celý rok sa neráta? Ráta sa iba pol roka čo pracovala? Ako to je prosím? Budeme volať do sociálky kvôli zápočtu,ale chceme byť pripravené. Momentálne je taktiež PN už 4 mesiac, čakáme na termín operácie a v novembri bude mať 60 rokov. (prácu má na 3 smeny, ťažkú vo výrobe, čiže aj nočná a zdravotne to už nezvláda) . Ďakujem za odpoveďe.

mata0076
11. sep 2023

@mogaa ahoj pracujes na soc.poist ? Ja by som mala otazku ak otec ma odpracovane 43 rokov ale narok na starobny dochodok ma az v july 2024, ci sa mu oplati ist toho roku do predcasneho dochodku koli valorizaciam alebo az riadne buduci rok do starobneho? Dakujem za odpoved 😊

mogaa
11. sep 2023

@mata0076 tento rok, aj keby mu chýbal celý rok tak sa to poníži len o 3,6% ale pridajú mi tohtoročnú valorizáciu cca 21%

mogaa
11. sep 2023

@hiro to by bolo ešte jednoduchšie ako je reálne....ty tam za každý rok nahadzuješ zárobky🙂

alex666
11. sep 2023

@nim Moja mam to riesi. Do tohto druhu dochodku (po 40 odpracovanych rokoch ) sa ucnovka nerata. Rataju sa len realne odpracovane roky a materska. PN neviem presne.
Ucnovka sa asi rata len do starobneho a predcasneho dochodku.
Ale ak tvoj otec zacal robit v 18tke a nemal tam nejake vyrazne prerusenia tak uz by to mal mat odrobene.

ptvw
11. sep 2023

@mogaa ahoj prepáč ze aj ja otravujem, mama toto rieši už pomaly pol roka, ma tento rok už od 1.augusta 2023 - 39 odpracovaných rokov plus 4 roky stredná zdravotná škola ale mínus 2,50 roka PN za celý čas, čiže to vychádza 43-2,5=40,5 roka ale známa jej tvrdila ze škola sa nerata do odpracovaných rokov ze sa na to pýtala na pobocke soc poisťovne v ba, tak ako je to prosim mohla by si už požiadať o dôchodok po 40 rokoch? Dakujeme

hiro
11. sep 2023

@mogaa To nenahadzuju zamestnavatelia? A nakoniec vsak oni statu posielaju vsetky informacie o plate, odvody, stat ma tie udaje kazdy mesiac - takze preco by sa zarobky mali nahadzovat este znovu manualne? (A vlastne este davame danove priznanie kde je to v kope za cely rok)

hiro
11. sep 2023

(Aj ked teraz ma napadlo ze pred 40 rokmi to este asi nebolo elektronicke ale aj tak stat by danove priznania mal mat, ci? Ci sa to skartovalo? Tak potom stat nevie kto mal aky prijem v minulosti, kolko platil dani ak tie paiere zrecyklovali 🙂 - a ak to stat teda nema tak potom si moze hocikto vygenerovat nejake potvrdenie ze zarabal aj 100 tisic korun mesacne v 80tych rokoch :D )

tramtada31
11. sep 2023

@nim pred 20 rokmi sa neplatilo nemocenské za opatrovanie. Až tak cca 15 rokov dozadu prišla legislatívna zmena a tieto roky sa začali uznávať ako odpracovane

mata0076
11. sep 2023

@mogaa dakujem krasne za odpoved, len nechapem preco otcovi ked sa bol pytat na pobocke nepovedali kedy sa lepsie oplati ist, len mu dali papiere ze mu mame doma prepocitat dochodok.

mogaa
12. sep 2023

@hiro zamestnávateľ zasiela každý mesiac výkazy tam sú vym.základy z ktorýh sa platia odvody....ale aj zamestnanec ukončí PP musia poslať evidenčný list dôcho.zbezpečenia , tam sú kumulované zárobky za jednotlivé roky...ale bežne si to SP musí od polovice zamestnávateľov vyžiadať lebo to nepošlú..výkazy sa vždy dajú zaslať opravné, ale na dôchodok je podstatné čo zašlú na evidenčnom liste dôch.poistenia a to sa automaticky ešte porovnáva s výkazmi z k torých išli odvody...na výpočet dôchodku sa to ešte nahadzuje + kontrola všetkých zaslaných ev,listov + doplnenie chýbajúcich období napr. ak človek pracoval v zahraničí alebo niekoho opatroval či do r.2000 sa tam zarátava aj UP...vôbec to nefunguje že všetky údaje automaticky prechádzajú a jedného systému do iného....sú to celoživotné dávky, takže kontrola je tam na viacerých úrovniach...ale aj tak sa môže stať chyba napr.ak niečo klient nepovie.....za straré obdobia bežne chýbajú registrácie, tam sa musia dokladať prac.zmluvy, robia sa zápisnice o zárobkoch.....je tam toho veľa...

mogaa
12. sep 2023

@mata0076 lebo sa to na pobočkách nestíha.....na pobočkách sa dajú robiť informatívne výpočty ale záväzné sa robia až na ústredí....len tým že teraz sa spustili dôch.po 40odprac.rokoch a je tento rok 2 x valorizácia, tak na pobočkách to jednoducho nemajú kedy robiť....buď by robili výpočty alebo žiadosti...je raz toľko žiadostí o dôchodok a asi 2x toľko ľudí sa chodí informovať či vôbec má nárok na pred,dôchodok...okrem toho sa stále robia aj iné veci ako reklamácie na rodičovské dôchodky, potvrdenia, zmeny ktoré chce klient - napr.zmena účtu či korešp.adresy....

mogaa
12. sep 2023

@mata0076 to čo sa komu oplatí je veľmi individuálne....tento rok sa to oplatí tým ktroý majú starobný vek v budúcom roku.....pri ostatných je to individálne, lebo ten človek môže momentálne zarábať 800 eur a predčasný dochodok mu výde cca 580eur....ak by mu aj za dva roky vyšiel rovnaký, je otázne či sa mu to oplatí....lebo 2 roky poberať plat 800eur alebo mať len 580eur dôchodok je rozdiel.....tam sa berú do úvahy zárobky počas ceého života , výpočet nie je len z posledných rokov.....

mata0076
12. sep 2023

@mogaa ano ja to chapem ja som mala pol roka prax prave na dochodkovom oddeleni, uz vtedy asi 7 rokov dozadu mali ,,kolegyne,,vkuse ludi. Dnes som jednu dokonca aj stretla tak mam kludne za nou prist a preberieme ocov dochodok. Dakujem aj za Vas cas 😊

hiro
12. sep 2023

@mogaa "tam sú kumulované zárobky za jednotlivé roky" - to je udaj ktory stat uz predsa ma, minimalne danovy urad a mozno aj ine institucie... Preto ma zaujimalo ze preco sa ziada este nieco dalsie. Tak isto socialna poistovna vidi kto kedy kolko platil odvodov takze to ma dalsi udaj ze bol zamestnany (ci mal iny zdroj prijmu).

mogaa
12. sep 2023

@hiro naozak to nie je také jednoduché...tým že je to celoživotná dávka je tam kontrola na viacerých úrovniach....kontrolujú sa vymeriavacie základy podľa evid.listov dôch.zabezpečenia s odvodmi ktoré platí zamestnávateľ, + všetko sa kontroluje niekoľkými ľuďmi.....jedna vec sú údaje ktoré má štát, ďaľšia vec sú údaje ktoré má Daňový úrad a uplne iné sú údaje čo má SP.....niektoré údaje sú medzi inštitúciami poprepájané, ale určite nie zárobky🙂

mogaa
12. sep 2023

@mata0076 no to dôchodkové je asi najhoršie.....široká agenda, veľa zmien v jednotlivých obdobiach a teraz tie predčasné dôchodky....teraz je to čistá katastrofa, ledva sa povybavovali rodičovské dôchodky a teraz toto....niekde sú rezervačné systémy kde sa nedá poobjednávať lebo sú plné a ostatní čakajú aj 3-4hodiny a niekde sa vynavuje priebežne....ale u nás sa nezastavíme...

hiro
12. sep 2023

@mogaa Zarobky myslis ze danovy urad nedava info socialnej poistovni kolko kto zarobil? Takze mozem platit dane a odvody z teoreticky rozdielnych zarobkov a oni to nezistia? Ze jednemu nahlasim iny prijem ako druhemu?

hiro
12. sep 2023

(podla mna by mal mat clovek v state jedno konto kde by boli k dispozicii kazdemu statnemu organu/danovemu/poistovni vsetky udaje naraz - rovnake/jednotne, od prijmov, bydliska, kontaktov, stavu, vsetko co stat o cloveku vie a zozbiera. Takze ked by som niekde prisiel a povedal rodne cislo tak nepoviem ani meno a maju vsetko co potrebuju na jeden sup. Aspon ja by som to tak riesil, netusim ako to je v skutocnosti)

mogaa
13. sep 2023

@hiro neviem či sa porovnávajú aj údaje s Daňovým úradom...ale na výpočet dôchodku sa používajú údaje ktoré má SP....sú rôzne druhy dohôd, nie z každej dohody sa platili odvody na dôch..poistenie....tam sa berú zárobky počas celého života...napr jeden typ dohôd do r. 2012 tam sa neplatili odvody na doch.poistenie...alebo ak si mala dohodu a určité obdobie bol nulový vym.základ , to obobie sa ti podľa tipu dohody do dôchodku mohlo zarátať.....alebo prac.pomer na nepravidelný príjem - tam záleží ako učtovníčka vystavila evidenčný list dôch.poistenia - lebo príjem sa môže zarátať buď za dni ktoré uvedie alebo príjem sa môže rozrátať na celé obdobie, tam záleží ako vystavila ELDP a ako zaslala výkazy do SP.....SP vychádza z údajov ktoré má k dispozícii lebo nie každé obdobie znamená že sa zaráta a rovnako nie z každého zárobku išli odvody na dôch.zabezpečenie....ak poznáš nejakú mzdárku stačí keď sa jej opýtaš, koľkokrát musela niekde v archíve hľadať staré zárobky toho čo išiel do dôchodku.... pri starých rokoch sa ide vyslovene z údajov čo sú uvedené na ELDP od učtoníčok, nie vždy a všade sa používali počítače...volakedy sa tieto veci robili ručne....novšie roky si SP kontroluje so svojimi údajmi, pri zaniknutých firmách si vie vystaviť aj náhradné ev.listy ale až od r. 2004,,,do toho obdobia musí zárobky dať zamestnávateľ, ak ich nemá, buď sa dajú dohľadať v niektorých archívoch alebo sa musí spísať dohoda o min mzde, prípade ak má daný človek 2 svedkov ktorý pracovali v rovnakom podniku v rovnakom období a pozícii, tak sa môžu pouťiť ich zárobky, ale samozrejme sa to preveruje....registrácie sú v SP v systéme cca od 90-tych rokov, staršie obdobia ak nemá SP od zamesntávateľa ev.list, musí predložiť človek pracovnú zmluvu aby sa vedelo presné obdobie a to sa musí dohľadávať v archíve o aký PP išlo, či daný človek bol naozaj registrovaný a či sa dohľadajú aj zárobky....roky 1970-1990 neboli počítače, všetko sa robilo ručne a berú sa do úvahy zárobky počas celého života....

hiro
13. sep 2023

@mogaa Diky za obsiahlu odpoved. Prave na taketo veci som bol zvedavy - ze ci a ake problemy tam mozu byt. Z toho rozumiem ze tam niekto na tom pracuje aj dlhsiu dobu kym to da dokopy. Vyzera to tak ze to bude asi az od 2044 sviznejsie 🙂

mata0076
13. sep 2023

@mogaa verim, ze tam je toho vela a zhon. Dakujem za odpovede a prajem vela pohody pri praci bez zhonu ak sa da 😊

mogaa
13. sep 2023

@mata0076 nie nedá sa to....ak mi výde pohovor, odchádzam😉síce viem že v práci sa na mna budú všetci hnevať že ich v tom nechávam, ale smola....

mata0076
13. sep 2023

@mogaa urcite treba ist za lepsim, drzim palce a vela uspechov do buducna 😊

kvetka22
13. sep 2023

@mogaa tiez robím v socke 🙂 koľko si tu? Ja 2,5 roka, zatiaľ sa nechystám preč, baví má tá práca 🙂

mogaa
14. sep 2023

@mata0076 ďakujem

mogaa
14. sep 2023

@kvetka22 2roky, ale na dôchodkovom necelý rok....si na dôchodkovom? ono záleží aj kde robíš....na tom dôchodkovom to nie je zlá práca, ale široká agenda a je toho veľa....

pkgirl30
14. sep 2023

@mogaa veď práve, ak nemá človek na sociálke náhodou známeho tak je stratený

kvetka22
14. sep 2023

@mogaa som na zahraničnom, tam mi to prišlo zaujímavejšie ale je toho ti strašne veľa

miroaaaaaaaaaa
24. sep 2023

chcel by som vedieť dokedy platí ten zákon o odchode do dôchodku po odrobených 40 rokoch? lebo som počul že to platí len do konca roka 2023 nikde som sa to nedočítal

kvetka22
25. sep 2023

@miroaaaaaaaaaa nemá koniec platnosti