icon

Prenájom bytu. Ako stanoviť cenu a riešiť zmluvy?

summerfeeling
7. mar 2025

Ahojte.
Tí, čo ste dali byt do prenájmu, na základe čoho ste stanovili sumu (lebo niekedy sa dosť divím aké pálky ľudia pýtajú).
Na čo všetko treba dbať? Kto vám robil zmluvu, poprípade s akými negativami by som mala rátať? Ďakujem

rejka7
7. mar 2025

@summerfeeling a aké pálky pýtajú? To by ma zaujímalo, závisí od lokality, vybavenia, či je to nejaký brloh, či tip-top zariadenie.

zmrzlinka2021
7. mar 2025

@summerfeeling väčšinou je to splátka hypotéky a energie

rejka7
7. mar 2025

@summerfeel zmluvu robil prenajímateľ, dopredu treba prediskutovat preplatky a nedoplatky, ak sa nastahujete v strede roka, aby ste neplatili nedoplatky aj za tých pred vami za celú zimu, odpočet energií, aj keď v praxi to neviem ako budete počítať, ..., či budú chodiť na kontrolu, fajčenie, domáce zvieratá..., aj zálohu, či vráti, lebo však furt sa dačo poškodí v byte, alebo malé opravy, zatekajuci zachod a pod.

summerfeeling
autor
7. mar 2025

@rejka7 600€ za jednoizbák, 800 a vyššie dvojizbový. Zdá sa mi to dosť veľa

stanulienkat
7. mar 2025

@summerfeeling Nuž ano... Ľudia sú nenažrani. Nabere naberú si hypotéky a potom čakajú, že im celú hypotéku bude splácať nájomca ešte aj s energiami.

rejka7
7. mar 2025

@summerfeeling uf, tak a pozerala si na Bazoši? Je tam prenájom nehnuteľností, tam som našla ja a čo realitky? Teda to sa divím, ja bývam v 1 - tke už 3 roky za 450€ aj s internetom a energiami, ale bez práčky.

raffaella
7. mar 2025

Cena prenájmu sa stanovuje na základe dopytu a ponuky na trhu, stačí si pozrieť za akú cenu sa prenajímajú podobné byty v podobnej lokalite, hypotéka s tým nič nemá spoločné.
Zmluvu by mal najlepšie vypracovať právnik, taktiež sa treba prihlásiť na finančnú správu a získať DIČ.

sasa1310
7. mar 2025

@stanulienkat nenažraní? Aj ty si môžeš kúpiť byt a prenajímať ho tak, aby si bola mesačne v mínuse a doplácala naň. V prvom rade si uvedom, že keby nebolo toľko (podľa teba nenažraných ľudí) tak drvivá časť Slovenska nemá kde bývať.

stanulienkat
7. mar 2025

@sasa1310 ja mám kúpený byt a prenajímam ho, no je to nenažrannosť, keď čakáš že niekto ti bude platiť celu komplet splatku na byt aj energie. Ty by si to cudziemu splacala?? Byt je ako investícia, samozrejme musíš mať z neho aj zisk, ale nemôžeš očakávať že ti niekto zaplatí komplet splátku a ešte aj energie. To si ti chudáci môžu potom platiť vlastné.

stanulienkat
7. mar 2025

@rejka7 to sa mi zda adekvatna cena.

sasa1310
7. mar 2025

@stanulienkat nie, to nie je nenažranosť. To je poskytnutie služby vo väčšine takým, ktorí odrbkávajú štát s minimálnymi odvodmi alebo výplatou na čierno. A preto nemôžu splácať vlastné

bonboniera
7. mar 2025

@stanulienkat tak nech platia vlastne 🙂 jaaaaaj nemôžu lebo nedostanú hypoteku

rejka7
7. mar 2025

@summerfeeling som pozerala byty aj na Bazoši a fakt sú tie ceny ako píšeš.😱😱😱🙀

vkatush
7. mar 2025

No my budeme dávať do nájmu 3ku, lebo ešte sa nemôžeme sťahovať. Vôbec nie kvôli nejakej nenažranosti.
Ale neplánujem dať cenu ako konkurencia. V KE idú 2ky okolo 800-900 a 3ky máš 900-1200, v závislosti od lokality a vybavenia.

Ale zase isto by som nedala za almužnu. Bohužiaľ, väčšina má len zlé skúsenosti s nájomníkmi, čo oni dokážu zničiť, porobiť a v niektorých prípadoch ťahá nájomca za kratší koniec. Ani ich vyhodiť, ani peniaze, zničený jeho majetok,... Nečudujem sa, že niektorí dajú také ceny, len aby sa kryli.

rejka7
7. mar 2025

@vkatush a prečo by ich nemohli vyhodiť? Teda sú v cudzom byte, veď keď niekto poškodzuje veci, neplatí nájom, tak ho môže a vlastne aj musí prenajímateľ vyhodiť. Je to jeho byt.

vkatush
7. mar 2025

@rejka7 veľmi záleží na zmluve. Ak má napr napísané, že nesplatený nájom stiahne z depozitu a napr má 2 mesačný depozit, 2 mesiace ho nedostane z bytu, príde o "páky" vo forme toho depozitu a ten nájomca mu zatiaľ môže zničiť byt a škody nemá už z čoho stiahnuť.

Nehovoriac o "zákonom chránených", t.j. rodiny s deťmi alebo tuším teraz už aj dôchodcovia.

Nejdem sa hrať na expertku, vôbec nie som, nevyznám sa, len vravím skúsenosti z okolia a z realitiek, keď mi vraveli, na čo si dávať pozor.

Určite si dať urobiť zmluvu niekomu, kto sa vyzná a nie len nejakú z netu alebo čo. Nech je výhodná pre obe strany.

lilope
7. mar 2025

@sasa1310 drvivá časť Slovenska nemá kde bývať? Asi si si pomýlila krajinu, pretože 90% Slovákov býva vo vlastnom (rátajú sa tam aj nehnuteľnosti financované hypotékou), pričom v podnájme žije len 8,5% Slovákov.

matkahelka
7. mar 2025

@summerfeeling na Komenskeho, 2i 55m2 770€, po kompletnej cerstvej rekonstrukcii. jeden den sme dali inzerat na bazos, druhy den podpisali zmluvu. zmluvy nam robi svagor pravnik. byty neprenajimame fajciarom, rodinam s detmi do 13 rokov, studentom, ziadne domace zvierata (po zlych skusenostiach ani akvarko s rybickami). druhy byt, oproti starej nemocnici, finisujeme s prerabkou, tiez 55m2 2i, ten je bez balkona, budeme pytat 730€. tiez bez problemov urcite prenajmeme. obidva sme prenajimali do leta dlhe roky, po lete odisli podnajomnici, tak sme byty prerobili. v KE nech mas byt kdekolvek a v akomkolvek stave, urcite ho prenajmes, po prenajme je obrovsky dopyt.

sasa1310
8. mar 2025

@lilope no ťažko to zrátať a zošpecifikovať, nakoľko veľa z nich má trvalý pobyt u rodičov a bývajú v podnájme. A podľa štatistiky tak bývajú vo svojom. Okrem toho bude ich stále viac. A áno nemali by kde bývať

romino
8. mar 2025

@sasa1310 to co je za blbost ? Vsak keby ludia nehamtali tie byty, nebrali dalsie a dalsie ako investiciu ...tak by tak padol dopyt, ze by boli ceny aj polovicne ...cize ovela dostupnejsie. Dotycny namiesto prenajmu by si ho kupil na uver, ved by ho to tak este aj menej stalo.
Nerobme zase z tych co skupuju byty samaritanov, co pomahaju ostatnym s byvanim.

sasa1310
9. mar 2025

@romino ale nepadol by dopyt. Nikto nerobí z nich samaritánov, len vyvraciam názor, že sú nenažranci

michal711
9. mar 2025

@stanulienkat tak si kúp vlastný byt a nebudeš platiť nenažratym ľuďom

romino
9. mar 2025

@sasa1310 Ok, naozaj netreba o nich pisat ako o nenazrancoch ...len teda ich ani nestavat do polohy ze pomahaju inym s byvanim.
Dopyt: Ked zacali klesat uroky, velke mnozstvo ludi , s uz poriesenym vlastnym byvanim, sli len tak kupit dalsi byt. Zacali pribudat pribehy ze na 1 inzerat aj 10 v dany den volali. Vsak to vsade realne v okoli som videl. Cize - "investori" vo velkom prispievaju k dopytu, vsak to nemozes popriet.
Inymi slovami, ludia by sa ovela ovela menej predbiehali a preplacali.

Sekundarny efekt - mnohi co aj rozmyslali predat, nejaky zdedeny, alebo odisli do ineho mesta - si to rozmysleli, vsak ked ceny zavratne idu hore. Oplati sa drzat aj prazdne byty.
= Klesajuca ponuka

sasa1310
9. mar 2025

@romino úroky sú vysoké ceny bytov stúpajú, tak si nemyslím, že vysoké ceny nehnuteľností sú spôsobené len kvôli tomu, že časť ľudí ich kupuje investične. A áno, vďaka investičným bytom mnohí majú kde bývať. V dnešnej dobe je ešte veľa finančne negramotných ľudí. Ľudí, ktorí si myslia, že odrbkávajú štát a pritom odrbkávajú v podstate hlavne seba. Minimálnou mzdou + zbytok v hotovosti alebo platením minimálnych odvodov. Mali sme takýchto v našom byte, drahé auto v garáži a v podnájme lebo odrbkával. Tak ako prepáč, ale takýmto "investiční ľudia" len pomáhajú, aby nemuseli bývať v detskej izbičke

bonboniera
9. mar 2025

@sasa1310 ono hlavne v dnešnej dobe (co sa týka cien a podmienok hypo) nemusíš ani odrbavat, na to aby si tu hypotéku nedostal. Neviem kde by ti ľudia potom bývali ani aké úvery o ktorých tu ľudia píšu (ktoré by ich vraj vyšli lacnejšie) by si brali 🙂

h233
9. mar 2025

@bonboniera presne tak, nech nam skusi pani mudra povedat ako dostanu v dnesnej dobe dvaja ucitelia VS hypoteku tak, aby dostojne zili s tym co im potom ostane🙂 pocuvam…..

romino
9. mar 2025

@sasa1310 ok, takze je to pomoc tym co odrbavaju stat, maju luxusne auta atd.., len teda z ciernych penazi.
Tak teda otacam, skupovat byty ako investiciu - robit vlastné byvanie stale menej dostupnym - je teda pre spolocnost zasluzna cinnost.

tilly
9. mar 2025

Keď nemáš žiadnu skúsenosť, nájdi si realitku, čo to všetko zrealizuje za teba a budeš v pohode.

stanulienkat
9. mar 2025

@michal711 dakujem. Stacia mi dva.

michal711
9. mar 2025

@stanulienkat mne tri napríklad nestačia