Prenájom bytu - daňové priznanie

kiirkee
20. apr 2020

Ideme dat nás byt do prenájmu (bývame uz inde). 1.Mozme uplatniť vo výdavkoch pri danovom priznaní i našu mesačnú splátku hypotéky? Budeme prenajímať tesne nad naklady kvôli korone (rýchlo potrebujeme prenajať), tak dúfam, že mesačná splátka hypo sa tam ráta.
2.Ak by sme sa rozhodli prenajímať "na čierno" aký tam je postih, ak by sa na to prišlo ? Platenie dane ma nedradza, skôr ta práca s administratívou navyše.
Dakujem pekne vopred za rady

blob1
20. apr 2020

Ahoj, do nakladov si mozete dat vysku urokov, ktore platite v splatke hypoteky, spravcu a energie. Takisto si mozes dat nehnutelnost ako fyzicka osoba do obchodneho majetku a potom si ju odpisovat podla odpisovej skupiny.

draik
20. apr 2020

@kiirkee
Samozrejme, že neráta.

patka06
20. apr 2020

splátku hypotéky nie, iba zaplatené úroky a náklady podľa nájomnej zmluvy / zálohové platby SV, TÚV, kúrenie, elektrika, plyn, SIPO, internet + televízia, platby pre správcu, poistenie bytu ...

sisimonka21
20. apr 2020

Aby ste si mohli zaradit byt do obchodneho majetku (teda uplatnovat si vydaj za hypo splatku), tak musite mat zivnost.
Ak zivnost nechcete, mozete si uplatnovat len energie (bez poplatku do fondu oprav).
Pripadne ak je sucastou najmu aj zariadenie bytu, tak mozte si uplatnovat obstaranie takeho zariadenia do urciteho limitu. Tu je dobry clanok o tom:
https://www.opytajsauctovnika.sk/co-si-mozem-up...
Nezabudnite sa nahlasit na danovom urade, aby by vam bolo pridelene DIC. Je tam tiez zakonna lehota, ak ju nedodrzite dostanete pokutu..

draik
20. apr 2020

@sisimonka21
Mýlite sa v prvej vete.

kiirkee
autor
20. apr 2020

Ďakujem pekne všetkým za rady, veľmi pomohli. Súčasťou je i zariadenie bytu. Ak som napríklad začiatkom tohto roka obstarala pracku (a menujem ju v zmluve ako súčasť zariadenia), byt prenajmem napríklad od mája. Môžem sumu za to uviesť vo výdavkoch pri priznani? Predpokladám, že nie v plnej výške, ako teda - rovnako ako kratim koeficientom energie (ak odpocizavam 500,-)?

brezza
20. apr 2020

@kiirkee https://www.financnasprava.sk/sk/obcania/zivotn...
Tu sa vela dozvies
A k tym postihom... ak na teba dojdu (mozu ta nahlasit susedia alebo nespokojni najomnici) tak okrem kontroly, dodanenia a urokov je to aj trestny cin