Prenájom bytu rodine s deťmi - za a proti
Chceme dat do prenájmu 3i byt, ako máte prosím skúsenosti s prenájmom rodine s deťmi? zmluvu by som nechala právne ošetriť ale občiansky z keď čítam tak mám pochybnosti či do toho ist. Byt je ešte stále zaťažený hypotékou - pri neplatičovi by nám vznikla vyššia strata tým padom.
Dakjujem za skúsenosti
Ja som to odmietla. Veľké riziko. A ja mám veľkú hypo.
Určite nie...keby neplatili, tak si v riti🙈
Ano ,tiez by som byt neprenajala rodine s dietatom.Dieta vsetko zaspini a v tom byte bude vecny neporiadok.
Keď nebudú platiť tak ich z bytu asi nedostaneš, aby sa odsťahovali. Neriskovala by som. Tiež by som nepenajala.
@suszanka ja by som prenajala. Lebo si pamatam, ako sme podnajom opustali s dietatom my. Byt v krajsom stave, nez sme ho prebrali. Ale kazdy sudi podla seba
@zuzuliennka1 presne, su ludia ktori deti nemaju a nechaju taky bordel. Prenajimat nieco je nie o tom, ze co ak mi niekto nieco zaspini, to je taka vec proste s tym musim pocitat a vezmem niekolko nasobny preddavok aby to pokrylo nejaku vadu.
Presne ako píšeš keď nebudú platiť z bytu ich ťažko dostaneš. Za mňa nie.
Rodinu s dieťaťom vyhodiť nemôžeš aj ked nebudú platiť....
Ja by som prenajala. Ale teda určite pre začiatok by som chcela aby sme uzatvorili zmluvu o krátkodobom prenájme bytu.
Kamarátka prenajímala byt matke s 2 deťmi, mali zmluvu o krátkodobom prenájme, pani neplatila, normálne jej ukončila zmluvu (mala mesiac na vysťahovanie), keď sa nechcela odťahovať prišli policajti a za ich asistencie pani byt opustila.
Existuju 3 "typy" zmluv.
1, podla obcianskeho zakonika na dobu neurcitu. Ak ju niekedy niekto pouzil, tak je slabomyselny... odtial vznikla ta "urban legend" o nevyhoditelnosti rodiny s dietatom... tam bol taky problem...
2. Podla obcianskeho zakonnika na dobu urcitu. Dokial neexistovala 3 moznost, toto bolo viac menej ok.Ale malo flexibilne
3. Zmluva o kratkodobom najme. Toto je standard, co sa pouziva asi 11 rokov.
Rodina s detmi ma rovnake postavenie ako hocikto iny... najomnika je vzdy tazko "vyhodit" zakonnym sposobom. Ale deti s tym nic nemaju. Riziko tam bude skor na "znicenie" bytu... na to je zabezpeka...
My sme boli v podnájme,s dievčatami aj manželom ,platili sme 450€ každý mesiac ,plus chceli troj mesačný depozit . A dievčatá nič v byte nespravili ,nerozbili atď . A šmuha na stene sa premaľuje 🙂
Zmluvne si to osetrit vies, aby s dietatom problem nebol, treba vsak zvazit mozne poskodenia, ktore su pri "prevadzke" deti bezne. A, ano, sudim podla seba, lebo akokolvek sme davali pozor (vo vlastnom), dieta (najma male), proste nejake tie skody spravi. A na druhej strane, ked vidim, ako niektori nechaju deti skakat po gauci, posteliach, jest za pochodu, rukami od jedla chytat nabytok, steny..., behat po byte obute a skriabat dlazku, ak by som mala tu moznost, rodine s dietatom neprenajmem. To iste sa moze, samozrejme, stat aj pri dospelych, ale riziko je proste mensie. Mozes dat sice vyssi depozit, ci vsak das az taky, aby ti pokryl napriklad tu vymenu podlahy, nabytku je na tvojom zvazeni.
My sami sme si prenajimali byt, ked dcera este nebola dospela, a bol s tym problem, no chapala som to.
A byt je zariadeny ci nezariadeny?tu rodinu s dietatom poznas ci uplne cudzi? My sme boli s detmi v nezariadenom,zariadenie sme kupovali svoje,takze nebolo co cudzie nicit.najomcov sme poznali cez kamaratov ,takze v podstate mas spolocnu siet znamych co je fajn.nikdy sme neriesili ziadne problemy , odtial sme sa po niekolkych rokoch plynule prestahovali do vlastneho domu a oni byt znova prenajali.ps:posledne roky sme ani zmluvu nemali,lebo majitelovi sa to uz nechcelo riesit😄
My sme raz mali rodinku s dietatom a boli to ti najlepsi najomnici. Ale napr. nasej rodine by som byt neprenajala. Jedno dieta mame likvidatora. Je to o stasti rovnako ako pri bezdetnych najomcoch.
Za mňa nie. Do bytu som kupovala úplne nový nábytok na mieru (bolo to pre nás) my sme nakoniec prenajali, z dôvodu sťahovania sa. Neviem si predstaviť v akom stave by bol, keby tam boli 2-12ročne deti. A hlavne keď vidím u známych čo majú také malé deti ake majú poničené byty. Napr. Bežne jazdia doma na odrážanie. Za druhé, kto byva pod vami ? Môžeš sa spoľahnúť, že sa nebudu sťažovať susedia a vyvolávať ti ? (My mame presne takých susedov čo mali malé deti a nevedeli si dať snimi rady) ďalšia vec, ak ti nebudú platiť nevystahuješ ich. Je to na tebe. takže ak chceš silou mocou prenajať rodine s deťmi : 1. Záleží v akom stave maš byt a podľa toho 2-3násobný depozit. 2. Preklepni si ich kde bývali predtým pripadne nech ti dajú bývali susuedia recenziu (a prečo sa sťahujú ) 3. Len zmluva o krátkodobom prenajme.
Veľmi pekne ďakujem za odpovede, naozaj pomohli. Byt je novostavba sťahovali sme sa sem pred 5 rokmi a narodila sa nám tu dcéra takze byt je “po dietati” hlavne je v satelite pri hlavnom meste takze skôr prostredie pre rodiny - preto moja obava že sa budú hlásiť najmä rodiny s deťmi
Ja mam obavy prenajimat rodinam s detmi. Vela sa tam moze skomplikovat (prave tymi detmi), ako spominane vyssie. Ja mam ale 2izbove byty a nejak sa snazim zdoraznit, ze skor pre parecek, alebo jednotlivca.
My sme prenajímali v Bratislave, (3izb) ozvalo sa nám okolo 40 ľudí (mali sme napísané bez deti a zvierat) poslali sme im dotazník (koľko ludi tam chce bývať, na ako dlho) a kontaktovali sme len vybraných , cca 10 bolo na obhliadke, 4nam povedali že majú vážny záujem a z nich sme si vybrali. Riešili sme mimo realitku, aby sme si vyberali my.
@lienka.7 zbožňujem takéto nepodložené drísty.
Kľudne by som prenajala aj rodine s deťmi, dokonca slobodnej matke skôr ako bezdetnemu páru. Verím, že žiadna z tých matiek čo tu písala, že v žiadnom prípade nie s deťmi, sa nikdy neocitne na druhej strane.
Všetko sa dá krásne poriešiť tak, aby ste neprišli o peniaze za prenájom.
Stačí si čosi naštudovať. Nedávať zmluvu na neurčito ale zmluvu o krátkodobom prenájme.
V tom prípade, ak Vám prestane platiť, máte ich právo, aj za pomoci polície vysťahovať bezohľadný na to, či deti majú alebo nie. Plus si do zmluvy dať aj klauzulu o skontrolovali bytu bez ohlásenia.
Je to všetko o ľuďoch, nie o deťoch. My sme boli kedysi s deťmi v prenájme a odovzdali sme čistejší byt ako dostali. A zase ja som prenajala byt páru a byt mi odovzdali v katastrofálnom stave po 3m! humusáci ľudia to boli. Zničená podlaha, tak ako ju moje 2 deti nedokázali doriadiť za niekoľko rokov, chladnička bola taká špinavá a smrdela, že asi nikdy toto nič neprekoná, vaňa, záchod ako top z top 😅 A na pohľad vyzerali ozaj veľmi slušne, muž z toho páru bol právnik. Takže podľa mňa deti možno trošku zašpinia byt, ale keď natrafíš na ľudí, čo si robia párty a čistota nie je ich silná stránka, tak je to oveľa horšie. Plus, keď som im vypovedala zmluvu ešte aj najmúdrejší boli.

Ak by som mala lepších nájomcov uprednostnila by som určite ľudí bez detí. Zbytočné riziko