Prepočet nedoplatku za podnájom
Ahojte, bývame v podnájme v 3i byte 2 dospelí a 2 malé deti. Prišlo vyúčtovanie nedoplatok cez 600€ , ako si to viem prepočítať ? Byvali sme tam až od 31.3.2024. V zmluve máme napísané že 630€ a v tom je zahrnuty najom a tieto energie atd čize nie je to rozpisane kolko ide na energie, vodu atd 🙂 Ďakujem.

Riešte to, čo píše viestta. A trvajte na dodatku k zmluve, v ktorej sa upraví výška prenájmu tak, aby bolo špecifikované, koľko je nájom, koľko jednotlivé energie. Potom si totiž budete môcť overiť, či majiteľ toľko naozaj platil. Zároveň by som žiadala na vašom mieste navýšiť mesačne preddavky, keďže je výhodnejšie platiť mesačne o 50 eur viac, ako potom zaplatiť naraz nedoplatok. Teraz viete skontrolovať len vašu spotrebu, podľa stavu meračov. Ak budete mať zmluvne podchytené preddavky, potom môžete s majiteľom riešiť, či ich v takej výške naozaj platil. Pretože ak by nie, tak by išlo o jeho nedoplatok, nie váš. Takto ťaháte za kratší koniec.
Spýtaj sa vo vchode rovnaký byt a porovnateľný počet ľudí koľko platia mesačne zálohové platby, či ste mali nastavené reálne zálohové platby.
Obrázky prikladaj samostatne do správy toto sa nedá prečítať.
Zmluva kde nemáš rozpísané koľko ide na energie a koľko nájomné je nerozumná, na energie/byt môžem dávať 100 a 500 ide mne za prenájom a tak vždy budete mať vysoký nedoplatok vo vyúčtovaní.
V prvom rade si zistite koľko osôb nahlásili na bytovom a koľko reálne platia. Je je štandardom že berú nájmy 700 800 a platia bytovemu ledva 150€ za jednu osobu Max dve a potom jasné že sú vysoké nedoplatky keď majiteľ platí malo
V prvom rade si zistite koľko osôb nahlásili na bytovom a koľko reálne platia. Je je štandardom že berú nájmy 700 800 a platia bytovemu ledva 150€ za jednu osobu Max dve a potom jasné že sú vysoké nedoplatky keď majiteľ platí malo
@kvietok1233 no my sme tam boli 2 dospelí a 2 deti , ma nahlásené 3 osoby .. a čo sme vypočítali tak mesačne cca odvádzal na kurenie, vodu, elektrinu, fond oprav atd 215€ , ja si myslím že pre nás to bolo málo. Na začiatku nájmu sme mu hovorili či nezdvihne tieto zálohové platby pretože trošku míňame viac vody, keby zdvihol nemali by sme až takýto nedoplatok. Ale on sa ohradil tým že nikdy neboli také velke nedoplatky, len preplatky. Takže ja neviem, koľko máte vy ako zálohové platby ak tu je niekto 4 členná rodina? Ďakujem
Ale vy platite za spotrebu, ci by platil 200 alebo 800, tak ci tak spotrebu musite zaplatit. Aj ked nemate v zmluve osetrene kolko su zalohove platby za spotrebu, je to vasa spotreba a zaplatit ju musite. Ake on ma nastevene zalohy je uplne irelevantne. Vy ste to spotrebovali a on vam spotrebu vyuctoval. Ked si vedela, ze budes minat viac, mala si si odkladat penieze bokom. Je uplne jedno ci su tie peniaze "odlozene" u spravcu, u majitela alebo u vas na ucte, je to vasa spotreba, tu zaplatit musite.
A zalohy u inych bytov su irelevantne, lebo kazdy byt je iny, inac sa kuri, inac minaju vodu. Od osob sa sice pocita priblizna predpokladana spotreba, mozno niekde poplatky za upratovanie a vytah, ale je uplne jedno kolko osob nahlasil, dolezite je co ste minuli.
To je jedno, on sam nema pevne stanovene, kolko z toho ide na energie. Ale tu to vyzera, ze vam zvysi najom o 50 mesacne. Len je otazne, ci tuto zvysenu spotrebu nesposobil aj najomnik pred vami. Ale to asi tazko dokazete, jedine ak mate odpisane a nim potvrdene stavy meracov pri nastahovani.
To mohol urobiť aj ten co tam.byval do 31.3.2024 nakoľko bolo vykurovacie obdobie .
Snímky s vyučovaním sa mi nedajú zväčšiť ,ale ak je vyúčtovanie za r.2024/celý/a Vy tam bývate od 3/24,tak Vám dá majiteľ asi preplatiť aj tie 2 mesiace, počas ktorých ste tam Vy nebývali.Za zmienku stojí najmä kúrenie, keďže sa platí zálohovo každý mesiac,ale reálne sa nevykuruje 12 med.v roku.Prave tie 2 zimné mesiace, počas ktorých ste v byte nebývali ,sa vykuruje intenzívne/sú to zimné mesiace/

Nemate zapisane stavy meracov ked ste sa nastahovali? Podla nich spocitat to co ste skutocne spotrebovali. Vodu, stocne, TUV, teplo na pripravu TUV, kurenie podla meracov a pausalne rozpocty na stvoraky.