icon

Prerušenie štúdia a materská. Musím ísť na úrad práce?

soldi
12. mar 2011

ahojte, potrebovala by som poradit. som v piatom rocniku ing. studia a mila teta na studijnom mi napisala prerusenie studia od 15.3. 2010 🙄 na matersku mozem ist najskor 18.3.2010- vtedy mam ukonceny 32. tyzden tehotenstva. TP mam 14.5. chcela by som sa vyhnut chodeniu na urad prace. je mozne to urobit tak, ze si tie dva ci tri dni sama zaplatim socialku a zdravotnu? bude to v plnej vyske, alebo len nejaka cast? ci ked som na materskej (ale nemam narok na peniaze) tak si to odvadzam sama, ci to za mna odvadza stat? ako to vlastne funguje? keby sa nasiel niekto, kto mi poradi, bola by som moc vdacna.

gerdanova
12. mar 2011

na tie 3 dni, kym nastupis na matersku si mozes zaplatit zdravotnu ako samoplatca. Vysku poistneho ti vypocitaju len na tie 3dni, kedze potom uz budes kryta statom na MD... 😉

kvetinka211
12. mar 2011

A neda sa este prehovorit tetu na studijnom, nech nemusis zbytocne kvoli 3 dnom behat po uradoch?
Alebo to mozes na poistovni vybavit vsetko naraz po nastupe na matersku ... kedze ohlasovacia povinnost je do 8 dni, tak to stihas .. nabehnes tam trebars 20.3, das (1) odhlasku ako poistenec statu/student a potom zaroven (2) prihlasku ako samoplatitel, (3) odhlasku samoplatitel a znovu (4) prihlasku ako poistenec statu/matka na materskej ... nech zije byrokracia 🙂
Nastastie, zaplatis len adekvatnu cast, cize iba za 3 dni .. co by malo byt cca. do 5 eur.