icon

Prevod peňazí na neexistujúci účet

16. dec 2025

Potrebujem o sos radu. V piatok som uhradila niečo ale na iný účet ako som mala. Ten účet existoval určite ešte vlani. Teraz neviem či sa to vráti, keby tá firma zrušila.ten starý účet, ktorý existoval desiatky rokov. Alebo som prišla o euri

Strana
z2
anonym_776a59
16. dec 2025

@anonym_autor ak by bol účet neexistujúci tak platba sa vráti.

elin2525
16. dec 2025

@anonym_autor Pokial mas kontakt na tu firmu, daj im vediet, urcite to poslu naspat. Este mozes ist do svojej banky a platbu reklamovat, ale trva do dlhsie. Mne sa presne toto raz stalo, pomylila som si jedno cislo. V banke som vypisala formular, ale zistila som, ze sa peniaze poslali nejakej firme, tak som ich nasla na internete a cez email ich kontaktovala a peniaze mi hned poslali naspat.

anonym_1b6dfd
16. dec 2025

Keby účet neexistoval, máš to o chvíľu späť.

autor
16. dec 2025
@anonym_1b6dfd

Keby účet neexistoval, máš to o chvíľu späť.

@anonym_1b6dfd to je koľko dni? Na faktúre je účet do primy vlani mali uvedené vubku

anonym_1b6dfd
16. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_1b6dfd to je koľko dni? Na faktúre je účet do primy vlani mali uvedené vubku

@anonym_autor ti nie sú dni. To sú minúty.

autor
16. dec 2025
@elin2525

@anonym_autor Pokial mas kontakt na tu firmu, daj im vediet, urcite to poslu naspat. Este mozes ist do svojej banky a platbu reklamovat, ale trva do dlhsie. Mne sa presne toto raz stalo, pomylila som si jedno cislo. V banke som vypisala formular, ale zistila som, ze sa peniaze poslali nejakej firme, tak som ich nasla na internete a cez email ich kontaktovala a peniaze mi hned poslali naspat.

@elin2525 ale toto bol na 100%ich účet, len ja tam volať určite nebudem. Lebo viem kto by mi tie info dal, ja s tou osobou nechcem komunikovať. To radšej ešte raz uhradim na ten účet čo je na faktúre.

elin2525
16. dec 2025
@anonym_autor

@elin2525 ale toto bol na 100%ich účet, len ja tam volať určite nebudem. Lebo viem kto by mi tie info dal, ja s tou osobou nechcem komunikovať. To radšej ešte raz uhradim na ten účet čo je na faktúre.

@anonym_autor Pozri, ak je firma normalna, a ten ucet stale existuje a ty znova posles peniaze, tak ti jeden prevod vratia. Im by to narusilo uctovnictvo, nemozu len tak akceptovat peniaze dva krat, ak je len jedna faktura.

autor
16. dec 2025
@elin2525

@anonym_autor Pozri, ak je firma normalna, a ten ucet stale existuje a ty znova posles peniaze, tak ti jeden prevod vratia. Im by to narusilo uctovnictvo, nemozu len tak akceptovat peniaze dva krat, ak je len jedna faktura.

@elin2525 to viem, som účtovníčka,ja som tam.
pracovala a po nezhodách som odišla, beztak by ma poslali het. Už vtedy nebolo všetko s kostolným poriadkom. Faktúra nie je na moje meno ale na rodinného príslušníka. Ja by som od nich nič nechcela už len z princípu

petamich
16. dec 2025

Ak je neexistujuci platba by sa mala vratit, zrejme by sa uz vratila, ak nevies/nechces kontaktovat prijemcu sama, mozes za poplatok poziadat banku o sprostredkovanie vratenia platby, neviem o aku sumu islo, ci sa ti to oplati.

chrobak7
16. dec 2025

@anonym_autor Dávaš len kusé a všeobecné informácie. Preto ti napíšem všeobecne.

Fakt: Poslala si peniaze na nejaký účet, nie ten, na ktorý si mala poslať.

Postup:
- ak ten účet neexistuje, že je už zrušený, tak do 2 dní sa ti tie peniaze vrátia. Teraz možno aj skôr, keďže banky majú okamžité platby.
- ak ten účet stále existuje, tak sa ti peniaze samé nevrátia.
- treba uhradiť sumu ešte raz, na správny účet.
- mylnú platbu treba vymáhať. Dá sa 2-mi spôsobmi.
1. spôsob - cez banku požiadaš o vrátenie mylnej platby. Banka požiada banku príjemcu a tá vyzve príjemcu, aby platbu vrátil. Potom už je len na príjemcovi, kedy platbu vráti a či vôbec.
2. spôsob - požiadaš písomne priamo príjemcu, aby ti platbu vrátil, pokiaľ vieš, o koho ide.

Viac sa poradiť nedá.

autor
16. dec 2025
@petamich

Ak je neexistujuci platba by sa mala vratit, zrejme by sa uz vratila, ak nevies/nechces kontaktovat prijemcu sama, mozes za poplatok poziadat banku o sprostredkovanie vratenia platby, neviem o aku sumu islo, ci sa ti to oplati.

@chrobak7 ak ten účet stále žije nebudem platiť druhý krát
@petamich nie je vysoká možno ako ten poplatok

chrobak7
16. dec 2025
@anonym_autor

@chrobak7 ak ten účet stále žije nebudem platiť druhý krát
@petamich nie je vysoká možno ako ten poplatok

@anonym_autor A ten, komu si mala zaplatiť nebude od teba urgovať peniaze? Či to ide o toho istého príjemcu?

Vravím, že nepíšeš všetky detaily, potom sa ti ťažko radí.

autor
16. dec 2025
@chrobak7

@anonym_autor A ten, komu si mala zaplatiť nebude od teba urgovať peniaze? Či to ide o toho istého príjemcu?

Vravím, že nepíšeš všetky detaily, potom sa ti ťažko radí.

@chrobak7 dajme príklad firma ABC v roku 2024 výstavný faktúru na moju tetu,ktorá nemá internet banking. Na faktúre je uvedené VÚB. V roku 2025 firma ABC vystavý faktúru na tú istú osobu , ale na faktúre je uvedené ču Prima banky.
Ak ču vo VÚB žije len kvôli niečo teraz preferujú iné, načo by som tú faktúru ešte raz uhradila?

anonym_7cdcbd
16. dec 2025
@elin2525

@anonym_autor pri neexistujúcom účte sme mali platbu nazad na druhý pracovný deň

@elin2525 pomýliť v jednom čísle sa nedá, je tam kontrolná číslica, v starých číslach účtov si sa musela pomýliť naraz v 2 čísliciach aj to trafiť tak aby vyšiel správne výpočet a v IBAN sa musíš pomýliť v 4 čísliciach čo je takmer nemožné aby vyšiel výpočet presne podľa pomýlených čísel

anonym_b39c4d
16. dec 2025

Ja mam tak debilnu vubku a tu jej aplikaciu,ze ked sa uplne nezhoduje meno majitela tak ma to nepusti,a ak po xxxxxyyyyyy kliknuti,ze to chcem poslat tak sa mi dnes podarilo 2krat poslat.No na nervy som z tej novej apky.

chrobak7
16. dec 2025
@anonym_autor

@chrobak7 dajme príklad firma ABC v roku 2024 výstavný faktúru na moju tetu,ktorá nemá internet banking. Na faktúre je uvedené VÚB. V roku 2025 firma ABC vystavý faktúru na tú istú osobu , ale na faktúre je uvedené ču Prima banky.
Ak ču vo VÚB žije len kvôli niečo teraz preferujú iné, načo by som tú faktúru ešte raz uhradila?

@anonym_autor Aha, už chápem. Ty si aj chcela tej firme zaplatiť, len si zaplatila na účet, ktorý si mala spred roka.
Ak majú dobrý účtovný systém, a ten účet je stále aktívny, tak by si to mali vedieť preúčtovať, resp. napárovať na danú faktúru (ak si uviedla správne číslo faktúry).

Znovu posielať by si to musela len vtedy, keby sa ti tá platba vrátila.

petamich
16. dec 2025
@anonym_b39c4d

Ja mam tak debilnu vubku a tu jej aplikaciu,ze ked sa uplne nezhoduje meno majitela tak ma to nepusti,a ak po xxxxxyyyyyy kliknuti,ze to chcem poslat tak sa mi dnes podarilo 2krat poslat.No na nervy som z tej novej apky.

@anonym_b39c4d nechápem prečo to takto spravili, v inej banke ma len upozorní, že sa to nezhoduje a ďalej sa mám rozhodnúť ja, jeden klik vybavené

elin2525
17. dec 2025
@anonym_7cdcbd

@anonym_autor pri neexistujúcom účte sme mali platbu nazad na druhý pracovný deň

@elin2525 pomýliť v jednom čísle sa nedá, je tam kontrolná číslica, v starých číslach účtov si sa musela pomýliť naraz v 2 čísliciach aj to trafiť tak aby vyšiel správne výpočet a v IBAN sa musíš pomýliť v 4 čísliciach čo je takmer nemožné aby vyšiel výpočet presne podľa pomýlených čísel

@anonym_7cdcbd To sa mi stalo pred 17 rokmi v Cechach, kedy sa IBANy pouzivali len pre medzinarodne prevody. Pouzila som klasicke cislo uctu a prehodila som 2 cislice. Platila som za najom spolubyvajucej a odislo to nejakej firme do Brna.

anonym_b39c4d
17. dec 2025
@petamich

@anonym_b39c4d nechápem prečo to takto spravili, v inej banke ma len upozorní, že sa to nezhoduje a ďalej sa mám rozhodnúť ja, jeden klik vybavené

@petamich tiez tomu nerozumiem,aby som hodinu hladala,ze uplne presne meno este aj doplnala a.s.,alebo s.r.o. inak ma to nepusti.Ja len dufam,ze tu appku opravia a bude sa dat normalne posielat.Na info linke mi este povedala,ze to tak maju vsetky banky.Ja jej vravim,ale v spravach hovorili,ze sa to bude dat poslat aj bez uplnej zhody.Ja ked viem kam to posielam,tak to staci.kokos,taka nasrana som bola.

petamich
17. dec 2025
@anonym_b39c4d

@petamich tiez tomu nerozumiem,aby som hodinu hladala,ze uplne presne meno este aj doplnala a.s.,alebo s.r.o. inak ma to nepusti.Ja len dufam,ze tu appku opravia a bude sa dat normalne posielat.Na info linke mi este povedala,ze to tak maju vsetky banky.Ja jej vravim,ale v spravach hovorili,ze sa to bude dat poslat aj bez uplnej zhody.Ja ked viem kam to posielam,tak to staci.kokos,taka nasrana som bola.

@anonym_b39c4d viaceri kolegovia sa stazovali, ze ta nova aplikacia je viac nez smutna 😱 tak verim, ze sa nad tym zamyslia, ja vyuzivam TB a mBank a pusti to aj bez zhody, len mi napise, ze nazov prijemcu sa nezhoduje, chapem, ze to ma byt ochrana ale zasa, nie takyto extrem, by ma porazilo

anonym_b39c4d
17. dec 2025
@petamich

@anonym_b39c4d viaceri kolegovia sa stazovali, ze ta nova aplikacia je viac nez smutna 😱 tak verim, ze sa nad tym zamyslia, ja vyuzivam TB a mBank a pusti to aj bez zhody, len mi napise, ze nazov prijemcu sa nezhoduje, chapem, ze to ma byt ochrana ale zasa, nie takyto extrem, by ma porazilo

@petamich aspon sa mi podarilo bez problemov odstranit trvale prikazy a zadat nove,kedze som uz mala ,,,presny nazov,,,z tych prevodov.Sme menili poistky,no nestacilo NN poistovna.

anonym_1b6dfd
17. dec 2025

Ale ty si vlastbeizavyovsr alebo službu nezaplatila? Mala si uhradiť na účet na faktúre. To, že dostali peniaze na iný účet, nie je podľa mňa uhradenie danej faktúry. Tie by to samozrejme mali obratom vrátiť.

autor
17. dec 2025
@anonym_1b6dfd

Ale ty si vlastbeizavyovsr alebo službu nezaplatila? Mala si uhradiť na účet na faktúre. To, že dostali peniaze na iný účet, nie je podľa mňa uhradenie danej faktúry. Tie by to samozrejme mali obratom vrátiť.

@anonym_1b6dfd mali by ale nevrátili

anonym_1b6dfd
17. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_1b6dfd mali by ale nevrátili

@anonym_autor to však nemení nič na tom, že predmetnú faktúru si neuhradila.

hefo
17. dec 2025
@anonym_1b6dfd

@anonym_autor to však nemení nič na tom, že predmetnú faktúru si neuhradila.

@anonym_1b6dfd To by ma zaujímalo, čo na to judikatúra súdov. Lebo dlžnú sumu uhradila správnemu subjektu (a hádam že s údajmi, že sa dá identifikovať, že išlo o platbu tej konkrétnej faktúry), len nie na úplne správny bankový účet. To je ako keby mala podľa faktúry zaplatiť v hotovosti v pokladni v Bratislave, ale zaplatila by to v pokladni tej istej firmy v Trnave (každé prirovnanie samozrejme trochu kríva, takže tam by sa mohli platbe na pokladni brániť, zatiaľ čo účet sa prijatiu peňazí nebráni).

Samozrejme, asi najbezpečnejšie je uhradiť faktúru ešte raz a správne, a zároveň (písomne!) požiadať o vydanie bezdôvodného obohatenia (t.j. vrátenie pôvodnej platby). Keby sa cukali, tak predžalobná výzva, a ďalej to snáď nedôjde, lebo by ich to vyšlo draho (dokázať, že prijali dve platby za jednu faktúru je triviálne).

anonym_1b6dfd
17. dec 2025
@hefo

@anonym_1b6dfd To by ma zaujímalo, čo na to judikatúra súdov. Lebo dlžnú sumu uhradila správnemu subjektu (a hádam že s údajmi, že sa dá identifikovať, že išlo o platbu tej konkrétnej faktúry), len nie na úplne správny bankový účet. To je ako keby mala podľa faktúry zaplatiť v hotovosti v pokladni v Bratislave, ale zaplatila by to v pokladni tej istej firmy v Trnave (každé prirovnanie samozrejme trochu kríva, takže tam by sa mohli platbe na pokladni brániť, zatiaľ čo účet sa prijatiu peňazí nebráni).

Samozrejme, asi najbezpečnejšie je uhradiť faktúru ešte raz a správne, a zároveň (písomne!) požiadať o vydanie bezdôvodného obohatenia (t.j. vrátenie pôvodnej platby). Keby sa cukali, tak predžalobná výzva, a ďalej to snáď nedôjde, lebo by ich to vyšlo draho (dokázať, že prijali dve platby za jednu faktúru je triviálne).

@hefo ako vie, že číslo účtu z minulého roku stále patrí tomu istému subjektu?

hefo
17. dec 2025
@anonym_1b6dfd

@hefo ako vie, že číslo účtu z minulého roku stále patrí tomu istému subjektu?

@anonym_1b6dfd Písala to vyššie, že to vie na 100 %. Tak odpovedám vzhľadom k tomuto predpokladu.

anonym_1b6dfd
17. dec 2025
@hefo

@anonym_1b6dfd Písala to vyššie, že to vie na 100 %. Tak odpovedám vzhľadom k tomuto predpokladu.

@hefo no neviem, či by to obstálo ako argument.

natalka13
17. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor pretoze ju nebudu mst ubradenu, ten ucet bo VUB mozno vobec nepouzivaju na tento ucel na ktory ty chces nieco zaplatit.

hellwant
18. dec 2025
@petamich

@petamich zj vo VUBke to tak je, iba upozornenie a jeden klik navyše, neviem, čo ona ma za špecificky problem.

Strana
z2