Priateľ sa bojí, ako to bude s financiami po pôrode
Ahojte, s priateľom sme spolu skoro 4 roky a ja by som si už najradšej založila rodinu. Proste túžim po bábätku najviac na svete ale problém je v tom že priateľ sa bojí ako to bude s financiami. Viem že bábo je záväzok, že to nieje len tak, ale som pripravená asi viac už pripravená nikdy nebudem 🙂. Len proste je tam ten zádrhel ako to bude s financiami. Ako ste to riešili alebo ste to vôbec riešili so svojimi polovičkami??? 🙂 už neviem ako mu povedať alebo ho presvedčiť že to proste nie je také hrozné že by sme si ten malý uzlík šťastia jednoducho nemohli dovoliť. Je strašne šporovlivý čo je na jednej strane super ale niekedy je to až moc. Zase nehovorím že je taký že mi nedá, keď potrebujem ísť ku kaderníčke alebo si niečo kúpiť tak mi dá. Dal by mi aj modré z neba len tohto sa nejak obáva či by sme to po finančnej stránke zvládli. A ja už tak nenormálne bábätko chcem, no cez mrtvoly isto nepôjdem, ale chodím sem každý deň a pozerám ako sa darí Vám a Vašim bábätkám a tiež by som sa chcela tešiť 🙂 .... Samozrejme ja som ešte taký bojko čo sa ihiel týka a bolesti ale zvládli to iné zvládnem aj ja 🙂 či? 🙂
@niks23
vo vacsine bio-obchodoch ho mavaju, bud tam alebo tu http://www.ekotrendmyjava.sk/bio-mandlovy-napoj..., no v niektorych obdodoch za neho pytaju cez 5e, tiez maju mandlovu smotanu, tu pouzivame na varenie (polievky a pod)
@niks23 dievča zlaté, máš 23 rokov - poriešte si najprv vlastné bývanie, stabilnú prácu a potom dieťa... a skús si len tak modelovo predstaviť situáciu, že zostaneš s dieťaťom sama - neprajem ti to, ani nechcem strašiť, ale žiaľ nie je to nič nezvyčajné v dnešnej dobe... budeš mať aj na bývanie, aj na plienky, aj na stravu, na všetko? asi nie... že sa môžeš vždy vrátiť k rodičom? no áno, môžeš, ale prečítaj si aj tu kopec tém o spolužití dospelých detí s vlastnými deťmi a rodičmi pod jednou strechou, že aj pri tých najlepších rodičoch je to nakoniec na nervy... a potom už ťažko hovoriť o sebestačnosti a zvládnutí situácie, keď si u rodičov... navyše, predpokladám, že momentálne rodičia sú ešte vitálni, pracujúci, môžu ťa podporovať, ale aj to sa časom zmení, nespoliehaj sa teda na nich...
baby radia kojiť, že to ušetrí dosť peňazí - čo samozrejme je pravda, ale nie všetky ženy nekoja lebo nechcú, je dosť aj takých ktoré naozaj chcú a nedá sa, takže sú na to UM mlieko odkázané... a teda čo sa týka financií, tak nie darmo sa hovorí, že malé deti malé starosti, veľké deti veľké starosti...
a takisto chápem, že chceš potešiť starkú, a nechcem vyznieť nejako necitlivo, ale žiaľ zdravie jej to nevráti, a ako dôvod k počatiu dieťaťa sa mi to zdá trošku nevhodné...
mne raz jedna sestrička povedala vetu, ktorá mi dodnes znie v hlave - vydatá alebo slobodná, každá vychovávame dieťa sama ... a po rokoch som pochopila skutočný význam tej vety...
@niks23 ááále no, aké slzy, aká rezignácia, veď nič si "nezahodila", len plány posunieš o kúsok ďalej 😉 a v konečnom dôsledku zhodnotíš aj sama, že je to tak lepšie... sústreďte sa teraz na to, čo bude bábätku predchádzať - dokončiť školu, získať ako tak stabilnú prácu, poriešiť vlastné bývanie... ber to tak, že to všetko robíte práve pre to dieťatko, aby sa malo s vami dobre... lebo naozaj nepotrebuje značkové dupačky a postieľku z teakového dreva, ale strecha nad hlavou a pohodoví rodičia by mu chýbať nemali... a nech si hovorí kto chce čo chce, nič dnes nie je zadarmo, takže aj tie financie treba (netvrdím, že milióny, ale základ by mal byť a nie potom riešiť na aké sociálne dávky má kto nárok)
držím palce a hlavu hore 😉 a starkej urobíš najväčšiu radosť ty sama, aj bez pravnúčatka, už len tým, že ju ľúbiš a budeš jej venovať veľa času 🙂
Ja ti poradim asi trosku netradicne a mozno niekto povie ze hlupo, ale radim z vlastnej skusenosti. Povedz priatelovi ze si tehotna a potom sa ho spytaj na jeho prve pocity. My sme sa 1x o babatko snazili dva roky a potom to prislo. Zbadala som dve ciarky a namiesto stastia ma oblial pocit strachu. Manzel sa tvaril nadsene ale ked nam doktor oznamil ze to budu dvojicky zbadala som smrt v jeho ociach. Deticky sa mi vynosit nepodarilo a po case sme s manzelom skonstatovali ze je to tak asi lepsie. Priznal sa mi ze aj on pocitoval strach a obavy hned od zaciatku. Po roku a pol som otehotnela druhy krat a reakcia mojho muza bola fantasticka. Uz sme obaja strach nemali. Boli sme stastni. Co tym chcem vlastne povedat? Vsetko ma svoj cas a ten niekto tam hore (alebo kdekolvek) to jednoducho zariadi tak ako to ma byt. Hlavne je aby ste to chceli obaja, ale naozaj chceli, celym srdcom a ked to pride tak peniazky sa na dietatko nejake najdu. Prajem vela stastia.
@sissy27 Toto ma tak strašne nakoplo, tieto tvoje slová boli tak trefné a pravdivé. So starkou som každý druhý deň je na JISke nemôžeme tam chodiť zase každý deň a potrebuje oddych. A počkám ešte určite a takto to vidí aj môj priateľ len mi to tak nevedel podať 🙂 aj on chce svoje bývanie hlavne aby to bolo také všetko naše 🙂 Budem sa s ním každopádne o tom veľa rozprávať nie ho tlačiť ale ako chcem aby to bolo a tak 🙂
@niks23 tak to uz je na tebe, ci si ochotna upustit zo svojho "standardu". aj ja som pouzivala sojovu smotanu ale da sa nahradit sojovym mliekom s trochou skrobu - do omacok, vsade. a sojove jogurty? je to len puding, ten si uvaris tiez sama zo sojoveho mlieka... a syr, skusala si ovci a kozi napr? plus, neexistuje alergia na laktozu, je len intolerancia na laktozu a su na to tabletky na stiepenie enzymu...
a toto vsetko viem, lebo presne toto som nahradila kvoli tomu, aby nas rodinny rozpocet bol schopny uzivit babtko o ktore sa snazime. musis len chciet a vsetko sa da 😎
Áno budem musieť ešte veľmi dobre popremýšľať a prepočítať si všetko aby to bolo dobré a aby sme nemuseli to euro aj dva krát v ruke otočiť či si to môžeme dovoliť alebo nie takže ešte počkám a nejdem na nič tlačit. Príjem máme 1100 eur alebo viac podľa mesiaca závisí 🙂 @zuzkat1
@niks23 inak ti este poviem...prve dieta som odkladala do 27 lebo som nemala zmluvu na trvalo... A potom som chcela druhe dieta a 2x som potratila...teraz to uz snad vyjde... chcem len povedat ze mozno keby som neodkladala tak... Co ja viem cloveka napada milion veci po potrate... Jednoducho na didta musia byt dvaja,ale ja by som uz neodkladala do aleluja po tom cim som presla.
@zuzkat1 Určite áno aj ja by som sa zamýšľala nad takými vecami. Ja mám nejaké zdravotné problémy čo sa týka maternice a keď som sa dr. opýtala či budem môcť mať deti mi povedala že či chcem rodiť deti alebo študovať tak to ma tak zamrzelo tak mi neodpovedala. Ale viem že deti mať môžem 🙂
@niks23 no ja len v kratkosti.. otazka ako to bude s financiami po porode . moja odpoved..je : o desiatky, niekedy aj stovky eur lahsia penazenka ako pred porodom..
a veta ktora tu odznela, ze dieta nestoji takmer nic.. skoro som zuvacku prehltla.. nie kazdy ma solventnych starych rodicov, a aj tí co maju, nie kazdy stary rodic je tak stedry.. nie kazda matka moze kojit / samozrejme vacsina moze , ale nechce, alebo nemaju taku volu.. o tom su ine temy /
samozrejme, nepocitam prehnany luxus a ani super znackove oblecka.. taky priemer, ale ja tak sa vydavky niekedy nahodne vysplhaju nad sumu 200 € za mesiac. a pod 100 € urcite nejdeme / mame 2 rocneho / ..... a nie vzdy bude dieta takto male. raz bude chodit aj do skoly.. skolske vylety exkurzie, lyziarske zajazdy, plavecke vycvyky, divadelne vystupenia,.... toto vsetko nieco stoji, nehovoriac o dietati, ktore sa dostava do puberty a uz je ovela narocnejsie...
takze dieta vobec nie je lacna zalezitost a nestotoznujem sa s tym, ze takmer nic nestoji... no zaroven je to ta najlepsie investicia aku moze clovek urobit... 😉
@lucka1987 ja nehovorím že dieťa nič nestojí no keď už bude väčšie vrátim sa späť do práce aj ja, na takú ďalekú budúcnosť som sa ani nepýtala to viem že je náročné ale tie prvé tri roky som chcela vedieť ako zvládnuť alebo tak. No ešte zrejme počkám to bude nejlepšie čo urobím 🙂 a ďakujem ja si každú radu a skúsenosť veľmi cením že sa s ňou so mnou každá jedna podelí a že si nájdete čas sa mi pár minúť venovať ďakujem 🙂
@niks23 o ja viem, zenie ty.. ale niekto, neviem kto to tu pisal.. tak ma to zarazilo. a mozno len neviem ako to dotycna pani myslela 😉
ja ti poviem tak.. nekojim na mliecko slo okolo 50 €, museli sme ksusat rozne koli problemom... na plienky slo tiez tak nejako spociatku, teraz samozrjme ma len na noc plienku... vitaminy, probiotika. to bolo dalsich cca 15 e mesacne + kozmetika a oblecenie mesacne cca 50 € , kedze maly mi kazdy mesiac rastie , a kazdy mesiac je potrebne kupit bud bundu, novahice, teplaky, obuv... a + necakane vydavky ako lieky.. tak priemerne to u nas je tak 150 € mesacne... niekedy viac niekedy menej..
Aj ja by som chcela mat dieta,ale som realista a najskor si musime vyriesit byvanie,no len obcas mam pocit ze dieta by to urychlilo lebo takto sa nevieme asi rozhybat.
Moj nazor? Este nie je pripraveny, obava sa, co bude, ako bude... Asi ma este ine plany, u nas to bolo asi tym, ze najprv auto, byvanie, nieco vidiet, skusit a potom babo... Sme spolu od 19 rokov, brali sme sa po 4 rokoch, 1. babatko po 8 rokoch. Museli sme na to "vyzriet". Par dovoleniek, kupili sme si auto - bolo ho treba splacat, a nejaka aka taka financna stabilita. Pracovali sme obaja. Ist na matersku - rodicovsky je dost velka zmena, a samozrejme, aj vybava pre babatko nieco stoji. Takze chapem jeho obavy. A chciet len s tym, ze nejak bude... nie som si ista, ci ti potom nebude vadit, ked nebudes mat na plienky, pripadne ist von, lebo... vacsinou tvoj prijem = rodicovsky padne na vydaje babatka. Takze budes zavisla od jeho prijmu. Pri prvej som bola doma do 2 rokov, ale od roka a pol som rozbiehala biznis, pri druhej som pracu ani neprerusila, len obmedzila... z 1 platu nic moc.
@lucka1987 Tak jasne je to veľa, ja mám vecičiek na rok dopredu čo ma teší, aj kočiar jeden je dom a aj postieľka mám neter ročnú a minulý rok sme jej kúpili kočiar s rodičmi pretože brácho býva mimo SR a kočiar už nemali ako doniesť tak sme kúpili taký čo bude mať malá u nás. Ale bývanie musíme vyriešiť bývame v podnájme aj keď býva tak mnoho rodín a žijú no asi to bude lepšie tak keď budeme mať svoje.
@tomasko27 ale dve detičky už sú čo je super 🙂 tak uvidíš ako to pôjde držím palec ja ešte počkám 🙂
@matazazzo auto už našťastie máme, a nejaké úspory tiež, milujeme tatry tak každý rok nejaká dovča tam tiež dačo stojí to je pravda. Ešte počkáme určite máme čas, baby tu mi otvorili oči. Ja som asi mala len hlavu v oblakoch
@zuzkat1 😅 ano aj take mesiace boli.. a nebolo ich malo.. mozem vypisat este raz konkternejsie: 80 € som davala na mliecko proti grckaniu / cca 4 krabice mesacne myslim / 150 plienok mesacne = cca 40 €
probioticka / casto sme ich uzivali, bio gaja / 11 € mesacne , vigantol, cebion pripadne ine doplnky , ked bol chorlavejsi cca 5 - 10 € to je hned 130 -140 € a to som nezapocitala kozemtiku / ktora samozrejme vydrzi viac nez mesiac asi, ale aj tak sa to do priemeru pocita nie ? a tiez oblecko / nehovorim, ze je to tak kazdy mesiac...
teraz je drobec vacsi skoro 2,5 roka, ale mlieko nemoze obycajne, stale pije na noc a obedny spanok sunar / ten je najlacnejsi mimochodom / to mame 40 € mesacne + plienky na noc 15 e mesacne... takze teraz je to menej.. ale zas oblecko je ako to tak vnimam drahsie napriklad poviem v novembri som mu kupovala
snehule 19 € , zimna bunda 24 € , nohavice 11 €, pancusky 3 ks 9 € , ciapky a saliky 2 ks 16 €, svetrik 14 €.......... to je 93 € za oblecko v novembri a to este nemame zimnu kombinezu a ani zimne topanky a tiez mi chyba este apson jeden teply svetrik. cize teraz v decembri tiez pocitam okolo 90 € na oblecko.. nezda sa to , ale je to tak a to nekupujem super znacky, dokonca aj tu z bazarika kupujem sem tam. a nie som ani nakupna maniacka, maly ma veci akurat pre spotrebu nic naviac ,a ziadne super outfity z reklam
@niks23 ahoj precitala som si par prispevkov a podla mna je problem niekde inde ako vo financiach, aj ked ja som sa tiez bala ako to bude a tak ale ono neake to euro navyse sa vzdy najde. Pises ze skolu a poistky a ine veci ti platia rodicia, tiez ze sa prestravujete u rodicov, tak ako neviem co tu riesis, ja zijem v zahranici, rodicov tu nemam, takze nema kto pomoct o vsetko sa musim postarat sama a da sa, su aj slobodne mamicky ktore sa musia same postarat a tiez sa da takze si sadnite pokecajte a hotovo. To ze ty mas bezlepkovu dietu a? moj ju ma tiez a vyzijeme, alebo ze mas neake vitaminy a? ja si kupujem parfemy som na ne zatazena teda len na znacku dior a? preboha to ze budete mat dieta neznamena ze prestane zit

@eeffka a ze suparman neexistuje, prd existuje 😀 citaj dalej. Inak moj by uz bol dochodca, ale co pojde do banky robit 😀