icon

Príjem z prenájmu

lucik1412
19. sep 2022

Dobrý deň,
Exmanžel prenajíma byt a dostáva z toho príjem. Ako sa dá klasifikovať tento príjem a hlavne aká živosť je to a kde si môžem zistiť jeho ročnú uzávierku.

Ďakujem za všetky odpovede.

melanta
19. sep 2022

@lucik1412 nepotrebuje na to živnosť. Ak budeš žiadať o zvýšenie výživného, súd si tie doklady vyžiada. Len pozor, suma, ktorú mu platí nájomca nie je jeho zisk. Od toho treba odpočítať energie, iné náklady, daň a odvody. Čiže výšku nájmu nepočítaj ako jeho príjem.

alenah31
19. sep 2022

@lucik1412 na prenájom bytu nepotrebuje živnosť. Potrebuje byť akurát nahlásený na DÚ - je to totiž zdaniteľný príjem. Ak ti ide o zvýšenie výživného - nie je to štandardný príjem, dobrý účtovník mu daň "urobí" na nulu. Ak byt prenajíma "na čierno" nezistíš nič. Ak ho aj nahlásiš na DÚ, že prenajíma byť na čierno a konaním sa to nepreukáže (ja môžem byt prenajímať cudzej osobe, ktorá mi dá peniaze na ruku, nemáme medzi sebou žiadnu zmluvu, tá osoba tiež vyhlási, že tu býva len za cenu energií keďže mu byt prenajal "priateľ") - neurobíš nič.

katkaseiner
19. sep 2022

ono na toto staci len DIC
netreba zabudat ze ak to robi oficialne, tak z toho plati aj dan, cize prenajom minus naklady, minus dan..

melanta
19. sep 2022

Ešte som zabudla napísať, že okrem energie, dane treba odpočítať z nájmu aj mesačnú splátku prípadnej hypotéky či iného úveru. Takže kľudne môže byť s mesačným ziskom na nule. Je to úplne bežné.

wheel
19. sep 2022

@melanta Splatka hypoteky sa neodpocitava ak nema byt v obchodnom majetku. Ale pre potreby vyzivneho neviem ako to funguje..

A pre autorku, neviem teda kolko ti plati exmanzel ale ides riesit este aj "prijem" z prenajmu? To uz je fakt zufalstvo toto riesit. Ci plati ti malo?

evaachesa
19. sep 2022

Zisk z prenájmu asi veľký nebude pokiaľ ešte spláca hypotéku.

belllinka
19. sep 2022

@evaachesa
@melanta nemoze si tam zapocitat hypo, ak ten byt nema ako obchodny majetok

dagmarovita
Autor odpoveď zmazal
alenah31
19. sep 2022

@belllinka to síce nie, ale ak jej ide o výživné - hypotéka je opodstatnený výdavok otca hoci nehnuteľnosť, na ktorú bola použitá nevyužíva momentálne pre účely vlastného bývania- čiže to vychádza narovnako.

alenah31
19. sep 2022

@dagmarovita ale robil čoby nie. Prenajímam byt len za cenu energií, splátky hypo + časti prípadných porúch a opráv. A robí to tak XY ľudí. Ja na tom nepotrebujem zarobiť - stačí, že mi niekto iný spláca tým, že u mňa býva moju hypotéku. A takto sa mi napr. splácajú až 3 byty.

elizabet173
19. sep 2022

@evaachesa zisk nemusí byť veľký, môže byť aj nulový, kým sa spláca hypo, ale je to super investícia, raz tá hypo splatená bude

evaachesa
19. sep 2022

@elizabet173 samozrejme to viem keďže tiež prenajímame byt a preto aj viem že tam nie je veľký zárobok ..hlavne je že sa spláca hypo. Len som tým chcela naznačiť autorke aby za tým nevidela veľké peniaze.

elizabet173
19. sep 2022

@evaachesa ja si ani nemyslím, že za tým autorka vidí veľké peniaze, ale v čase takej inflácie, akú máme, je to dobrá investícia

evaachesa
19. sep 2022

@elizabet173 no ja som to pochopila tak, že rieši asi zvýšenie výživného po rozvode a tak sa chytá aj tohoto "príjmu" exmanžela. Ale možno sa mýlim. 💁

lucik1412
autor
19. sep 2022

@melanta Ďakujem myslela som si tiež lebo mal na ten byt hypo. Ja som len chcela zistiť ako sa to vykazuje ako prijem a následne daň pre štát.

elizabet173
19. sep 2022

@evaachesa tak to áno, ale to je diskutabilné, podľa lokality, ceny bytu, veľkosti a pod.

sasanka605
19. sep 2022

Jedine v danovom priznani a si si ista ze zdanuje prenajom?