Pripoistenie - spôsob ako si zvýšiť materskú dovolenku
Zdravím žienky. Potrebovala by som poradiť... nevyznám sa veľmi v zákonoch ani v sociálnom systéme našej super republiky a preto potrebujem poradiť. Momentálne pracujem za papierovú mzdu 354,20 eur ale nevyzerá to veľmi ružovo, nakoľko máme nezhody so šéfom. Uvažujem o odchode z práce aj kvôli tomu, že sa s manželom snažíme o bábo, ale neúspech v tomto smere pripisujem aj veľmi stresovej situácií v práci. Potrebujem niečo kľudnejšie lebo to už nezvládam. Aj moja otázka bude týmto smerom. Mám 28 rokov, čiže predpokladám že tak ľahko si prácu na východe nenájdem /potencionálny zamestnanci si budú myslieť že im rýchlo odídem na materskú/, je nejaká možnosť si doplácať nejaké poistenie v čase keď budem nezamestnaná? a koľko? a vlastne z čoho sa vypočíta materská? a následný rodičovský príspevok? viem, že chcú niečo schváliť, že pracujúce mamičky dostanú viac peňazí. Ďakujem za každú odpoveď, radu.
@agracka minule o tom bolo v telke..Ak si platíš DNP vo výške 139 eur mesačne nakoľko je to celý balík poistenia v Sociálnej poisťovni materskú budeš mať len vo výške 256 eur..takže asi lepšie je odkladať si nejaké peniažky bokom a poberať od pôrodu rodičovský príspevok ..
tu je link:http://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rodica/dobrovolne-nemocenske-poistenie/dobrovolne-nemocenske-poistenie-2013-oplati-sa/