Príspevok na ubytovanie Ukrajincov
Dobré ráno,prosím,nemáte nejaké info ohľadom príspevku na ubytovanie Ukrajincov na rok 2024?
@jaroslav81 nemyslim si, urobia zoznam so zranitelnymi osobami a ostatnym to obmedzia, myslim uz od jula, maju cas tri mesiace mozno mnohi aj pojdu na leto domov
dobry den, mate plan co dalej?mame dve sestry kazda s dietatom, jedno ma do rokov, teda ak to chapem dobre mohla by mat jedna a jej dieta este prispevok, no ako poriesit doplatok aspon di sumy mojich vydavkov?kvoli tej stovke sa mi velmi nechce vsetko davat cez zmluvu, ci mozem mat z toho problemy ked by mi to doplacali len tak bez zmluvy*?ci moze to byt nevyhodne pre tu co by nemala zmluvu a aprispevok?dakujem za rady
do 5 rokov
@lili177 samozrejme, že budeš dačo platiť...oslobodené od dane boli iba dotácie...treba sa zaregistrovať na daňové, pridelia ti DIČ, spraviť nájomnú zmluvu, robiť daňové priznania a platiť dane z príjmu ako keď sa prenajíma Slovákom.
@jaroslav81 prosim vas,mame nejake nove info ohladom prispevku ubytovania ukrajincom od jula 2024?
@konik07
Bezodplatné ubytovanie sa bude poskytovať po dobu 120 dní novopribudnutým odídencom, takže len odídencom, ktorí získali dočasné útočisko na území SR prvýkrát. Po uplynutí tejto doby sa bude poskytovať iba zraniteľným osobám:
členom domácnosti, ktorá je príjemcom pomoci v hmotnej núdzi (ubytovane odídenci musia mať o tom potvrdenie),
osobám so závažným zdravotným postihnutím, ktorej sa poskytuje dotácia na podporu humanitárnej pomoci (ubytovane odídenci musia mať o tom potvrdenie),
osobám, ktoré dosiahli vek 65 rokov,
deťom do 5 rokov,
osamelým rodičom, ktoré sa starajú o dieťa do 5 rokov veku alebo osobám, ktoré sa osobne starajú o dieťa do 5 rokov veku na základe rozhodnutia súdu.
@konik07 konečne to zrušili pre väčšinu Ukrajincov...
@jozko_z_lesa ajaj, niekto tu prenajímal Ukrajincom a pekne ryžoval skoro 3 roky a teraz je pekne nasratý, lebo to končí, a za svoj byt zdedený po babke, ktorá ho dostala zadarmo už nemôže mesačne inkasovať 1000€
Ukrajinci sú tu 2,5 roka, kto chce už dávno pracuje a bude si platiť normálne podnájom ako aj Slováci....pre matky s malými deťmi a dôchodcov príspevok naďalej platí...
Ale čakal som, že tu budete všetci pekne nasratý na ukončenie programu, lebo vás odrezali od zlatej žily....už nedostanene 700-1500€ mesačne za byt v hornej dolenej, kde ste si natrepali 5 Ukrajincov, aby ste čo najviac zarobili...budete musieť robiť zmluvy a daniť a hlavne dostanete už iba trhovú cenu nájmu
@jozko_z_lesa Ty sa určite ešte aj obliekaš do žlto-modrého oblečenia...dávaš si modré nohavice a žlté tričko alebo naopak? blbeček z lesa, vyhoď ženu a deti z domu a nasťahuj si ich domov
@jaroslav81 ja som napriklad vdacna aj za tu dobu, co to bolo a neplacem ze uz nie...nemohlo to byt do nekonecna...vdaka za to ze bolo, mne to dalo vela, a nielen penazi
@jaroslav81 Danove typ Sa lebo B?dakujem
Dobrý deň, prosím má niekto skúsenosť, že komerčne prenajíma byt legálne, takže si robí aj Daňové priznanie. Ako je to ak? Napríklad. odo dnes ubytujem odídencov, budem na nich poberať 120 dní príspevok a ak ostanú v byte, tak po tých 120 dňoch s nimi urobím zmluvu riadnu aj s podmienkami. To mi je jasné. Ale ako máte ošetrené to obdobie 120 dní? Týka sa to hlavne ochrany majetku a ako potom riešiť prípadne nedoplatky ....... Máte nejakú iba zmluvu medzi sebou? ......Tú utečeneckú zmluvu , čo budem dávať na MÚ mám. Viem, že sa nedajú paralelne 2 Zmluvy uzatvoriť, ale chcem sa aj ja chrániť. Ďakujem. Kľudne môžete aj do ss.

Niektoré média uvádzajú chybne, že príspevok sa zvýšil z 5€ na 6€ za noc, ale nie je to tak, 6€ platí iba pre ubytovne (doteraz bolo 12€) a pre súkromné byty ostáva 5€ za noc