icon

Problémový vzťah k peniazom

17. aug 2025

Ahojte, zaujímalo by ma, či máte niekto podobný problém a ako ste to riešili.
Od obdobia Covidu, potom vojna na UA, inflácia , konsolidácia atd. mám doslova problémový vzťah k peniazom. Všade len počúvam ako bude všetko drahšie, bude ďalšia konsolidácia, šetrenie ( snažím sa to eliminovať, ale vyskakuje to snáď odvšadiaľ ) a ja mám z toho miernu depresiu, a každý extra výdavok, s ktorým som nepočítala ma dokáže psychicky úplne rozhodiť.
Stále si hovorím, že však si tie peniaze do hrobu nevezmem a žijeme len raz atd. , ale nie vždy to pomôže.
Zažívate niečo podobne ? Ako to riešite?
PS: čo sa tyka našej situácie: sme 2, príjem mame celkom ok ( cca. 7000€), ale mame aj vysoke fixné výdavky, RD pri BA na hypotéku, a mame aj niečo našetrené/zainvestovane.

Vďaka 🙂

Strana
z2
morpheuss
17. aug 2025

No to bude zaujímavá debata...

anonym_2a4430
17. aug 2025

ty si tu už myslím písala, rieš to s psychológom, škoda každého dňa, ktorý prežiješ v zbytočnom strachu, Pomysli si na desaťtisíce rodín, kde majú príjem polovičný a deti k tomu, veď tí by neprežili

elenajezova
17. aug 2025

7000 za mesiac? Veď to je veľa...v pohode príjem...

autor
17. aug 2025
@anonym_2a4430

ty si tu už myslím písala, rieš to s psychológom, škoda každého dňa, ktorý prežiješ v zbytočnom strachu, Pomysli si na desaťtisíce rodín, kde majú príjem polovičný a deti k tomu, veď tí by neprežili

@anonym_2a4430 ešte som tu nepísala, nezvyknem prispievať do diskusii, tiež som o tom rozmýšľala, že asi treba odbornú pomoc.

anonym_df083c
17. aug 2025

Ach jaj.....Ďalšia téma na rozprúdenie vášní

anonym_ad1aca
17. aug 2025

@anonym_autor mne to pripada strasne trapne ze podme plakat nad 7000 covym rozpoctom pre dvoch na mesiac. Chod na terapiu prosim ta.

minenkaa
17. aug 2025

@anonym_autor co ta presne trápi pri 7000€

anonym_3f63df
17. aug 2025

Od januára prichádza ďalšia vlna zdražovania a vy, ak niečo nezačneš robit, to budete s vašim príjmom veľmi zle prežívať. Na hranici chudoby.

janai1
17. aug 2025

To máš zbytočné písať na koňa, tu si totiž ženy myslia, že problémy ohľadom financií môžeš mať iba vtedy keď zarábaš 600€.
Jediné čo ti tu napíšu, že máš držať ústa a krok lebo veď zarábaš viac ako ony...

autor
17. aug 2025

@anonym_ad1aca ale tu vôbec nejde o príjem, ani o to, že by sme z toho “nevyžili”, ale o ten strach z budúcnosti a teda aj to, že sa vážne zamýšľam nad každým extra výdavkom, s ktorým sme nepočítali a dokáže ma to rozhodiť na 2 dni. A moja otázka znela, či niekto ma rovnaký problém a ako to riešil. To je všetko.

minenkaa
17. aug 2025
@janai1

To máš zbytočné písať na koňa, tu si totiž ženy myslia, že problémy ohľadom financií môžeš mať iba vtedy keď zarábaš 600€.
Jediné čo ti tu napíšu, že máš držať ústa a krok lebo veď zarábaš viac ako ony...

@janai1 a vd to je pravda,ak s týmto nedokážu vyžiť dvaja zdraví ľudia ,niekde bude chyba

anonym_3f63df
17. aug 2025

Aky extra výdavok ta rozhodí? 30 euro na lieky? Alebo 400 e na spotrebič? 😄👌🏽

anonym_3f63df
17. aug 2025

Ale dovolenka za 4000 e ta nerozhodí vsak? 🤣musela som…

anonym_ad1aca
17. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_ad1aca ale tu vôbec nejde o príjem, ani o to, že by sme z toho “nevyžili”, ale o ten strach z budúcnosti a teda aj to, že sa vážne zamýšľam nad každým extra výdavkom, s ktorým sme nepočítali a dokáže ma to rozhodiť na 2 dni. A moja otázka znela, či niekto ma rovnaký problém a ako to riešil. To je všetko.

@anonym_autor ten extra vydavok, ktory ta rozhodi je kolko?

anonym_984c6a
17. aug 2025
@elenajezova

7000 za mesiac? Veď to je veľa...v pohode príjem...

@elenajezova 7 000 veľa? Ak parkuješ jachtu, údržba a servis, strašne málo 😃

lienka.7
17. aug 2025

@anonym_autor ďalší troll👌

lucia13022023
17. aug 2025

Aké sú vaše mesačne povinné výdavky? Ak vám ostane na živobytie 1000€, ok, chápem obavy, ale inak nie.

janai1
17. aug 2025
@minenkaa

@janai1 a vd to je pravda,ak s týmto nedokážu vyžiť dvaja zdraví ľudia ,niekde bude chyba

@minenkaa ona nikde nepíše že nevie vyžiť ale, že má strach z ďalších výdavkov alebo tých neočakávaných.
Každý si žije svoj štandard na ktorý je zvyknutý a samozrejme, že takéto situácie ovplyvňujú každého.

anonym_f52a73
17. aug 2025

Zase ale kto je na také navyknutý tak ako aj 7000 € sa veľmi ľahko vie rozkotúlať (máme viac mesačne)

anonym_0d2ef1
17. aug 2025
@anonym_f52a73

Zase ale kto je na také navyknutý tak ako aj 7000 € sa veľmi ľahko vie rozkotúlať (máme viac mesačne)

@anonym_f52a73 a kde pracujete?

minenkaa
17. aug 2025
@janai1

@minenkaa ona nikde nepíše že nevie vyžiť ale, že má strach z ďalších výdavkov alebo tých neočakávaných.
Každý si žije svoj štandard na ktorý je zvyknutý a samozrejme, že takéto situácie ovplyvňujú každého.

@janai1 reagujem na tvoj príspevok

janai1
17. aug 2025
@minenkaa

@janai1 reagujem na tvoj príspevok

@minenkaa ??? a ako máš pocit, že môj príspevok sa netýka autorky? Či si tu zas ideš domýšľať nejaké fiktívne situácie a iné príspevky? Reagujeme na autorku a jej príspevok.

mamina7070
17. aug 2025

ako sa to prejavuje v beznom zivote ? vies ist na dovolenk, na wellnes ? davas priestor aj kulture ? v com konkretne ta to obmedzuje ? v tom ze pocitas rodine ustrizky z toaletaka sedite len doma a oddalujes zubara ? alebo je to v tom ze nekupis si 50 tu kabelku ?

anonym_2b3ed2
17. aug 2025

Ahoj autorka, ano, zazivam nieco podobne. Do zivota som isla s holou ritou - tzn. od rodicov ani cent, ani od nich nikdy nic neuvidim, jedine dlhy pri ich zivotnom style, ale to je o inom debata…
No ale tym, ze som fakt nemala na start do zivota ani euro, tak som tiez zacala mavat pocity ako ty. Az take depky, neprijemne pocity z penazi.. dlho mi trvalo, kym sa to vo mne ustalilo. Co mi pomohlo je, ze som si vytvorila financnu rezervu taku, ze by som sa vedela uzivit v pripade straty prace tie 3-4 mesiace uplne v pohode, zacala som investovat a de facto z kazdej vyplaty si viem zaplatit nevyhnutne vydaje, 500€ ide bokom na investovanie a zvysok mi ostava na beznom ucte keby nieco, na rozne bezne naklady mimo stravy, drogerie a najmu, ktore uz zahrnaju tie nevyhnutne vydaje. Ked som sa takto na to pozrela a ziskala som istotu, ze ano, mam SOS-peniaze na tie cca 4mesiace a mam aj investovanie, kde mi peniaze nezerie inflacia + este nieco malo aj na beznom ucte, ostala som viac pokojna. Skus sa na to aj ty takto pozriet, ze v pripade katastrofy mas peniaze na nejake obdobie, kym by si si nasla dalsiu pracu.. Ale ano, je to narocne, o tom ziadna. Neustale zdrazovanie, ja uz chodim do obchodu s klapkami na ociach pri cenovkach.. a to pritom nemupujem kraviny, ale stravujě sa zdravo, takze aj ta strava nieco stoji.

minenkaa
17. aug 2025
@janai1

@minenkaa ??? a ako máš pocit, že môj príspevok sa netýka autorky? Či si tu zas ideš domýšľať nejaké fiktívne situácie a iné príspevky? Reagujeme na autorku a jej príspevok.

@janai1
Ako zas domýšľať,tak asi niekde je chyba, ak ma pri tomto prijme problém s financiami

anonym_c85bc5
17. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor áno, tiež mám taký problém. Ale pri príjme 1700€ a trojčlennej rodine. A potom sa ukľudním, a ďakujem, že moji sú zatiaľ zdraví.

anonym_b7bd45
17. aug 2025

@anonym_autor pri príjme 7000€ mesačne by som sa klepala od strachu každý deň. Tie ceny, sú katastrofa, keď pôjdeš do Lidla nakúpiť pre dvoch na dva dni, necháš tam aj 50-60 eur. Veď to je hnus. Ozaj treba psychológa, alebo radšej si nájdi za psychiatrom, to bude istejšie.🙄

doriiis
17. aug 2025

Absolútne neviem,koľko mám aktuálne na účte.Nepotrebujem to sledovať.K peniazom mám taký vzťah,že ich potrebujem a zarobím.Ziadne depky ma nechytajú.Vzdy sa stane to,čo sa má stať.
Život je moc krátky na to,aby som sa trápila kvôli práci alebo peniazom

petamich
17. aug 2025

Nikomu nie je prijemne, ked ma nejaky vacsi necakany vydavok - niekto zasomre ale ma dostatocny prijem (ako vy) a proste to pokryje a niekto zial par mesiacov setri na novu chladnicku, lebo nema bokom nic a zije od vyplaty do vyplaty. Vies si toto predstavit, predpokladam, ze nie s takym prijmom (ktory ti nezavidim, len sa ti snazim nastavit inu optiku), pre vas zrejme mimoriadny vydavok nie je ziadna katastrofa alebo otazka, ked kupime chladnicku nebude co jest...tak fakt sa skus nad tym zamysliet alebo sa poradit s odbornikom, lebo pri vasom prijme necakany vydavok by naozaj nemusel byt problem (ak sa bavime o par stovkach, ze nemusis siahnut na investicie).

A odpoved na tvoju otazku, nie ja neupadam do depresie vzdy, ked sa vyskytne nieco neocakavane, lebo vzdy sa nieco vyskytne 🤷‍♀️

hopsas
17. aug 2025

@anonym_autor jaj tých 7000 eur príjem si pamätám táto téma tu už bola. Prestaň si vymýšľať. Ak by si mala taký prijem, nájdeš si terapeuta ktorý ťa z tých paranoji vyseka.

Strana
z2