Problémový vzťah k peniazom
Ahojte, zaujímalo by ma, či máte niekto podobný problém a ako ste to riešili.
Od obdobia Covidu, potom vojna na UA, inflácia , konsolidácia atd. mám doslova problémový vzťah k peniazom. Všade len počúvam ako bude všetko drahšie, bude ďalšia konsolidácia, šetrenie ( snažím sa to eliminovať, ale vyskakuje to snáď odvšadiaľ ) a ja mám z toho miernu depresiu, a každý extra výdavok, s ktorým som nepočítala ma dokáže psychicky úplne rozhodiť.
Stále si hovorím, že však si tie peniaze do hrobu nevezmem a žijeme len raz atd. , ale nie vždy to pomôže.
Zažívate niečo podobne ? Ako to riešite?
PS: čo sa tyka našej situácie: sme 2, príjem mame celkom ok ( cca. 7000€), ale mame aj vysoke fixné výdavky, RD pri BA na hypotéku, a mame aj niečo našetrené/zainvestovane.
Vďaka 🙂
keby sme mali mesačne 7000 Eur tak polku investujem do nehnuteľností, ktoré prenajímam a žijem si ako kráľ... ani ti nenapíšem koľko máme my a koľko nám ostane keď všetko poplatíme
No a koľko vám mesačne ostáva na bežný život? Pokiaľ viac ako 2 tisíc nerozumiem tvojim obavám.
No pri takom standarde,ak sa Vam pokazi auto za 70tisic eur a oprava vyjde na 5000eur tak sa ani necudujem,ale tak ste si vybrali taky zivotny styl,tak co teraz nariekas.
Neplac bude horsie a nepomozu ti ani nasetrene eura,ani v ponozke,ani investovanie.
S domami tiez mozes akurat zadarmo niekoho pritulit,a bude vymenny obchod.Ty mne das jedno,ja tebe druhe.Toto by ludia vazne uz teraz potrebovali,aby sa opet z pametali s pychy a tvrdeho srdca.Miesto toho nas to caka uz o par rokov a pre takychto to bude mega tvrde,az na spachanie samovrazdy.Bohuzial hnusne napisane,ale taka pride doba.Ved to vidime ako vsetko ide do prdele a riadnej.Vidim to len a len cierno.
@anonym_autor ďalší troll👌
@lienka.7 určite nie som troll, som normálna 33r. žena, ktorá tu raz prispela do diskusie a teda aj posledný krát
ako sa to prejavuje v beznom zivote ? vies ist na dovolenk, na wellnes ? davas priestor aj kulture ? v com konkretne ta to obmedzuje ? v tom ze pocitas rodine ustrizky z toaletaka sedite len doma a oddalujes zubara ? alebo je to v tom ze nekupis si 50 tu kabelku ?
@mamina7070 noo kedysi som si vedela dopriať viac, na dovolenku chodíme cca. 1-2 krát ročne , to je jedine, kde sa neobmedzujeme, ale napr varím prevažne doma, max. mame raz za čas donasku. V minulosti som si kupila aj drahšiu kabelku ( za pár tisíc ), ale teraz už nosím len to, čo mám a oblečenie si kupujem len v Zare, Hm.
No a koľko vám mesačne ostáva na bežný život? Pokiaľ viac ako 2 tisíc nerozumiem tvojim obavám.
@januska12323 fix výdavky mame cca. 2500€ mesačne ( bez stravy, drogerie, benzínu, liekov atd ).
Ahoj autorka, ano, zazivam nieco podobne. Do zivota som isla s holou ritou - tzn. od rodicov ani cent, ani od nich nikdy nic neuvidim, jedine dlhy pri ich zivotnom style, ale to je o inom debata…
No ale tym, ze som fakt nemala na start do zivota ani euro, tak som tiez zacala mavat pocity ako ty. Az take depky, neprijemne pocity z penazi.. dlho mi trvalo, kym sa to vo mne ustalilo. Co mi pomohlo je, ze som si vytvorila financnu rezervu taku, ze by som sa vedela uzivit v pripade straty prace tie 3-4 mesiace uplne v pohode, zacala som investovat a de facto z kazdej vyplaty si viem zaplatit nevyhnutne vydaje, 500€ ide bokom na investovanie a zvysok mi ostava na beznom ucte keby nieco, na rozne bezne naklady mimo stravy, drogerie a najmu, ktore uz zahrnaju tie nevyhnutne vydaje. Ked som sa takto na to pozrela a ziskala som istotu, ze ano, mam SOS-peniaze na tie cca 4mesiace a mam aj investovanie, kde mi peniaze nezerie inflacia + este nieco malo aj na beznom ucte, ostala som viac pokojna. Skus sa na to aj ty takto pozriet, ze v pripade katastrofy mas peniaze na nejake obdobie, kym by si si nasla dalsiu pracu.. Ale ano, je to narocne, o tom ziadna. Neustale zdrazovanie, ja uz chodim do obchodu s klapkami na ociach pri cenovkach.. a to pritom nemupujem kraviny, ale stravujě sa zdravo, takze aj ta strava nieco stoji.
@anonym_2b3ed2 ďakujem za radu. Tiež pochadzam z chudobnejších pomerov, vždy sme mali , čo jesť, ale nič extra sme si kúpiť nemali. Vždy som si všetko musela tvrdo zaslúžiť.
@anonym_ad1aca ale tu vôbec nejde o príjem, ani o to, že by sme z toho “nevyžili”, ale o ten strach z budúcnosti a teda aj to, že sa vážne zamýšľam nad každým extra výdavkom, s ktorým sme nepočítali a dokáže ma to rozhodiť na 2 dni. A moja otázka znela, či niekto ma rovnaký problém a ako to riešil. To je všetko.
@anonym_autor Neboj sa,mnoho ludi ma uzkosti a depresie z penazi,ale ti ludia musia vyjst s 500€ na mesiac pre 4,5 clennu rodinu. Rob so sebou nieco.
Myslím, že sa príliš sústreďujete na seba... možno by ste mohli skúsiť žiť viac pre druhých. Príliš lipnete na peniazoch a majetkoch. Ak naberiete raz odvahu niečo zo svojho darovať tým, ktorí to naozaj potrebujú, bude to oslobodzujúce. Želám Vám veľa šťastia a pokoja!
@anonym_autor jedina cesta je prestat citat a pozerat vsetky media ktore tento strach siria...asi moc pozeras "noviny" ja som to omylom po dlhsej pauze prepla a nevydrzala som ani minutu pocuvat tie zvasty
Problem nie je kolko zarabate a mate, ale v tvojej hlave … niektori preziju s ovela menej a nemaju problem a su stastni a u teba je strach, ktory plynie z minulosti? Z toho, ze ak sa nieco zomelie stratis urcity standard 🤷♀️ tazko povedat … skus odbornika. Hocikedy ta moze prejst auto … ale aj tak ides cez cestu … takisto pri pohlade na vas prijem … ok nie je to zle, vzdy sa prezije … ale psychologa si najdi skor ako skoncis na praskoch.
Ak ťa to dokáže psychicky rozladiť tak áno treba vyhľadať odbornú pomoc, nakoľko nadmerný stres je skodlivy
@elenajezova 7 000 veľa? Ak parkuješ jachtu, údržba a servis, strašne málo 😃
@anonym_984c6a jachtu? Ok...to by mi teda ani nenapadli.
No pri takom standarde,ak sa Vam pokazi auto za 70tisic eur a oprava vyjde na 5000eur tak sa ani necudujem,ale tak ste si vybrali taky zivotny styl,tak co teraz nariekas.
Neplac bude horsie a nepomozu ti ani nasetrene eura,ani v ponozke,ani investovanie.
S domami tiez mozes akurat zadarmo niekoho pritulit,a bude vymenny obchod.Ty mne das jedno,ja tebe druhe.Toto by ludia vazne uz teraz potrebovali,aby sa opet z pametali s pychy a tvrdeho srdca.Miesto toho nas to caka uz o par rokov a pre takychto to bude mega tvrde,az na spachanie samovrazdy.Bohuzial hnusne napisane,ale taka pride doba.Ved to vidime ako vsetko ide do prdele a riadnej.Vidim to len a len cierno.
@anonym_6ed534 a to preco si myslis ze nas caka taka az pomaly katastrofa ?
pri 7000 e mesacne spim ako po hypnogene😏😂 neboj sa nicoho, len toho, aby ste ostali zdravi a bude vsetko dobre
tak chápem tvoj strach , ale za seba ti môžem povedať že mám to na svojej koži odskúšané. Pád z výšky na ledva prežiť. Pokiaľ nie si úplne nemtavá tak aj keby ste spadli na dno prežiješ , okrešeš výdavky na minimum a ver tomu že nejaká kabelka z Prady ťa vôbec nebude zaujímať, teraz to vravím že je to totálna zbytočnosť. Tvoj strach je neopodstatnený pokiaľ rozumne hospodáriš, investuješ a tvoriš si rezervu .Psycholog nezaškodí .
@anonym_autor my zarabame/dostávame obaja dokopy ltt 2000e a sme ok. Ja pracujem ako učiteľ, manželka je na rodičovskom. Obaja sme ZTP. Šetríme, nemíňame za zbytočnosti. Mame 1,5r a 5,5r dcérku a ešte im aj dokázeme 400€ investovať mesačne. Pozor na tzv. hedonisticku adaptaciu, ked clovek sice zarobi 7k ale aj minie 7k (nedajbože viac)
ak to teda nie je fake tema, tak autorka urychlene ku psychologovi.
s mensimi prijmami, na urovni 2/3 vasich prijmov ... ludia maju kopec nainvestovaneho, su zabezpeceni na roky dopredu ... ziju si kludny zivot, ... zdrazovanie nevnimaju dako... kedze im aj platy poskocili.. a zivot im ide normalne dalej.
A nie ze zrazu stres kvoli peniazom, lebo v spravach furt daco o konsolidacii, a pomaly depresia ked tu a tam pride necakany vydavok.
@anonym_autor Nemyslím,ze je pre jedinca zdravé a šťastné,ked sa fixuje na materiálno natoľko, že napriek slušnému príjmu sa chorobne strachuje... Mnohí zďaleka nemajú taký rozpočet ako Vy,a napriek tomu,ked majú zaplatené účty, majú na základné potreby, všetkému, čo majú navyše sa vedia uprimne tešiť... čo je dôležité,vedia sa tešiť najmä z nematerialnych radostí/zdravie rodiny i svoje , dobre rodinné, príbuzenské a priateľské väzby... šikovné deti,a pod.../
@anonym_autor prijem ako politik a sa stazuje 🤣😭 Nechnevajte sa ale su rodiny s detmi , s hypotekou. Ledva vyziju a nemaju depky, lebo nemaju na to cas ani energiu aby riesili depresiu. Ste na tom lepsie ako minimalne 95% Slovakov, tak nemate mat depresiu z financii...
@elenajezova 7 000 veľa? Ak parkuješ jachtu, údržba a servis, strašne málo 😃
@anonym_984c6a ,
jachta neparkuje, jachta kotví.
Teda keď nie je zadokovaná...
😉

@anonym_0d2ef1 podnikanie …viaceré vysoké školy / úzke špecializácie v technike / zdravotníctve