icon

Problémy so zadaním názvu účtu pri prevodoch

unbeholfen
26. okt 2025

Určite ste už postrehli že pri platbách na IBANy v eurozóne treba zadávať názov účtu. Lenže mne to nikdy nenájde. Napríklad ako mám vedieť názov účtu ak mi niekto dá IBAN? Čo je vlastne ten názov? Lebo ak napríklad posielam bratovi darmo tam napíšem jeho meno, alebo názov banky kde má ten účet, furt vyhadzuje že názov sa nezhoduje. Keď si preposielam aj medzi vlastnými účtami čo sú na moje meno ajtak vyhadzuje že nezhoduje sa názov, darmo tam napíšem svoje meno, alebo názov banky kde ten účet je, neberie ani názov ako som si ho sám nazval (rozumej v aplikácii si môžem nazvať účet ako chcem) a nič neberie. Furt že nezhoda názvu. Raz som kupoval cez eshop a bola platba prevodom. Dali len IBAN a variabilný symbol. Zase pri posielaní pýtalo názov, zadal som názov eshopu a zase že neni zhoda. Našťastie sa to dá prekliknúť a ajtak odoslať. Mne ešte ani raz sa nestalo že by sedel názov.

Strana
z3
lenkasarka
26. okt 2025

@unbeholfen mne sa nezhodovalo a to som prehodila len meno s priezviskom. Keď som posielala do banky konkrétne Tatra banka muselo tam byt aj a.s.

nelca84
26. okt 2025

Ked som zadala meno a priezvisko, tak sadlo, pri pravnickej osobe som tiez netrafila presny tvar. Nastastie to nema vplyv na to, ci platba odide alebo nie, takze neriesim.

maranco
26. okt 2025

Názov účtu ti dá ten kto ti dáva aj IBAN.
Názov účtu ak je to účet osoby je meno a priezvisko, niektoré banky uvádzajú v tvare priezvisko meno, niektoré dajú titul na začiatku mena iné na konci.
Ak nesedí meno skús teda otočiť poradie mena a priezviska.
Názov banky tam vôbec nedávaj.
Ak je to firemný účet tak názov účtu bude názov firmy a tá je často iná ako je názov web stránky eshopu.

Je to ochrana pred podvodmi, ak na sociálnej sieti komunikuješ s niekým ohľadom predaja a vystupuje pod falošným profilom s falošným menom tak ľahko zistíš že účet patrí inej osobe, lebo meno sa nezhoduje.
A ak ti zatajuje svoje reálne meno tak takému nič neposielaj.

maranco
26. okt 2025

Tatrabanka používa Priezvisko Meno, Titul.
SLSP, VÚB, UniCredit Meno Priezvisko
ČSOB Titul. Meno Priezvisko
365.banka Priezvisko Meno
Prima banka PRIEZVISKO MENO
mBank MENO PRIEZVISKO
FIO banka Titul. Priezvisko, Meno

lenkahvh
27. okt 2025
@maranco

mBank MENO PRIEZVISKO

@maranco deti majú Meno, priezvisko v Tatre, naopak ako ja
ale zhrnul si pekne

madeincssr
27. okt 2025

Neuveritelne, ze tvorcov software na (evidentne orientacne, pomocna info kvoli zvyseniu bezpecnosti a eliminacii omylov) kontrolovanie mena uctu nenapadlo, ze algoritmus musi tolerovat zmenene poradia mena, priezviska, titulu, tolerovat inu interpunkciu, diakritiku... Inak je vysledok taky aky je (takmer nikdy zhoda, hoci vsetko ide o korektne zadane platby). Dokonca si myslim, ze by mal vediet aj "sparovat" meno webshopu s menom prevadzkujucej firmy (online vyhladanim, presne na toto by mala sluzit umela "inteligencia").

maranco
27. okt 2025
@madeincssr

Neuveritelne, ze tvorcov software na (evidentne orientacne, pomocna info kvoli zvyseniu bezpecnosti a eliminacii omylov) kontrolovanie mena uctu nenapadlo, ze algoritmus musi tolerovat zmenene poradia mena, priezviska, titulu, tolerovat inu interpunkciu, diakritiku... Inak je vysledok taky aky je (takmer nikdy zhoda, hoci vsetko ide o korektne zadane platby). Dokonca si myslim, ze by mal vediet aj "sparovat" meno webshopu s menom prevadzkujucej firmy (online vyhladanim, presne na toto by mala sluzit umela "inteligencia").

@madeincssr záleží od bánk kde je príjemcov účet, som to skúšal na rôznych niektoré ti dajú správny výsledok aj pri otočení poradí mien, iným už vadí ak vymeníš 2 písmenká tak neponúknu správny názov účtu
na diakritiku je to vyriešené môžeš dať bez aj s, výsledok bude rovnaký

nelca84
27. okt 2025
@maranco

mBank MENO PRIEZVISKO

@maranco no ani nie, my sme v slsp vsetci traja a ja s muzom mame tvar Priezvisko Meno a syn ma Meno PRIEZVISKO

maranco
27. okt 2025
@nelca84

@maranco no ani nie, my sme v slsp vsetci traja a ja s muzom mame tvar Priezvisko Meno a syn ma Meno PRIEZVISKO

@nelca84 možno to časom zmenili, pozrel som aké mená vidím v prijatých pohyboch na účte, vyberal som prevažne ľudí s titulom

misanthropicdann
27. okt 2025
@madeincssr

@madeincssr tak mne zatiaľ každý prevod fungoval, resp upozornilo ma ze názov sa nezhoduje ale aj tak ma pustilo poslať peniaze

lopka1313
27. okt 2025

Mne unicredit (alebo csob? Neviem, z ktoreho som posielalal) minule vyhodil, ze ucet, ktory mam ulozeny ako Zuzka Priezvisko ma spravny nazov Zuzana Priezvisko. Ale poslalo aj tak. To aby som premenuvala vsetky sablony :D

janka_266
27. okt 2025

ČSOB pekne ponúkne správny tvar, stačí zadať meno priezvisko, prípadne názov, včera som platila krúžok, dala som skratku a mesto a ponúklo mi tiež správny názov

stanislavicenka
27. okt 2025
@maranco

@madeincssr záleží od bánk kde je príjemcov účet, som to skúšal na rôznych niektoré ti dajú správny výsledok aj pri otočení poradí mien, iným už vadí ak vymeníš 2 písmenká tak neponúknu správny názov účtu
na diakritiku je to vyriešené môžeš dať bez aj s, výsledok bude rovnaký

@maranco "male" chyby sa toleruju a znamenaju uplnu zhodu

vevesh
27. okt 2025

No ja som zistila, ze banky napriklad v nemecku takto zadrziavaju peniaze. Poslem okamzitu platbu z jedneho na druhy ucet, vypise nezhodu (haha, oba ucty moje), a z jedneho uctu peniaze odidu, na druhy nepridu, budu pripisane az na druhy den so spatnym datumom....cize banka ma par hodin na zarabanie na akciach s mojimi peniazmi....🙄🙄🙄🙄kto toto vymyslel🤨🤨🤨🤨

anonym_4a88b6
27. okt 2025
@janka_266

ČSOB pekne ponúkne správny tvar, stačí zadať meno priezvisko, prípadne názov, včera som platila krúžok, dala som skratku a mesto a ponúklo mi tiež správny názov

@janka_266 konecne nejaka dobra vec v CSOB - prekvapive! ja som tam bola dost rokov a nemam na tu banku jedno dobre slovo - ze nieco dobre sa u nich najde je super 🙂

unbeholfen
autor
27. okt 2025
@maranco

Názov účtu ti dá ten kto ti dáva aj IBAN.
Názov účtu ak je to účet osoby je meno a priezvisko, niektoré banky uvádzajú v tvare priezvisko meno, niektoré dajú titul na začiatku mena iné na konci.
Ak nesedí meno skús teda otočiť poradie mena a priezviska.
Názov banky tam vôbec nedávaj.
Ak je to firemný účet tak názov účtu bude názov firmy a tá je často iná ako je názov web stránky eshopu.

Je to ochrana pred podvodmi, ak na sociálnej sieti komunikuješ s niekým ohľadom predaja a vystupuje pod falošným profilom s falošným menom tak ľahko zistíš že účet patrí inej osobe, lebo meno sa nezhoduje.
A ak ti zatajuje svoje reálne meno tak takému nič neposielaj.

@maranco a toto jediné ma nenapadlo že môže byť najprv priezvisko a potom meno. Ale spýtam sa takto. V aplikácii sa dá názvať účet ako chcem. Napríklad mal by vo Fio banke účet František Mrkvička a on by si ten nazval v aplikácii že Ferov účet. Vtedy je to ako?

unbeholfen
autor
27. okt 2025
@lopka1313

Mne unicredit (alebo csob? Neviem, z ktoreho som posielalal) minule vyhodil, ze ucet, ktory mam ulozeny ako Zuzka Priezvisko ma spravny nazov Zuzana Priezvisko. Ale poslalo aj tak. To aby som premenuvala vsetky sablony :D

@lopka1313 aj ja tak, kam pravidelne posielam, mám šablóny uložené. Ale ani jedno sa nezhoduje. Presnejšie ja som zhodu nemal, odkedy to začalo.

lenkahvh
27. okt 2025

u mna su to dve rozne policka, ale ja mam tu najlepsiu banku, TB
mam tam policko prijemca - to moze byt ako si to ty ulozis "moje prve dieta" a potom je zvlast policko nazov prijemcu, tam to musi byt v sulade, inak je hlaska o nezhode, ale samozrejme posle tak ci tak

unbeholfen
autor
27. okt 2025
@vevesh

No ja som zistila, ze banky napriklad v nemecku takto zadrziavaju peniaze. Poslem okamzitu platbu z jedneho na druhy ucet, vypise nezhodu (haha, oba ucty moje), a z jedneho uctu peniaze odidu, na druhy nepridu, budu pripisane az na druhy den so spatnym datumom....cize banka ma par hodin na zarabanie na akciach s mojimi peniazmi....🙄🙄🙄🙄kto toto vymyslel🤨🤨🤨🤨

@vevesh však toho sa obávam že časom to zavedú. Sme v rovnakej kategórii ako nemecko (EU, eurozóna).

maranco
27. okt 2025
@unbeholfen

@maranco a toto jediné ma nenapadlo že môže byť najprv priezvisko a potom meno. Ale spýtam sa takto. V aplikácii sa dá názvať účet ako chcem. Napríklad mal by vo Fio banke účet František Mrkvička a on by si ten nazval v aplikácii že Ferov účet. Vtedy je to ako?

@unbeholfen vo FIO si dáš informácie o účte (v aplikácii čierne i.) a pozrieš riadok Majiteľ, to ako si ty premenuješ svoj účet u seba je niečo iné, vždy príjemca komu pošleš peniaze vidí meno z riadku majiteľ a rovnaké meno má zadať aj odosielateľ platby tebe

unbeholfen
autor
27. okt 2025
@anonym_4a88b6

@janka_266 konecne nejaka dobra vec v CSOB - prekvapive! ja som tam bola dost rokov a nemam na tu banku jedno dobre slovo - ze nieco dobre sa u nich najde je super 🙂

@anonym_4a88b6 mňa to čaká nedobrovoľne lebo 365-ku odkúpila ČSOB tak predpokladám že ich onedlho spoja.

lenkahvh
27. okt 2025

jednoduche riesenie, odist
365 mam aj ja, zatial ma nevyrusilo nic extra - uvidis

unbeholfen
autor
27. okt 2025
@maranco

@unbeholfen vo FIO si dáš informácie o účte (v aplikácii čierne i.) a pozrieš riadok Majiteľ, to ako si ty premenuješ svoj účet u seba je niečo iné, vždy príjemca komu pošleš peniaze vidí meno z riadku majiteľ a rovnaké meno má zadať aj odosielateľ platby tebe

@maranco tykokos díky, teraz som to spravil čo píšeš a vieš jak to tam mám? Že priezvisko čiarka medzera krstné meno. Nevieš ako pozrieť aj v 365-ke?

maranco
27. okt 2025
@janka_266

@janka_266 to čo ti ponúkne záleží od banku príjemcu, tá oznamuje tvojej banke údaje o majiteľovi účtu, napríklad štátna pokladnica je na tom dosť biedne tam drobný preklep a nezobrazí aké je správne meno
Napríklad účty v Tatrabanke sú na tom dobre tam zadám Priezvisko a z mena vymažem 3 písmená a napíše mi pekne celé meno majiteľa účtu

maranco
Autor odpoveď zmazal
maranco
27. okt 2025
@unbeholfen

@maranco tykokos díky, teraz som to spravil čo píšeš a vieš jak to tam mám? Že priezvisko čiarka medzera krstné meno. Nevieš ako pozrieť aj v 365-ke?

@unbeholfen 365.banka používa Priezvisko Meno
veď na zmluve niekde máš, alebo v IB/aplikácii niekde bude uvedené, pozri poriadne

unbeholfen
autor
27. okt 2025
@lenkahvh

jednoduche riesenie, odist
365 mam aj ja, zatial ma nevyrusilo nic extra - uvidis

@lenkahvh to neznamená že ak ich prebralo CSOB že bude horšie. Len CSOB nepoznám, tam vyššie na to nadávali. Veď uvidíme.

unbeholfen
autor
27. okt 2025
@maranco

@unbeholfen 365.banka používa Priezvisko Meno
veď na zmluve niekde máš, alebo v IB/aplikácii niekde bude uvedené, pozri poriadne

@maranco takže väčšinou stačí začať priezviskom. Zatial sa to ajtak dá poslať, len zo zvedavosti ma to zaujíma, že jak to vyzerá keď nájde zhodu.

simca06022011
27. okt 2025

@unbeholfen nema tam byt nazov banky, je tam vzdy meno = cize bud riadne napisane, tak ako je v obcianskom, firmy tak ako maju v orsr... kazdy kto dava cislo uctu vie aky je jeho nazov. Velakrat berie ako chybu aj velke/male pismeno, ciarky, diakritiku a somariny (aj ked pisali v clankoch co som citala, ze to takto "citlive" nebude)... napise ze je to podobne, navrhne opravu = ale velakrat nenapise, alebo nenajde a clovek musi hadat... ja to neriesim. Posielam tak ako to je, a nech kravinami zabijaju cas ti, co na to cas maju. Robim desiatky prevodov denne, tie cisla, ktore mame ulozene, mam spravne... straci kolko sme sa natrapili kym sme trafili do spravneho tvaru nazvu uctu financnej spravy :DD

anonym_cad8ed
27. okt 2025

VÚB som zadávala názov firmy, v názve má firma symbol, ktorý nie je VÚB podporovaný, napísalo mi skoro správne, ale správne sa napísať nedal, keďže daný symbol banka nedovolí do kolónky názvu napísať 🙄 Postavené toto na hlavu, len nás okrádajú o čas...

Strana
z3