Dr. Max - platba prevodom - v pondelok

13. okt 2023

Ahojte, dnes okolo 17tej večer som si urobila objednávku s prevzatím v lekárni ako zvyčajne.
Platba prevodom.
Ale keďže mi platbu cez banku umožnilo až so splatnosťou v pondelok, zostala som zarazená, že na stránke Dr. Max píšu dve veci:
1) Ďakujeme, že ste nakupovali v online lekárni Dr.Max.
Skôr ako sa pustíme do prípravy Vašej objednávky, prosím uhraďte ju s nižšie uvedenými platobnými inštrukciami: Objednávku expedujeme až po úhrade.
2) bankový prevod - Pri platbe je potrebné uviesť variabilný symbol = číslo objednávky, ktorý je dôležitý pre správne priradenie platby k objednávke. Tovar je expedovaný až po pripísaní platby na náš bankový účet. V prípade, že platbu neevidujeme na našom bankovom účte do 2 dní po prijatí objednávky, objednávka bude stornovaná.

Infolinka funguje iba v pracovných dňoch 8:00-17:00.

Stornujú mi ju?
Alebo v pohode vezmú fakt, že v pondelok im prídu peniaze (je to od dnes tretí deň). Má niekto skúsenosť?
😢

janai1
13. okt 2023

Víkend sa nepočíta, veď vtedy sa nepripisuju platby

autor
13. okt 2023

@janai1 uff, tak mám byť kľudná, že mi nestornujú moju dnešnú piatkovo-večernú objednávku, keď im peniaze prídu v pondelok?
Máš takú skúsenosť, že vydržia do pondelka. Počkajú?

maranco
13. okt 2023

Ak si dala splatnosť na pondelok to je rovnaké akoby si urobila prevod až v pondelok a v utorok ráno tvoja banka pošle platbu lekárni, dostanú ju na účet v utorok.

Moja banka dovolí dať dátum splatnosti aj urobiť prevod piatok, sobota, nedeľa a vtedy príde príjemcovi platba v pondelok.

janai1
13. okt 2023

Tak peniaze im prídu skôr v utorok
Ja platím iba kartou, prevody nerobím pri takýchto platbách ale tak logika nepusti

ullala
13. okt 2023

Nic sa neboj, ved oni vedia, ze cez vikend im peniaze nenabehnu. Rataju sa pracovne dni.

autor
13. okt 2023

@maranco máš Fio?
Neplatíš žiadny poplatok navyše?
Keď dáš splatnosť napr.na nedeľu, tak ok? Bez poplatku za “rýchlu platbu”??
A lekareň by mi to akceptovala, že peniaze prišli až v pondelok a oni majú, že do 2 dní od objednávky, inak ju stornujú?
Čo myslíš?
Dakujem vopred za odpoved

autor
13. okt 2023

@janai1 nebola som pri pc. Z mobilu sa nechcem prihlasovat. Tak som dala, ze prevodom a ten so splatnostou najblizsi pracovny den tj.pondelok.

janai1
13. okt 2023

Bože nič ti nestornujú a peniaze im neprídu v pondelok ale v utorok najskôr

autor
13. okt 2023

@janai1 keď ešte neodišli a dala by som to na zajtra, sobotu, i tak im prídu až v utorok?
No jo, nestresovat. Pochopila som, že mali by chvilu počkať a že mi tovar potom aj poslu. Diky

julia2002
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
maranco
13. okt 2023

Áno FIO, neplatím poplatok navyše. FIO má denné uzávierky o 23:55 a umožňuje aj v sobotu a nedeľu podať platbu tak aby príjemcovi prišla v pondelok na obed. Nemajú ešte okamžité platby.
Napríklad si zmyslím vo štvrtok o 23:00 zadať platbu, ponúkne mi štvrtkový dátum a príjemcovi príde platba v piatok na obed.

ČSOB má dennú uzávierku o 21:00 takže vo štvrtok o 21:10 ponúkne dátum platby len piatok a príjemca dostane peniaze v pondelok.

VÚB má zase ak pošleš SEPA platbu v pracovný deň aj skoro ráno, neviem do koľkej, tak ju príjemca dostane ešte v ten deň okolo 13-14 hod.
mBank to má za poplatok 0.20€, aby prišla platba v ten deň.

* keď ešte neodišli a dala by som to na zajtra, sobotu, i tak im prídu až v utorok? *
ak ti v piatok banka neponúkla piatkový dátum, ale len pondelkový tak ani v sobotu a nedeľu ti neponúkne nič skôr ako pondelok.

Pripravuje sa povinné nariadenie, aby banky zaviedli okamžité SEPA platby, potom sa bude posielať platba do 10 sekúnd kedykoľvek aj cez víkend.
https://euractiv.sk/section/bankovnictvo/news/s...

autor
13. okt 2023

@maranco fiha, dakujem za rozsiahle info.
Takze takto to je. Ty keby si si dnes ako ja zmyslel objednat daco z dr maxu a dal platbu prevodom so splatnostou z fio banky, tak i pri splatnosti zajtra (sobota), by ti nestrhli navyse bankovy poplatok (dijy za info) a platba by do lekarne prisla v pondelok na obed.
Diky

maranco
13. okt 2023

Banky majú zo zákona povinnosť poslať peniaze najneskôr do jedného pracovného dňa. A väčšinou to tak robia, že počkajú ten jeden deň, a odošlú až ráno nasledujúci, nepošlú platbu v deň kedy zadáš platbu.
Tým pondelkovým dátumom akože posielaš peniaze až v pondelok a banka potom čaká do utorka rána kedy ich naozaj odošle.
Pri prijímaní platby je tuším povinnosť pripísať v ten deň kedy prídu do banky. Takže prídu v utorok a v utorok ich musí príjemcova banka pripísať na účet.

Má to historický dôvod, poplatky za prevod pre banku boli ráno najlacnejšie a v priebehu dňa stúpali, najdrahšie to bolo poobede 15-16 hod (vtedy príjemcovi príde platba v ten deň večer). Preto banka čakala s odoslaním do ďalšieho rána. Už si nepamätám či NBS tie poplatky náhodou nezjednotila, alebo sú ešte stále rozdielne podľa hodín.

autor
13. okt 2023

@maranco takže vo fio banke je možné, abx som dala prevod na zajtra (sobota) a i tak to pojde až v pracovny deň.
Asi už necham ten pondelok. Veď keby nahodou aj stornovali tu objednavku, tak snad peniaze (moje) by mi mali vratit, dobre hovorim?

maranco
13. okt 2023

Keby som veľmi chcel rýchlo poslať aby dostal príjemca v ten deň, viem využiť prioritná platba v EUR cez TARGET2 dá sa podať do 15:50 a dostanú peniaze v piatok, ale to je už za poplatok 5€.
Inak by som v takom prípade radšej platil kartou, peniaze síce dostanú neskôr ako prevodom, ale potvrdenie že je platba na ceste majú ihneď, tak už môžu chystať balík.

Víkendová SEPA platba medzi dvomi bankami pôjde iba v pondelok, lebo NBS cez víkend má "zatvorené".

maranco
13. okt 2023

Dr.Max má účet v Tatra banke, takže vedia prijímať okamžité platby z TB, VÚB, SLSP, Raiffeisen, Revolut...

autor
13. okt 2023

@maranco veď áno. To som sa dnes presvedčila o tom, že radšej kartou. Tie bankové prevody sú pomalé. A oddnes viem, že priam historicky.

Ešte raz diky za podrobné vysvetlenie. Dúfam, že i v dr maxe pochopia, že tovar chcem a platbu isto dostanú. Len nie do 2 dní od objednávky. To nejde.

ullala
13. okt 2023

Jasne, ze pochopia, nie si prva osoba, ktora im poslala v piatok peniaze prevodom 😀

autor
13. okt 2023

@ullala dakujem.