Dobrý deň, končí nám fixácia na hypo tento rok, máme možnosť buď refinancovať v novej banke alebo ostať v tej istej banke iba s prehodnotením úroku, úrok a fixácia rovnaká ponuka (v novej banke by nám vrátili 2 splátky naspäť), čo je pre nás výhodnejšie urobiť? Oplatí sa refinancovať? Ďakujem
No ak je urok a fix rovnaky dolezite je este to kolko istiny ti po uplynuti fixacie zostane (zistis tak kde zaplatis viac urokov resp. splatis menej z uveru). Vybrala by som si potom tu banku kde mi zostane po fixacii menej istiny na splatenie. Taktiez zalezi na tom ci ti do novej banky treba novy znalecky posudok a aky je tam poplatok za poskytnutie hypo - je pekne ze ti vratia 2 splatky, ale ak tie poplatky za znalecky+za hypo vyjdu viac a este ti napr nebodaj po fixe zvysi vyssia suma zvysku uveru tak sa to neoplati. Nikdy to nie je len o uroku, splatke a fixacii...
@agnese doma to nevypocitas, kazda banka ma iny ten pomer urok/istina v kazdej mesacnej splatke...v primabanke mi napr boli ochotni ukazat celu tu tabulku splacania (kazdy mesiac kolko splacas urok a kolko istinu), inde mi to neukazali. Vidis to ale na tom zostatku hypo po fixacii (v pripade, ze mas rovnaku dobu fixacie) - tuto info mi v kazdej banke povedali, musis sa vsak spytat, samy od seba to vacsinou nepovedia. Tam kde ti vyjde nizsi zostatok hypo po tych istych rokoch fixacie tam to bude vyhodnejsie kedze splatis viac istiny (predpokladam, ze splatka je rovnaka ked percento aj fix je rovnaky?).
Keď je percento aj fix rovnaký, takisto aj doba splatnosti tak vám ostane rovnaká aj istina. Jedine pri medziúveroch sa to líši ale pri hypotékach nie.
Dá sa to aj konkrétne vypočítať - stačí mať vstupné údaje (doba splatnosti v mesiacoch, úrok, fix) a viete si to porovnať normálne.
Čo sa týka refinancu/refixu v tej istej banke, máte menej starostí a celkovo väšinou aj menšie náklady. Ideálne je pohroziť banke že idete preč, vypýtate si vyčíslenie s tým, že chcete ísť preč lebo máte dobrú ponuku z inej banky a uvidíte ako vaša zareaguje. Ak vám dá super podmienky, máte pokoj s novým úverom. Ak nie, prejdete do banky s najvýhodnejšími podmienkami.
Čo sa týka poplatkov pri refinancovaní do inej banky, budete musieť svojej zaplatiť mimo výročia fixácie 1% poplatok z istiny za predčasné splatenie (vás sa to ale predpokladám netýka), potom v ČSOB máte poplatok 150€ (ak nemáte energetický certifikát k nehnuteľnosti, ale zas táto banka vám vráti 1 až 3 spltáky) inak sa dá všade mať bez poplatku. Znalecký mať môžete starý niekoľko rokov (každá banka to akceptuje inak), prípadne sa dá ísť niekde aj na bankovú cenu na základe m2 a fotiek aby ste sa vyhli znaleckému. Kataster 66€ budete platiť vždy.
@agnese ano, to je pravda, my sme do primabanky presli v minuly rok v lete, teraz sme volali, ze by sme chceli predlzit fix ....a neda sa to
nevie niekto, kde by sa oplatilo prejst z primabanky, ak by sme sa rozhodli? ktora banka v sucasnosti vyplati poplatok za predcasne splatenie a ma dobry urok na trhu na dlhsie obdobie?
@marci77 napiste mi kludne do spravy -su este 2 banky ktore preplatia pokutu za predcasne splatenie..ale pozor precitajte si poriadne uverovu zmluvu nakolko prima banka
Od jesene menila podmienky a klient ktory mal preplatenu pokutu ju musi vratit ak splati skor uver.
@janulikt84 prajem dobry den,vedeli by ste mi poradit ohladom refinancovania?ozvete sa mi prosim do spravy?sme v csob ,ideme navysovat o cca 20 tisic,no fix nam konci az 2024...chceli by sme fix na 10 rokov,kde preplacaju banky poplatok za predcasne splatenie?a preplacaju aj znalecky posudok?dakujem moc za vas cas.miska