icon

Refinancovanie hypotéky

13. okt 2022

Otázku nemám len výlev....
Ahojte, dnes sa nám stala taká vec s manželom, že sme mali stretnutie s našou finančnou poradkyňou, kt. poznáme už 10 rokov a čo nám povedala ma riadne otriaslo.
Máme fix v slsp na 5r. v 2024 nám končí a 1,27% úrok...a že úroky idú hore a od budúceho roka to bude ešte horšie medzi 7-8%, kým neskončí vojna a naštartuje sa ekonomika.
A že si máme dať prefinancovať už teraz 🤦🏼‍♀️ a teraz 1,27 na 3,2% to je 75euro navyše.
Telku nekukam lebo nemáme, rozhlas len sporadicky a fakt ma nenapadlo kukať ako sa pohybujú %.
Je to fakt na prdku totok.

slovenka753
13. okt 2022

Ako pôjde to hore ale až tak podla mňa nie. Okolo 5 % sa to za stabilizuje. Ale to je len môj názor, ak sa bojíte tak môžete refinancovat teraz a mat istotu.

lilope
13. okt 2022

Ani ja nesledujem správy či rozhlas, ale na internete už od jari kolovalo množstvo článkov o budúcom výraznom zvyšovaní úrokových sadzieb, preto sme refinancovali ešte pred ukončením 5 ročnej fixácie, ktorá na končila v auguste. Dali sme na 3 roky, lebo predošlá skúsenosť nám ukázala, že 5 rokov je dlho a pokým sme my mali v slsp vtedy najlepší úrok 2,09%, ostatní už dva roky čerpali pod 1% či dokonca 0,5% čo už boli extrémy. Naozaj neviem či vziať teraz 3,2% alebo počkať čo bude. To ani analytici nevedia, ale predpoveď je negatívna v tomto ohľade. Snáď sa správne rozhodnete.

vlado818
13. okt 2022

Ked vas to doteraz nezaujimalo nechajte to tak...
Ja by som to neriesil teraz.

marci77
13. okt 2022

osobne si myslim, ze uroky nejaky cas (nikto nevie predpokladat aku dlhu dobu) budu vyssie, aby sa skrotila inflacia ....pride recesia ......ale ked sa podari zastabilizovat inflacia a budu chciet znovu nastartovat ekonomiku, uroky podla mna potom zase klesnu

ved aj pred 7rokmi boli uroky okolo 4-5%, len vtedy boli aj ine ceny nehnutelnosti😅

ja by som tiez pockala pokym vam skonci fix do toho roku 2024 a potom uvidite .....pripadne refinancovat mozete hocikedy, ked by potom zase klesli uroky 😉

zuzanaete
13. okt 2022

@lilope Info do buducna. Prehodnotenie urokovej miery je mozne aj mimo fixu. My sme tak ziadali. Neriesila sa nova hypo, iba zmena sucasnej. Znizili nam urokovu sadzbu za poplatok 150€, co sa oplatilo, kedze klesli splatky.

lilope
13. okt 2022

@zuzanaete áno viem o tom, lenže nám sa to neoplatilo jednak kvôli vysokej pokute od slspa po druhé sme čerpali štátny bonus pre mladých, o ktorý by sme tým pádom už refinancovaním prišli. Po prepočítaní sme to ukončili až po 4. roku čerpania a ešte sme vďakabohu stihli úrokovú sadzbu 0,9%, takže spokojnosť.

ciusinka
13. okt 2022

No ja som toto riešila ešte v apríli,sama moja poradkyňa sa mi ozvala a povedala mi,aká je situácia a aký vývoj sa predpokladá a riešili sme hneď refinanc,budem mať úrok 1,15% na 10 rokov,týždeň po tom,ako mi to schválili už mala rovnaká banka úrok 2,2%..

jana005
13. okt 2022

@autorka ja by som hypotéku teraz nechala tak ako máš.
Ktovie čo bude. Radšej tých 75 eur čo by si platila navyše, dávaj ako mimoriadnu splátku.
Bude sa ti znižovať istina.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
slovenka753
14. okt 2022

Pri 2000 by som to vôbec neriešila. Ono treba si uvedomiť ze aktuálne už nemáme korunu ale euro, ktoré nam ťahajú štáty ako Nemecko. Kto sa trochu vyzná a potrebuje bývať si aktuálne dáva skôr krátky fix ako dlhoročný. Nechajte to tak.

cubo2
14. okt 2022

No ja ti presne poviem, o čo tu ide. Finančná poradkyňa na vás chce zarobiť. Oni totiž to žijú z provízie pri refinancovaní. Hypotéku máš dobrú, do 2024 je fajn, nechaj ju pekne dobehnúť. Prečo by si mala teraz platiť viac keď nemusíš? Nezabúdaj, že finančná poradkyňa nie je žiadna poradkyňa, ona je predajca, predáva hypotéky s žije z toho. Čím viac ľudí presvedčí na refinanc, tým viac zarobí. Ona nepracuje v tvoj prospech!

amy12345
14. okt 2022

@cubo2 tak to nemusí byť pravda ono úrokové sadzby naozaj môžu vystreliť do nebies stačí rozhodnutie ECB a nezvládnutie krízy s energiami. Zvyšovanie úrokový sadzieb je spôsob ako regulovať ekonomiku a je predpoklad že budú rásť. Známy si teraz predlžoval a refinancoval celkom novú hypotéku pretože tá nová dala fix na 10 rokov na 3 percenta. Ťažko sa teraz odhadovať ale je dosť možné že za dva roky si pani bude vyberať na trhu kde bude priemer 5 až 6 percent a bude si trieskať hlavu že nevzala radšej tie tri. Ono ten rozdiel môžu byť stovky eur mesačne na splatke podľa výšky hypotéky

vlado818
14. okt 2022

@cubo2 Presne tak.

deginko
14. okt 2022

Určite to nechaj tak ako máš,to ma aký význam teraz najbližšie dva roky preplácať toľko na úroku,keď nemusíš?úrok máte super tak si ho nechajte a aký bude úrok o viac ako dva roky nik nevie,ale podľa mňa to nebude až 7-8per...

nelka93
14. okt 2022

Ja by som to zatiaľ neriešila, máš to dobre nastavené. Na druhú stranu, ak bude o 2 roky úrok dvojnásobný, tak si budeš hlavu trieskat

milos81
14. okt 2022

Ja mám teraz 0,78% a ako som pozeral, úroky sú teraz v mojej banke od 2,5 do 2,9 čo je vzhľadom na to, čo mám veľa, ale určite by som teraz neriešil zdvihnutie na súčasnú úroveň...

cubo2
14. okt 2022

@amy12345 lepsia strategia je radsej si pocas tohto roka extra sporit a mimoriadne splatit cast istiny, aby po 2024 mala mensiu istinu - aj keby bol urok 3.5 percenta, tak to potom nebude tak citit. Hlavne nerobte paniku, ze uroky budu z 1 percenta zrazu 10. Nebudu.

amy12345
14. okt 2022

@cubo2 záleží od toho koľko ešte bude splácať v dnešnej dobe sa brali úvery pokojne aj 250 tis ak išlo o domy, v danom prípade síce splátka pomôže ale neznížil istinu dostatočne aby vykompenzovala nárast úrokovej sadzby. Kedysi boli sadzby 6,8 a aj 10 percent. Robím vo finančníctve a odhad naozaj nie je dobrý predpoklad je 5 percent v roku 2023 a to nemusí byť koniec. Iste nerobiť paniku ale dobre si to zvážiť a prepočítať v tomto prípade naozaj môže refinanc dosť ušetriť v budúcnosti.

autor
14. okt 2022

Ahojte všetci, pozorne som si prečítala všetky odpovede a poviem vám takto.
Brutálne som zle spala v noci, sama hypotéka 🤦🏼‍♀️
Manžela som presvedčila, že do toho neideme.
Vždy keď bol refinanc, platili sme zo začiatku furt len úroky a zo sumy nešlo nič dole.
Ja teraz začínam brutálny job a viem každý mesiac šupnúť okrem hypotéky ešte 3x sumu hypotéky a 1000 e odložiť. V roku 2024 už suma z hypo môže byť oveľa menšia, ratam 55.000,00 a keď by dali vyššie úroky...tak možno to zvládneme.
Ďakujem 🙌

tomaskrejci
14. okt 2022

Chválim 🙂
fix máte ešte dlhý, dosť sa Vám vyspláca. Keď budú vysoké úroky v čase novej fixácie, a ak vek dovolí, dá sa prípadne hypotéka natiahnúť o nejakú dobu a tým znížiť mesačne zaťaženie.
Keď píšete, že si mesačne budete vedieť odložiť 1000e, tak odporúčam ROZUMNE investovať a po nejakých rokoch hypotéku prípadne predčasne splatiť.

cubo2
14. okt 2022

Tak každý mesiac vieš odložiť 1000 eur, ale v úvodnom príspevku plačeš, že sa ti dvihne splátka o 75 eur? Heh?

Ale nechajme to tak, raz ročne môžeš bezplatne splatiť splátku z istiny, tak niečo splať tento rok a niečo budúci a v 2024 budeš v pohode.

Tomáš - s tým investovaním dnes to nie je také ružové, @liljana by ti vysvetlila.

autor
14. okt 2022

@cubo2 jasné že plačem, lebo posledných 10 rokov sme sa nepohli nikde. Rok a pol nepracujem a vo mne zarezonoval strach. Manžel donesie domov 900,00 a ja dúfam, že rok vydržím v praci...a to by som chcela baby, mám 42rokov...a od 29rokov som trpela psychickymi poruchami. Tak mi je nás ľudí (vseobecne) ľúto a ktovie čo ešte príde.
Furt sa to okolo peňazí točí...a radšej by som 75e dávala do inej chudobnejsej domácnosti ako do banky.

Btw, ona nám dnes zase volala a láme nás do investovania. Mám z nej migrenu asi.

duves
14. okt 2022

No zbohom, kto na tom dobre zarobí, sú títo dohadzovači obchodov. Včera predavala pančuchy a dnes je licencovaný sprostredkovatel úverov.

stanulienkat
14. okt 2022

Tak jej povedz, ze si to konzultovala u inej poradkyne a radi vam nezmenit.

cubo2
14. okt 2022

Chápem, že si z nej na prášky. Je to jej práca, chlebíček, tlačiť na ľudí, aby podpísali refinance a poistky.. napíš jej sms, že refinancovať nebudete a telefón proste nedvíhaj.. musíš vedieť povedať nie

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
harsesis
17. okt 2022

Pracujem v tejto oblasti. Určite by som Vám neodporúčal teraz robiť refinanc. Máte to dobre nastavené. Samozrejme sú rôzne možnosti ako si robiť nejaký finančný buffer. P.S. nie každý "finančák" je "zlý".