Refinancovanie hypotéky: Ako zvládať splácanie do dôchodku?
Ahojte žienky plánujeme tento rok refinancovať hypotéku.
Zaujímaju ma vaše názory čo ste dávali poslednú dobu refinancovať, či to zvládate platiť a tak?
Pre upresnenie ja aj manžel máme 40 rokov, chceme zatepliť náš dom a tým pádom pri refinancovani zobrať si viac peňazí.
Viem postup aj všetko už som sa pýtala v banke, aj nám dajú navyše peňazí. Len budeme brať 90 tisíc a na 30 rokov.
A tu rozmýšľam je to kopa peňazí budeme to vedieť splácať do 70 rokov.? Áno dá sa to splatiť aj skôr keby sme našetrili ale človek nikdy nevie dopredu ako bude na tom financne.
Tak trochu sa obávam.
Splátka by nás vyšla okolo 600 eur a príjmy máme 2300 mesačne plus 2 školopovinné deti.
@idamia uz nejakú dobu sa da platit extra splatku hypoteky kedykoľvek v roku, nielen v case vyrocia. Maximalna ročná hodnota ale ostala 20% hypo
To spolu mate 2300 ci každý toľko?
@marhulka13 Spolu s manželom.
To mate podobne ako my, čo sa týka príjmu a deti, no my mame splátku 150eur a teda taka splátka mi príde dosť. No ak dokážete rozumne hospodáriť, tak by sa to dalo, no to nepôjdete financiami nadoraz?
Nie som si isty ci sa hypoteky davaju na taky vek. Obvykle je to do dovrsenia dochodkoveho veku, ale mozno sa mylim.
A musite naozaj nevyhnutne zateplovat? Zateplenie domu je naozaj velka polozka uz von koncom tento rok ked vstupy pojdu znova hore a navratnost je dlha. Neexistuje mozno ina forma zateplenia alebo rekonstrukcii ktora by bola financne menej narocna a zabezpecila by Vam vacsi tepelny komfort? Trebars okna, zateplenie podlahy strechy, vymena kotla a pod. ????
Na Vasom mieste by som si to naozaj zvazil pretoze ta splatka je vysoka a musis brat do uvahy, ze na dochodku sa Vam rapidne znizi prijem. Vobec si neuzijete dochodok pretoze budete vazalmi domu.
Skor by som premyslal nad inymi alternativami. Urcite neuvazujte o splacani hypoteky pocas dochodku. To naozaj nie je dobre riesenie.
Mne dali hypo do 70ky. Ale teda dufam ze ju splatim skor.
Kazda banka ma maximalny vek inak, vacsina +-65-68 rokov, my sme teraz brali v TB na 30 rokov a mame 38 - cize do 68, tiez planujeme vysplacat skor, mimoriadne splatky do 20% vies robit kazdy rok a bez poplatku
Ano standardne sa dava hypo do cca 65, pokiaľ sú však dvaja manželia v hypo, tak viete získať hypo do 70.roku života staršieho z manželov. Za mňa je 600 eur splátka veľa v takom veku ako mate, na dôchodku budete mat o dosť menej a stále platit hypo. Premyslela by som si to dobre
Nie je to vela,da sa to pekne zvladnut a budete mat hlavne teplejsie v dome,aj dom vstupne na hodnote.
Prosím ta ako ste došli s hypotékou 90.000 na splátku 600€? To mate úrok cez 6%
@misanthropicdann Písala som okolo 600 presné čísla budem mať keď to bude aktuálne, úroky sa teraz pohybujú okolo 4,5 percenta.
Vsak ty si sa uz pytala v banke, a uz vam povedali. Takze budete vediet splacat, asi vam nepovedali blud ?
No a klasicky, ber to tak ze kazdy zvysenim platu ...to budete vediet len lahsie splacat.
Zateplenim - usetrite na energiach. Dalsi priestor na usporu, na nejake tie predcasne splatky, a teda ponizenie dalsich splatok.
Ahoj, primabanka má úrok 3.5% na fix na 35 mesiacov. Tam podla hypokalkulačky by vyšlo 90tisic, 30 rokov na 404 € .
Z 2300 eur platit 600 eur živiť 4 ludi je nerealne, za 30 rokov velmi vela veci sa zmeni, pride PN, očr, deti na strednu školu budu chodiť, atď. Ale skusit možes sama, dokažes každy mesiac tie peniaze nechat na učte ktore budeš potrebovať na splatky hypo?
Pri takom prijme a dvoch deťoch je splátka 600 veľa.
@bu_bu_bubak za 90k postavis dom a nie ze zateplenie .ci to vlastnite panelak ?
@mariangelo to určite 😁
@mariangelo jasne ...dom za to postavis. Potom uz len okna, dvere ...a par dalsich takychto detailov ...a moze sa byvat 😛
@mariangelo samozrejme, ze postavis. Za vela to sice stat nebude ale postavis 🤷🏻.
A vyuzit dotaciu na obnovu? Ci cosi take? Nie je mozne si zvysit prijem aspon u jedneho? Obaja nate platy pod priemerom, t.j. ze sj vase dochodky budu nizke
@mariangelo Podla mna ta suma po refinance bude 90k. Teraz uz nejaku hypoteku maju. A za 90k neviem co postavis 🙂
Ta splatka je vysoka. S manzelom mame dokopy 3500, splatku hypo 700 plus lizing 150, dvoch skolkarov nieco sa snazime odkladat a aj pomimo zarobit a poviem ti ze je to tak ze je to tak natesno. Ale nemozeme si v lete zoadnu dovolenku dovolit. Max nejake 2-3 dni tu na SK. Ak sa nahodou nieco pokazi tak mame dilemu ze ako a z coho to zaplatiti. Tiez sme pred 3oma rokmi brali refinanc, sice naviac len 30tis ale vtedy boli super podmienky a dokonca nam to znizilo mesaxne splatky o 200 eur. Ak nie ten refinc tak monentalne neviem ako by sme to davali. Asi by sme nedokazaili odlozit bokom ani cent.
@idamia Áno tak ako píšeš máme už hypo končí nám fix a chceme hypo navýšiť a refinancovať z toho zatepľovať. Veď takto to aj píšem v úvode len niektorí to nepochopili.
@idamia Aj tak to musíme zaplatiť zo svojho dotácia nedá dopredu peniaze.
@siegi
@mateson2004 Zarábame toľko čo som písala. V našom okolí je to normálne dokonca veľa ľudí má aj minimálku. Ale bývať niekde treba.
A kolko planujete investovat do obnovy?
O 90.000€ budete navysovat hypotéku alebo celkový dlh po nevyseni bude 90.000€?
Lebo není možné aby si pri hypotéke 90.000€ doby splatnosti 30rokov mala splátku 600€, to je 6% úrok.
Počas splácania úveru budú rásť aj platy, priemer reálneho rastu platov je od roku 2000 cca 2%.
Teraz príjem 2300€, splátka 600€, podiel na príjmoch 26%
O 10 rokov budete mať príjem väčší o 22% 2800€, podiel na príjmoch 26%
O 20 rokov budete mať príjem väčší o 50% 3450€, podiel na príjmoch 17%
O 30 rokov budete mať príjem väčší o 82% 4200€, podiel na príjmoch 14%
Splátka hypotéky ostane na úrovni 600€, môže aj klesnúť, podľa vývoja výšky úrokových sadzieb.
@idamia
@misanthropicdann Celkový dlh bude 90000 teraz máme zvyšnú hypotéku 70000 a 20000 chceme zobrať navyše.
Chodte do toho. Mne sa zda investovat 20.000 do zateplenia urcite lepsie, ako za to kupit auto. Urcite ale zo zaciatku budete triet biedu s takou splatkou. Ak sa vam podari ziskat grant z podpory, mozete cast penazi vlozit spat. A vzdy je este sanca zarabat viac. Treba sa snazit. Tak ako pise @miro25, ceny stavebnych materialov a prac klesat nebudu, 600eur splatka je teraz vysoka, za par rokov nebude. A mladsi tiez uz nebudete.