Riešenie hmotnej núdze a rodinných financií
Dobrý deň prajem,
Dnes som bola na úrade práce sa opýtať na hmotnú núdzu. Povedali mi že sa tam skúma prijem celkovej domácnosti ( ja mam rodicovsky a manžel bol na podpore ) par euro nám tam navyšuje aby sme spĺňali podmienku aj za tych skumanych 6 mesiacov. Teraz by sme na ňu mali nárok ale keďže sa skúma 6 mesiacov spätne tak môžeme požiadať že až za pol roka. Na to som úradníčke odpovedala že verím a dúfam že za pol roka budem ďaleko od takejto pomoci a nebudem ju potrebovať. Lenže mňa teraz trápi situácia aktuálna, nevychádzame absolutne, úspory ktoré sme mali už sa minuli na poplatky za toho pol roka. Na elektrinu mi prišla dnes výzva na uhradenie lebo nás odpoja. Lenže naša situácia je teraz dosť vážna a ja ju nemám ako riešiť.
Životopis som zaslala všade kde to bolo možné. Tak isto na jednej nemenovanej stránke ponúkam upratovanie, stráženie deti, zvierat a nikdo sa nehlasi. Len aby som niečo privyrobila, lebo každá koruna nám bude dobrá. Manžela čakajú momentalne aj 2 operacie kde bude sa dávať dokopy dlhšie a ja teraz neviem ako sa mám rozpoliť aj s deťmi, s prácou a ešte starostlivosťou o manžela na tu dobu čo sa bude zotavovať.
Už som skúšala aj žltý melón, mala som ho aj predschvalený, lenže tam sú nekrestanské úroky a nechcem ďalší úver sna krk
Autorka mng. sa môže dobrovoľné poistiť z minima 715e a môže ísť na PN je to cca 390e mesačne. Kym sa dá do kopy. A ty hľadať robotu.
@anonym_259042 tiez moznost. to ma nenapadlo
ESTE RAZ OPAKUJEM PRI HMOTNEJ NUDZI SA NEPOSUDZUJE PRIJEM POL ROKA SPATNE. Keď mu už skončila podpora a nemá žiadny príjem dajte si žiadosť. Odpočítavať sa bude iba tvoj rodicak. Máte narok na základnú dávku - dvojica s dvomi deťmi, ak je niektoré dieťa školak tak aj za školáka, ak máte svoje bývanie tak máte príspevok na bývanie. Muž nech sa dá na PN a po 30dnoch má nárok na ochranný príspevok
@balerina2025 ano mam trochu prehľad, lebo predstav si je to verejná stránka a všetko čo tu napíšete si môžu čítať aj neregistrovani . Neviem ci priamo ty, ale mnohé ktoré rádia upratovanie domacnosti(čo je nacierno) v iných témach neguju prace za minimalku, bez zmluvy a podobne
@es781
upratovanie do určitej sumy nie je práca na čierno.
ty si čo vlastne poradila? ani si hľadať prácu, ani brigáda, ani upratovanie. veď jej pošli 1000€ keď si taká múdra.
A dá sa jednorázovo vybaviť aj príspevok na obci treba sa ísť informovať na obecný úrad
@es781 mám 18 ročnú dcéru, aj 18 ročnú neter.- obe tretiačky na SŠ a obe brigádujú aj počas šk.roka. Dcéra sa jeden deň opýtala a na druhý deň išla na zaučenie. Má spolužiačky v Tescu, aj v Kauflande, tak mi nehovor, že by autorka nemala šancu. Keby som nemala za čo kúpiť deťom jesť a hrozili by mi odpojením, vzala by som čokoľvek. Autorka sa do tejto situácie nedostala zo dňa na deň, spoliehala sa na hmotnú núdzu - veď to sama napísala - čakala až prejde 6 mesiacov.
@nikaeli tak piaty krát asi. Z večera do rána ju nikde nikto nevezme. Najmä ak nema extra pracovne skusenosti. Véd aj sama písala , že sa bola pýtať kade tade. A nič.. a prepáč, ale porovnavat 18 rocne brigadnicky tuna s autorkou je smiešne. A tiež aj 18 ročná si musela na prvú výplatu počkať, či jej dali nejakú zálohu mesiac vopred?
ESTE RAZ OPAKUJEM PRI HMOTNEJ NUDZI SA NEPOSUDZUJE PRIJEM POL ROKA SPATNE. Keď mu už skončila podpora a nemá žiadny príjem dajte si žiadosť. Odpočítavať sa bude iba tvoj rodicak. Máte narok na základnú dávku - dvojica s dvomi deťmi, ak je niektoré dieťa školak tak aj za školáka, ak máte svoje bývanie tak máte príspevok na bývanie. Muž nech sa dá na PN a po 30dnoch má nárok na ochranný príspevok
@anonym_a22ced ty si riadne zbehla 🙂 vidim ze niektore mate pekny prehlad. ako to vyuzit.
@martinkatinka prosím Vás ak neviete ako to je tak zbytočne je tu mat múdre reči, nikdo nevie ako sa mu zmení zdravotný stav za mesiac a neviem keby mate moju situáciu ci by sa Vám tieto múdre reči páčili. Verte že nie. Ja nejsom nejaký neprisposobivy spoluobcan aby si o mne niekdo myslel že sedím doma s vyloženými nohami a čakám na nejaké dávky. Keby nejsom v takto zúfalej situácii tak by som sa na ne ani pýtať nešla, aj to mi bolo trápne na úrade sa na to pýtať. Ja len sa bojím o základné životné potreby ako je elektrika, plyn, hypotéka a aby všetko bolo neporiadku.
@anonym_autor ale tu nie je inej rady. Ja ti pisem fakty, vedela si, ze konci podpora. Ja ta neurazam. Takato je tvoja situacia.
@anonym_a22ced aha tak aspon vidim z coho ziju viaceri obcania v tomto state.
@es781
upratovanie do určitej sumy nie je práca na čierno.
ty si čo vlastne poradila? ani si hľadať prácu, ani brigáda, ani upratovanie. veď jej pošli 1000€ keď si taká múdra.
@mondolina napísala som tak ako to je.. rady tu niet..zazraky na pockanie sa nedeju. Tak nech sa s tym radšej zmieri.. a ak si si nevšimla, písala ze sa bola pýtať na viacerých miestach a nikde ju nevzali. Co myslíš, prečo?
No je to zle sa takto dostat do takychto fin......Skoda,ze nemyslite na pnku,teda poistenie.A vsetko tak zle nacasovane.Chapem ak dostal vypoved mal ist hned na pn,a tie operacie urgovat,nech su cim skor.Poistka by doplacala sumu k platu,aky mal.A mali by ste vsetko bez takychto existencnych problemov,on mohol vklude sa dat do kopy a potom riesit novu pracu.Ty sa zamestnaj normalne,male do jasli a musis ist robit.Nic ine sa neda poradit.
Tiez pracujem a som na rd este do konca tohto roku.Od nove roku sup maleho do skolky,uz je prijaty.
@anonym_f6db25 lenže tie jasle stoja dosť a to som ešte dieťa odhlasila zo škôlky lebo ani tu by som neutiahla.
@nikaeli kdo čakal 6 mesiacov? Prosím prečítajte si to ešte raz a cele. Brigadne berú ale študentov. Mam žiadosť aj v kauflande a aj v tescu. Do Bille by som mohla ísť vykladať tovar na živnosť, lenže není to praca na každý deň a nikdo mi nezaručuje na koľko dní do mesiaca. A to je opäť risk, lebo odvody budem musieť platiť a keď ma vykladať zavolajú z externej firmy len 4x za mesiac potom co ? Budem ešte vo väčších dlhoch.
@anonym_f6db25 lenže tie operácie a zdravotný stav sa ukázal až na podpore, ani na nej naplánoval byť, lebo už mal dohodnutú inú prácu.
@pribinak no lebo firma sa zrušila, čakal na CT a z vysetrenia sa určila diagnóza a už bolo....
@martinkatinka ano predávam na vintede aj na bazari veci a už aj dom...
@anonym_7542de nepracuje skončila mu podpora a čaká na operáciu teraz... pracovať môže až keď sa dá aspoň trochu doporiadku..
@subartic veru nevedia, naši to majú teraz ťažké tiež, tatino je onkologicky pacient s vážnou diagnózou...
@kacena4 na obci som sa pytala tiež ci nemajú nejakú brigádu pre mňa aj upratovanie kultúrneho domu po akciách, upratovanie skolky a tak ale nič 😞 ďakujem
@anonym_5e8851 neviem, hovorila mi tuším že 420 euro pre 4 clenu rodinu, nevyrieši to všetko ale aspoň časť by to vyriešilo, ale s tým aj tak nič nespravím keď to posudzujú 6 mesiacov spätne.
@anonym_5e8851 prepáč ale nemusíš písať žobrák, ja nebudem žobrať od nikoho, ja sa tu len pýtam ako sa si pomohli druhý keď boli v takejto situácii. A písala som už že finančné rezervy čo sme mali sa za toho pol roka minuli.
@bosorkabb lenže rušila sa firma a zdravotný problém až potom keď bol doma sa vyskytol.
@anonym_c69bf7 to nieje moja šálka kávy, su na tom ľudia ešte horšie ktorý tie zbierky potrebujú. Ja mam zdravé ruky aj nohy, aj keď mam obmedzenia, ponukam upratovanie, stráženie a nechcem od nikoho nič zadarmo. To by mi svedomie nedovolilo.
@anonym_997955 nedal vypoved ale firma sa rušila, problémy zdravotné sa ukázali až keď bol na podpore...
@doriiis ale ved ja hladam si prácu, lenže ja teraz nemám kde deti dať až od septembra do školky,prácu si hľadám od toho septembra už Trvalú keď budu v škôlke, ale teraz by mi ich mohla postražiť maximálne kamarátka, keby mi vyjde to upratovanie. Manžel za nimi neujde, máme poschodový dom 😞
@anonym_autor 420 Eur pre rodinu nedostaneš
Odpočíta sa tvoj rodičák, dostaneš rozdiel
@anonym_a22ced ty si riadne zbehla 🙂 vidim ze niektore mate pekny prehlad. ako to vyuzit.
@anonym_997955 pracujem na úrade práce. Skôr mám pocit že autorka tu hrá na city že sa to nedá...akoby čakala kým ju niekto nepopyta c.uctu a pošle peniaze 🙈
ako to býva na MK zvykom, neuskutocnitelne "múdre rady" . Vidno ze to mnohé píšete z gauča a nikdy ste v podobných situaciach neboli
Tu je každá rada márna.Autorka más iba samé výhovorky.Neda sa,nemôžem,nie je možné.Preto ste v takých srajdach.Lebo nič sa nedá.Tak potom,trp ďalej
@anonym_a22ced aha tak aspon vidim z coho ziju viaceri obcania v tomto state.
@balerina2025 keby ste ešte vedeli aký zákon je od septembra 🙈 pre cigánov zlatá baňa
@balerina2025 keby ste ešte vedeli aký zákon je od septembra 🙈 pre cigánov zlatá baňa
@anonym_a22ced to nemyslis vazne aky. daj.
@anonym_997955 pracujem na úrade práce. Skôr mám pocit že autorka tu hrá na city že sa to nedá...akoby čakala kým ju niekto nepopyta c.uctu a pošle peniaze 🙈
@anonym_a22ced tak takéto niečo si vyprosim, ak smiem vediet v akom meste robite ? Mohla by ste teda dat informácie a poučiť tu úradníčku ktorá mi dala takúto informáciu. 🙂
@anonym_a22ced uz chapem. ja sa cudujem ze u nas na dedine niektore rodiny vobec nerobia, maju 100000 deti, a kazdy vecer v krcme. tak uz chapem za co, ved stat sa o nich takto pekne stara ....
(nepisem o autorke , toto je pomimo.)
@es781 ano, takmer nemozne. Ja som zase vzdy nasla, nastup bud hned, pripadne do mesiaca maximalne. Ale zase som nehladala na poslednu chvilu. A opakujem, ze im konci podpora, asi vedeli dopredu. A dalsia rada, predat, co nepotrebuju. Bohuzial, ani tu hmotnu nudzu by jej hned na ruku nevyplatili.
@martinkatinka samozrejme, ani hmotná núdza nie je žiadne riešenie. Pár drobnych nikoho nespasi . Z hmotnej núdze zaplatia tak mozno elektrinu, mozno plyn a koniec
@anonym_a22ced tak takéto niečo si vyprosim, ak smiem vediet v akom meste robite ? Mohla by ste teda dat informácie a poučiť tu úradníčku ktorá mi dala takúto informáciu. 🙂
@anonym_autor milá autorka, ja som sa tiež v určitom momente môjho života ocitla v situácii, keď som hmotnú núdzu poberala. A je to tak, ako sa tu píše. Neposudzuje sa žiadnych 6 mesiacov spätne.
@anonym_f6db25 lenže tie jasle stoja dosť a to som ešte dieťa odhlasila zo škôlky lebo ani tu by som neutiahla.
@nikaeli kdo čakal 6 mesiacov? Prosím prečítajte si to ešte raz a cele. Brigadne berú ale študentov. Mam žiadosť aj v kauflande a aj v tescu. Do Bille by som mohla ísť vykladať tovar na živnosť, lenže není to praca na každý deň a nikdo mi nezaručuje na koľko dní do mesiaca. A to je opäť risk, lebo odvody budem musieť platiť a keď ma vykladať zavolajú z externej firmy len 4x za mesiac potom co ? Budem ešte vo väčších dlhoch.
@anonym_f6db25 lenže tie operácie a zdravotný stav sa ukázal až na podpore, ani na nej naplánoval byť, lebo už mal dohodnutú inú prácu.
@anonym_autor ale veď ty môžeš ísť na brigádu. Si na rodičáku, takže odvody za teba platí štát. Pre zamestnávateľa je to to isté ako by si bola študent. Pre zamestnávateľa je práveže výhodné vziať ťa na dohodu. Bola si sa vôbec niekde pýtať?? Či tu píšeš len nejaké svoje dojmy že chcú len študentov
ako to býva na MK zvykom, neuskutocnitelne "múdre rady" . Vidno ze to mnohé píšete z gauča a nikdy ste v podobných situaciach neboli
@anonym_0f26cc ale boli boli, sice bezdetni ...preto sa pred zakladanim rodiny ludia financne zabezpecia pre pripad nudze. predstav si.
@anonym_autor ale veď ty môžeš ísť na brigádu. Si na rodičáku, takže odvody za teba platí štát. Pre zamestnávateľa je to to isté ako by si bola študent. Pre zamestnávateľa je práveže výhodné vziať ťa na dohodu. Bola si sa vôbec niekde pýtať?? Či tu píšeš len nejaké svoje dojmy že chcú len študentov
@anonym_a22ced ano reálne som sa pytala aj so žiadosťou. Skratka uprednostňujú študentov.
@anonym_autor milá autorka, ja som sa tiež v určitom momente môjho života ocitla v situácii, keď som hmotnú núdzu poberala. A je to tak, ako sa tu píše. Neposudzuje sa žiadnych 6 mesiacov spätne.
@huxy dobre ďakujem, v piatok teda tam pôjdem znova 🙂 nechápem ale prečo mi to bolo takto dnes povedané.
@anonym_a22ced ano reálne som sa pytala aj so žiadosťou. Skratka uprednostňujú študentov.
@anonym_autor autorka to ti verím, že je to tak. Lebo v tých retazcoch ako tesco kaufland lidl už dlhodobo uprednostnuju študentov
@anonym_autor a presne pre toto ide naše krásne Slovensko kade ľahšie, aj keď mi je z toho veľmi smutno. Ľuďom, ktorý môžu pracovať (ale dostávajú dávky) nepracujú, pretože sa im nechce. A ľuďom, ktorým, by to aspoň z časti pomohlo, to zamietnu pre presiahnutých pár €. No hodila, by som tých pár € úradníčke pekne do tváre. Veľmi si želám, aby sa toto zmenilo. A takto to dámy a páni vyzerá, keď robia na úrade panie bez chrbtovej kosti. Prajem Vám nech vo Vašom skromnom živote sa opäť rozosvieti slniečko.🥺❤️
@anonym_autor pracujúca kamoška brigáduje víkendovo v stánku so zmrzlinou, kolegyňa si víkendovo privyrába v kine ako uvádzačka. Kde bývaš? máte tam nejaké nákupné centrum? u nás aj v butikoch ponúkajú večer upratovanie...
Táto téma je o hmotnej núdzi a sklzlo to do naťahovačiek. Všeobecne autorka a tebe podobne, ktoré chcete hmotnú núdzu. Je to zobracka dávka a vyžiť z nej rodina určite nevyzije

@martinkatinka opakujem ešte raz. V bežnom živote, vo fyzickej realite je takmer nemožné zohnať prácu z večera do rána. Hoci to tu mnohé nechcete pochopiť, je to tak
@es781 ano, takmer nemozne. Ja som zase vzdy nasla, nastup bud hned, pripadne do mesiaca maximalne. Ale zase som nehladala na poslednu chvilu. A opakujem, ze im konci podpora, asi vedeli dopredu. A dalsia rada, predat, co nepotrebuju. Bohuzial, ani tu hmotnu nudzu by jej hned na ruku nevyplatili.