icon

Riešenie hmotnej núdze a rodinných financií

23. júl 2025

Dobrý deň prajem,
Dnes som bola na úrade práce sa opýtať na hmotnú núdzu. Povedali mi že sa tam skúma prijem celkovej domácnosti ( ja mam rodicovsky a manžel bol na podpore ) par euro nám tam navyšuje aby sme spĺňali podmienku aj za tych skumanych 6 mesiacov. Teraz by sme na ňu mali nárok ale keďže sa skúma 6 mesiacov spätne tak môžeme požiadať že až za pol roka. Na to som úradníčke odpovedala že verím a dúfam že za pol roka budem ďaleko od takejto pomoci a nebudem ju potrebovať. Lenže mňa teraz trápi situácia aktuálna, nevychádzame absolutne, úspory ktoré sme mali už sa minuli na poplatky za toho pol roka. Na elektrinu mi prišla dnes výzva na uhradenie lebo nás odpoja. Lenže naša situácia je teraz dosť vážna a ja ju nemám ako riešiť.
Životopis som zaslala všade kde to bolo možné. Tak isto na jednej nemenovanej stránke ponúkam upratovanie, stráženie deti, zvierat a nikdo sa nehlasi. Len aby som niečo privyrobila, lebo každá koruna nám bude dobrá. Manžela čakajú momentalne aj 2 operacie kde bude sa dávať dokopy dlhšie a ja teraz neviem ako sa mám rozpoliť aj s deťmi, s prácou a ešte starostlivosťou o manžela na tu dobu čo sa bude zotavovať.
Už som skúšala aj žltý melón, mala som ho aj predschvalený, lenže tam sú nekrestanské úroky a nechcem ďalší úver sna krk

sandra49
23. júl 2025
@anonym_autor

@martinkatinka prosím Vás ak neviete ako to je tak zbytočne je tu mat múdre reči, nikdo nevie ako sa mu zmení zdravotný stav za mesiac a neviem keby mate moju situáciu ci by sa Vám tieto múdre reči páčili. Verte že nie. Ja nejsom nejaký neprisposobivy spoluobcan aby si o mne niekdo myslel že sedím doma s vyloženými nohami a čakám na nejaké dávky. Keby nejsom v takto zúfalej situácii tak by som sa na ne ani pýtať nešla, aj to mi bolo trápne na úrade sa na to pýtať. Ja len sa bojím o základné životné potreby ako je elektrika, plyn, hypotéka a aby všetko bolo neporiadku.

@anonym_autor necitala som všetko ale ak mate hypotéku, požiadajte o zmrazenie aspoň na pol roka. Chod hneď zajtra do banky a spýtaj sa na to. Bohužiaľ môžu sa v živote naskytnut aj takéto situácie. To by vám riešilo dosť veľa keďže od septembra by si sa mohla zamestnať.

ekira1
23. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_a22ced mame vyšší rodičovský, no jemu teraz skončila podpora takže v auguste ešte dostane. Bol od februára

@anonym_autor nehráš trochu na city? Máš vyšší rodičovský, čo je koľko? 480€? manžel má ešte v auguste podporu a hmotná núdza pre rodinu je koľko? 220€? Ako môžete mať teraz nárok a prekročiť sumu o pár eur? Prekročili ste o pár stoviek eur.. takže nárok až od septembra, keď už..

anonym_f6db25
23. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_f6db25 lenže tie jasle stoja dosť a to som ešte dieťa odhlasila zo škôlky lebo ani tu by som neutiahla.
@nikaeli kdo čakal 6 mesiacov? Prosím prečítajte si to ešte raz a cele. Brigadne berú ale študentov. Mam žiadosť aj v kauflande a aj v tescu. Do Bille by som mohla ísť vykladať tovar na živnosť, lenže není to praca na každý deň a nikdo mi nezaručuje na koľko dní do mesiaca. A to je opäť risk, lebo odvody budem musieť platiť a keď ma vykladať zavolajú z externej firmy len 4x za mesiac potom co ? Budem ešte vo väčších dlhoch.
@anonym_f6db25 lenže tie operácie a zdravotný stav sa ukázal až na podpore, ani na nej naplánoval byť, lebo už mal dohodnutú inú prácu.

@anonym_autor aj ked mate pracu,a hlavne hypo vzdy treba mat k tomu poistenie pnky,poistenie invalidity a smrti.Obzvlast muz ako jediny zivitel rodiny.

anonym_997955
23. júl 2025
@ekira1

@anonym_autor nehráš trochu na city? Máš vyšší rodičovský, čo je koľko? 480€? manžel má ešte v auguste podporu a hmotná núdza pre rodinu je koľko? 220€? Ako môžete mať teraz nárok a prekročiť sumu o pár eur? Prekročili ste o pár stoviek eur.. takže nárok až od septembra, keď už..

@ekira1 podla mna to autorka totalne nepochopila. a kedze ma 480 Rodicak, je otazne ci jej HN aj priznaju a ked tak , moze ziadat az ked muz nebude mat uz podporu. takze jediny prijem je 480 plus pridavky neviem ci sa pocitaju

anonym_997955
23. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_a22ced mame vyšší rodičovský, no jemu teraz skončila podpora takže v auguste ešte dostane. Bol od februára

@anonym_autor takze o HN mozes ziadat asi az od 1.9 kedze za august ma este muz podporu. ci sa mylim?

autor
23. júl 2025
@ekira1

@ekira1 môžeš si to cele prečítať ešte raz ? Je koniec mesiaca už zachviľu, podpora mu skončila- písala som že sme naše úspory už vyčerpali, nevychádzali sme ani s jeho podporu + rodicovskym. A stále mi nevychádzalo všetko poplatiť. Tak asi preto som sa informovala na hmotnú núdzu? Lebo podpora mu konci q v auguste dostane za tento mesiac ? A tým že už nebude mať podporu tak už vôbec nevyjdeme? A tiež tie dávky vyplácajú mesiac alebo koľko pozadu ? Tak asi preto sa informujem o tom lebo mam dve malé deti a dokiaľ nemám prácu tak nebudem čakať na poslednú chvíľu a spoliehať sa, potom si tie peniaze tak s deťmi asi nakreslím v izbe s farbickami.

anonym_f48024
23. júl 2025
@anonym_autor

@ekira1 môžeš si to cele prečítať ešte raz ? Je koniec mesiaca už zachviľu, podpora mu skončila- písala som že sme naše úspory už vyčerpali, nevychádzali sme ani s jeho podporu + rodicovskym. A stále mi nevychádzalo všetko poplatiť. Tak asi preto som sa informovala na hmotnú núdzu? Lebo podpora mu konci q v auguste dostane za tento mesiac ? A tým že už nebude mať podporu tak už vôbec nevyjdeme? A tiež tie dávky vyplácajú mesiac alebo koľko pozadu ? Tak asi preto sa informujem o tom lebo mam dve malé deti a dokiaľ nemám prácu tak nebudem čakať na poslednú chvíľu a spoliehať sa, potom si tie peniaze tak s deťmi asi nakreslím v izbe s farbickami.

@anonym_autor
Dávky v hmotnej núdzi ti nepriznajú, keď máš 480 rodičák

anonym_511701
23. júl 2025

plus 2x prídavky na deti 60€, či?

anonym_997955
23. júl 2025
@anonym_511701

plus 2x prídavky na deti 60€, či?

@anonym_511701 tiez si myslim.

autor
23. júl 2025
@anonym_997955

@ekira1 podla mna to autorka totalne nepochopila. a kedze ma 480 Rodicak, je otazne ci jej HN aj priznaju a ked tak , moze ziadat az ked muz nebude mat uz podporu. takze jediny prijem je 480 plus pridavky neviem ci sa pocitaju

@anonym_f6db25 poistenie máme, ale to ma muž myslím že iba v prípade smrti.
@anonym_997955 no ja som to pochopila tak že manželovi príde už podpora teraz posledná za júl. A že nárok podľa toho čo počítala pani na úrade práce mali by sme ( samozrejme bez dávky v nezamestnanosti) odpočítala nás 4 životné minimum. Ale povedala že požiadať by sa mohlo až za 6 mesiacov, lebo mal podporu a tam sa pozerá spätne - ešte je možné že ako tu čítala som posledne teraz príspevky, že ta HN sa môže požiadať až mesiac po vyplatení ( v našom prípade by to bolo v septembri)- ale to už by nemalo byt pre nas realne ked pocitam s tym že už budem v praci. Tak či sme sa pri tomto nejako zle nepochopili. Som si istá ze hovorila 100% že 6 mesiacov spätne ale možno sme každá hovorili o niečom inom ja neviem 🙈

autor
23. júl 2025
@anonym_f48024

@anonym_autor

@anonym_f48024

autor
23. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_f48024

@anonym_autor

anonym_997955
23. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor

@anonym_autor ale ak mas este podporu v juli, v auguste vyplatenu, ta sa pocita ako prijem za august. ci?

autor
23. júl 2025
@anonym_f48024

@anonym_autor

@anonym_f48024 dnes to počítala uradníčka. Tak ja naozaj neviem. Ale už je to aj tak jedno keď mi to situáciu nevyrieši.

autor
23. júl 2025
@anonym_997955

@anonym_autor ale ak mas este podporu v juli, v auguste vyplatenu, ta sa pocita ako prijem za august. ci?

@anonym_997955 no áno, ale ja som nevedela že sa to berie ako august, preto som sa tam bola dnes informovať. A to som sa dozvedela až tu že sa to berie ako za august.

anonym_997955
23. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_997955 no áno, ale ja som nevedela že sa to berie ako august, preto som sa tam bola dnes informovať. A to som sa dozvedela až tu že sa to berie ako za august.

@anonym_autor ano lebo sa vyplaca spatne. resp o mesiac dozadu. ja to tak chapem

anonym_59d371
Autor odpoveď zmazal
kosatka33
23. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor "Rozhodujúce obdobie pri posudzovaní príjmu je kalendárny mesiac, v ktorom bola podaná žiadosť o pomoc v hmotnej núdzi a príjem dosiahnutý priebežne počas celého obdobia trvania nároku na pomoc v hmotnej núdzi a jej poskytovanie." (https://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialn...) Úradníci niekedy úmyselne zavádzajú. Treba si podať žiadosť o dávku v hmotnej núdzi a prípadne sa odvolať.

anonym_997955
23. júl 2025
@kosatka33

@anonym_autor "Rozhodujúce obdobie pri posudzovaní príjmu je kalendárny mesiac, v ktorom bola podaná žiadosť o pomoc v hmotnej núdzi a príjem dosiahnutý priebežne počas celého obdobia trvania nároku na pomoc v hmotnej núdzi a jej poskytovanie." (https://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialn...) Úradníci niekedy úmyselne zavádzajú. Treba si podať žiadosť o dávku v hmotnej núdzi a prípadne sa odvolať.

@kosatka33 takze nema vyznam aby si podavala za jul ci august, ale ak spravne chapem az od 1.9 nie?

anonym_631ada
23. júl 2025

Ja ked som mala tazku situaciu, som si hladala brigadu aj cez bazoš. Registrovala som sa aj tie stranky na strazenie, upratovanie. Ale to nic. Na bazoš som si napisala inzerat o upratovani, strazeni a pod. Mne sa aj firmy same ozvali. Ze hladaju pani na jednorazove upratanie, alebo upratovanie kancelarii. Upratovanie vchodov. Peniaze do ruky. Ako dalo sa zarobit .. ked som mala vchody a kancelarie kde som upratovala... skus,,, drzte sa,,,

anonym_a22ced
23. júl 2025

RP sa započítava, prídavky sa nepočítajú. Nárok by ste mali až od septembra i to jedine že by muž bol na PN viac ako 30 dní aby mal ochranný príspevok. Dávka a príspevok na bývanie by ste mali cca 480€ to je po odpočítaní RP hneď cca 0 takže jedine ešte ten jeho ochranný príspevok 88€ by ste dostali. Za deti v rámci hmotnej núdze ešte nič lebo ešte neplnia školskú dochádzku

anonym_a22ced
23. júl 2025

Tvoj chat gpt zavádza 😃

mogaa
24. júl 2025
@anonym_autor

@doriiis môže sa ťažká situácia stať aj bežnej rodine, život není gombička. Len ma zarazilo to že takto sa tie bežné rodiny dostanú ešte do väčších dlhov. Než by dočasne štát pomohol.

@anonym_autor ak chceš prácu prihlás sa do ktoréhokoľvek Domova dôchodcov robiť opatroavteľku, všade ťa vezmú s radosťou....a kurz si urobíš popri práci....neviem odkiaľ si ale v takom Amazone či napr.v Lidli hľadajú ľudí stále....to je riešenie vašej aktuálnej situácie, minimálne jeden do práce.....a prepáč ale neverím že ani jeden z vás nezoženie prácu v dnešnej dobe....možno nie dobrú a za dobrý plat, ale prácu a peniaze budú minimálne na základné veci.....aj keď pracuješ, stále si môžeš hľľadať lepšiu prácu....to že treba sa starať aj o deti lebo sú prázdniny jednoducho neberiem, lebo ste doma obaja......

autor
24. júl 2025
@mogaa

@anonym_autor ak chceš prácu prihlás sa do ktoréhokoľvek Domova dôchodcov robiť opatroavteľku, všade ťa vezmú s radosťou....a kurz si urobíš popri práci....neviem odkiaľ si ale v takom Amazone či napr.v Lidli hľadajú ľudí stále....to je riešenie vašej aktuálnej situácie, minimálne jeden do práce.....a prepáč ale neverím že ani jeden z vás nezoženie prácu v dnešnej dobe....možno nie dobrú a za dobrý plat, ale prácu a peniaze budú minimálne na základné veci.....aj keď pracuješ, stále si môžeš hľľadať lepšiu prácu....to že treba sa starať aj o deti lebo sú prázdniny jednoducho neberiem, lebo ste doma obaja......

@mogaa tak si skus prečítať cele komentáre. Neviem ako by si to brala ty ak by si nemala kam dať deti aby si mohla zobrať fakt hocijakú prácu. To ze sme obaja doma neznamená že obaja dokážeme lietať za deťmi. Ja tu ti to nemusím ale vysvetľovať lebo tam máš komentáre a keď už teda ideš niečo komentovať tak by si aspoň niečo o tom mohla vedieť

autor
24. júl 2025
@anonym_631ada

Ja ked som mala tazku situaciu, som si hladala brigadu aj cez bazoš. Registrovala som sa aj tie stranky na strazenie, upratovanie. Ale to nic. Na bazoš som si napisala inzerat o upratovani, strazeni a pod. Mne sa aj firmy same ozvali. Ze hladaju pani na jednorazove upratanie, alebo upratovanie kancelarii. Upratovanie vchodov. Peniaze do ruky. Ako dalo sa zarobit .. ked som mala vchody a kancelarie kde som upratovala... skus,,, drzte sa,,,

@anonym_631ada presne to aj mam bazos inzeraty, na fb v miestnych skupinách a ešte na jednom nemenovanom portáli ktorý je presne na upratovanie stráženie... zatiaľ ale nič... ano tie vchody budem moct od septembra, pokiaľ nezoženiem niečo lepšie, lebo tu sa začína pracovať od 7 do 15 a to je čas kedy je aj kamarátka v práci a tým pádom nemá kdo mi pomôcť s deťmi, lebo manžel by za nevládal utekať.
Ďakujem 🙂

anonym_c137ae
24. júl 2025

Keď nemôže robiť manžel tak musíš robiť ty. Ak nie je ležiaci pacient tak sa tých 8 hodín zvládne o deti postarať. Veď môže ísť k tvojim/jeho rodičom a spoločne zvládnu postrážiť deti.

anonym_57c251
24. júl 2025

Ak by si potrebovala tak v Terne stále potrebujú brigádnikov, ja som na rodičáku a brigádujem tam. Hlavne teraz v lete keď sú dovolenky. Ak pôjdeš cez Nosluš, to je agentúra, pobočku majú v TT, vedia ti vyplatiť peniaze aj za týždeň. Sa zdá, že možno to nič nebude ale keď odrobíš 2 dni za týždeň tak cca 70 eur dostaneš. Ak by to bol víkend tak aj s príplatkom. Ja idem teraz piatok, sobota, nedeľa, pondelok a viem, ze tých 230 mi pipne v stredu na účet. No a ja som samoživiteľka, takže deti chodia ako kočovníci niekedy od rodiny k rodine, keď som v práci ale inak sa nedá.
Takže dá sa aj takto, že odrobíš dajme tomu pondelok, utorok a vo štvrtok máš peniaze na účte. Vyskúšaj, možno by to bolo fajn.

sandra49
24. júl 2025
@anonym_57c251

Ak by si potrebovala tak v Terne stále potrebujú brigádnikov, ja som na rodičáku a brigádujem tam. Hlavne teraz v lete keď sú dovolenky. Ak pôjdeš cez Nosluš, to je agentúra, pobočku majú v TT, vedia ti vyplatiť peniaze aj za týždeň. Sa zdá, že možno to nič nebude ale keď odrobíš 2 dni za týždeň tak cca 70 eur dostaneš. Ak by to bol víkend tak aj s príplatkom. Ja idem teraz piatok, sobota, nedeľa, pondelok a viem, ze tých 230 mi pipne v stredu na účet. No a ja som samoživiteľka, takže deti chodia ako kočovníci niekedy od rodiny k rodine, keď som v práci ale inak sa nedá.
Takže dá sa aj takto, že odrobíš dajme tomu pondelok, utorok a vo štvrtok máš peniaze na účte. Vyskúšaj, možno by to bolo fajn.

@anonym_57c251 ahoj mohla by si mi prosím ta napísať spravu? Chcem sa povypytovat🙂 dakujem

anonym_a22ced
24. júl 2025

Zbytočne sa tu trápime a radíme. Autorka aj tak chce asi pracovať až od septembra

anonym_17d378
24. júl 2025
@es781

@nikaeli aj na brigádu do lidlu ci tesca nevezmu hocikoho a tiež to trvá pokým príde výplata. Oni potrebujú peniaze TERAZ. Nikde to nefunguje tak ze nabehnes so zivotopisom a hneď ta berú. To by ste si mohli už mnohé uvedomiť

@es781 napr.do gastra ju taniere vezmú umývať aj hneď a vyplatia aj po týždni. Nemusí čakať 3 mesisce. Ale najjednoduchšie je pýtať...