Riešenie kúpy domu so spoluvlastníkom s obmedzenou spôsobilosťou
Dobrý deň chcel by som sa spýtať ako by sme mohli vyriešit kupu domu . Sú dvaja majitelia ale jeden je mentalne chorý a nevie veľmi prisť do banky podpisať zmluvu v takom prípade čo môžme urobiť? Stači ak ten druhý urobi splnomocnenie sným? Dakujem za rady
@thirstymonk tak potom stači ak jeho otec príde do banky? Lebo dom vlastny syn a otec, syn je chorý a nevieme čo by bolo spravné riešenie
@bizon1111 ak syn nie je sposobily na pravne ukony, tak sud musi urcit jeho “opatrovnika”, niekoho, kto bude konat v jeho mene a hlavne v jeho zaujme. Otec to nemoze byt len tak, lebo je otec, ak to nie je rozhodnutie sudu.
A hlavne - co ma co predavajuci chodit do banky? Kupuje ten dom banka?? Uver si snad berie kupujuci, nie predavajuci…
@patka06 Splnomocniť môžeš vždy hocikoho na hocičo. Uradne overeny podpis a hotovo. Môže byť v pohode splnomocnenie aj na podpis záložného práva (napr. kamaratov prípad - jeden z vlastníkov bytu, ktorý kupovali býva v austrálií, tak určite sa nebude z australie trepať na slovensko kvoli jednemu podpisu...).
Vedeli, že byt budú predávať, tak keĎ tu týpek bol z australie, splnomocnil druhého vlastníka a vybavene. Žiaden problém.
Kupujeme na hypotekarný úver a banke nám povedali že pri podpise zmluvy musia byť obydvaja majitelia . Syn je svojpravný len nedávno mu našli tu chorobu. Len sa bojime že sa mu zhorši stav a nevie prist do banky
@sissy27 nič sa nezmenilo. Ty si kupovala od developera, tam to mala banka vyriešené s developerom bez toho, aby si to ty musela riešiť. Oni kupujú od súkromnej osoby. Záložné zmluvy musí podpísať ešte súčasný majiteľ, keďže autorka majiteľkou ešte nie je. Takto to funguje odkedy existujú na trhu hypotéky. A keďže na podpis záložných zmlúv nie je možné nikoho splnomocniť, musia podpísať všetci vlastníci osobne. Ak by jeden bol hoci aj v Austrálii, musel by prísť alebo predať za cash, kde stačí splnomocniť na podpis kúpnej zmluvy.
@bizon1111 bohužiaľ, ak nebude môcť prísť do banky, tak smola. Buď príde do banky, bude pri zmysloch a podpíše. Ak nie, tak buď si nájdete inú nehnuteľnosť alebo si počkáte pár mesiacov, kým súd ustanoví zákonného zástupcu dotyčnému. Žiadna iná alternatíva nie je. A ešte pozor, aj by bol zbavený konania na právne účely a niekto bude autom určený za zástupcu, predaj nehnuteľnosti musí byť v prospech dotyčného. Aby neskončil na ulici. V takom prípade by podpis a celý predaj mohol byť napadnutý.
@thirstymonk Banka neumožňuje podpis záložného práva na splnomocnenie.
Neviem ako to kamarát v banke vyjednal. Ale pokiaľ viem, to to žiadna banka neumožňuje. Na podpis záložného práva musí prísť vlastník osobne do banky, keď aj z Austrálie..
@thirstymonk netrep blbosti. Nemôžeš splnomocniť na čokoľvek. Zákon neumožňuje splnomocniť nikoho na podpis záložných zmlúv. Na podpis kúpnej zmluvy áno, záložné nie. Ak by aj banka akceptovala splnomocnenie, čo neurobí, pretože by porušila zákon, tak kataster by to neakceptvkoval. Takže netreba radiť v čom nepoznáš zákon.
@thirstymonk blbost, kupovali sme dom od surodencov. Chlap na Slovensku, žena Norsko. A predstav si, ze musela doletiet kvoli "blbemu podpisu"
@melanta
@veronikaszabova
@patka06
Okay, zisťoval som u kamaráta a naozaj máte pravdu, ja som to vtedy zle pochopil, keď mi to hovoril :D
a ešte pozor, ak by aj časom bola obmedzená jeho spôsobilosť na právne úkony, nielenže bude mať svojho opatrovníka, ale ten pri akomkoľvek nakladaní s jeho majetkom musí požiadať súd o schválenie - takže ďalšia administratívna aj časová prekážka. Pokúste sa ho čo najskôr dostať do banky, kým nie je obmedzená jeho spôsobilosť na právne úkony. Čo najskôr, inak by som hľadala iný dom, lebo je to beh na dlhé trate s absolútne neistým koncom

@bizon1111 ak je mentalne chorý, tak asi nie je svojpravny a teda ani nemoze nic podpisovat, ale ma "zakonneho zastupcu"