Riešenie refinancovania úveru počas práceneschopnosti
Ahojte, som už pol roka na pn, viem že úvery sa cez toto obdobie nedajú refinancovať ani nič. Platím 300€/mesiac .. pn je 640€+-. Mám ešte aj iné výdavky. Dá sa s tým niečo robiť aj cez pn? Viem nejako s tými uverami pohnúť? Refinancovať alebo niečo, aby mi to finančne pomohlo?? Ešte mi chýba 5r do splatenia. Na manžela ich "previesť" neviem, má malý plat a sám ma hypo, zisťovala som si to u môjho finančníka. Tento mesiac ako išlo všetko hore, mi zostalo ani nie 100€ na žitie. Priateľovi tiež tak podobne. Hneď sa vyplatia účty, hypo, atď a je po peniazoch. Asi s tými mojimi uverami neviem nič urobiť, však? Iné výdavky ako paušál a tv neviem znížiť, je tam viazanost a s tym je aj pokuta. Potom tam mám poistene na auto, to znížiť nechcem. Ďakujem za nejake cenne rady 😅
Priatel ci manzel? Tak sa dat fyzicky co najskor dokopi, pol roka doma je skutocne dlho (nemas moc na vyber) a priatel dovtedy brigada este cez vikendy, aby ste to vykryli...
Manžel, ale nejak si neviem zviknut ešte, sme krátko manželmi.
@petamich som po operácii kolena, kým som vybavila operáciu, tak to trvalo pol roka bohužiaľ, chodila som po vyšetreniach, nikto mi nič nevedel zistiť a koleno stále opuchnuté, nevedela som dlho stáť. Nie som ten typ že by nepracoval. A ďakujem krásne, skúsim zbehnúť do banky, ale nedávam tomu tiež nádeje.
Áno, je to tak, ale peniaze z poistky mi vyplatia až po skončení pn. Dala som si ale preplatiť za 3 mes už, tak to vyplatili, ale to bolo v októbri alebo v septembri. Aj z uverov čo mam poistene, tak mi vyplacaju, len nie vždy na čas na moju splátku, preto sa o to zaujímam. Je to ťažko, kto vedel že skončí človek pol roka mimo roboty
Tak máš zlú poistku nastavenú, hneď po skončení PN si vymeň finančnú, čo ti to robila.
Poistenie príjmu pri PN znamená, že ak si dlhšie ako mesiac PN, tak ti budú dorovnávať tvoj plat. (Ak teda vravíš, že ho máš).
Príklad. Normálne máš plat 1000 eur. Teraz si PN, tak máš len 650. Pípne ti zo sociálky PNka tých 650 a hneď na to ti príde aj dorovnanie z tvojho poistenia ďalších 350 eur, aby si mala rovnaký príjem, ako keby si chodila do práce.
Ja som tak bola 7 mesiacov doma, moje poistenie mi zachránilo úspory, nemusela som na ne siahať.
Manžel bude musieť zatiaľ trošku dopomôcť, keď nevychádzate, nájsť si brigádu, aby ste to utiahli. Prípadne predať auto, ak to ide do existenčného fungovania. Veľa teraz nenarobíš.

Vies poziadat banku o odklad splatok na 6M a vtedy platis iba urok a istinu nie ALE budes mat negativny zaznam v uverovom registri a bude to este vacsi problem pri snahe refinancovat alebo zobrat si iny uver, hypoteku.
A teda pocas aktivnej PN v ziadnej banke toto nevyriesis, kedze PN je KO kriterium pre schvalenie.
Este by som sa skusila informovat v banke, ci sa neda predlzit splatnost uveru a tym by sa znizili splatky ale neviem, ti povedat ci a v ktorej to pojde.
Neviem s akou diagnozou si na PN a predpokladam, ze ak by ukoncenie PN bolo mozne, tak toto by si zrejme urobila.