icon

Riešenie zdravotného a sociálneho poistenia pre samoplatcov

30. okt 2025

Ahojte je tu niekto kto si plati sam zdravotku a socialku ? Ako sa riesi v takom pripade danove ? Ak mi napisete , ozvem sa sukromne 🙂 dakujem som v tom novacik

melanta
30. okt 2025

Ak nepracuješ, iba si platíš povinné ZP a dobrovoľné SP, tak daňové nepodávaš. To sa podáva, ak máš príjem. A ak máš príjem, tak buď ako zamestnanec, tam ale odvody platí zamestnávateľ a ten ti vyrieši aj daňové. Alebo máš príjem z podnikania a tam ak nevieš vyriešiť daňové podľa toho, čo píšu na webe, tak oslov účtovníčku, tá ti daňové urobí a všetko vysvetlí.

autor
30. okt 2025
@melanta

Ak nepracuješ, iba si platíš povinné ZP a dobrovoľné SP, tak daňové nepodávaš. To sa podáva, ak máš príjem. A ak máš príjem, tak buď ako zamestnanec, tam ale odvody platí zamestnávateľ a ten ti vyrieši aj daňové. Alebo máš príjem z podnikania a tam ak nevieš vyriešiť daňové podľa toho, čo píšu na webe, tak oslov účtovníčku, tá ti daňové urobí a všetko vysvetlí.

@melanta dakujem pekne , ide o to ze som umelec na volnej nohe a vsetky zakazky mam fakturou na moje oz ktore je len evidovane ale nezamestnava. Ale odvody si platit samozrejme z niecoho musim a ci nahodou nebudu skumat odkial mam peniaze teda , danovy urad

melanta
Autor odpoveď zmazal
melanta
30. okt 2025
@anonym_autor

@melanta dakujem pekne , ide o to ze som umelec na volnej nohe a vsetky zakazky mam fakturou na moje oz ktore je len evidovane ale nezamestnava. Ale odvody si platit samozrejme z niecoho musim a ci nahodou nebudu skumat odkial mam peniaze teda , danovy urad

@anonym_autor máš občianske združenie, ktorého predmetom činnosti je výroba a predaj umeleckých diel? Takto to registrovali OZ na úrade?

autor
30. okt 2025
@melanta

@anonym_autor máš občianske združenie, ktorého predmetom činnosti je výroba a predaj umeleckých diel? Takto to registrovali OZ na úrade?

@melanta scenicke umenie 🙂

melanta
30. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ešte raz, aby sme si rozumeli. Predmet činnosti OZ máš scénické umenie. Čiže faktúrovať môžeš predmety a služby týkajúce sa scénického umenia. Nájdi si účtovníčku, tá ti vysvetlí účtovanie, dane, odvody.

melanta
30. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor a teda doplním ešte jednu podstatnú informáciu, ktorú isto vieš. Cieľom OZ nie je vytváranie zisku. Čiže príjem z OZ nemá byť použitý na tvoj osobný účel ako pri živnosti či s.r.o. Príjem OZ, ktorý faktúruješ má byť vrátený do OZ v rámci podpory verejno prospešného účelu občianskeho združenia.

autor
30. okt 2025

Ďakujem ti za vsetky info 🙂