Ročné zúčovanie dane
Ahojte, mam otazku, manzel si podava vyhlasenie na ročné zúčtovanie dane. Otazka je vsak odpocitatelna polozka na manželku. Do augusta som bola na Upsvar a z evidencie potom som sa dala vyradit. Potom som sa nahlasila na ZP ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov. Deti mame 6,4 a 2 rocne s tym ze na toho najmensieho pobera rodicak manzel kedze ma narok na ten zvyseny. Ma narok na vratenie dane len so toho augusta?
Toto som nasla
Nezdaniteľnú časť základu dane na manželku si môže daňovník uplatniť iba v prípade, ak manželka (manžel) žije s daňovníkom v domácnosti a spĺňa aspoň jednu z týchto podmienok:
starala sa o vyživované maloleté dieťa žijúce s daňovníkom v domácnosti; za vyživované dieťa sa považuje dieťa do dovŕšenia 3, resp. 6 rokov života podľa § 3 ods. 2 zákona č. 571/2009 Z. z. o
A tento clanok od Mihala:
Starostlivosť o vyživované dieťa
Nie je dôležité, či manželka poberá materské, rodičovský príspevok, alebo príspevok na starostlivosť o dieťa. Dokonca nie je dôležité, či niektorý z uvedených príspevkov poberá manželka alebo manžel – dôležitá je skutočnosť, že majú dieťa vo veku do 3 (prípadne 6) rokov.
Prosim o vyjadrenie niekoho kto sa tomu rozumie.
Dakujem
@alenah31 takze to od mihala neplati? Ze sa staram o dieta do 3 rokov?
@katarinka1990 ty si evidovana ako osoba starajuca sa o dieta do 6r na to 4 rocne dieta. Nestaras sa o dieta do 3r
@katarinka1990 ty sa nestaráš o najmladšie - oficiálne sa zrejme staráš o zdravé 4-ročné, na ktoré si prihlásená na ZP.
@alenah31 prave s tym teraz vznikol problem na ZP lebo ja som bola nahlasena na starostlivost o to najmensie. A minuly tyzden dosiel papier ze nemozem kedze nan rodicak pobera manzel. Preto to cele teraz riesime.
@katarinka1990 tak ale ak naň RP poberá manžel logicky nemôžete byť nahlásená naň - vy ste sa mali prehlásiť na iné dieťa do 6 rokov ako "osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov" ak nechodí na viac ako 4 hod/denne do škôlky resp. sa vrátiť do práce. Veď ju to o tom XY článkov a príspevkov.
@katarinka1990 ak to 4r dieta nechodilo do skolky na viacej ako 4h, tak nech ti to skusia prehodit na neho. Ak sa to nebude dat, pravdepodobne si budes musiet doplatit zdr.poistenie za dobu, kedy tvoj muz poberal RP na najmensie dieta.
@alenah31 no vidite a ani pani na zp to nenapadlo ani mna v tu chvilu. Ale ZP uz mam odoslane papiere to som riesila, cakam len na potvrdenie spracovania. Takze zdravotku mam v poriadku, otazne uz bolo len toto. Ci si to uplatnuje len do toho augusta. Dakujem za odpoved
@katarinka1990 ak začal poberať RP niekedy v auguste (napr. od 3.8.22) - nárok má do 8/2023 - ak poberá od 1.8.22 - nárok má uplatniť si NČZD do 7/22.
@katarinka1990 však máš aj 2rocne dieťa o ktoré sa staráš, keďže si jeho matka a žijete v spoločnej domácnosti, spĺňas podmienku starostlivosti o dieťa do 3rokov, takže nárok za celých 12 mesiacov. Samozrejme treba odpočítateľnú položku ponížiť o podporu v nezamestnanosti prip iné príjmy počas roka. Mala som podobný prípad a dopytovala som sa na finančnej správe, tam povedali takto.
@slavkadi zle radi precitaj si to vsetko s najmladsim pobera rp jej manzel
@loginexistuje to je jedno či poberá otec alebo matka rodicak alebo dokonca aj materskú na to najmladsie dieťa, obaja sú jeho rodičia, obaja sa starajú o dieťa do 3 rokov. Zajtra pohladam to stanovisko z FS.
@slavkadi nemas pravdu proste uplatnenie nzdc sa viaze na konkretnu osobu
@loginexistuje
@luliu ale ja hovorím o uplatnení nczd na manželku, že si manžel môže na ňu uplatniť na celých 12 mesiacov. Nie o tom na ktoré dieťa môže byť nahlásená v ZP.
Zákon o rodinných pridavkoch hovorí o tom, čo je starostlivosť o dieťa, tam sa nespomína, že sa to viaže na poberanie rodičovského príspevku.
@slavkadi to citujes uplne mimo misu a zjavne nechapes diskusiu
o com sa diskutuje za ake obdobie moze byt uplatnena nzdc na manzelku
@loginexistuje
@luliu tiež som bola prekvapená, keď sme to riešili a je to naozaj tak dievčatá. Však si napíšte dopyt samy na Finančnú správu a potvrdia vám to. Ak je matkou 2rocneho dieťaťa, poskytuje mu stravu, hygienu, výchovu tj. poskytuje mu starostlivosť a teda spĺňa tu podmienku na účely nczd na manželku.
@slavkadi dakujem za nazor, ja som si to myslela tiez, kedze som pozerala aj ten clanok od Mihala aj to co si pisala ty. No uctovnicka tvrdi to co baby ze by som musela byt na rodicaku ja,lebo vlastne manzel prebral do starostlivosti papierovo dieta. A ja som na ZP prihlasena na starostlivosť na to 4 rocne. Cize si to moze manzel uplatnit do augusta.
Tu sú dva príklady, odpovede od daniarov, že sa nczd na manzelku neviaze na rodicak či materskú. Smerodajné je, že doma má dieťa do troch rokov veku, ktoré chová, šatí, prebaľuje, kúpe...😉 A tým spĺňa podmienku starostlivosti o dieťa do 3r. Dokonca sme mali prípad, že otec bol na materskej, potom hneď na ďalšej, popri robil na pol uväzku na inú zmluvu, a odpoveď bola že si môže za celý rok uplatniť na manželku nczd, keďže aj ona s nimi bola doma a starala sa o dieťa, aj keď nepoberala žiadny príspevok.
@alenah31
@veronikaszabova
@slavkadi
@luliu
@loginexistuje baby tu je odpoved z financneho riaditelstva

@katarinka1990 pokiaľ si na tzv. nepl. RD - nárok na odpočítateľnú položku za tie mesiace čo si takto evidovaná nemá - si vlastne "dobrovoľne nezamestnaná". To "prípadne do 6 rokov" sa týka detí s nepr. zdr. stavom.