icon

Rodičovská dovolenka a daňové priznanie

ksenyia
19. jan 2012

Ahojte baby založila som tuto diskusiu,lebo asi veľa z nas nevie či je potrebne podavat danove priznanie ak sme na rodicovskej dovolenke.

09021985
25. feb 2015

Manzel si ma vzdy odrata kedze som na materskej uz 6rokov ale vobec neviem kolko mu zamna vratia... kamaratka si kazdy rok na sicialke vypyta papier na dane ze pobera RP prilozi to k muzovym daniam a vzdy jej vratia na ucet asi 200eur.. ako je to vyhodnejsie? Som z toho mimo.dakujem.len sa mi paci ze vratia aj jej nieco nielen muzovi

david93
25. feb 2015

@mliecica ak sú vaše príjmy zo zamestnania vyššie ako 1901,67 Eur, vtedy musíte podať DP
ak sú nižšie, tak nemusíte, ale dobrovoľne môžete (výhoda je v tom, že ak ste počas roka platili nejakú daň, môžete v DP požiadať o jej vrátenie)

@kacicka248 nie, neovplyvní

@radka2882 manžel si musí podať sám DP, ak nemá od zamestnávateľa potvrdenie, nech vychádza z mesačných mzdových pások a uvedie to do poznámky v DP

@09021985 daňový úrad poukáže peniaze na ten účet, ktorý sa uvedie v DP, určite neposiela na dva rôzne účty, ak vaša kamarátka dostala nejaký preplatok dane, buď počas roka platila nejakú daň a tá jej bola vrátená, alebo to bol daňový bonus na dieťa

vy ak nemáte okrem RD žiadny príjem, tak manžel si môže na vás uplatniť plný odpočet, ale tam to záleží na výške jeho príjmov a toho, koľko daní mu počas roka strhli na preddavkoch

andromedia
26. feb 2015

Prosim vas ak som bola minuly rok na urade prace a od augusta som na materskej teda poberam len rodicovsky musim podat danove priznanie? A neviete mi povedat ak si manzel uplatnuje vratenie dani za manzelku kolko to asi vychadza? V tomto sa absolutne nevyzn ☹ potrebujem vsetko narovinu🙂 dakujem.

evita68
26. feb 2015

@andromedia ty nepodávaš DP

koľko vrátia manželovi, záleží od viac vecí - koľko on zaplatil dane, či a koľko si brala podporu a čo berieš - či materskú alebo rodičovský

andromedia
26. feb 2015

@evita68 dakujem🙂

09021985
1. mar 2015

Dakujem kraasne ;)

gogolienuska
1. mar 2015

Ahojte. Mám jednu otázocku. Od 12. mája 2014 som na materskej dovtedy som bola zamestnaná. Neviete mi povedať či mi vrátia nejaké dane ? Som slobodná. Čiže manželovi nevrátia. Daňové priznanie za mňa robí zamestnávateľ. Ďakujem... 🙂

domi1988
1. mar 2015

Ahojte baby prosim vas moja mala sa narodila 31,12.13 cize dely rok 2014 som na rodicovskej takze sa chcem spytat podavam dane? Dakujem

evittam
1. mar 2015

@domi1988 Nie,nemusis podavat DP,pokial si nemala ziadny prijem okrem materskej a RP.

david93
1. mar 2015

@gogolienuska vrátia si zrazenú daň, pozri si svoje výplatné pásky

domi1988
2. mar 2015

@evittam nie, nic ine som nemala len rodicovsky prispevok... dakujem!

gogolienuska
2. mar 2015

@david93 dakujem

lilly158
2. mar 2015

Ahojte. Prosim vas, kolko moze dostat manzel na mna maximalny danovy bonus, ak som bola cely rok na RD a iny prijem som nemala ? A kolko mohol maximalne zarobit, aby sme ziskali maximalny danovy bonus na manzelku ? Dakujem za info 🙂

david93
2. mar 2015

@lilly158 daňový bonus je na dieťa, na manželku si môže uplatniť odpočet zo svojho daňového základu a to vo výške 3803,33 Eur, čiže z toho 19 percent daň je 722,63 Eur
ALE všetko záleží na jeho príjmoch a na tom, aká daň mu bola počas roka zrazená

lilly158
2. mar 2015

@david93 - aj som si myslela, ze sa to inac vola 🙂 Dakujem ti pekne za info, taketo peniazky by potesili 🙂 A kolko mohol maximalne zarobit, aby dostal takuto sumu ?

david93
2. mar 2015

pozri si jeho výplatné pásky - preddavková daň, spočítaj za jednotlivé mesiace... z toho mu môžu za teba vrátiť max. 722,63, ak zaplatil menej, vrátia mu koľko zaplatil

lilly158
2. mar 2015

@david93 - no zaraba celkom pekne, urcite tych 722 zaplatil, ja som sa bala, ze ak by presiahol rocny plat viac ako tych 19400 - cca ( neviem presne tu sumu ), tak by sa to moc znizilo. Ale ja sa tomu moc nerozumiem ☹ DAKUJEM ti este raz za info.

david93
2. mar 2015

@lilly158 zamestnávateľ mu počas roka uplatňuje odpočet na daňovníka a ešte plus si môže znížiť základ dane aj na teba, tých 19 tis. sa týka jeho odpočtu

martinkaf
6. mar 2015

Ahojte, chcem sa opytat, robim si danove pre svoj obchodik, otvorila som iba v novembri a tak mam vacsie vydavky ako prijmy, zaklad dane mam nula ale hlavne ma zaujima ci musim uviest sumu odpoctu na danovnika ci tam jednoducho moze byt uvedena iba nula :D dakujem krasne

david93
6. mar 2015

@martinkaf otázka je, či vôbec musíš podávať DP? máš aj iné príjmy ako zo živnosti?

evita68
6. mar 2015

@david93 pri strate sa musí vždy podať DP..
@martinkaf neuvádzaš

david93
7. mar 2015

za dva mesiace tie príjmy asi nebudú vysoké, môže sa rozhodnúť pre paušálne výdavky a teda ak je pod príjmovou hranicou 1901,67 tak ani nemusí podať...

evita68
7. mar 2015

@david93 je v strate, musí podať !

david93
7. mar 2015

koľko ľudí je takých, čo si ani výdavky nikde neevidujú a rovno idú na paušál... predsa ak sa rozhodnú pre paušál tak výdavky sú irelevantné

evita68
7. mar 2015

@david93 Treba si dobre naštudovať Zákon o dani z príjmov, inak takéto rady môžu uškodiť.. pri strate predsa sa nemôže rozhodnúť pre paušál..
§ 32
Daňové priznanie

(1) Daňové priznanie za zdaňovacie obdobie je povinný podať daňovník, ak za zdaňovacie obdobie dosiahol zdaniteľné príjmy presahujúce 50 % sumy podľa § 11 ods. 2 písm. a), s výnimkou uvedenou v odseku 4. Daňové priznanie je povinný podať aj daňovník, ktorého zdaniteľné príjmy za zdaňovacie obdobie nepresiahli 50 % sumy podľa § 11 ods. 2 písm. a), ale vykazuje daňovú stratu.

david93
7. mar 2015

ja len píšem, že poznám x ľudí, ktorí si výdavky vôbec neevidujú a teda ani nezistia, že v nejakej strate sú... evidujú si len príjem a robia paušálom, ja to ovplyvniť neviem, ale robia to tak
a v tomto prípade ani daňová kontrola nemá ako zistiť, či by bol alebo nebol v strate

evita68
7. mar 2015

@david93 a podnikateľský účet, slúžiaci aj na úhradu záväzkov nič? touto cestou sa strata zistiť nedá?

čo kto robí, jeho vec.. ale radím podľa platného zákona..

david93
7. mar 2015

a hypotetická otázka - príjem zo živnosti je 1000 Eur, výdavky 50 Eur, poistné 700 Eur
môže robiť paušálne?

evita68
7. mar 2015

@david93 môže, ale načo by to robil

david93
8. mar 2015

@evita68 to bol len príklad nie reálna situácia, keď paušálne výdavky plus poistné sú vo výsledku vyššie číslo ako príjmy, ďakujem!