Rodičovská dovolenka a daňové priznanie
Ahojte baby založila som tuto diskusiu,lebo asi veľa z nas nevie či je potrebne podavat danove priznanie ak sme na rodicovskej dovolenke.
Dobrý vecer, prosím Vas, ak som bola cely rok na RD a popri tom som pracovala dva mesiace, zarobila som cca 800EUR, mozem si podat daňové priznanie? vrátia mi nieco? A ak hej tak do príjmov sa RD neráta?
@ahoi_helik Ak bola za teba odvedena dan tak ti ju vratia. RD je nezdanitelny prijem.
Ďakujem, a prikladám k daňovému aj potvrdenie ze som na RD?
ahojte.poradite prosim?slobodna matka na predlzenej Rd ktora mala pracu v mesiaci januar si podava Dp?a co vyzivne?to sa tiez nejako dokladuje?dakujem za odpoved

Ahojte baby.chcem sa spytat ak som na rodicovskej dovolenke a od 1.3som nastupila do prace,treba k danovemu aj nejake potvrdenie ze poberam rodicak,z prace mi uz dali,ako teda je?
@laskacezar ak si budes robit sama danove, staci ak napises do poznamok ze od do si bola na rd
@majusqa77 a ked som este na rodicovskej? bude mi to robit kamoska staci ked ona napise,viem ze sa blbo pytam ale chcem aby bolo vsetko om predsa nerobim nevypisujeme to kazdy den 🙂
@laskacezar podpisujes ty, je jedno kto ti to vyrata
@majusqa77 od dakujem
Ahojte,
- január - april 2016 som bola na rodičovskej dovolenke
- apríl - oktober 2016 som bola evidovaná na úrade prace a poberala podporu v nezamestnanosti
- november - december 2016 som pracovala na prac. zmluvu
- manžel si ma chce uplatniť v ročnom zúčtovaní
1. moj zamestnavateľ mi ma urobiť ročné zúčtovanie a nezavisle od toho si ma uplatní manžel, alebo mne moj zamestnavateľ nebude robiť ročné zúčtovanie???
2. ak je potrebne od mojho zamesntavateľa ročné zúčtovanie, ktorého zamestnavateľa mam požiadať, kedze som od februara 2017 zmenila zamestnavateľa?
dakujem
@janocka1987 ty si požiadaš v práci (u posledného zamestnávateľa, písomne najneskôr do 15.2.) a súčasne si odpočet na teba uplatní manžel, odpočítateľná časť sa zníži o tvoje príjmy zo zamestnania (upravené o odvody) a podpory v nez.
odpočet si môže uplatniť len za tie mesiace, keď si k 1. v mesiaci bola na RD alebo na ÚP
@david93 ďakujem
Ahojte chcem sa opytať že ak som bola celý rok na materskej dovolenke ...no taktież som poberala penažny prispevok ako osobný asistent a oktober,november,december som pracovala na dohodu či som povinna si podať danove ...dakujem 🙂
Babo raď, som na predlženej rodičovskej dovolenke- neplatenej, a manžel potrebuje k danovému potvrdenie o poberaní rodičovského príspevku to ma od januara do jula, lenže chcú od neho ešte jeden papier že kde som bola od augusta kedy som nastupovala na tu predlženu neplatenu do decembra. ake potvrdenie im mam dat?
@anulindulik zo ZP
@majusqa77 tam mi povedali ze mam dat cestne vyhlasenie, ale ani neviem co tam mam uviest (si pripadam jak debilko) bude to stacit? ekonomka stale chce potvrdenie ani sama nevie ake
@anulindulik a nemas potvrdenie o tom, ze si sa prihlasovala ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov? (inak za tu dobu aj tak nebude na nezd.cast narok by to inak ani nemusela chciet)
nemam ziadne potvrdenie, sak to mi pride divne ze nemam ziaden prijem a chcu odomna cosi
tak napíš na papier, že čestne prehlasuješ, že od XY si evidovaná ako osoba starajúca o dieťa do 6 rokov bez nároku na RD a v tomto období si nemala žiadne iné príjmy, dátum, podpis
@david93 diki, napisem to čestné prehlásenie a este skočim na urad sa spýtať, uvidim s čím ma tam odbyju.
Už sa v tomto strácam..Pol roka som bola na RD a potom som prestúpila na MD..Viem že materské sa považuje za príjem..presahujem výšku 2000€..Podávam daňové??Ak áno čo píšem do úhrnu povinného poistného??A ešte do riadku 41 píšem 3803,33 alebo základ dane z 36 keďže je tam menšia čiastka ako na riadku 37..Dúfam že som to pochopiteľné napísala dakujem

@cukruszuzka ak si bola cast roka na RD mal by ti v rocnom zuctovami,o ktore ale musis poziadat zamestnavatela, vyjst preplatok. Manzel si na teba moze uplatnit nezdanitelnu cast, vo vyske 3803,33eur ak si bola cely rok na RD. Ak si mala prijem (v tomto pripade sa povazuje za prijem aj tvoja PN a materske + tvoj prijem zo zamestnania) tak sa spocita cely tvoj prijem a ak je nizsi ako 3803,33 tak si manzel uplatni ten rozdiel, ak je vyssi, tak si uplatnit nemoze.