Rodičovský dôchodok - ako prispievať?
Ahojte. Vie mi tu niekto vysvetlit tu novú vec, ohľadom rodičovského dôchodku ?
Ak nechcem prispievať ? A ak teda chcem nemusim robiť nič ?
Zníži sa môj plat ? Totiž to nezarábam moc veľa, ale rodičom by som prispieť chcela. Ďakujem za normálne odpovede
Väčšina otázok čo sa tu pýtate je uvedená na stránke sociálnej poisťovne. Nech sa páči:
https://www.socpoist.sk/zivotne-situacie/dochod...
Ale ja mám otázky ktoré tam uvedené niesu. Bezdetný dôchodca to dostaváť nebude že? Logicky nemá od koho. Takže znie to diskriminačne lebo ten bezdetný má také isté životné náklady ako ten s deťmi. Druhá vec. Čo ak potomok žije a pracuje v zahraničí a odvody si platí v inom štáte?
@santiago_segura nebude dostávať bezdetný dôchodca a ani ten, ktorého dieťa pracuje v zahraničí. Rovnako ako nebude dostávať rodic policajta či hasica
A nie sú len rodičia, ktorí sa starali, sú napr. aj alkoholici, ktorí na dieťa celý život kaslali, tak takí nechcú posielať a preto to zastavia v SP
A skôr som sa smial na tej sume. Že z 1000€ hrubého 15€ však to je smiešne. A v nekvalifikovaných zamestnaniach nezarobia ani tých 1000 v hrubom. Väčšinou minimálna mzda. Okolo 700 v hrubom tak z toho čo by dostali pár eur? Veď to je výsmech. To fakt radšej im dať tie peniaze osobne.

Len nechápem tú vec že “jedine ak by si s tým nesúhlasil” veď ak to neovplyvní ani výplatu, ani odvody, tak prečo by nesúhlasil? Čo by z toho mal? Ak to nedajú rodičom tak kam to ide?
Druhá vec čo už neni až tak podstatná keďže už viem že to neovplyvní ani plat ani odvod... Z morálneho hladiska je to v poriadku lebo celý život nás vychovávali živili, tak sa im takto môže potomok odvďačiť. Ale mne je skôr smiešna situácia že v prípade pracujúcej chudoby má ten zamestnaný menší príjem ako ten dôchodca a velakrát ten rodič dôchodca pomáha finančne tomu zamestnanému potomkovi...
A len tak mimochodom ak chcete priespieť tak prečo do toho ťahať sociálnu poisťovňu? Veď nikto vám nebráni odovzdať im peniaze ako dar? Spraviť si trvalý príkaz na ich účet ak nemajú účet tak pri každej návšteve im tam nechať nejakú 100 eurovku. Takže to nemá žiaden zmysel.