Rodičovský dôchodok - uvedenie platu

5. máj 2023

Mám odbornú prácu, technické vysokoškolské vzdelanie ale plat dosť podpriemerný. Hanbím sa za to tak, že nechcem aby niekto vedel koľko, nikto z rodiny netuší koľko zarábam ani rodičia či súrodenci. Vždy keď je okolo toho téma mám stres lebo si myslia že beriem neviem aké peniaze. Súrodenci s menejkvalifikovanou prácou a menšou praxou majú výrazne viac. Mám pocit že keby to vedeli, tak by ma mali za totálne blbú.
A teraz do toho idú tie rodičovské dôchodky kde to bude všetko napísané na papiery, už teraz mám z toho vredy :(

elenka.k
5. máj 2023

1. - zmeniť prácu
alebo
2. - priznať sa

viky173
5. máj 2023

3. zrusit rodicovsky dochodok

portret7
5. máj 2023

Kde to bude vypísané? Ja mám teraz po tomto príspevku strach, že uvidia, koľko zarobím🙈

lelelienka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lelelienka
5. máj 2023

@portret7 niekde na vymere co pride rodicom to tam bude.
Ale nerozumiem, to mate take zle vztahy v rodine ze rodicia nemozu vediet vas plat?

marcellka32
5. máj 2023

Vaši rodičia nevedia koľko zarábate? Moja mama a manžel vedia, nikto iný...

alenah31
5. máj 2023

@portret7 aj uvidia - síce príjem z r. 2021, ale vidieť to budú. Ja neviem....čo ste celú dobu spali? Však sa to všade písalo, že okrem výšky príspevku im bude oznámené aj to, z akého VZ im bol vypočítaný.

marcellka32
5. máj 2023

A inak, ak sa sama hanbíš za to, koľko zarobis (teraz bez ohľadu na tento rodičovský dôchodok), prečo nenájdeš novú lepšie platenú prácu?

sheila121
5. máj 2023

Ja tomu nechápem, to je hanba, koľko človek zarobí?

namornicka
5. máj 2023

Nezaujimala som sa o to co tam bude napisane, lebo mi to neprekaza. Ale ked su viaceri surodenci tak ta suma bude asi celkova, nie? A to sa neda lahko vydedukovat kolko by mohol kazdy z nich zarabat. Jejda, toto narobi este paseku v rodinach 😀. Uz sa nikto nebude moct tvarit ze “nemam”

lelelienka
5. máj 2023

A autorka, nie je vsetko len o plate. Mozno mas ine vyhody, ktore prevazuju. Netreba sa hanbit za svoju pracu, hanbila by som sa keby som bola nezamestnana (bez priciny).
Ja mam tiez vyborne a tazke vzdelanie, kde by sa dalo v sukromnom sektore iste zarobit aj viac, ale zvolila som istotu v statnej institucii s vyssim vymerom dovolenky a skvelou pracovnou dobou. Ak sa niekto cuduje, je to cisto jeho problem 😉 A inak v rodine najblizsi vedia moj plat, mame dobre vztahy a pride mi to celkom prirodzene.

sima234
5. máj 2023

@namornicka vraj je tam menovite rozpísané, kto koľko prispieva..

alenah31
5. máj 2023

@sima234 nie vraj ale určite - moji rodičia to už majú doma.

babulkomale
5. máj 2023

@namornicka preco? Ved niekto aj nema.
Chvalabohu je to tusim z max.1500€, tak ti co beru viac nebudu atakovani kvoli sume.

vlastnynazor
5. máj 2023

Nechapem, ako to mohlo prejst, ze inym osobam posielaju vymeriavacie zaklady.
A napr.sice mam vztahy s rodicmi ok, rodicom nehovorim vysku zarobku a to z dovodu, ze vidim, ako funguju starsi ludia, posharuju info/pochvalia sa a zrazu to vie cela ulica a aj dalsi.
Cize v robote boli zakazy hovorit vysku prijmov a zrazu socialka nema problem pustit data o druhej osobe do vypisu inej osoby (a ano, ja viem, vsak davaju to rodicom, ale ked nieco potrebuje vybavit dieta za rodica, tak nie - nedaju info, lebo to su data za inu osobu (rodic) a zrazu tu to nevadi.)

A k tvojmu problemu: aspon ta ta robota bavi? Je moznost sa so vzdelanim (ak chces robit v obore) zamestnat v lepsej robote (s vyssim platom)?

medyna
5. máj 2023

@vlastnynazor to máš pravdu, najlepšie bude, ako sa budú chváliť susedom / kamošom. Už včera v Kauflande som počula rozhovor skupiny dôchodcov, že koľko peňazí naviac im príde od detí, atď ... pri zelenine stáli, blokovali uličku a hlučne gestikulovali ... úplny nonsens tento zákon, fakt ....

danielahamar
5. máj 2023

To koľko zarábas nie je hanba a druhy nech si myslí co chce 😉, tiež sme proti tomu, aby niekto videl koľko zarábame😔, keďže rodiny sú vseliake

babulkomale
5. máj 2023

Ak zarabas nad 1500 v hrubom a tvoji surodenci tak isto, tak prispevok bude rovnaky a nikto sa nedozvie, kolko presne zarabas.

portret7
5. máj 2023

@lelelienka nie, mame dobre vzťahy, mame aj prispievam roky mesačne x00€ bez toho, aby ma o to žiadala. Ano, nechcem aby videla výpočet, pretože to roztrubi v celej širšej rodine, žiaľ☹️a tam už závisť cítiť aj bez toho, aby vedeli moj príjem.

portret7
5. máj 2023

@alenah31 dakujem, ano to som nezaregistrovala.

portret7
5. máj 2023

@vlastnynazor presne si to vystihla, nerozumuem tomu, že toto je povolené😤

araavdva
5. máj 2023

Žiaľ veľa ľudí práve kvôli tomu že je to tam zverejnené odmietlo sieti dôchodky. Poznám pár ľudí čo si to zrušili. Radšej prispievajú inak ako takto svojim rodičom.

simca06022011
5. máj 2023

Inak ono je to skoda, lebo napad fajn, peniaze su vzdy lepsie rodicom ako do luftu, stacilo proste napisat, kolko budu dostavat a hotovo.. na co zaklady, prijmy a neviem co... nechapem

66simonka66
5. máj 2023

Dnes starkej prišiel výmer a nebola tam napísaná suma výplaty, len suma koľko bude za koho dostávať.

bimbambim
5. máj 2023

Baby a to budú dostávať ako často?

mamina7070
5. máj 2023

@bimbambim teraz dostanu jednu sumu za cely rok 2023 a od januara 2024 mesacne budu dostavat k dochodku

@66simonka66 a ma to tam aj ona je tam uvedeny vymeriavaci zaklad co je v podstate ekvivalent mzdy (odpocitanie odvodov)

mirko84
5. máj 2023

@simca06022011 to ne uplne jedno. Vzorec je znamy a zo sumy ktoru dochodca dostane sa da spat ne vypocit, ako je mzda daneho dietata.

weronika171717
5. máj 2023

Bolo potrebné dať do konca minulého roka do sociálnej poisťovne oznámenie o tom, ze si neželás zverejňovať svoje údaje komukoľvek. Teraz je už neskoro.
A teda, jediná možnosť je povedať, ze to co bude uvádzať sociálna poisťovňa bolo na páske, zvyšok si dostával/dostávala na ruku. Kde je problém?

66simonka66
5. máj 2023

Jeminemku, ja to nechápem, že niekomu vadí, že by rodičia vedeli koľko zarobí a už vôbec nerozumiem tomu, že niekto kvôli tomu zruší príspevok. Hádam nie sú rodičia blbí a keď im poviete aby to nehovorili po rodine, tak to hádam nepovedia. Moju mamu by ani nenapadlo rozoberať to s ostatnými z rodiny. Veď sú to rodičia, nie cudzí, to máte pred rodičmi až také tajnosti, že nemôžu vedieť koľko zarobíte? 😳