icon

Rodičovský dôchodok - uvedenie platu

5. máj 2023

Mám odbornú prácu, technické vysokoškolské vzdelanie ale plat dosť podpriemerný. Hanbím sa za to tak, že nechcem aby niekto vedel koľko, nikto z rodiny netuší koľko zarábam ani rodičia či súrodenci. Vždy keď je okolo toho téma mám stres lebo si myslia že beriem neviem aké peniaze. Súrodenci s menejkvalifikovanou prácou a menšou praxou majú výrazne viac. Mám pocit že keby to vedeli, tak by ma mali za totálne blbú.
A teraz do toho idú tie rodičovské dôchodky kde to bude všetko napísané na papiery, už teraz mám z toho vredy :(

danielahamar
7. máj 2023

@mamula20 len ak je to ozaj pravda, že to ide z druhého piliera, tak to mali dať celoplošne a nie len niekomu zas, ktožvie kde je pravda
@erikavesela už postupne vyplácajú

mamula20
Odpoveď bola odstránená
erikavesela
7. máj 2023

@mamula20 nechapem, preco by mali dat vsetkym rovnako...ide o to, kto akym dielom kto prisieva...ked maju deti v zahranici, deti odvadzaju odvody tam, preco by mal stat za nich vyplacat ich rodicom?..ti, co deti nemaju a je jedno z akych dovodov...preco maju dostavat od deti inych rodicov?...poviem to sprosto...uzivaju si zivot, deti do spolocnosti nepriviedli, a este im maju deti inych "zvysovat" dochodok?....priklad...nasi susedia nemaju deti...chodia tak 4x do roka na dovolenku, uzivaju si zivot.. nehovorim o dovolenke vo vedlajsej dedine..my mame 2 deti, 4x do roka na dovolenku ist nemozeme, ani co sa casu, ani co sa financii tyka, moje deti budu platit ich dochodok, kt. bude vyssi ako moj.... spravodlive ako svina...

erikavesela
7. máj 2023

@danielahamar ako si prisla na 2.pilier?

alenah31
7. máj 2023

@erikavesela uz teraz v maji idu prve, nepride to spolu s dochodkom ale ako platba zvlast.

lucia147852
7. máj 2023

@erikavesela a ti čo sa celý život obetovali a starajú sa o postihnuté alebo inak choré dieťa, ti čo? Celý život z ruky do huby, namakaju sa a nedostanú nič. Tento systém je celý nespravodlivy a chory. Ako bolo spomenuté, platíme krajniakovi jeho predvolebnú populistickú kampaň

erikavesela
7. máj 2023

@alenah31 dakujem

erikavesela
7. máj 2023

@lucia147852 ok...priznavam, na tych som nemyslela...ale pravdu povediac, takych nie je vela...takze sa tomu nik nevenuje...ma to byt prispevok deti svojim rodicom...deti, kt.prispievaju do systemu....nic viac...system nie je nespravodlivy a chory...je zalozeny na prispevkoch do systemu

erikavesela
7. máj 2023

@danielahamar dakujem

babulkomale
7. máj 2023

@lenkahvh a to je VZ denny ako napríklad ked sa rata PN, alebo priemerny mesacny z celeho roka aj s premiami a odmenami?

leskovael
7. máj 2023

@vlastnynazor konečne niekto s triezvym názorom. Lebo ja keď čítam ako sa niektoré ešte čudujú, že niekomu vadí že rodičia budú vedieť kolko deti zarábajú, tak zostávam len pozerať kde majú rozum... A bez ohľadu na vzťahy v rodine, je príjem každého súkromná vec. Kto chce, nech rodičom povie, kto nechce nepovie... Na jednej strane sa všade rieši GDPR a to často aj tam kde je to pro forma, no na druhej strane prejde zverejňovanie informácií o výške mzdy iným osobám. Nepochopiteľné.

monika_k
7. máj 2023

@erikavesela zeny co nemaju deti zas neberu ziadne ocr, pn, materske na deti … a platia statu viac lebo este aj danovy bonus

erikavesela
7. máj 2023

@monika_k tie zeny odvadzaju odvody, takze na ocr, pn, materske maju narok...este raz, je to bonus pre rodicov, co maju pracujuce deti, kt.odvadzaju do statnej kasy...nemyl si to s prispevkom od statu...vychova dietata stoji 100 000€...tych 100 000 bezdetni mozu vyuzit na seba...rodicia ich davaju do deti, o volnom case rodicov sa bavit snad ani nebudeme...je to prispevok dietata rodicovi a nie prospevok statu..

heleninamama
7. máj 2023

@lucia147852 Toto dúfam nemyslíš vážne. Tí s chorými deťmi predsa celý život sedia doma, nepracujú, len sa starajú o svoje dieťa, ktoré sa rozhodli mať dobrovoľne. A nerobia to zadarmo, poberajú predsa okrem rodičovského príspevku a prídavkov ešte aj predĺžený rodičák, opatrovateľské vo výške minimálnej mzdy, majú kadejaké príspevky na stravu, cestovné, prerobenie bytu... Nehovoriac o zdravotnej starostlivosti, ktorú využívajú viac ako zdraví ľudia. Postihnuté dieťa navyše poberá od 18stky až si smrti invalidný dôchodok. Toto všetko sa ti zdá málo? Veď ten postihnutý človek celý život len čerpá zo spoločného a nedá tam ani cent, rovnako aj jeho rodič, ktorý je s ním doma.
Tento príspevok je jeden z mála spravodlivých. Nie ako všetky tie sociálne balíčky, ktoré pracujúcim berú a tým druhým len dávajú. Prispievajú ním rodičom pracujúce deti, ktoré plnia spoločnú kasu. Ak nepracujú z akéhokoľvek dôvodu, rodič nič nedostane. Hádam ešte nechcete aj príspevok ako kompenzáciu za to, že ste sa dobrovoľne starali dieťa, ktoré je celý život pre spoločnosť záťažou a spoločnosť ho spolu s Vami celý život z tej spoločnej kasy financuje.

erikavesela
7. máj 2023

@heleninamama perfektne!!!....do boddky je to pravda, tu ta oznacia za socialneho netvora, za odluda, ale mas 100% pravdu a ta sa tazko cita...presne takto to citim aj ja...podobne je to aj s dochodcami...maju dochodok, milion zliav a prispevkov, kt. nie su vycislene...a stale im je malo...mnoho z nich ma vyssie dochodky ako pracujuci ludia a stale sa stazuju...dnesni dochodcovia sa maju tak dobre ako sa nikdy nemali a nikdy uz mat nebudu....p.suster z financneho uradu to pomenoval presnymi slovami v pomere k mzdam su nase dochodky nadpriemerne

danielahamar
7. máj 2023

@erikavesela niekde som to citala v jednej diskusii, ja len verim, ze to nie je pravda

erikavesela
7. máj 2023

@danielahamar co teraz myslis?...vsetko, co som napisala je pravda

zic
7. máj 2023

Takze ked sa tu riesi, ake to je super, ze niektori rodicia maju narok... tak napriklad kto nema narok:
1, rodicia napriklad postihnutych deti. Tam asi nemozme obvinovat rodicov, ze sa nestaraju a mozno aj viac ako pri zdravych detoch a nikdy nedostanu nic (alebo vyrazne menej)
2, rodicia, ktorym umreli deti (napriklad na zastavke Zochova...)
3, rodicia, ktorych deti su uz dochodci... tiez ich nevychovali?
4, rodicia policajtov, vojakov a hasicov (neviem, ci pozmenovaci navrh presiel, ale ak nie, tak tito su vynati z uvedeneho zakona

Na margo "odkialze sa beru peniaze na taketo huncutstvo"... No, zo socialnej poistovne... a ta ako vykryje schodok... Obmedzenim 2. piliera
Povodne islo do 2. piliera 9% (polka z 18% odvodu)... Potom to Ficko zkresal na štyri percentá s tym, ze tieto percenta sa od roku 2017 začnu plánovane zvyšovať, a to každý rok o štvrtinu percentuálneho bodu. až do roku 2024, ked tam pojde konencych 6%.
Avsak - príspevok do II. piliera v rokoch 2023 a 2024 zostane vo výške 5,5 %. V rokoch 2025 a 2026 bude vo výške 5,75 %. Od roku 2027 to bude 6 % z vymeriavacieho základu. Takze tu su tie "zdarma peniaze"...

danielahamar
7. máj 2023

@erikavesela to, že to ide z nášho 2piliera,to myslím.

lila1988
7. máj 2023

@namornicka tie výmery už chodia a menovite je tam za každé dieťa napisana suma a z akého vymeriavacieho základu ide.a keď si to nezrušila, už je to pase, lebo už to je podľa mna naschrankovane, svokre došlo v piatok.

erikavesela
7. máj 2023

@zic takze k 4) nie su sucastou socialneho poistenia
K 3) kolko takych prosim ta je???
K 2)...sorry, budem hnusna, neodvadzali, lebo nepracovali
K 1) tam az na vynimky sa rodicia rozhodli, ze tie deti chcu vychovavat...vyssie je popisane, co vsetko dostavaju

lila1988
7. máj 2023

@zic prišlo normálne postou, nie doporučene

lila1988
7. máj 2023

@kamatopo nedocitala si to dokonca, najprv je celková suma a potom sú rozpísané mena deti, suma od nich a každého VZ.

erikavesela
7. máj 2023

@hiro bud tomu nerozumies alebo klames, pretoze z toho dokumentu sa vytvara hashovacim algoritmom digest a pokial ja zabezpecim, ze iny dokument vytvori rovnaky digest, tak viem ten dokument nahradit...nie je to lahke, ale nie je to nemozne a preto sa napr. algoritmy hsa-1 alebo md5 uz nepouzivaju, lebo maju chyby
Stare OP mali tiez v tych podpisoch chybu (bolo to za kalinaka) a museli to riesit, lebo hrozilo, ze podpisy by sa dali sfalsovat v rozumnej dobe
Btw.suma v dokumente sa zmenit neda len dopisanim/ prepisanim 1 cisla...vies, vsetky sumy sa zasadne pisu aj slovom...to si este nikdy nepodpisoval ziadny dokument s nejakou sumou, ze pises taketo blbosti?

kamatopo
7. máj 2023

@lila1988 popravde mne je to jedno. Moji rodičia vedia koľko mám plat. Mňa len zaujímala suma ktorá im prináleží. A ohromila má reakcia mojej mamy. Ja mojím rodičom vraciam ako sa dá za to že má majú. Nepotrebujem na to štát.

erikavesela
7. máj 2023

@zic nezarucuje...zarucuje, ze ta osoba, co elektronicky podpisala mala privatny kluc...nic ine to nehovori...ten kluc sa generoval a nikto ti nikdy zaruci, ze ho niekto po ceste "k tebe" neodchytil...pri kazdom vaznom ukone s vlanorucnym podpisom sa vyzaduje overenie matrikou/notarom, teda 3.stranou...staci ak sa niekto zmocni tvojho OP a tvojho boku a moze podpisovat

zic
7. máj 2023

@erikavesela tak to staci, ze mi niekto prilozi zbran k hlave a donuti ma podpisat...

zic
7. máj 2023

@erikavesela neviem presne, co si tym chcela povedat. Cely zakon bol postaveny na premise, ze teda rodicia si zasluzia za vychovu... Takze tvoje argumenty mi nedavaju zmysel... Cely zakon je paskvil...

erikavesela
7. máj 2023

@zic ako povies

erikavesela
7. máj 2023

@zic aj prinesie aj toho notara🤣🤣