Rodičovský príspevok poberá otec, aké povinnosti má matka?
Ahojte, keďže sa od januára opäť ide niečo meniť a zatiaľ nie je veľa ľudí, ktorí by to išli takto riešiť, takže ujo google nevie nič, a na ÚPSVAR idem o týždeň. Chceli by sme to urobiť tak, že muž bude mesiac na MD (pretože ja som s drug´hým dieťaťom nemala nárok na MD) a potom by prešiel na RP a do práce, aby sme teda mali ten zvýšený RP. Otázka znie, môžem byť na RD a on poberať RP bez toho, aby som si platila zdravotné? Dík
@tatapipka nemusis byt vedena na urade prace, len si budes platit zdravotne poistenie ako samoplatca, tak sa do zdravotky nahlasis, je to nejakych 60 eur. ak to nechces platit, tak ak mas ine dieta do 6 rokov, mozes sa nahlasit, ze sa staras on a stat bude za teba zdravotku platit. ale doplnam, to druhe dieta nesmie navstevovat skolu/skolku na viac ako 4 hodiny denne.
@17alisha dakujem.práveže mám jedno 3ročné, ktoré chodí do škôlky a jedno 8 mesačné...takže...neviem.myslela som že sa to bude dať, ked sa dá toto urobiť aj napr. ked má mamička v škôlke dieťa a iba sa nahlási že je s ním do 6 rokov, neviem ako sa tento pojem nazýva, ale kamarátka je tak doma, nepracuje, malý v škôlke a ona neplatí zdravotné...ale zas...neviem aké kontakty má..:D
@tatapipka aké staré máš deti? ty môžeš byť na jedno vedená ako osoba starajúca sa o dieťa do 6rokov(ale to dieťa môže chodiť do škôlky len na 4 hodiny)a manžel a druhé brať RP....Inak teraz sú sprísnené podmienky na priznanie MD otcovi, takže je otázne či mu MD schvália...ak ano tak zrejme výška materskej bude vyššia ako RP----
@tatapipka ano ja som to tak mala ale ja som poberala podporu nakolko som robila na dobu urcitu a skoncila mi pocas toho ako som bola na materskej a ukoncila som pm.
Aby som vyuzila davku v nezamestnanosti, ktora sa da vyuzit len do 2rokov od ukoncenia pomeru tak po materskej som ja isla na podporu a chodila som sa hlasit a manzel bol na rodicovskom a pracoval.
Musela som podpisat prehlasenie ze dieta zverujem do starostlivosti otca aby mu priznali rodicovsky a ked mi skoncila po 6mes.podpora tak som sa naspat nahlasila na rodicak ja...tak aj tu ak chces aby manzel poberal rodicovsky budes musiet ist na urad prace a povies ze chces byt doma s dietatom a oni budu do 6r veku dietata platit za teba odvody ale nebudes dostavat ziadnu davku...
@mogaa áno ono je tam na celý deň a ona je doma...a nám sa neoplatí byť iba na MD mužovej, lebo ja by som prišla o RP počas jeho MD a žili by sme iba z jeho "platu". tam by som neriskovala robiť druhú zmluvu pre ňho kedže už to prestali schvalovať na sociálke.zarobiť si môže aj popri tom, ale to je otázne či sa zrovna vtedy naskytne nejaká fuška, takže preto som rozmýšlala že len mesiac, dva keby bol, lebo ved vlastne nám ide o ten RP, aj ked som to prepočítavala tak mi to vyšlo že najvýhodnejšie je ked bude čo najmenej na MD.
@tatapipka na zvýšený RP má nárok vtedy ak poberal MD....a je jedno či chce MD na mesiac alebo na celú dobu - to schvalovanie či bude mať nárok na MD je rovnaké či ide o mesiac alebo 6mesiacov.....čiže on môže ostať s mladším na MD (bude to viac ako RP) a ty môžeš byť so starším ako osoba starajúca sa o dieťa do 6rokov, ale v škôlke si musíš vybaviť aby bol vedený len na 4 hodiny nie na celý deň.....Pri tej osobe starajúcej sa o dieťa do 6rokov je podmienka že dieťa v škôlke len na 4hodiny.....Neviem aké sú tam postihy ak sa zistí že dieťa bolo v škôlke na celý deń. Pravdepodobne to zrušia a mamička si bude musieť doplatiť ZP, či je tam aj nejaká pokuta - vôbec netuším....
@mogaa áno áno..naša jediná možnosť ako neprísť o brutálne peniaze, kedže som nemala druhú materskú, nemám nárok na zvýšený RP a nestihla som poberať príspevok v nezamestnanosti lebo ma nenapadlo že s bruchom a malým dietkom za ruku je dobrý nápad chodiť po úradoch a po firmách pýtať pečiatky.čiže už teraz som prišla o cca 6000€
@evittam no hlavne som o tom nevedela a dozvedela som sa to neskoro...ale keby som aj vedela tak si to úplne predstaviť neviem ako by som to riešila v tom čase..ale áno, ja to píšem iba ako taký nárek do tmy.lebo ma to štve trochu, že sa z toho kolotoča neviem vymotať a každý do nás hustí že to len my nevieme správne zareagovať (tým sa myslí, neičo ísť vybaviť)

@tatapipka ak myslíš stále na to druhé dieťa - teda že ty budeš naň na RD a manžel bude na to isté dieťa brať RP tak nie - nie je to možné....