Rodinný rozpočet a sporenie

11. okt 2021

Dlhšie ma trápi otázky rodinného rozpočtu... Z výplaty si dokazeme s mužom odložiť tak max 100e, mame 2deti do 10 rokov a 10 ročne auto. Máme nasetrene tak 3000e pomimo ale stále sa bojím ze to je máličko, ani na veľkú opravu auta by nestačilo.. Ako ste prosí na tom s rozpoctom vy, kolko dokazete odložiť

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
marpel
11. okt 2021

Konkrétne sumy ti budú zbytočne, keďže mame iné príjmy a výdavky ako vy. Ja zo svojej odkladam 25-50%, manžel podľa toho aký ma daný mesiac príjem a aké výdavky nás čakajú… niekedy nič, niekedy aj 75%. 🤷🏻‍♀️
Základ je zaplatiť všetko dôležité, časť odložiť a zo zvyšku fungovať. Čo ostane tak ide tiež na sporenie.

jakubvojcik
11. okt 2021

Tak ja napríklad všeobecne odporúčam si rozpočet prepočítať a nejako optimalizovať. Zrátajte si vaše príjmy dokopy, a vypíšte si všetky nutné veci ktoré mesačne musíte platiť. Ak vám vyjde pozitívny rozdiel, skúste si do rezervy odložiť aspoň 5/10% z platu a zvyšok využite na nepotrebné veci ktoré si mesačne chcete dopriať. Väčšinou sa stáva že ľudia si najprv poplatia veci a doprajú si, a až potom myslia na rodinnú rezervu alebo napríklad sporenie pre deti či na dôchodok.. treba mať k tomu len správny prístup.

20erika07
11. okt 2021

Tak my mame prijem cca 1800e spolu, 2 deti 7 a 14r a max do 150e ale nie je to rovnake kazdy mesiac ,cez letne mesiace a vianoce miname viac cize odlozime menej. Ale my sporime odkedy mame deti ,no deti maju viac ako mame my ,im odkladame kazde euro co aj dostanu na svoje sviatky.

peter0123
11. okt 2021

Príjem nás dvoch 1200 euro dve deti 13r. a 14 r. ešte splácame úver na rekonštrukciu domu, k tomu 15 ročné auto. Odkladám do 50 euro alebo menej. Nie vždy sa dá.

andrea_82
11. okt 2021

3000 je máličko? No teda, ako pre koho. Pre niekoho je to celý majetok.
Všeobecne sa hovorí, že máš mať našetrených 6 mesačných platov. Ja teda toľko nemám. A oprava auta za 3000? To už by som za tú sumu radšej kúpila nejaké druhé ojazdené auto.

hellwant
11. okt 2021

Mate hypo ci nie? Tak, ci tak musite urobiť ako hore radil pan Jakub Vojčik.
Co sa tyka mna, my s manzelkou dohromady cca 2200 mesacne z prace, za rok este po zdaneni prijem z dividend cca 900 eur a z prenajmu bytu mame mozno ak zisk cca 150 eur za rok(je na nom hypo, cize po vykryti hypo a vsetkych veci okolo neho a zdaneni- nemam ho v obchodnom majetku- nam ostane fakt za cely rok iba tolko).
Odlozime mesacne 635 eur. My ale byvame v nezadlzenom, dolu su svokrovcami a slobodna svagrina- mensie naklady na dom, svokrovci dochovaju svinu, sliepky, zemiaky dopestuju, zeleninu- pomahame si.

michaela789
11. okt 2021

3000 za opravu auta? My máme teda staršie ako 10r a neviem si predstaviť, že by sme mali vraziť 3000 na opravu. To by sme skôr zvážili, či sa nám také auto oplatí vôbec "živiť".
K téme - ja som čerstvo na materskej, z tej chcem odkladať tak 70%. Pri prvom dieťati sa nám podarilo veľmi veľa ušetriť práve tým, že sme odkladali materskú a žili v podstate len z manželovej výplaty, z ktorej sme tiež odkladali čo sa len dalo.
Musím ale poznamenať, že sme s manželom obaja dosť sporlivé typy ľudí - mne nevadí mať 4r tepláky, tričká, neriadim sa módou, čo ešte oblečiem a nie sú v tom diery to nevyhodim a nekúpim nové. Chodíme v čistom takže na hygiene alebo čistote nešetríme.
Manžel je veľmi šikovný takže kopu vecí doma urobil sám - položil podlahy, zmajstroval skrinky, poličky,.... Ja zas šijem a háčkujem, takže kopu oblečenia pre syna som viackrát vkusne recyklovala a nestálo to nič, len môj čas.
V zásade sa riadime pravidlom - ak na to nemáme (resp. ak by sme si na to museli požičať) nekúpime to. Takže žiadne tablety, televízory v každej izbe, robotické vysávače,..... Od zariadenia až po oblečenie ideme najmä po funkčnosti, dizajn (pokiaľ to naozaj nie je úplná rároha) je až na druhom mieste.
A taká všeobecná rada - hlavne neporovnavaj svoju domácnosť a svoje hospodárenie s kamarátkami a susedmi. Nájdite si svoj systém, ktorý vám bude pohodlný a kašlite na to kto má aké auto a kto má novšiu kosačku a podobne 🤦‍♀️
Tebe sa 3000 môže zdať málo, niekto by za to dal neviem čo. Takže nemaj prehnané nároky. Šetriť treba ale nie tak že budete živoriť len aby ste dosiahli nejakú pomyselnú ničím nepodloženú métu...keby ste odkladali aj 50e mesačne, hlavne že čosi odkladate.

deti95060810
11. okt 2021

my žijeme len z mm výplaty... moju úplne odložíme... 😉

natalala
11. okt 2021

Tak asi nebude pre teba relevantne presne cislo kto/kolko odlozi z platu. Ja napriklad z mojho odkladam cca 600e-800e mesacne. Skor si skus zapisovat vydavky povedzme mesiac a potom si vyhodnotis, ci a kolko ste minuli na “hluposti” kt nemuseli byt. Ak zistis, ze zbytocne vydavky nemate, tak jedina moznost je viac zarobit 🤷🏼‍♀️ Ci uz brigada alebo zvysenie kvalifikacie. V kazdom pripade je super, ze myslis na setrenie a vzdy je lepsie odlozit aj malo ako nic 👍🏼

ivkazba
11. okt 2021

Celkom neviem, ako ti pomôže info, koľko kto odkladá. My odkladáme každy mesiac priemerne vyše 2000 eur, pomôže ti to nejak? Veď každý zarába inak, má iné náklady atď. Skôr sa zameraj na to, že ak máš pocit, že by ste chceli odkladať viac a že by ste aj mohli, tak sa pozri na to, kde vieš ušetriť, kde ti unikajú peniaze, ktoré by možno nemuseli.

A hlavne nerieš komentáre, že načo takú rezervu. Ja veľmi oceňujem, že to vnímaš zodpovedne a chceš mať istotu, že keď sa niečo vážne stane, tak budete to vedieť finančne zvládnuť.

annamalaga
11. okt 2021

Autorka , každý ma iné príjmi a iné výdaje. Nieje to to isté. Ak má niekto veľkú hypotéku a väčšie výdaje , tak toľko neodloží . Plus ani deti radšej nerátam. Napr. premňa, keď mám spoje , je šetrenie aj jazda autobusom. Netreba my ísť autom. Premňa kúpa starého auta nemá zmysel.