icon

Rozdelenie financií medzi manželmi

18. mar 2026

Ahojte.
Robim na polovicny, mam ciste 600 €, manzel plny za 2600€.
Domacnost nas stoji 1900€.
Manzel dava na rozpocet 1300€, ja 600€.
Manzel plati jednorazove vydavky, ked sa pokazi pracka, ci iny spotrebic, alebo opravu. Malo by mu mesacne ostavat 500€, uprimne, neviem kde tie peniaze su.
Ked sme chceli ist na dovolenku, vraj nie su peniaze.
Chce aby som sla na plny uväzok, aby sme mali viac penazi, ze si prerozdelime povinnosti tak, aby som to zvladala.
Na cistom teda budem mat 1200€, on 2600€.
Nevidim vsak pointu, pretoze stale bude mat prijem viac ako polovicu v porovnani so mnou,
takze rozdelenie do rozpoctu 1300+600 sa mi zda byt ok.

Co si o tom myslite?

anonym_4e9124
19. mar 2026
@tiezjedna

@anonym_4e9124 ale tak zase jej zostane 300 €, jemu 1300 €, to už ti fér príde??😉

@tiezjedna pytala som sa ta na nieco ine a neodpovadala si mi. Ty by si to tolerovala manzelovi v opacnom garde? Ja nie. Ja by som manzelovi povedala nech pohne ritou a nie domov nosit 600e.

veselo_neveselo
19. mar 2026

@anonym_autor nie je to ok, lebo ty davas celu vyplatu a on nie, a predpokladam, ze k zvysku penazi pristup nemas, a ani nemas prehlad.
Treba to prehodnotit, podla mna.

Zas na druhu stranu, ked pojdes na cely uvazok, a budes zarabat 1200, a davat na domacnost 600, to uz znie lepsie. Aj ked, v takto nepomernych prijmoch percentualne delenie tiez nie je idealne, lebo je sakra rozdiel dat 50% z 5000, a 50% zo 600.

Dalsi sposob ako mat spolocnu kasu je dat peniaze najprv dohromady, a kazdemu rovnake "vreckove". Co ja viem, 200e na mesiac, s ktorymi si mozete robit co chcete. A so zvyskom narabate spolocne, tj setrite na dovolenku, na velke nakupy, ide z toho bezna rezia pre vas aj deti. Takto obaja vidite, kolko mate penazi a hlavne kam idu.

Treba sa o tom porozpravat, lebo co je uplne najhorsie je, ked jeden zostane chory, alebo sa nieco stane, a ten druhy z manzelov sa nevie zorientovat vo financiach, a je z toho zbytocny stres.

tiezjedna
19. mar 2026
@anonym_4e9124

@tiezjedna pytala som sa ta na nieco ine a neodpovadala si mi. Ty by si to tolerovala manzelovi v opacnom garde? Ja nie. Ja by som manzelovi povedala nech pohne ritou a nie domov nosit 600e.

@anonym_4e9124 ako tolerovala?? Predpokladám, že finančné veci mali vyjasnené dávno pred svadbou. Takže áno, keby sme boli takto dohodnutí, určite by som s tým nemala problém👍 My sme neboli v bezvedomí, keď sme sa brali, vedeli sme navzájom všetko, žili sme spolu predtým dosť dlho a aj finančne fungovali. Toto je proste základ, žiadne handlovanie

anonym_4e9124
19. mar 2026
@tiezjedna

@anonym_4e9124 ako tolerovala?? Predpokladám, že finančné veci mali vyjasnené dávno pred svadbou. Takže áno, keby sme boli takto dohodnutí, určite by som s tým nemala problém👍 My sme neboli v bezvedomí, keď sme sa brali, vedeli sme navzájom všetko, žili sme spolu predtým dosť dlho a aj finančne fungovali. Toto je proste základ, žiadne handlovanie

@tiezjedna https://www.modrykonik.sk/forum/financie-a-rodinny-rozpocet/napatie-po-dedicstve-zmena-spravania-manzela/

tu je rozdielny pohlad zien z MK.V tejto teme je vsetko spolocne-lebo muz zaraba ovela viac.
V linku v teme nema dat zena vlastnemu manzelovi ani fuka z pozemkov, lebo to je vsetko len jej.😅

tiezjedna
19. mar 2026
@anonym_4e9124

@tiezjedna

tu je rozdielny pohlad zien z MK.V tejto teme je vsetko spolocne-lebo muz zaraba ovela viac.
V linku v teme nema dat zena vlastnemu manzelovi ani fuka z pozemkov, lebo to je vsetko len jej.😅

@anonym_4e9124 po autorkinom manželovi niekto chce, aby jej prepisoval pozemky?? Nemýl si pojmy. Príjem a dedičstvo sú dve diametrálne odlišné veci. V manželstve obzlvášť.

anonym_4e9124
19. mar 2026
@tiezjedna

@anonym_4e9124 po autorkinom manželovi niekto chce, aby jej prepisoval pozemky?? Nemýl si pojmy. Príjem a dedičstvo sú dve diametrálne odlišné veci. V manželstve obzlvášť.

@tiezjedna ja viem. Ale tak isto by jej poradili, keby sa on delit chcel. Vidis, ze jej pisu, ze nech mu nic nedava, ze vsetko je jej. Vies dobre ako by to dopadlo, keby dedil on-ona by sa chcela delit a tu by jej zase pisali, ze je to lakomy hajzel, ked jej nechce minimalne polovicu prepisat. dobre vies, ze by to tak bolo.

luccys
19. mar 2026
@anonym_4e9124

@tiezjedna

@anonym_4e9124 Miesas hrusky s jablkami.

tiezjedna
19. mar 2026
@anonym_4e9124

@tiezjedna ja viem. Ale tak isto by jej poradili, keby sa on delit chcel. Vidis, ze jej pisu, ze nech mu nic nedava, ze vsetko je jej. Vies dobre ako by to dopadlo, keby dedil on-ona by sa chcela delit a tu by jej zase pisali, ze je to lakomy hajzel, ked jej nechce minimalne polovicu prepisat. dobre vies, ze by to tak bolo.

@anonym_4e9124 to neviem, nie som jasnovidec. Ja by som si nikdy nenárokovala manželovo dedičstvo. Tak ako on moje. Obaja už sme dedili a veci zostali nezmenené. Jediné, čo sme si navzájom darovali sú podiely na nehnuteľnostiach, ktoré sme nadobudli ešte pred manželstvom. To sme urobili, keď sa nám narodili deti. A prišlo nám to normálne a v poriadku. Pre nás má manželstvo rozmer hlavne v absolútnej dôvere.

anonym_4e9124
19. mar 2026
@luccys

@anonym_4e9124 Miesas hrusky s jablkami.

@luccys ja viem , ze miesam, ale pointa zostava rovnaka. Ak ma manzel cokolvek, tak vacsina zien ma pocit, ze sa MUSI rozdelit so zenou. Ak to iste ma zena, tak je to len jej a muz je vychcalek, co si narokuje. A netvarme sa, ze to v mnohych temach nevidis.

belllinka
19. mar 2026
@anonym_4e9124

@luccys ja viem , ze miesam, ale pointa zostava rovnaka. Ak ma manzel cokolvek, tak vacsina zien ma pocit, ze sa MUSI rozdelit so zenou. Ak to iste ma zena, tak je to len jej a muz je vychcalek, co si narokuje. A netvarme sa, ze to v mnohych temach nevidis.

@anonym_4e9124 zdieľam tvoj názor. To je klasika tu na koni, keď muž zarába viac, peniaze sú spoločné, aj majetok. Ak zarába žena viac, tak muž je lenivá hnida a neschopák.

tiezjedna
19. mar 2026
@belllinka

@anonym_4e9124 zdieľam tvoj názor. To je klasika tu na koni, keď muž zarába viac, peniaze sú spoločné, aj majetok. Ak zarába žena viac, tak muž je lenivá hnida a neschopák.

@belllinka pretože vo väčšine prípadov taký muž je lenivá hnida a neschopák. Ešte som nečítala diskusiu, kde by bol tento model o tom, že manžel je zťp alebo nejak handicapovaný

belllinka
19. mar 2026
@tiezjedna

@belllinka pretože vo väčšine prípadov taký muž je lenivá hnida a neschopák. Ešte som nečítala diskusiu, kde by bol tento model o tom, že manžel je zťp alebo nejak handicapovaný

@tiezjedna aha, takže všetci muži, ktorí pracujú na bežných pozíciách, napr. učitelia, redaktori, vodiči, predavači a čo ja viem, proste také pozície s priemerným platom, sú hnidy a neshopáci?

anonym_a41b3f
19. mar 2026
@belllinka

@tiezjedna aha, takže všetci muži, ktorí pracujú na bežných pozíciách, napr. učitelia, redaktori, vodiči, predavači a čo ja viem, proste také pozície s priemerným platom, sú hnidy a neshopáci?

@belllinka Ty tu co fabulujes? 😄

tiezjedna
19. mar 2026
@belllinka

@belllinka nie, píšem o tých, ktorí sa váľajú doma na gauči, berú podporu a nariekajú, že rok nemôžu nájsť prácu, resp. o tých, ktorí skáču z jednej práce do druhej za minimálku, pretože im všade niečo nevyhovuje, všetci sú zlí, len oni lietadlo...

tiezjedna
19. mar 2026
@belllinka

@belllinka mimochodom, ktorá diskuzia bola o tom, že by sa manželka sťažovala, že ona zarobí 4000 a manžel 1000 lebo je učiteľ? Nespomínam si, ale možno ma len minula...

hopsas
19. mar 2026

@anonym_autor myslím si že toto u vás rozhodne nie je ok. Celé zle.

belllinka
19. mar 2026
@tiezjedna

@belllinka nie, píšem o tých, ktorí sa váľajú doma na gauči, berú podporu a nariekajú, že rok nemôžu nájsť prácu, resp. o tých, ktorí skáču z jednej práce do druhej za minimálku, pretože im všade niečo nevyhovuje, všetci sú zlí, len oni lietadlo...

@tiezjedna v tých diskusiách sa nerieši ležanie na gauči, ale iba príjem. Keď budem mať čas, nájdem pár a hodím ti ich sem

anonym_597ff5
19. mar 2026

My mame s mužom tiež rozdelene financie, majetky, ale takýto model by sa mi nepacil, že on si chodi do prace na polovicny uvazok a ja mám minat všetky peniaze. Takze má pravdu, že chod na plny uvazok, budete mat o 600 eur mesačne viac a môžete si z toho už aj tu dovolenku dovoliť..

anonym_2e5077
19. mar 2026

Akú pointu hľadáš? treba ísť na plný úväzok a hotovo

januska12323
19. mar 2026

V prvom rade je načase aby si zistila kam ide polovica z jeho výplaty.

anonym_a3eae6
19. mar 2026

@anonym_autor asi si šetrí😉podľa mňa ani nevies kde idú peniaze.Stsci poistka na auto, smeti, zubár, tankovanie, cigarety a 500 eur je preč.
Neverím, že občas nekupujes oblečenie iné výdavky niečo do bytu posteľné prádlo atď ..chyba je, že tebe nezostane nič to si potom pýtaš?
On zarobí dobre ty málo mala by si ísť na plný, keď nevychádza na dovolenku a vyšší štandard.

anonym_e3045d
19. mar 2026

Ja nerozumiem tomuto: "Chce aby som sla na plny uväzok, aby sme mali viac penazi...
Nevidim vsak pointu, pretoze stale bude mat prijem viac ako polovicu v porovnani so mnou"
Akoze v com nevidis pointu?

anonym_a3b82c
19. mar 2026

@anonym_autor vy mate zuzene BSM na prijmy? ak nie... tak nie je tvojch xy a jeho xy eur... nie je moj a tvoj zavazok. nie je moja a tvoja platba. ale NASA. nas prijem spolocny, nase vydavky spolocne, nase nakupy spolocne... to co ostane setrime spolocne, platime z jednej kasy spolocne... ak ste to nepochopili a zijete ako moje tvoje, tak ste na intraku a nie v manzelstve

margotka17
19. mar 2026

@anonym_autor tak teda spolu máte 3.200 € mesačne. Tých 3.200 € je spoločných, nie tvoje a moje. Zaplaťte to čo potrebujete a z ostatných fungujete spoločne. Ty dáš celú výplatu a neostane ti nič? To v manželstve tak nemôže fungovať. Musíte sa porozprávať, ako ďalej. Buď budeš robiť na plný úväzok a ten rozdiel 600 € si necháš pre seba, tak ako si manžel necháva zvyšok peňazí, alebo ti musí dať manžel prístup k zvyšným peniazom.

lauruska_sumienka
19. mar 2026

ty sa ho normalne spytaj, kvoli comu chce aby si sla na cely? ci mu prekaza ze nosis domov malo penazi, alebo je problem ten ze za dovolenku by si sla za jeho zarobene peniaze, alebo co v tom je. popritom sa opytaj na tych 500e mesacne co by mu podla teba malo ostavat-mozno ich odklada, mozno si nieco kupuje, mozno... porozpravajte sa otvorene, pokojne, nech vies na com vobec si, nech sa vies realne postavit k danej situacii.
nech ti vysvetli preco to chce, nakolko ty nerozumies jeho postoju a rada by si to pochopila

misanthropicdann
19. mar 2026
@januska12323

V prvom rade je načase aby si zistila kam ide polovica z jeho výplaty.

@januska12323 v prvom rade je na čase aby začala normálne pracovať a bola plnohodnotný člen manželstva.
Az keď bude robiť na celý uvezok môže sa starať kde ide zvyšok jeho peňazí

zmrzlinka2021
19. mar 2026
@tiezjedna

@belllinka mimochodom, ktorá diskuzia bola o tom, že by sa manželka sťažovala, že ona zarobí 4000 a manžel 1000 lebo je učiteľ? Nespomínam si, ale možno ma len minula...

@tiezjedna

Vec je taká, že väčšina žien je silne.orientovana na peniaze.

Keby to bolo opačne, muž je prizivnik.

Žena sa obvykle ako prizivnicka nepomenuvava.

zmrzlinka2021
19. mar 2026
@margotka17

@anonym_autor tak teda spolu máte 3.200 € mesačne. Tých 3.200 € je spoločných, nie tvoje a moje. Zaplaťte to čo potrebujete a z ostatných fungujete spoločne. Ty dáš celú výplatu a neostane ti nič? To v manželstve tak nemôže fungovať. Musíte sa porozprávať, ako ďalej. Buď budeš robiť na plný úväzok a ten rozdiel 600 € si necháš pre seba, tak ako si manžel necháva zvyšok peňazí, alebo ti musí dať manžel prístup k zvyšným peniazom.

@margotka17

A môže v manželstve fungovať to že niekto do rozpočtu dáva 600 eur?
Čo keby to robil tvoj manžel?

anonym_a41b3f
19. mar 2026
@misanthropicdann

@januska12323 v prvom rade je na čase aby začala normálne pracovať a bola plnohodnotný člen manželstva.
Az keď bude robiť na celý uvezok môže sa starať kde ide zvyšok jeho peňazí

@misanthropicdann Aha, cize az ked bude zarabat 1200 namiesto 600, az potom jej pan tvorstva odhali, kam dava peniaze. Hm, nemyslim si.

margotka17
19. mar 2026
@zmrzlinka2021

@margotka17

A môže v manželstve fungovať to že niekto do rozpočtu dáva 600 eur?
Čo keby to robil tvoj manžel?

@zmrzlinka2021 možno má na to dôvod, že má iba polovičný, nie plný pracovný pomer. Nie každá žena dokáže zarábať úmerne k manželovi, ale manžel ju nenechá bez financii. Musia to vyriešiť spolocne. Neviem, ja som manžela posúvala vždy do predu, verila som v jeho schopnosti, šikovnosti. Sadli sme si, prebrali možnosti a šiel študovať externe popri práci. Všetko máme spoločné, nič nedelime.