Rozdelenie financií medzi partnermi
Otazka viacmenej zo zvedavosti. Tie ktore zijete s partnermi a nie ste zobrati nemate este deti ako si delite financie a vydavky? Pol na pol alebo partner zatiahne aj viac toho? Dakujem
@anja27 my si posielame kazdy mesiac na spolocny ucet na spolocne vydavky ako velke nakupy atd. a okrem toho raz zaplati jeden, raz druhy nejako to nesledujeme, kazdopadne bude to niekde pol na pol, teraz cakame prve babo a je mu jasne, ze to bude na neskor viac menej na nom 🙂 financie si nedelime ;) robime v rovnakej firme, zarabame rovnako
Byt platime na polovicu a mesacne mi dava 300€ na "jeho" (zje viac ako ja, takze musi aj viac prispiet) potraviny a ine vydavky, varim vacsinou ja a nakupujem tiez ja alebo spolu.. ked sme este chodievali von, platil vacsinou on, dovolenky na polovicu, opravy, spotrebice tiez tak.. deti nemáme, zarabame cca rovnako
my sme platili vsetko na 1/2, odkedy mame deti, platime na rovnako naklady na byvanie, ostatne podla toho, kto ako ide nakupovat
My sme si odzaciatku nejak nedelili peniaze kto co. A to aj v dobe ked sme spolu len chodili, kto mal chut zaplatil a ani teraz nemame financie podelene kto co plati, proste su spolocne a to ako moje tak aj jeho
My platíme nájom na 1/2 ostatné nechávame tak. Raz zaplatím nákup ja, raz on ale on platí tie väčšie nákupy. Keď chodíme von tak platí väčšinou on. Pri nákupe väčších vecí (elektronika, zariadenie do bytu,..) si to delíme tiež na 1/2.. Zarába viac ako ja a to sme si vydiskutovali ešte predtým, než sme išli do spoločného bývania. Ja prinášam také to teplo domova, vždy je navarené, poupratované s čím mi aj pomáha samozrejme ale toto je moja parketa a robím to rada. On vyzerá tiež celkom spokojne 😃
Asi najlepsie je to tak viac menej pol na pol. Kym neni babo samozrejme to uz je ine..a tiez ak chlap viac zaraba a zase nema az tak velmi narocnu pracu a zena sa stara viac o domacnost a vari atd tak by malo byt samozrejme aby chlap daval do spolocneho aj nieco navyse. My to mame tiez prakticky pol na pol byvanie strava atd vylety benzin niekedy zatiahne moj viac alebo ma pozve na obed ci veceru. Zatial vyhovuje uvidime casom. A stalo sa vam napr ze ste ostali bez prace a chlap tahal vsetko sam?
Kým sme spolu nebývali a neboli svoji väčšinou platil vtedy frajer dnes už manžel. Potom keď sme spolu začali bývať manžel platil nájom a ja stravu. Teraz sme už vo svojom a platíme všetko na polovicu, vo väčších výdavkoch ako poistka za auto, kúpa nového spotrebiča alebo podobne ktoré nie sú pravidelne sa striedame, raz on raz ja. Napríklav v decembri kupoval sušičku ja som tento mesiac kupovala robotický vysávač. Vediem si domáce účto a náklady vychádzajú cca na polovicu ak platím ja hypotéku ( podľa toho komu príde skôr výplata) tak potom on platí mesačne stravu plus mobily, Tv a energie, prípadne opačne. Odporúčam si robiť tieto prehľady, môj manžel je s tým spokojný ( dovtedy nevidel kde všade odchádzajú peniaze) a takto máme prehľad prípadne si vieme odkontrolovať platby, a aj ušetriť keď vidíme, že sme míňali na blbosti. P.S. deti nemáme ešte
@denden77 ja by som prichodom dietata ziadala vacsi prispevok zo strany otca, nez polovicu. Predpokladam, ze nie ste manzelia. Ja som bola v manzelstve a moj manzel si "zvykol", ze som viacmenej sebestacna. To nie je pravda. Na pekny cas vypadnes z prace, ty, on nie. Viem, ze teraz mas este matersku, ze sa da. Setri si tie peniazky radsej. Ide skor o to chlapa naucit, ze ma uz rodinu a aj on sa musi uskromnit. Ja sa rozvadzam po 15 rokoch manzalstva a moj muz si mysli, ze ked pytam od neho vyzivne, je moja pomsta 🙈. No nebol doteraz nauceny, ze deti nieco stoja...
@katarina0123 je to urcite dobre aj pre kontrolu kde kolko clovek minie. Ja som si napr takto zacala odkladat blocky z nakupov a viem ze daco sa da usetrit ked nepojdem do priklad kauflandu alebo billy ale u nas do samosky atd..takze je to urcite dobra vec mat aky taky prehlad.
@dadis napisem svoj nazor aj ked este deti nemame podla mna automaticky ked zena ostava na md manzel ma s tym ratat ze zaraba viac a ma aj davat viac. Nehovoriac o tom ze zena si musi prejst tehotenstvom porodom atd je doma s dietatom stara sa o domacnost a casto ma chlap urcite vacsi veget v praci ako zena na md. To je moj nazor. Chlap ma byt chlapom a zivitelol rodiny a zena zenou a ma sa starat o to teplo domova..
@anja27 my nie sme zobraty ale mame spolocne byvanie a aj dieta a vsetky vydavky ohladom byvania a aut plati on a ja zase zabezpecujem domacnost ale napriklad ked ide domov a zavolam mu chod na nakup tak ide a zaplati on alebo niekedy pride zaplatit poistka na auto a vyberam to ja zo schranky tak to rovno aj zaplatim aby sa na to nezabudlo 🙂 cize mame kazdy zvlast ucet ale peniaze spolocne 🙂
A ano on zaraba niekolko krat viac ako ja
@anja27 ja som si to viac menej evidenciu začala robiť kvôli sebe, že som si potrebovala našetriť a nevedela som koľko mi bude treba odložiť z výplaty mesačne a potom som začala aj mužovi robiť takúto štatistiku a nejako ma to chytilo, vychytala som muchy teraz to mám všetko v mobile . Máme prehľad, vieme si pekne ušetriť a manžel je spokojný, že sa o to starám lebo jemu sa nechce takéto veci riešiť a viacej mu ostane, lebo ho merkujem a potom sa mu ľahšie kupujú veci čo chce. Za mňa delenie financií na polovicu je super, pretože sa necítim, zle, že manžel všetko platí a nemusíme sa hádať hlavne keď sa kupujú veci čo sú výdavky navyše. Raz jeden raz druhý, mňa teraz napríklad čaká kúpa zdviháka na auto žiaĺ :D :D no som na rade
Aby to bolo spravodlive, malo by to ist na %. Kazdy da 50% svojho platu. Inak ten co zaraba menej taha za kratsi koniec.
My sme neriesili moje, tvoje. Kto isiel na nakup ten platil. Najom, poistky platil muz. Ja si platim svoju poistku. Zaraba viac ako ja. Aj vdaka mne, lebo som ho podporila, urobila mu priestor na vzdelavanie a pod.
Odkedy som na RD mi aj posiela peniaze na nakupy, lebo vacsinou idem teraz ja na nakup.
Žijeme v 3-izbovom byte - ja, partner a jeho brat.
Výdavky si delíme medzi seba všetci traja. 🙂
Nájom, coda, plyn, elektrina, internet si rozdelíme.
S partnerom sa vo varením striedame (jeden týždeň varím ja a druhý zas on). Jeho brat vôbec nevarí. 🙈 A potom každý druhý týždeň si vyrátame bloky (z potravín) a vyrovnáme sa. 😉
Osobné veci ako drogéria, oblečenie, obuv a pod (určené iba pre seba) si kupuje každý sám. 🛍️
Ja osobne nesúhlasím s tým aby sa staral o financie iba muž alebo sa viac prispel ako žena. ❌ Malo by to byť 50% na 50% 👍 a je jedno či muž zarába viac (pokiaľ sa nejedná o tisíce € 🤔). Takto si nehovorí chlapovi, že "ty zjesť o 2 chlebíčky viac než ja tak budeš platiť za potraviny viac". 🤦
@dadis chapem a mas pravdu.. zase on velmi dobre vie, co stoji dieta, kazdy den ho podrobne informujem 🤣 rovnako vie, ze po mojom nastupe na RD toho bude musiet platit/kupovat viac.. nastastie vsak bolo v mojich silach sa vopred zabezpecit aj na podstatnu cast RD.. co sa prachov tyka, snazim sa byt vzdy "o krok vpred".. pretoze nie len, ze sa mozme rozist, moze sa prihodit aj nieco zle a ja budem musiet ostat s dietatom sama.. a tiez chcem, aby namiesto toho, ze bude mat 3 zamestnania, travil radsej cas s potomkom.. cize zatial je to takto a cas ukaze 😊
on uz jedno dieta ma a s vyzivnym, ci inymi vydavkami nema problem.. dufam, ze to pochopi aj ten tvoj ex.. , ze to nechces na svoju kozmeticku ale pre deti, ktore su aj jeho 🤦♀️
Celkom zaujimave dynamiky.....
Ja uz zrejme aj rozumiem preco je rozvodovost na takej urovni ako je. Co sa tyka delenia nakladov ked spolu len randite, tomu celkom rozumiem a myslim si, ze delit si naklady 50:50 je uplne fer nezavisle od toho kto kolko zaraba. Nepride mi fer, ze niekto kto zaraba viac ma automaticky platit viac. Preco by mal byt clovek trestany za svoj vlastny uspech?
Co sa tyka delenia nakladov ked uz je tam dieta, to som trocha prekvapeny kolko ludi deli kto co plati. Rodina ma fungovat ako celok a nie rozlisovat povinnosti na moje a tvoje. Tam uz su deti priorita a co sa robi sa robi pre ne. Brat sam razi politiku, ze radsej kupi nieco detom nez sebe hoci si to dovolit moze.
Mozno preto tie manzelstva nefunguju pretoze ludia sa stale snazia fungovat ako jednotlivci ked maju fungovat ako celok 😎
@anja27 uplne suhlasim
my cakame dieta a hoc sa mi podarilo zabezpecit si resp. odlozit si peniaze na tuto zivotnu situaciu nehodlam si na uspory siahnut 🙂 je to nase dieta, mame ho vedome, sme si vedomi impactu na nas zivot, financie atd. cize snad partner ak ma trochu rozum rata s tym, ze z 340E nevyzijem a ano co viem pre to spravit ja, ze 50E krem alebo kadernicku alebo kozmeticku si zaplatim sama a tieto "luxusnejsie" veci nebudem od neho chciet preplatit (priklad) ale inak mi nepride okej, ze zena sa ma pripravit a zabezpecit, ved nie som slobodna matka, mam partnera, ktory to dieta so mnou planoval a spravil 🙈
@hopsadobrandejsa S tym delenim pri randeni suhlasim, tiez nerozumiem preco by mal clovek, ktory viac zaraba automaticky platit vzdy viac. Je zaujimave, ze to tu vzdy napisu zeny, ktore su v situacii ze zarabaju menej ako muz...ktovie ako by hovorili keby to bolo opacne 😊 Ked som sa dala dokopy s mojim teraz uz manzelom, zarabala som o dost viac ako on, ale ani raz mi ani len nenaznacil, ze by som kvoli tomu mala platit viac veci alebo davat do rozpoctu viac...
My sme mali pol na pol ale aj starostlivosť o domácnosť, zarábali sme cca rovnako, každý si ale hradil zo svojho svoje auto a náklady spojené s nim a aj poistky
Rozratavat vydavky presne pol na pol je pekne, ale treba rozratat uplne presne aj domace prace. A to uz vyjde trochu inak. Tento model je podla mna cesta do pekla, kazdy sam za seba, pride dieta a chlap bude mat problem platit, ved si samostatna. Poznam plno pripadov, ked zeny platili pol na pol aj na materskej, z uspor. Tradicne tato oklamana rovnopravnost konci tak, ze platia pol na pol a zena robi domace prace a vari takmer stale. To so spravodlivym rozdelenim nema nic spolocne.
Ja neviem, mne sa toto delenie akosi nezda. Ak potom jeden chce npr novy televizor a druhemu by stacil ten stary, tak si ho ten jeden kupi zo dvojich a bude sa nan kukat v izbe? Alebo ako to je... my sme s muzom spolu od strednej, uz vtedy sme mali peniaze (z brigad, vreckove) preposlane na jednom ucte ku ktoremu sme mali obaja pristup a ten druhy bol taky “sporiaci”... ja som vs skoncila skor, tak som zarabala a muz este studoval, mal iba brigadu. Potom som zas isla na matersku, manzel do prace, tak teraz zaraba zas on... ked raz budeme robit obaja tak zas budu vsetky peniaze spolocne... ani raz nikto z nas nemal pocit, ze je nieco nefer, ved predsa spolu zijeme, mame dieta, tak podla mna nie su veci moje a tvoje, vsetko je nase. Nechcem vobec utocit, len ja tomu deleniu nejak neviem prist na chut
@anja27 my sme to vzdy mali pol na pol,ale teda mame byvanie bez hypoteky.normalne sme si na papierik pisali kto co a raz za cas spocitali.nejake pidi veci a kto platil pivo,to nie,ale veci na prerabku,nakupy...a zaroven sme sa nestarali,ak si chcel niekto z nas nieco drahsie kupit prosto si kupil zo svojich.
A k tomu,ako sa to zmeni s dietatom,no zmeni,chvilu nam trvalo najst system,hlavne mne chybal pocit samostatnosti a nejakej fin.rezervy,rodicak vzdy padol na bezne vydaje a bola som na nule,ale aj to sa da vyriesit.treba sa o tom bavit a co najskor.
my zobraty nejsme mamr spolocneho syna a ja mam z predchadzajuceho vztahu dcerku.Ja som na rodicaku on pracuje,nieco malo odlozzimr,najomne plati on a ostatne nejako neriesime ideme na nakup bud zaplati on alebo ja,ked ja nemam da mi peniaze alrbo naopak ked sa minu jeho peniaze riesime z rodicaku...
@stanzi my sme kedysi boli v takej situaci, ze ja som zarobila podstatne viac ako partner a prislo mi uplne normalne, ze platim viac. Ked sme chceli ist na dovolenku, tak som to cele zatiahla sama lebo, keby ze chcem od neho polovicu, tak na to nema a nikam nejdeme. Teraz zarabame rovnako a ideme priblizne na polovicu, od oka, ucty si nepreratavame 🙂
@tini27 ten priklad, co si uviedla s telkou, bol u nas, on chcel, mne stacil stary, tak kupil novy zo svojich a pozerame vsetci 🙂
My sme to mali alikvotne rozdelené. Muž zarába 2x toľko, tak pred svadbou platil 2/3 nájmu. Potraviny sme platili ako kto šiel do obchodu.
Po svadbe ide všetko na spoločný účet, z ktorého sa platí hypo, strava, auto, veci pre dieťa, sporenie... Nechávame si len "vreckové ", ktoré si každý míňa na svoje radosti.

zijeme v mojom byte, uver si platim ja, on mi dava polku za najom, energie, telku, internet.. nakup plati raz jeden, raz druhy.. dieta uz sice cerstvo mame ale nic sme na tom zatial nemenili, nie je dovod 🤷♀️😁