Rozdelenie pozemku s hypotékou

26. sep 2022

Da sa rozdelit pozemok na ktorom je hypoteka na pozemok? S tym ze jedna polovica by sa predala a vyplatila sa z nej cast hypo ktora bola na pozemok?
Na hypo na stavbu by sa nezakladal cely pozemok iba jedna 1/2 z daneho pozemku, tak by to bolo aj geodetom zamerane a aj v katastri.
Viem ze v katastri sa to da aj ked to tiez musi banka odsuhlasit ale je mozne takto polovicu predat?

ivicka0502
26. sep 2022

asi áno, veď aj byt s hypotékou vieš predať.
ty si chceš ale hypotéku ponechať, takže to ti musí banka odsúhlasiť že zostatok pozemku postačuje na jej krytie. určite to treba riešiť s bankou.

simca06022011
26. sep 2022

pozemok hlavne treba rozdelit, a to nie vzdy a vsade sa da.. na to saopztajte skor a potom sa informujte na presny postup s bankou.

newmoomy
26. sep 2022

Najprv musíš “prehodiť” ťarchu na nejakú inú nehnuteľnosť v tej hodnote alebo vyplatiť ťarchu na danej parcele potom sa môže pozemok rozparcelovať. Riešili sme presne tuto istú vec.

autor
26. sep 2022

@newmoomy myslis vyplatit tarchu na tom kuse co chcem predat, alebo cely pozemok na ktory sa brala hypo na pozemok?

marseillefan
26. sep 2022

Hlavne sa na toto treba ísť opýtať do banky, lebo každá banka môže mať svoje vlastné pravidlá...

melanta
26. sep 2022

Bude ti postačovať hodnota zabezpečenia ak časť pozemku vyjmeš? Ak áno, nemusíš nič vyplácať. Stačí súhlas banky.

autor
26. sep 2022

@melanta na tej casti ktoru si chcem nechat bude dom co navysi hodnotu tej jednej polovice takze mozno hej, zatial len zistujem ci do toho ist a za akych podmienok

melanta
26. sep 2022

To, akú hodnotu v budúcnosti bude mať ten oddelený pozemok je irelevantné. To nikoho nezaujíma. Pýtala som sa na inú pre banku podstatnú vec. Úver máš v nejakej výške. Hodnota založenej nehnuteľnosti má nejakú výšku. Hodnota úveru je maximálne 80% hodnoty založenej nehnuteľnosti. Ak časť pozemku odčleníš, hodnota tvojej nehnuteľnosti klesne o odčlenený pozemok. Tých 80% musí ostať aj keď poklesne hodnota zabezpečenia. Ak ostane, tak je teoretická možnosť že to banka schváli.

autor
26. sep 2022

@melanta oki diky este sa popytam